Димитров: Подготвени сме за формирање комитет за ревизија на учебниците по историја меѓу Македонија и Грција

Македонија е подготвена да разгледа предлог за формирање комитет за ревизија на учебниците по историја меѓу Македонија и Грција, доколку е на паритетна основа, изјави министерот за надворешни работи Никола Димитров.

– Ние немаме против и апсолутно сме спремни да разгледаме таков предлог. Балканот е многу оптоварен со историја и кога две земји решиле да се зближат и да надминуваат разлики, да градат мостови, корисно е да учиме од искуствата на други земји како Франција и Германија, Германија и Полска. Се додека е тоа на паритетна основа и двострано и се додека историјата ја оставаме на историчарите, а политиката на политичарите – вели Димитров на новинарско прашање на прес-конференција во Скопје со неговиот црногорски колега Срѓан Дармановиќ.

За ова прашање како што посочи Димитров станало збор на неговата средба со Коѕијас во Њујорк, како можност историчари-експерти да почнат да разговараат за ова прашање.