АНКЕТА: ВМРО-ДПМНЕ ќе освои 62 пратеници

ВМРО-ДПМНЕ ќе освои 62 пратеници на изборите на 11 декември, покажува симулацијата на анкетата на Институтот Павел Шатев. Опозициската СДСМ според истите податоци треба да освои 36 пратеници. ДУИ се очекува да падне на 10 пратеници, а втор албански политички субјект во Собранието да биде БЕСА која се очекува да добие 7 пратенички столчиња. Партијата на Тачи, ДПА ќе освои 5 пратенички мандати.

Симулацијата е правена како Македонија да е една изборна единица со праг од 3%. Пратеничките места од дијаспората не се вкалкулирани.

Анкетата на Институтот Павел Шатев е спроведена телефонски врз репрезентативен примерок од 1090 испитаници во периодот меѓу 30 ноември и 2 декември.