ШИЛЕГОВ ДРВОСЕЧАЧОТ: Прв проект – ги исече дрвата во Чаир, паркобраните не смеат да му писнат

Од ветуваното зеленило, добивме сечење на дрвата токму од оние кои најмногу се бунеа за секое едно исечено дрво. Градоначалникот Петре Шилегов вели пак дека не знаел дека дрвјата биле сечени, нешто што секако е негова работа.

Јавното претпријатие „Паркови и зеленило“ вчера ги исече дрвата во паркот кај поликлиниката во Чаир во Скопје, а од Кабинетот на градоначалникот на Скопје Петре Шилегов ги предупредија во иднина да ги известуваат за секоја сеча на дрва пред да ја направат, пренесува СДК.МК

Граѓаните кои живеат во околните згради остро реагираат и бараат објаснување од Град Скопје зошто е исечен пола парк, во моментите кога Скопје се соочува со високо ниво на загаденост.

Од ЈП„Паркови и зеленило“ велат дека ги исекле дрвата бидејќи се работело за тополи кои биле опасни.

-Сечењето е според програмата на Град Скопје. Стануваше збор за тополи кои беа накривени и малку фалеше да паднат врз зградите или не дај боже врз некој човек во паркот. Заради вакви случаи ние плаќаме оштети на граѓани, само пред неколку недели плативме еден милион денари, на граѓанин бидејќи дрво му паднало врз колата. Предвидено е во наредниот период да се сечат тополите спроти поранешна Нова Македонија“, вели директорот на ЈП„Паркови и зеленило, Душан Авировиќ.

Граѓаните сега гласно прашуваат каде се паркобраните на СДСМ кои додека ВМРО-ДПМНЕ беше на власт за едно исечено дрво, се бунеа како да е крај на светот, а сега кога се сече цел парк ги нема никаде.

Гласно се коментира дека наместо директно удирање по џебот на граѓаните со поскапувањето на паркингот во Скопје, градоначалникот Шилегов би можел да се погрижи да не се сечат дрвјата во градот кој во овие моменти се мачи со голема загаденост.

И поистакнатите членови на СДСМ, како што е Ивор Мицковски. Тој на Фејсбук праша „Нагрна ли живот доволно хипокритчиња?!“.