Груевски: СДСМ спроведе класични корумпирани и криминални избори со притисоци, закани и полициски хајки

Гледаме што ни се случува и што прават, не можат со работа да го победат ВМРО-ДПМНЕ, па се обидуваат со криминали. Не можат со проекти, со визија, со идеи да бидат избори, па се обидуваат со притисоци, со закани со се што не е дозволено, истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на вечерашната средба со жителите на Могила.

-Како поминува времето секој ден гледаме како се случува насекаде на Македонија терор за изборите. Разни притисоци, закани, полициски хајки. Имаме класични корумпирани и криминални избори. Станавме држава во која полицијата наместо да апси криминалци, таа го штити криминалот. Наместо да го применува законот, тие го кршат законот. Која заштита ја имаат граѓаните, кога баш тие кои треба да штитат се првите кои ги заплашуваат и притискаат. Помина еден месец откако без искршени штабовите на ВМРО на повеќе места, нема никаква одговорност, нема пронајдени сторители, туку има осомничени. Поминаа триесетина дена откако кандидат за градоначалник на ВМРО-ДПМНЕ за Кавадарци беше застанат од полиција и му беше вперено оружје и беше малтретиран. Нема никаква одговорност, ниту дисциплинска постапка. Веќе еден час повторно вечерва го држат во полициска станица. Тоа е СДСМ и нивното спроведување избори. Ова се најнедемократските избори во Република Македонија. пред половина месец имаше скршен череп на градоначалник од нашата коалиција и сторителите поминаа само со прекршочна пријава, како да е тоа обичен настан, обична кавга, а не обид за убиство. Пред две недели од СДСМ се сликаа со пиштоли, со огнено оружје пред нивниот штаб се фалеа чиј пиштол е поголем, помина време, нема ниту откриени сторители, ниту осомничени, истакна Груевски.

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ нагласи дека дошло време во кое СДСМ се фали со криминал.

-Следат многу наши кандидат за градоначалници, нема реакции. На крај ќе испаднеме и виновни што бараме почитување на правото и правната држава. Гледаме дека и нивните коалициони партнери самите кажуваат дека ова се нерегуларни избори, дека има многу поткуп, многу застрашувања и уцени. Се е толку видливо што тие не можат да го скријат. Кого убедуваат дека се е фер и демократски, кога никој не им верува. За некое време кога ќе прелее чашата на толеранција, нема да знаат оние кои сега се силат, на кај да фатат. Народот трпи собира, ама народот кога ќе реши да казнува тоа ќе биде лошо за овие луѓе кои сега летаат во облаци. Ќе дојде време за да се врати правдата, нашата борба за Македонија ќе ја врати правдата. Ние сега имаме заробена држава во која дел од полицијата го штити криминалот, криминалците се на сцена и главни по улиците, а народот не чувствува заштита. Се враќаат сликите од ’90 кога криминалците се враќаат по улиците. Веќе и нивните нејверни новинарите пишуваат дека лица од СДСМ одат и малтретираат фирми и граѓани и бараат пари со порака „Или пари или ќотек ќе добиеш“, потенцираше Груевски.