Ферид Мухиќ: Македонија ќе биде дел од исламскиот калифат на балканот

Пратеникот на СДСМ Ферид Мухиќ на свадба во еден скопски ресторан на гостите им приредил вистинска сцена фалејќи се дека иднината на Македонија е како исламска земја која ќе биде дел од еден поголем балкански калифат. Иако спротивно на исламските обичаи, Мухиќ е познат како човек кој знае да посегне по чашката па во алкохолизирана состојба на луѓето околу него се фалел дека Македонија ќе биде дел од новиот исламки калифат на балканот.

Имено тој на јавноста одамна и е познат по радикалните исламистички сваќања поради кои неговото високо рангирање на кандидатска листа  на СДСМ во либераните кругови на СДСМ предизвика бура од реакции и негодувања. Тогаш и се појавија шпекулации дека Мухиќ беше така високо рангиран на кандидатската листа за пратеници на СДСМ токму на барање на исламистичките кругови за радикалните исламисти да ги поддржат Заев и СДСМ.

brjan

„Ферид Мухиќ на листа, па срамота за сите што 10 години мајка им се расплака затоа што не молчеа како тој квази интелектуалец. Значи Ферид Мухиќ од кај Ѕинго трансфер овде, браво…“ –  изјави Борјан Јовановски.

„Ферид Мухиќ на листа? Тоа е оној кој се изјасни за забрана на абортусот? Па ќе ги погледнам кандидатите добро. Има некои црвени линии кои немам намера да ги поминам дури ни во име на рушење на мафијата. Бараме промена, а не замена“, изјави Најчевска.

najcevska

На сево ова се надоврзува и насловот на неговата книга ,, Исламската иднина на Европа’’ во која тој ја промовира својата теза дека во иднина со Европа ќе завладее исламот и таа ќе биде најбројната религија на европскиот континент.

Во јавноста постоеа бројни шпекулации дека финансирањето на предизборната кампања на СДСМ се одвивало во голем дел преку пратениците Ферид Мухиќ и Мухамед Зекири и нивните блиски врски со Катар и Саудиска Арабија. Прашањето за крај останува дали Стратегијата за мигранти и бегалци на Заев всушност преставува стратегија за исламизација на Македонија?