УЗУНОВ ПРИЗНА ДЕКА ЗАЕВ ЛАЖЕ: Нема ништо за фалење, растот на БДП ќе биде меѓу 0 и 1%

Бруто домашниот производ на Македонија за 2017-та ќе биде под 1 %, изјави советникот во владата Узунов во емисијата КликПлус.

Тој потенцираше дека не смета дека Македонија ќе влезе во рецесија, но истакна дека нема да има никакво позитивно придвижување на економијата.

-Јас не мислам дека Македонија ќе влезе во рецесија со тоа што нема да влезе ни во никаква експанзија, истакна Узунов.

Експертите сметаат дека македонската економија во третиот квартал ќе бележи рецесија, рецесијата следи после три негативни квартали во кои економијата не бележи никаков раст. Во првиот квартал македонската економија имаше 0% раст на БДП, -1,8% во вториот квартал, додека експертите сметаат дека најверојатно во третиот квартал ќе има негативни вредности за кој што уште нема податоци бидејќи доцни извештајот од Државниот завод за статистика.

Во емисијата КликПлус Узунов потенцираше дека растот на БДП ќе изнесува под 1% односно околу 0,8 или 0,9%. Овие бројки се поразителни ако се земе фактот дека владата на Зоран Заев ветуваше раст на економијата и на стандардот на граѓаните со ветување и на плати од 30.000 денари.

Узунов уверуваше дека Македонија нема да влезе во рецесија, но дека ова сигурно не претставува посакувано економско сценарио.

-Растот ќе биде под 1 % меѓу 0 и 1 најверојатно 0,8 или 0,9%. Тоа формално не е рецесија меѓутоа не е ништо за фалење, изјави Узунов.

Ова е уште еден доказ дека владата на СДСМ е неспособна за менаџирање на економијата. Економијата не била во полоша состојба и бележи катастрофални економски индикатори кои ги чувствуваат граѓаните на Република Македонија. Не се покачи стандардот, но затоа се покачија трошоците за живот за граѓаните, давачките и даноците. Ако македонската економија бележи негативни вредности на БДП и во третиот квартал Македонија ќе биде официјално влезена во рецесија. Експертите стравуваат дека со сегашните мерки и вака скроениот буџет од страна на владата не е возможно постигнување на проектираниот БДП раст од 3,2 % за 2018 година, анализира порталот Економски.мк.