Груевски за косовски „Експрес“: Мојот став за Албанците и улогата на Сорос во Македонија

Gruevski-intervju

Ова е прво интервју на најмоќниот политички лидер во Македонија, Никола Груевски, дадено за еден албански медиум во последните 10 години, пишува Берат Буџала, уредник на „Газета експрес“ и еден од најугледните косовски новинари, во најавата на големото интервју на Груевски за најчитаниот електронски медиум на албански јазик на Балканот.

Еден месец по изборите во Македонија сѐ уште не е постигнат договор за формирање влада. Најголемата партија во земјата, ВМРО-ДПМНЕ, победи и на овие избори. Лидерот на партијата Никола Груевски на 9 јануари го доби мандатот од претседателот на државата, Ѓорге Иванов, да почне преговори со другите партии за да формира влада. За да најде партнер, има на располагање уште 12 дена.

Според досегашната практика за формирање влада се докажало дека се склучува коалиција меѓу најголемата македонска и најголемата албанска партија. Во овој случај, ВМРО-ДПМНЕ и Демократската унија за интеграција, предводена од Али Ахмети. Преговорите меѓу двајцата лидери се во тек, стои во воведот на големото интервју, во кое, освен за македонско-албанските односи, Груевски зборува и за Сорос.

Експрес: Во последните две години бевте напаѓани од сите страни, но освоивте доволно гласови како и на последните избори. Го очекувавте ли овој резултат?

Груевски: Иако сум на средна возраст, на политичката сцена сум прилично долго време и многу луѓе имале можност да ме запознаат. Како и сите луѓе, може да сум направил грешки, сум направил пропусти  и јас сум покажал слабост.

По напуштањето на банкарскиот сектор решив да влезам во политиката. Во изминатите 20 години луѓето имале доволно време и можности да ме запознаат каков сум, да ги видат моите добри и лоши страни. Тие, исто така, знаат дека многу работи се сменија во Македонија. Се постигна напредок во времето кога бев министер за трговија, министер за финансии, шеф на Комитетот за осигурување, додека четири години бев  во опозиција и во исто време советник, во период кога бев ангажиран во проект на УСАИД и, се разбира, во текот на времето кога бев премиер и претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Човек кој има направено толку многу за неговата земја, кој има направено многу лични жртви, без одмор, жртвување на најубавите години од животот, знаејќи дека би можел да има подобар живот со помалку работа. Човек кој во изминатите 20 години се докажа како да е последен ден пред изборите, човек чиишто слабости и предности сте ги анализирале. Операцијата што ја имаме во Македонија може да предизвика помалку штета и за многу краток временски период.

Сум вложил многу во оваа земја, сум направил многу работи за овие луѓе, а некои моќни центри толку лесно и со валкани трикови ме претставуваат пред народот како човек кој всушност не сум. И тоа беше целта на оваа операција – да ме претстават како лоша личност, нечесен, корумпиран, предавник, нечовечен, човек кој, како што рекол Заев, мора да го промени своето мислење во рок од три дена. Не сакам да анализирам дали ме потцениле или не, навистина не знам, но знам дека тие ги потцениле граѓаните на оваа држава, барем повеќето од нив.

По првичната збунетост и љубопитност за креираните материјали, повеќето луѓе веднаш сфатија дека станува збор за еден злобен план со единствена цел: политички да ме ликвидираат мене и мојата партија поради исполнување на некои цели. Мисија што може да им наштети на народот и на државата. Мојата партија и јас очигледно бевме пречка за нечии планови и верувам дека сѐ уште сме затоа што ние на прво место ги ставивме интересите на граѓаните што живеат во Македонија, на самата држава, а не нечии туѓи интереси. Верувам дека со оглед на тоа што сме мала земја, земја во развој, формирана пред 25 години, некои странски сили и центри беа навикнати на некои други политичари кои секогаш беа во нивна служба, дури и ако тоа значи штета на интересите на оние кои ги избираа и на некој начин се надевале дека политичарите ќе се борат за заедничките интереси, за подобрување на нивниот живот и за решавање многу проблеми.

Како човек што ја има добиено доверба од граѓаните, не ми е проблем да направам компромис во меѓународната политика, не сум од Марс и многу добро знам дека секој политичар што има позиција како мојата прави одредени компромиси. Сепак, постојат проблеми за кои ако се направи компромис ќе се наштети на интересите на државата и на граѓаните. И во такви ситуации треба да се одлучи дали да се продолжи или да се тргне од патот. Мојата политика и идеологијата биле и ќе продолжат да бидат трн во окото за многу кои имаат други планови за Македонија, а кои се неприфатливи за повеќето граѓани.

Ова делумно дава одговори за причините, но, исто така, е резултат на случувањата во Македонија. Речиси не постои разлика во бројот на граѓани што ја поддржуваат партијата што ја водам. Во споредба со рекордниот број гласови што ги доби партијата во 2014 година  и сега, без два коалициски партнери со кои всушност изгубивме околу 20.000 гласови, имаме речиси иста поддршка како и во 2014 година.

Како прво,  гласовите добиени во 2016 година покажуваат дека имавме кристално јасна победа, а и немаше регистрирани нерегуларности како во 2014 година. Второ, по целата кампања, овие резултати станаа реалност. По сите овие напори, потрошени пари, платени демонстрации, напорите на странските влади, демонстрации по улиците низ целата земја, политичката криза која предизвика сериозни  притисоци врз економијата, по милиони евра вложени во медиумите да ме дискредитираат … Дали го очекував тој резултат?

Да, очекував да победам, верував во граѓаните за кои се борев во овој период. Мојата најголема мотивација во оваа борба беше довербата и поддршката од мнозинството граѓани. Жал ми е што кај мал дел од граѓаните барем за момент им успеа ширењето на пропагандата, особено кај Албанците во Македонија, но тоа е друга приказна.

Експрес: Вие го добивте мандатот за формирање влада одпретседателот Ѓорѓе Иванов, а сега имате 20 дена на располагање. Дали почнавте преговори со политичките партии за формирањевлада?

Груевски: Преговорите за формирање на новата влада почнаа овие денови. Минатата недела јас и мојата партија бевме сведоци  како некои партии, со оглед на сложената ситуација, се фокусираа да дискутираат и да анализираат.

Експрес: Кои се Вашите фаворити за коалиција?

Груевски: Јас ја водам партијата која е во коалиција со 25 помали партии во Македонија, една мултиетничка предизборна коалиција, коалиција која ќе продолжи и понатаму. Тоа не би било можно ако бевме неправедни, некоректни, ако сме ги измамиле или искористеле само во текот на изборниот период. Наместо тоа, повеќето од нив претходно биле во коалиција со нашиот противник СДСМ и велат дека разликата е огромна – сето она што го побарале од СДСМ, им било ветено, но ветувањата не биле исполнети воопшто. Кај нас е спротивно. Имавме долги разговори со сите, не се откажуваме лесно од ветувањата, но исполнувањето на овие ветувања е наша должност, а не на нашите партнери. Имаме фер и коректни односи со сите. Ова е нашиот влог во коалицијата, кој  дури и во најтешките денови не спаси од распаѓање на коалицијата, и покрај многуте обиди. Со исклучок на двете партии кои ние одамна ги сметавме како нестабилни, се сомневавме за индоктринација на некои амбасадори. Тоа е она што мора некако да се заслужи. Заслуживме поради напорната работа што ја направивме, со исполнување на зборот, со принципиелно однесување, фер однесување во добри и лоши времиња, со вредностите кои ги претставуваме и по принципите. Исто така, откако овие две мали партии ја напуштија коалицијата, 4-5 други партии ни се придружија.

По изборите следува постизборна коалиција, која се склучува секогаш меѓу македонска и албанска партија. Пристапот што сме го имале кон овие 25 партии во предизборна коалиција е истиот пристап што секогаш го имаме кон албанските партии, кога бевме во коалиција со ДПА и кога влеговме во коалиција со ДУИ. Јас не знам дали тие имаат храброст да го признаат јавно, со оглед на валканата кампања на албанските медиуми финансирани од Сорос, претставувајќи нѐ како демони пред Албанците во Македонија, но знам дека во многу приватни разговори, повеќето од нив, вклучувајќи и претставници, признаваат. Сѐ што ви кажав вам, они сами ми го потврдиле мене.

На инсистирање на некои од албанските партии во Македонија, во последната деценија е поставена практика со која мнозинството во парламентот го добиваат македонската и албанската партија што победиле на изборите. Ние сме практикувале постизборна коалиција со албанските партии кога ни било потребно да обезбедиме мнозинство во парламентот, но и кога сме  немале потреба, бидејќи сме имале мнозинство да изгласаме влада. И тоа го правиме затоа што сметаме дека Албанците во Македонија се повеќе на број и треба да бидат застапени во Владата и да бидат претставувани од партијата за која гласале. Значи, нашиот став е да се обидеме да создаде коалиција со ДУИ, ако постојат услови за такво нешто. Овој пат, со оглед на тоа дека немам 51% во парламентот, коалицијата ќе биде важна за да се создаде мнозинство во парламентот.

Експрес: Вие ги задржавте гласовите, но тоа не се случи со вашиот досегашен партнер ДУИ. Албанците сметаат дека тој беше оштетен на изборите затоа што беше ваш коалициски партнер. Дали се покажавте невнимателен кон него?  

Груевски: Зошто ДУИ освои помалку гласови е прашање што бара подетална анализа за да се даде соодветен одговор и јас сум убеден дека тие ќе го сторат тоа. Јас немам направено таква анализа, но ќе го кажам моето мислење и покрај можноста да не бидам во право. Како прво, и тие, исто како нас, се на власт веќе долго време и без разлика колку многу работа и напор се вложува со цел постигнување подобри резултати,  во демократските општества останувањето долго на власт има одредени последици кај некои гласачи. Второ, медиумите и пропагандата на некои невладини организации поддржани од страна на Сорос, предводена од САД, беше делумно насочена против ДУИ како партија со цел да нѐ ослабнат и да ја стават во позиција да ги прекрши своите принципи и да ја свртат против нас. Тоа и се случува. Трето, не велам дека ние немавме таква слабост, но, колку што се сеќавам, тие имаа можност и повеќе простор да ја подобрат политиката на нивните функционери – нешто што сум им кажал неколку пати во текот на нашите состаноци. Во однос на работата и однесувањето, некои луѓе не придонесоа доволно, а јас сум сигурен дека тие можеа да обезбедат кадар кој ќе беше подобро и подготвен. Иако имаа функционери кои многу добро си ја работаат нивната работа, не може да се каже истото за сите. И четврто, мислам дека партијата и нејзините претставници  повеќе се фокусира на општите национални прашања, а не доволно на индивидуалните проблеми на граѓаните. Јас велам дека тоа е слабост на сите албански партии во Македонија. Дури и по 25 години независност, трката меѓу албанските партии е радикална. Која партија побарала и  освоила повеќе во однос на знамето, јазикот, итн.., а многу малку внимание посветуваат на тоа колку инвеститори убедиле да инвестираат во земјата и колку работни места отвориле за граѓаните, особено за Албанците; колку го зголемиле бројот на невработени, а во исто време вршеа притисок за зголемување на платите за вработените во одредени региони; колку професори убедиле да дојдат во Македонија; и колку добри студенти доаѓаат да учат на албанските универзитети во Македонија; колку албански лекари има и како да им се помогне за давање подобри услуги на граѓаните, вклучувајќи ги и Албанците; колку земјоделци, вклучувајќи ги и Албанците.

Албанските партии некако сите проблеми ги ставаат во фокусот на националното прашање и тоа им штети на граѓаните и не им помага во решавање на секојдневните проблеми, потреби и предизвици. Ние не можеме да живееме само со висока политика. Тоа е во ред, но на граѓаните им се потребни конкретни работи и нивните партии, верувам, се фокусирани на друго и тоа, очигледно, е главен критериум при утврдувањето политички претставници. И што ќе се случи подоцна? Кога ќе се соочат со незадоволството на албанските граѓани за нерешените прашања, многу албански политичари во Македонија ја обвинуваат  ВМРО-ДПМНЕ. Јас не зборувам напразно, ова во приватни разговори го имам слушнато од некои од нив. Тие не се подобруваат себеси и своите активности, но обвинуваат некој друг. Тоа не е слабост само на ДУИ, туку на сите албански партии.

gruevski (3)

На пример, во 2006 година, кога дојдовме на власт, немавме квалификуван кадар како партија, особено по внатрешните поделби, но јас немав проблем да предложи 6 од 11 членови на кабинетот кои не беа членови на ВМРО-ДПМНЕ, но тие работеа напорно и помогна на Македонија, а индиректно ѝ помогнаа и на ВМРО-ДПМНЕ. Некои од нив се приклучиле на партијата по сопствена иницијатива. Исто така, ние сметавме дека за одредени позиции ни се потребни луѓе со поголемо меѓународно искуство, кои работат во мултинационални компании. И што? Ги поканивме нашите сограѓани што живеат во странство да се вратат и да заземат важни позиции. Во еден момент, една третина од министрите биле повратници од САД, Германија, Англија, Белгија и Србија … поголемиот дел од САД, од најдобрите компании или меѓународни институции. Не им беше побарано да станат членови на ВМРО, иако некои од нив подоцна се приклучија на партијата. Сепак, тие придонесоа многу за ВМРО. Ние го вреднувавме индивидуалната способност во одредена област, искуството, знаењето и волјата за промени на Македонија кон подобро. Не беше лесно да се убеди некој да остави сѐ во САД, сѐ што имал изградено, и да се врати за да ѝ помогне на државата. Но, јас инсистирав, работев, бев посветен… Верувам дека еден ден албанските партии ќе ги  употребат овие принципи, тоа ќе биде подобро за нив како партија, но тоа ќе биде подобро и за Албанците во Македонија и за сите Албанци. Ова е мојата анализа, која, признавам, не може да биде комплетно прецизна, но тоа е мое мислење.

Експрес: Какви односи имате со Ахмети?

Груевски: Мојот однос со Ахмети, главно, е професионален. Ние, како лидери на двете најголеми партии, соработуваме и разговараме. Во почетокот имаше многу недоверба, но со текот на годините ситуацијата се стабилизираше. Имаме решено многу проблеми заедно и имаме создадено значајни дела за сите граѓани. Факт е дека за време на нашиот мандат се отворија повеќе од 170.000 работни места,  бројот на вработени во тоа време беше 560.000, а сега се зголеми на 730.000 вработени на ниво на држава. Оваа битка е за сите граѓани, без разлика на нивната етничка припадност. Заедно ја рангиравме Македонија на петтото место во Европа и на десеттото во светот во листата на водење бизнис, заедно успеавме да постигнеме визна либерализација и го усогласивме законодавството со ЕУ. Земјата постигна напредок во многу области. Без разлика на општото јавно мислење, главно создадено од страна на медиумите и невладините организации поддржани од страна на Сорос, нашите партии ги подобрија правата на малцинствата во Македонија во однос на употребата на јазикот, симболите, образованието, децентрализацијата, правното застапување, јавниот сектор и администрацијата, како и многу други прашања во врска со Косово и Албанија, кои се многу важни за Албанците во Македонија. За жал, имавме сериозен пропуст, дозволивме медиумите и невладините организации поддржани од Сорос да ги фрлат во сенка сите наши напори и резултати, особено во етничката сфера, да се извалкаат тие резултати, да ме претстават како непријател на Албанците, а Ахмети е човек кој ја толерира оваа ситуација. Тоа не е точно, но во политиката перцепцијата е исто толку важна колку што е вистината. Ние мора да научиме од ова и да не се повтори во иднина. Велам со одговорност дека за време на мандатот на ВМРО-ДПМНЕ сме направиле најголем напредок во однос на правата на етничките заедници. Сепак, некој создаде поинаква перцепција. Остануваат уште многу предизвици во сите области, вклучувајќи ги и евроатлантските интеграции.

Експрес: Веќе е познат ставот на ДУИ за идна коалиција со вас: двојазичност во целата земја и продолжување на мандатот на Специјалното јавно обвинителство. Дали би преговарале со  овие услови?

Груевски: Нема ниту една земја во регионот, а можеби и во Европа, што им дала поголеми права на етничките заедници како Македонија. Ова не значи дека ние треба да престанеме, но не треба да превземаме нелогични решенија, од кои никој не може да профитира. Ние ја почитуваме употребата на јазиците и сметаме дека Охридскиот рамковен договор и Уставот мора да се почитуваат и било какви уставни измени може да предизвикаат проблеми. Ние ја поддржуваме идејата дека употребата на јазиците на помалите заедници треба да се подобри и тоа сме го докажале со закони, измени и дополнувања на закони, итн, се придонесе за подобрување на состојбата, иако постојат многу луѓе во земјава кои се спротивставуваат..

Ние како партија сме го презеле ризик да бидеме погрешно разбрани од страна на Македонците, и секако да бидеме осудени на претстојните избори за преземањето такви мерки. Но, медиумите и невладините организации на Сорос постојано ги раздразнуваат Албанците против нас и нашите чекори претставувајќи ги како нешто мало и безначајно. Тие никогаш не направиле споредба на Македонија со другите земји  за тоа која земја обезбедува повеќе права за малцинствата. Ако направат споредба, ќе останат со отворена уста. Не сакам да бидам погрешно сфатен, но нашите соседи имаат помалку етнички заедници, а ние сме неспоредливо подобри од нив, во однос на ова прашање. Сепак, овие се чувствителни теми и не сакам споредби со цел да се спречи можноста од повторно вадење од контекст на моите изјави. Барањето за двојазичност на целата територија како прво бара промена на Уставот и, второ, тоа не е реално и објективно, бидејќи  Албанците се главно концентрирани во северозападниот дел на земјата. Има многу општини каде не живее ниеден Албанец, а има општини во кои населението го сочинуваат 35 % Албанци и 65 % Македонци. Ова е реалноста и законите треба да се прилагодат на реалноста, а не на желбите на поединци или луѓе кои се обидуваат да добијат политички поени на ова прашање. Во сите општини каде што Албанците сочинуваат најмалку 20 проценти, има двојазичност. Што корист ќе имаат Албанците ако во Делчево, Гевгелија, Струмица или Штип има двојазичност кога во цел град или нема ниеден или има многу малку Албанци? Меѓу другото не само што финансиски чини многу туку е несоодветен третман на другите заедници како Турци, Власи, Бошњаци, Срби и Роми. И на крај, тоа ќе има многу последици за Македонците во општините каде што не живеат Албанци, а ние нема да можеме да им ја објасниме на граѓаните таквата одлука. А да не се спомене фактот дека во Македонија постојат некои радикални структури кои не го гледаат овој проект преку призмата на човековите права, но низ призмата на редефинирање на државата и промена на границите, а ние треба да го земеме во обѕир и овој факт. Ние сакаме да се направи најдобар можен избор во однос на почитувањето на човековите права, но исто така, сакаме да се зачува унитарниот карактер на државата и не сакаме да се остави простор за некои радикални структури, кои, без оглед на фактот дека моментално немаат значајна поддршка, постојат и се потенцијална закана.

Во однос на Специјалното јавно обвинителство, јас би рекол дека имаме потпишано договор кој ќе го почитуваме во целост. Некој сака да го промени овој договор. Ние не сакаме да се промени, само сакате да се спроведе она што е постигнато. Ставот на нашата партија е дека Специјалното јавно обвинителство, треба да работат во согласност со договорот од јуни / јули 2015 година, Пржинскиот договор кој заеднички беше изгласан. Имаме договор и тој треба да се почитува, не да се промени за подолг или пократко рок.  Ние не поддржуваме промени на договор за кој сите заедно, јавно и со консензус се согласија. Покажавме дека сме подготвени за спроведување на истрага за сите оние причини за кои се формира оваа обвинителството и ова целост понудивме комплетна логистичка поддршка за Специјалното јавно обвинителство. Доказите кои ни се претставени не се базираат на факти и позадината е јасна дека сето ова е нечиј интерес и дека не постои ништо поврзано со правдата и владеењето на правото, туку со политички цели. Продолжувањето на мандатот на Специјалното јавно обвинителство, значи продолжување на кризата, која, најверојатно му одговара на некого, но не и на Македонија. Поради овие причина, многу е јасно за нас и за мнозинството граѓани на оваа држава и мислиме дека не постои простор за преговори.

 Експрес: Дали сте подготвени функцијата претседател на Собранието да се даде на ДУИ?

Груевски: Ова пред се би значело дека треба да земат во обзир и некои некои работи како, личниот став, професионалноста, лидерството, капацитетот, минатото и визијата на кандидатот, но и партијата која го поддржува, ако не е кандидат кој е предложено од страна на партијата. Уставот и законите не прецизираат какво било ограничување во однос на етничката и верска основа. Пред седум години, еден албански политичар од една тогаш новоформирана партија беше кандидат за претседател,  не успеа, но тој освои многу гласови, мислам дека околу 150.000 гласови во првиот круг. Според анализата што ние сме го направиле, тој имаше освоено повеќе гласови од Македонците отколку Албанците. Жалам што подоцна загуби на изборите, верувајќи дека единствениот начин да се привлечат албанските гласачи е со користење на радикална реторика. Тој расфрли многу омраза и негативна енергија. Потоа како Македонците така и Албанците му го свртеа грбот и тој потфрли како политичар. Кога случајно го сретнав  првично му  честитав за успехот кој никој порано го немаше постигнато  и му дадов пријателски совет дека ќе направи грешка ако продолжи како што почна, со целосно радикална реториката. Но тој одлучи да биде порадикален и од повеќето радикални албански политичари. Главниот проблем не е тоа што тој ја уништи својата политичка кариера, но тоа што разочарувачки 80 илјади Македонци кои гласаа, а и гласачи  кои се двоумеа се верува дека ќе го поддржеа на претстојните избори. Тоа е жално. Потоа го слушав Македонците како велат дека го сметаат како волк во овча кожа, а не можат да си простам како успеа да ги измами нив и Албанците. Тој кокетираше со Македонците, а кога имаше потреба од албанските гласови почнат со радикална реторика. Навистина е жално што албанските политичари во Македонија сѐ уште се натпреварува, победуваат и изгубат на изборите користејќи радикална реторика,  а не поради умереноста и нивната визија за подобар квалитет на животот, повисоки плати, пензии, субвенции, инвестиции, работни места, инфраструктура…. Пред овие избори, имавме освоено четири циклуси на парламентарните избори нудејќи  проекти во областа на економијата, вработувањето, инвестициите, земјоделството, здравството, образованието, културата … Последните избори беа први откако јас сум претседател на партијата да прифативме дека дел од кампањата треба да се посвети на етничките прашања, бидејќи тоа, исто така, беше наметнат од страна на  нашиот противник Заев, кој излезе со понуда за уставноста на Албанците, што ги шокираше сите оние кои не се занимаваат премногу со политика и не го познаваат Заeв, и ако победеше, тоа би било на штета на Македонците, Албанците и сите граѓани. Знаејќи дека тој ги изгуби изборите поради тоа што не беше во можност да се сети на подобра економска  понуда и визија за сите граѓани на земјата, тој почна да ги достават понудите кои никој не ги побара, како на пример, кантонизација. Ние не можеме да ги игнорираме овие прашања, бидејќи тоа е наша должност како политичари навреме да посочиме на ризиците кои произлегуваат од погрешни политички одлуки. За оваа причина, наместо да се фокусираме само на економијата во текот на кампањата, како што беше подготвена и печатена нашата изборна програма, половина од кампањата беше посветена на економијата, а другата половина на кампањата за политиката и етничките прашања. Никој не може да живее со двојазичноста во Гевгелија, но Заев оваа приказна им ја продаде на околу 70.000 Албанци. Ако тој победеше Албанците ќе се разочараа од СДСМ.

Експрес: Ве критикуваат дека не сте сториле ништо за подобрување на животот на Албанците.

Груевски: Албанците и другите малцински заедници никогаш не биле дискриминирани во однос на инвестициите. Наместо тоа, се уште се инвестира многу и ќе се инвестира во регионите каде што се мнозинство. Но, што друго може да се направи една опозициска партија, а да не критикува во врска со ова прашање, без оглед на тоа која партија е на опозиција. Постои традиција во Македонија, кога една албанска партија е во опозиција ја критикува владата дека се дискриминираат Албанците во однос на инвестициите, додека  албанската партија која е на власт негира. Кога улогите се менуваат, онаа партија што веќе не е на власт а е во опозиција ја критикува владејачката партија, која ги негира обвиненијата. Можеби до одреден степен е легитимна политичка трка, но постојат многу луѓе кои не ја гледате на овој начин, тие им веруваат во оној кој критикува, и критиките стануваат етнички проблем. За оваа причина, тоа е опасно кога малите партии на етничките групи се обидуваат да дојдат на власт само преку игра на емоции. Последиците од ова можат да бидат сериозни како етничка поларизација, напнатост, нетрпеливост, омраза.

gruevski (2)

Експрес: Вие велите дека Албанците имаат потреба за повеќе фабрики отколку да се пишува на албанскиот јазик во македонски села. Зошто не беа  изградени тие фабрики за овие 10 години?

Груевски: Како што реков, многу фабрики се веќе отворен во Македонија. И тоа не се случи случајно, но со  напорна работа за да се создаде подобра бизнис клима, Македонија е рангирана како петта во Европа и десетта во светот според Светската банка.

Имаме најниска ефективна даночна стапка 7,4 %, но, исто така, ефикасна наплата на даноците. Сменивме илјадници закони чија цел е намалување на бирократијата на  компаниите. Вложивме многу во образовниот и здравствениот сектор. Сето ова бара многу работа, но имаме постигнато голем напредок.

Имаме значително подобрување на борбата против корупцијата и криминалот, и на ова поле сме подобрени и имаме скок од 40 места на листата на „Транспаренси интернешнел“. Бев многу фокусирани на тоа и за жал беа запоставени некои работи во политичкиот дел, каде што со помош на парите на Сорос, медиумите, невладините организации, заедно со опозицијата ми се нанесе многу штета создавајќи искривена слика за мене лично, за мојата партија и за Македонија.

Тие не создадоа ништо, не изградија ништо, не променија ништо само трошат пари за да ме дискредитираат. Јас работев 15 часа на ден, се фокусирав на подобрување на животот на сите граѓани. Ако не го стори тоа, можеби успехот ќе беше помал и во овој поглед воопшто не ми е жал за моите напори.

Да се навратам  на вашето прашање, фабриките почнаа да се отвораат масовно, дури и за време на политичката криза. Како резултат на тоа, стапката на невработеност во земјата е намален од 38,7 на 23,4 %. Имавме намалување на невработеноста во тешки услови на глобалната криза.

Многу луѓе во земјата и во странство ме мразат поради тоа, затоа што моите резултати и резултатите на мојата партијата се најдобар одраз на нивниот неуспех. Вкупниот број на вработени  во Македонија, кога дојдовме на власт, беше 560.000, сега оваа бројка е 730.000.

Треба да знаете дека инвеститорите по сопствен избор ги избираат општините во кои инвестираат. Во ретки случаи може да се влијае и во тие случаи тие бараат да се инвестира надвор од Скопје. Во последните 3-4 години имавме од 30 до 35 одлуки на големи странски компании да отворат свои фабрики во Македонија и тие се реализира. За оваа причина, можно е да имаме 100 нови фабрики во следните 4 години. Се разбира, ако нема негативни надворешни влијанија  и ако имаме стабилна политичка ситуација.

Две години по ред, ние сме земја со најголем број на странски инвестиции по глава на жител во светот. Станавме земја од која што може да се научи нешто повеќе за ова прашање, но ние вложивме многу напор и работа за да се дојде до оваа точка. Во моментот, постојат повеќе од 10 компании кои се блиску до донесување на одлука за инвестирање во Македонија со кои ние сме во контакт и се работи со 100 други компании. Се разбира, нема да успееме со сите нив, но некои од нив ќе успееме да ги убедиме да инвестираат. Имаме силен капацитет.

Експрес: Стапката на невработеност на Албанци е значително поголема од стапката на Македонците. Дали е тоа поради дискриминација, недостаток на соодветни квалификации, или негативен тренд од минатото?

Груевски: Немам доказ дека Албанците во Македонија имаат повисока стапка на невработеност од Македонците, но знам дека образовното ниво на албанското население е пониско, што е директно поврзан со вработувањето. Секој работодавач сака да вработи лице со поголеми знаења и способности. Ова е причината зошто сум направил многу напор, и во голем дел успеав да помогне на што е можно повеќе граѓани да им се овозможи образование. Овозможивме задолжително и бесплатно средно и  основно образование. Постојат само неколку држави во светот кои нудат таква можност. Предвидени се покривања на сите трошоци за секој студент кој ќе биде прифатен во еден од 100 највисоко рангирани универзитети во светот, со услов  и обврска да се вратат во Македонија, да живеат и работат најмалку 6 години во државен или приватен сектор, во согласност со нивниот избор. Ова важи за сите граѓани, ние немаме дискриминаторски закони кои важат за Македонците а не важат за Албанците, Турците, Ромите, Србите, Бошњаците и Власите.

Предуслов за полесно вработување е образованието и квалитетот. Универзитетите во Македонија, особено на некои од нив треба многу работа за да се освои титула од квалитативен карактер. Од двата најголеми албански универзитети, Штуловиот Универзитет е со подобар квалитет а јас направив многу напори за да помогнам на Државниот тетовски универзитет да го постигне тој квалитет. Но имам потреба од поголема поддршка од страна на албанските партии бидејќи имаме заедничка цел, Албанците во Македонија да се здобијат со поголемо знаење.

Исто така кај голем процент постои традиција муслиманските жени да не работаат. Се разбира, нивна е одлуката, а јас ја почитувам и не се меша во таа одлука.  Лични или семејни традиција, но многу пати инвеститорите одлучуваат да не се инвестираат во некои региони, бидејќи тие се загрижени дека нема да се најде доволно работна сила, иако добиваат  информации во кои општини има поголем број на невработени. Таквата реалноста често покажува поголема стапка на невработеност, бидејќи поголем е број на лица кои бараат работа пасивно, не се активни и се создава погрешна перцепција поради големиот број на невработени лица во потрага по работа. И на крај, кога инвеститорот ќе одлучи да инвестира во Македонија и да се одлучи во која општината ќе гради, градоначалниците имаат главна улога – колку се тие способни и подготвени да привлечат инвестиции. На пример, постојат и градоначалници, кои го следеа нашите препораки за изградба на индустриска зона со комплетна инфраструктура, патишта, водовод, канализација, електрична енергија итн. И, се разбира, тие имаат поголема шанса за привлекување на инвеститори. Ова е она што го правија, на пример, Виница, Василево, Гевгелија, Прилеп, Битола, Петровец и неколку други градови, и резултатот беше дека токму тие успеале да продадат локации и таму веќе се изградени или се градат фабрики и други бизнис објекти. Покрај индустриската зона и улогата на градоначалниците, постојат и други фактори, но јас би сакал да резимираме и да кажам дека многу често во минатото, многу градоначалници и политичари се обидуваа нивниот неуспех да го препишат на моја сметка и на Владата. Ние имаме ист пристап со сите, затоа што сите граѓани се наши и ние се обидуваме да им помогнеме. Но, како можеме да помогнеме ако некој ја игнорира таа помош и да не е заинтересиран,  меѓутоа размислува за други работи.

Во текот на нашиот мандат во северозападниот дел на Македонија, каде се концентрирани Албанци беа реализирани голем број на проектите. Ние направивме реконструкции на општите болници со најсовремена опрема, како што беше случај во Гостивар и Тетово, а сега се гради објектот за Итна медицинска помош во Куманово, нова болница во Кичево, изградбата на автопатот Кичево – Охрид, реконструкција на стариот пат Тетово – Гостивар, што е многу важно за селата, 7 или 8 нови спортски сали во Тетово како и во многу други градови, реконструкција на албанскиот театар во Скопје, изградба на театар и библиотека во Тетово, реконструкција на стотици регионални патишта, реконструкција на повеќе училишта во кои сите или повеќето од децата се Албанци и др.  Но, она што е уште поважно, е тоа што привлековме компании кои изградија фабрики и отворија  нови работни места за луѓето во овие региони, како што е  „Леар“  во Тетово која отвори 2.500 нови работни места, „Ки сејфти системс“ во Кичево со најмалку 1.000 работни места во првата фаза, а не помалку од 600 се планираат во втората фаза на германската компанија „ОДВ електрик“ и „Костал“ во струшко-охридскиот регион со 1000 нови работни места работа, а и десетици други проекти во Скопје, како и  “Ван Хол”, “Џонсон Мети”, “Џонсон контролс” и други.

Не може да се одвојуваме врз основа на етничката припадност. Ние живееме во една мала земја и се што може да се инвестира е за доброто на сите. Реконструкција на патот Велес – Скопје не е само за Албанците или реконструкцијата на главниот клинички центар “Мајка Тереза” во Скопје, која беше отворена пред неколку месеци ќе биде само за Македонците. Ние сме премногу мала земја за ваквата поделба да биде вистина. Никој македонец или албанец нема да каже дека нема никаква врска со патот Кичево – Гостивар, чија изградба се планира за следниот мандат, или со железничката пруга во Скопје.

Експрес: Како вашиот ривал, СДСМ, успеа да ги добие гласовите на Албанците?

Груевски: Со несебична помош на активисти, невладини организации и медиумите на Сорос.

gruevski (1)

Експрес: Дали верувате во мултиетничка партија?

Груевски: Да, верувам во мултиетничка партија, бидејќи мојата партија е мултиетничка. Имаме членови, гласачи и претставници од речиси сите заедници. Сепак, ние сме во преиод на разој. Постепено ќе се подобрување, особено по членството на Македонија во ЕУ и НАТО.

Експрес: Кај Албанците постои убедувањето дека вие сте против членство во НАТО и во Европската унија. Дали може да се добие јасен одговор на овие две прашања?

Груевски: Ова е погрешна перцепција. Јас и мојата партија јасно сме дале до знаење дека сме насочени кон НАТО и ЕУ. Всушност, мојата партија беше таа која за две години, од 2006 до 2008 година успеа да ги исполни сите барања и во 2008 да добие покана за членство во НАТО, заедно со Хрватска и Албанија, а една година откако Европската комисија пресуди дека државата е подготвена да ги почне преговорите со ЕУ, и во двата случаи, крајниот резултат не е постигната поради блокадата од страна на Грција за промена на името на нашата држава,  именувањето македонскиот јазик и името на нацијата, македонскиот народ.

Исклучително тешко прашање. Можете ли да замислите како ќе реагираат граѓани и политичарите од вашата земја ако политичарите бидат принудени  да потпишат дека вие не се Албанци,  да им дадат список со имења и барања дека јазикот кој го зборувате не е албански, но друг, плус промена на името на државата. Кога вашиот сосед ќе ви кажува дека не сте Албанци и дека лажно се претставувате и ве уценува дека без промена на името и идентитетот, нема да ви биде дозволено да напредува кон патот за  влез во НАТО и ЕУ.

Особено ако мнозинството на државата е против оваа идеја и ако сакаат ова прашање да се реши преку преговори, ве обвинуваат дека мнозинството на граѓаните и политичарите на власт се националистички и шовинистички, а сето тоа само за да се изврши притисок врз политичарите да тие се докажува дека не се толку силни и да го потпише она што е побарано. Тоа е многу тешка ситуација,  не сакам да се случи никому. Луда ситуација. Од една страна, ќе ве навредат а од другата страна и ќе ве прогласат за одговорен за одбивање на уценат, бидејќи две третини од граѓаните кон кои се однесува барањет, во овој случај Македонците, се против. Потоа, доаѓа Сорос, кој ја активира моќта и политичкото влијание, отворен 70 НВО, поткупува поголем број на медиуми, и ви укажува на тоа дека ако не правите онака како ќе ви каже, ќе создаде перцепција за вас дека сте шовинисти, криминални, корумпирани, злобни и  неспособни личности. Ако тој ја води ваквата политика во Македонија, истото ќе го стори и во други земји, особено во земјите со слаба економија како нашата, каде со мала сума на пари дадена од него, која за нас е голема, тој може да се постигне многу. Тој индоктринира голем дел од млади луѓе преку предавања, финансирани на различни форми, создава армија од демонстрантите и се обидува да ги собори владите и да ги уништи земјите во кои дејствува.

Дозволете ми да се навратам на прашање што ќе поставивте, нашата цел е Македонија да влезе во НАТО и во ЕУ. Ние ќе направиме се што е можно за да ги надминат предизвиците што споменав погоре и за реализацијата на нашите стратешки приоритети.

Експрес: Зошто Џорџ Сорос е толку важен во Македонија и каков ризик претставува тој?

Груевски: Сорос е бизнисмен, кој, исто така, има своја идеологија поврзана со Институтот „Отворено општество“. Во медиумите се шпекулира дека тој предизвикува брзи промени на државните акции и валути. Надвор од сферата на бизнисот, неговите активностите се доста познати, а има активности поврзани со политиката. Тој е активен во голем број земји, особено во Источна Европа, но и во САД, каде што се обидува да ја воведе својата идеологија. Обично овие идеологии се поврзани со левичарски партии. Нашата партија е централнодесничарска, конзервативна, партија и нашата идеологија не се совпаѓа со идеологијата на Сорос. Десет проценти од парите што ги инвестира во Европа се трошат во Македонија. Ако се погледне по глава на жител, може да се каже дека во Македонија троши најмногу пари во Европа. Тој е присутен во Македонија 25 години, но во последниве години е многу поактивен во финансирањето на Институтот Отворено општество, под чијашто капа се повеќе од 70 невладини организации во Македонија, кои се 90 или 100 проценти финансирани од Сорос. Кога на власт е ВМРО-ДПМНЕ, војската на Сорос, медиумите, невладините организации и граѓанското општество се против нас, за сè. И кога ВМРО-ДПМНЕ е во опозиција Сорос е против нас, тој е против нас, без разлика дали сме на власт или во опозиција. Без разлика на кој начин, без разлика дали преку  невладини организации, медиуми или Институтот Отворено општество, тие се секогаш против нас во поддршка на социјалдемократите. Понекогаш се прашувам дали е можно по толку многу години работа и труд ВМРО-ДПМНЕ да не направи еден добар чекор, а социјалдемократите да не направат ниту еден погрешен чекор. Најверојатно нешто такво не е можно, но ние имаме ситуација во која овој милијардер има јасна идеја што да се прави во нашата земја. Како што реков, тој има потрошено многу пари, но во последниве години ја зголеми својата дејност во нашата земја.

Експрес: Колку пари проценувате дека троши во Македонија?

Груевски: Гледано од перспективата на Западот, не се работи за многу пари, но во држава како нашата со два милиона жители и пет илјади долари БДП по глава на жител, се многу пари. Шест или седум милиони долари годишно.

Експрес: Дали сте се обиделе да стапите во контакт и да разговарате со него за да ги разјасните работите?

Груевски: Всушност, Сорос го сретнав пред околу шест години во Прага, во рамки на конференцијата за Декадата на Ромите, а Македонија го преземеше претседателството. Тој е еден од донаторите за ромската заедница и се сретна со сите шефови на делегации. Имавме средба 15-20 минути, на која главна тема беа нашите активностите за ромската заедница и за тоа што може да се направи во Европа во иднина. Сосема на крајот од дискусијата тој ме праша за процесот за наоѓање решение за името на Македонија. Укажа дека е добро побрзо да се реши ова прашање и дека Папандреу ќе биде уште кратко премиер и дека потоа со други претставници ќе биде потешко изнаоѓање решение, нешто што го знаевме, но, за жал, за клучните аспекти од проблемот и Папандреу ги држеше истите и добро познати црвени линии на Грција, кои во Македонија се неприфатливи. Кажа и неколку други детали од овој процес, од кои видов дека е добро запознаен и има повеќе информации, но толку траеше нашиот разговор, бидејќи тој имаше одделено по 15 минути за состанок со секоја делегација.

Експрес: Дали мислите дека е присутен во Албанија како и во Македонија?

Груевски: Колку што знам, тој има силно влијание во Албанија. Јас немам ништо против Фатос Нано, имам позитивно мислење за овој човек, но тој дозволи Сорос да влијае врз неговата партија, а јас не би сакал да ја видам мојата партија под влијание на Сорос.

Експрес: Прашањето за Косово. Вашата партија беше таа која ја призна независноста на Косово во 2008 година. Колку беше тешко за вас да се донесе таква одлука?

Груевски: Тешко беше, тоа беше тешко време имајќи предвид дека поголемиот дел од граѓаните во Македонија имаат добри односи со нашиот сосед Србија, исто така, знаејќи дека сме делеле иста држава во минатото, сме имале блиски односи меѓу граѓаните на двете земји. Поради сличностите во јазикот полесно можеме да се разбереме едни со други. Исто така, имаме иста вера, а во тој период имавме добри односи со Србија. Моравме да донесеме решение. Тоа беше тежок чекор и многу опасен од наша страна да го признаеме Косово. Направивме долга и длабока подготовка за ова и конечно донесевме одлука. Србите беа лути, а подоцна тие направија неколку потези со кои ни покажаа дека ни замеруваат. А и ден денес гледаме бес од страна на министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ. Тој беше повеќе од директен велејќи дека Србија направи грешка што ја призна Македонија под нејзиното уставно име, затоа што го признавме Косово и поради нашето гласање за Косово во УНЕСКО. Го цитирам Дачиќ, кој рече: „Ова е голема грешка“. Мислам дека некои политичари во Србија не можат да разберат зашто го направивме овој чекор и зашто решивме да го признаеме Косово, имајќи ги предвид сѐ што споменав претходно, блиски односи, добра соработка, јазик, религија и односи меѓу граѓаните. Ризичен чекор направивме во тоа време.

Експрес: Што мислите за односот меѓу нашите две земји, дали се добри или не. Зошто не сте дошле во посета на Косово, а и обратно, зошто нашите политичари не ја посетуваат вашата земја? Што не е во ред меѓу нашите две земји?

Груевски: Јас бев еднаш во Косово, не се сеќавам дали беше официјална посета, мислам дека не беше. Присуствував на настан во Приштина пред пет или шест години, не сум сигурен кога точно. А Хашим Тачи ме посети неколку пати пред да биде избран за премиер и еднаш откако беше избран за премиер. Со сегашниот премиер, Иса Мустафа, се сретнав на неколку самити каде сме присуствувале.

Експрес: Во која област може да соработуваме подобро? Која е област во која мислите дека Косово и Македонија можат да имаат подобра соработка?

Груевски: Може да имаме многу добра соработка, но главниот проблем лежи во две работи. Една од нив е тоа што некои медиуми  всадуваат негативно мислење лично за мене, за мојата партија и за мојата влада. Не постои сериозен аргумент дека јас сум негативно настроен кон Албанците. Ако седнеме и да разговараме нормално, можеме да видите дека е спротивното.

Експрес: Колку Албанци се вработени за време на вашиот мандат?

Груевски: Нема конкретни бројки за тоа колку точни Албанци се вработени. Ние работиме за да им обезбедиме вработување на луѓето, но не знам кој се сѐ вработува бидејќи вработуваат приватните компании, а ние иако им помагаме и  ги охрабруваме да инвестираат во нашата земја, потоа не влијаеме на критериумите по кои вработуваат. Ние не можеме да им речеме вработете Македонци, а не Албанци, или обратно. Но, се разбира, ако отворат  фабрика во Кичево, Албанците ќе имаат корист, ако се отвори  фабрика во Тетово, поголемиот дел од вработените ќе бидат Албанци. Таквите фабрики се наоѓаат во регионот на Охрид, Струга, Кичево. И во Тетово, исто така, има многу голема фабрика со 2.500 вработени лица. Во Скопје и во многу други градови, а особено во ТИРЗ. Очекуваме инвестиција од една светски позната компанија која многу брзо ќе инвестира во Куманово и ќе вработи најмалку илјада работници. Затоа, во градовите каде што живеат Албанци, ние се обидуваме да се најде работа за секого, бидејќи е невозможно да се избираат луѓето Второ, дури и ако некој сака да вработува само Македонци или Албанци, ова ќе биде проблем за нас, бидејќи, јас сум премиер на сите, и тие луѓе се моите луѓе. Тие доаѓаат од различни етнички и верски заедници, но тие живеат во иста држава со мене и очекуваат нешто од мене. Дали гласале или не гласале за мене, на крајот јас сум премиер на сите. Јас сум должен да им помогне на сите.

Експрес: Во изградба е автопатот „Арбен Џафери“. Дали имате планови да се поврзете со овој автопат?

Груевски: Да, тоа е во нашите планови и се прават подготовки. Во нашата нова програма имаме план за изградба на автопат. Ние веќе имаат стапено во контакт со меѓународните финансиски организации, ако решиме да земеме заем , но и со компании заинтересирани за јавно приватно партнерство а откакоќе ја формираме владата  ќе започнеме разговори за деталите и ќе избереме еден од модулите со кредит, или јавно-приватно партнерство ако има интерес за тоа.

Експрес: Како ви се допаѓа името на автопатот “Арбен Џафери”, и што мислење имате за Џафери?

Груевски: Ова е одлуката на вашата земја. Не гледам ништо лошо во тоа. Џафери го познавав лично и беше дел од владата на поранешниот претседател на ВМРО и поранешен премиер Георгиевски кога бевме во коалиција со ДПА, а лидер беше Арбен. Често го сретнував и  откако станав претседател на партијата имав посебна средба со него. Ручавме во еден ресторан во Скопје и разговаравме, а присутен беше и Мендух Тачи. Тој беше многу мудар и просветлен човек, а имаше многу карактеристичен  речник  со многу филозофија. Не многу политичари кои сум ги сретнал имаат такви карактеристика.

Експрес: Дали имате нешто недовршено од претходниот мандат што би го поставиле како приоритет во новиот мандат?

Груевски: Една работа која сакам да ја направам е да се донесе повеќе пари во буџетот за НВО, за независни невладини организации а не за невладини организации со лажна идеологија. Голема грешка беше што досега се доделуваа симболични средства за НВО. Многумина велеа дека тоа не е во ред, но ние не го сфативме. После сето тоа преку што поминавме свативме дека нашите невладини организации се монополизирани од страна на една институција, на едно лице. Ние мора да го демонополизираме овој сектор. Се разбира, постојат многу работи кои се однесуваат на конкретни проекти, како што е автопатот и други проекти. А втората работа е дека  морам да бидам присутен кај Албанците, особено преку медиумите а не само директно. Кога одам кај Албанците, тие ме дочекуваат позитивно. Во многу случаи, сум бил во многу различни градови и села каде што живеат, во добри и во тешки времиња за Албанците, како за време на поплавите во Шипковица. Јас бев првиот политичар кој отиде во Шипковица да им помогне на луѓето и директно да учествувам и да бидам на местото каде што граѓаните се соочуваат со проблеми и директно да видам дали нашите институции добро си ја работаат а луѓето не беа задоволни па веднаш им се јавив на сите, сите функционери се вклучија во дополнителни активности за санација и тогаш граѓаните беа многу, многу задоволен.

Експрес: Значи вие ќе заземете нов пристап и во следниот мандат и ќе бидете се поблиску до Албанците?

Груевски: Сакам да кажам дека  јас немам никаков проблеми кога ќе се сретнам со Албанците, но се разбира, главниот проблем се медиумите кои измислуваат. Можеби одам еднаш годишно во едно село со оглед дека е невозможно да се биде во сите села секој ден. Денес одам во едно село, две недели подоцна во друго, па во трето. Да кажеме дека  посетувам 20 или 30 места, тоа не е важно. Но, медиумите пишуваат  негативно за нас секој ден. Морам да бидам што повеќе присутен во медиумите, да дадам свои пораки и да ги појаснувам нештата, бидејќи луѓето не се глупави и ќе разбираат.

ПРОДАДЕНИ ДУШИ: СДСМ прифаќа и федерализација само за да ја заобиколи волјата на мнозинството Македонци

Ordanovski-Alsat-M

Aналитичарите на СДСМ отворено зборуваат за спроведување на федерализација во Македонија и охрабруваат коалиција меѓу СДСМ и ДУИ се со цел да се заобиколи волјата на мнозинството Македонци кои на спроведените изброи јасно кажаа на кому му ја даваат довербата.

По изјавите дека нема ништо спорно во тоа СДСМ да ја прифати Платформата потпишана од албанските партии, аналитичарот на СДСМ Сашо Ордановски со нов телевизиски настап во кој вели дека федерализацијата на Македонија е легитимна.

-Јас не сум против федерализација, јас само знам дека за тоа има процес политички кој кога би се покренала темата која потполно е легитимна мора да помине низ одредени законски, уставни можности. Редефинирањето на Македонија како државата од ова што сега е, бара промена на Уставот, вели Ордановски во емисијата „Патот кон“ на Алсат-М.

Заев се крие бидејќи е фатен во тесно – ДУИ го прегази СДСМ за албанските барања

zaev-ahmeti-albanci

СДСМ веќе нема што да понуди и цели десет дена бега од одговор кој е нивниот став за албанските барања. Свесни дека ВМРО- ДПМНЕ И ДУИ влегуваат во сериозни преговори за формирање на Влада, тие молчат и за двојазичноста сто ја бараат Албанците, а токму тие ја ветуваа пред избори. ВМРО-ДПМНЕ и други политичките субјекти, како и партиите кои ги застапуваат интересите на другите етнички заедници во Македонија се изјаснија дека за нив барањата наведени во документот се неприфатливи

Молк на Бихаќка по се погласните информации дека ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ ќе седнат на заедничка маса и покрај забетонираните позиции и дека можат да постигнат договор за влада.

Од СДС речиси две недели молчат на прашањето дали партијата ги прифаќа сите точки од понудената платформа на албанските партии.

– Мандатот за формирање на Влада го има ВМРО-ДПМНЕ и тие нека се изјаснат за таа платформа. Ние кога ќе го имаме мандатот ќе се изјасниме по тоа прашање. Се што имаме да кажеме ќе кажеме во моментот кога ќе го добиеме мандатот, рече Благој Бочварски од СДСМ. Тој не одговори колку позициите од заедничката платформа на Албанците се поклопуваат со ставовите на СДСМ за двојазичноста, што ја најавија во предизборната кампања, ниту на прашањето колку СДСМ е подготвен за промена на Уставот.

Преку платформата се бара официјален албански јазик, решавање на името, па дури и промена на химната И знамето. ВМРО-ДПМНЕ и други политичките субјекти, како и партиите кои ги застапуваат интересите на другите етнички заедници во Македонија се изјаснија дека за нив барањата наведени во документот се неприфатливи.

Во меѓувреме тече рокот за формирање на нова Влада откако мандатот му е даден на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски како лидер на партијата која освои најголем број на пратенички мандати. Од ВМРО-ДПМНЕ и од Демократската унија за интеграција, како победник во албанскиот блок, велат дека преговорите за нова влада ќе финализираат наредната недела, пред истекот на рокот. Но и двете партии на преговарачката маса седнуваат со веќе јасни и спротивставени ставови во однос на две прашања – двојазичноста и мандатот на Специјалното јавно обвинителство, кои како услови за формирање влада ги поставија интегративците на Али Ахмети. Од ВМРО-ДПМНЕ велат нема да дозволат уставни промени со цел воведување на двојазичност на целата територија на државата, а велат СЈО е наменска институција која се политизира. Ахмети во неколку наврати изјави дека доколку не успеат преговорите за влада излезот ќе бидат нови парламентарни избори. Рокот за формирање нова влада е 29 јануари.

ШТО СПРЕМА СДСМ: По тајната средба на Заев со БЕСА, СДСМ на средба со криминалци од Арачиново!

Spasovski-Nikolovski-SDSM-sredba-Aracinovo

По едномесечниот молк и тајните средби со Беса, претставници на партијата конечно се појавија во јавност, а ни помалку ни повеќе, повторно како и пред изборите, во бастионот на СДСМ – Арачиново

По тајната средба на Зоран Заев со лидерот на БЕСА на ден Коледе, прво појавување во јавност на функционери на опозицијата е посетата на бастионот на СДСМ, Арачиново од страна на Љупчо Николовски и партискиот секретар Оливер Спасовски.

Заедно со лицето на Агрон, инаку обвинет во акцијата „Сава“ во врска со шверц на цигари (во чии простории е сместен и штабот на СДСМ), и со лицето Џелили Н. кој и е добро познат на полицијата.

Zaev-Neki-Dzelili

Џелили Н., човекот кој беше фотографиран во првите редови на митинзите на СДСМ, во друштво на Зоран Заев и Оливер Спасовски, како што дознаваме од полициски извори е лице добро познато на органите на прогонот како дилер на дрога, а за локалните жители важи и за „нарко бос“.

Според експертите, тајната средба на Заев со лидерот на БЕСА и молкот на опозициската партија може да се протолкува како обид за креирање на нови немири, имајќи ја во предвид деструктивноста на СДСМ и радикалноста на БЕСА.

Средбата на високи партиски функционери со арачиновци кои имаат дебели полициски досиеа, само ги потврдува овие сомнежи.

Spasovski-Nikolovski-SDSM-Aracinovo

Албанската платформа е предизборен маркетинг на албанскиот премиер Рама

rama-so-albanski-partii-od-makedonija-1

Албанската платформа е предизборен маркетинг на албанскиот премиер Рама, изјави Антонио Милошоски од ВМРО-ДПМНЕ, истакнувајќи дека улогата на Рама како покровител во составувањето на платформата е против принципите на Обединетите Нации и претставува директно мешање во внатрешните работи на една суверена држава.

„Она што го направи премиерот Рама е негов предизборен маркетинг наменет за албанската внатрешна јавност во соседна Албанија, но безразлика на предизборните побуди на Рама кој сака да се претстави како покровител на Албанците од регионот, две работи се непренципиелни:  Прво, непренципиелно е премиер на една држава да се меша во политиките на соседна држава преку утврдување на било какви проекти за составување на Влада во соседната држава. Тоа е мешање во внатрешните работи на една суверена држава и против принципите на Обединетите Нации, со тоа Рама направи престап. Дополнително во очите на јавноста, до одредена мерка ги направи недоветни претставниците на албанските политички партии во Македонија коишто делуваа како да немаа сопствен капацитет да состават платформа, па им требаше покровител“, заклучи Милошоски.

Тој заедно со поранешниот претседател на ДИК Александар Новаковски гостуваше во „Отворено студио“ на ТВ НОВА на тема „Преговори и црвени линии“.

ФОТО: Кога Заев е на услуга – една слика, илјада зборови

serv

Фејсбук групата „Чао Заев“ објави фотографија која ја опишува моменталната политичка ситуација во Македонија по изборите одржани во декември.

Заев испраќа пораки дека е прифатлива целата агенда и платформа на Албанците само за да влезе во Влада, дури и на сметка на националните и државните интереси.

СДСМ преку свои аналитичари се нуди на ДУИ прифаќајќи ги понудите до запирка

SDSM-Ordanovski

Аналитичарот на СДСМ Сашо Ордановски вчера во емисијата Топ Тема на телевизија Телма отворено говореше дека нема ништо спорно во тоа СДСМ да ја прифати Платформата потпишана од албанските партии.

-Содржината на платформата која јас се обидувам да не ја коментирам е направена таква да биде неприфатлива за ВМРО односно да ВМРО има доволно отстапка и оправдување заради тоа што ќе оди во опозицијата. Истовремено таму нема речиси ништо спорно за СДСМ да направи Влада со ДУИ. На крајот ќе си го добие мандатот втората по големина партија во Собранието, таа ќе и пристапи на ДУИ, бидејќи таква е математиката, ќе се побара поддршка и од другите. Веќе се усогласуваат ставовите, гледатет како веќе се кристализира гламурозната платформа, се распадна се сведе на четири-пет применливи точки. Нема ништо спорно во тие точки безразлика на драмите што се обидуваат да ги прават, вели Ордановски.

Тој не е првиот аналитичар на СДСМ кој има ваков пристап. Претходно и Бранко Тричковски и Бранко Героски излегоа со слични позииции тврдејќи дека Албанците биле премногу меки и несуштински во нивните барања кои стојат во Платформата.

И додека СДСМ официјално молчи, а преку свои аналитичари се нуди на ДУИ прифаќајќи ги понудите до запирка, ВМРО-ДПМНЕ излезе со јасен став дека императив претставува почитувањето на волјата на народот и со тоа формирањето на влада, но не по секоја цена.

Сепак, за разлика од аналитичарите блиски до СДСМ, останатите многу пореално ја согледуваат ситуацијата.

Берат Бужала кој е сопственик на еден од најчитаните косовски портали кој смета дека се врши огромен медиумски притисок за постизборен инженеринг кој пак има за цел да ја изигра волјата на мнозинството граѓани со што би се предизивикале дополнителни проблеми и тензии во земјава. Тој дури ја споредува ситуацијата со демонтирање на бомба која може да експлодира доколку се погоди погрешната жица.

-Кога се веќе поминати неколку недели од денот на изборите, сè уште нема политичка јасност. Тоа што е очигледно е тенденцијата за непочитување на гласот на Македонците и оној на Албанците што гласаа за ВМРО и ДУИ. Се обидуваат да направат еден пуч против партијата која очигледно беше најгласана од Македонците, односно против ВМРО и нејзиниот шеф, Никола Груевски, пишува Бужала.

Тој анализира дека евентуалното коалицирање на Али Ахмети со Зоран Заев ќе значи штета за сите.

berat-buzhala-Ја има наведнато главата, како губитник, пред тие кои им ги зедоа гласовите. Ова не е единствената грешка. Формирањето на коалиција помеѓу ДУИ и СДСМ , ќе ја доведеше  државата на непознати простории дотогаш. Ова ќе беше прв пат на таков неискрен начин да се згази волјата на мнозинството од Македонците. Секако дека авторот на оваа колумна, крајните месеци имаше симпатии за СДСМ, Заев и Едмонд Адеми. Но, политичката реалност оди подалеку од симпатиите. СДСМ, покрај сите обиди, покрај сите шеми, не успеа да биде на еднакво ниво со историскиот противник. Им зедоа илјадници гласови на Албанците, но не успееја. Така да оваа шема треба да се затвори со тоа. Напишаните планови на лист не треба по секоја цена да се реализираат. Убавите соништа треба да останат само такви. Ќе има повторно гласање. Ако сите беа заедно против Груевски, во овој случај сите Албанци, тогаш неговата сила кај мнозиството на заедницата, Македонците, ке имаше голем пораст. Кога и да се одржат избори, тој ќе победи уверливо. Неговиот пораз преку шеми, ќе се гледаше од страна на Македонците како пуч. Ќе се кршеа политичките правила. Тој само ќе добиеше повеќе сила, вели во својата колумна Бужала.

За разлика од медиумскиот притисок кој оркестрирано се врши преку сатанизирање на ВМРО-ДПМНЕ меѓу Албанците, Бужала смета дека изминативе 10 години е сторено многу во подобрување на статусот на Албанците во Македонија.

-Јас не знам дали е повеќе антиалбанска партија ВМРО или СДСМ, но знам дека овие последни 10 години Македонија беше наш сојузник на меѓународната сцена. Сакам да додадам уште нешто: Секогаш која ја поминувам границата во Хани Елезит, на македонската страна граничните полицајци ми зборуваат на албански. Ова го немаше порано. Знам и друго нешто: Во државната администрација на ова држава се вработени околу 30.000 Албанци. За крај: Овој договор меѓу ДУИ и ВМРО е политички договор, не е доживотен. Во секој момент штом не се исполнуваат условите од договорот, тој може да се прекине. Во договорот треба да вклучат партиите кои добија мнозиство гласови од двете етнички популации во Македонија. Другиот дел потоа е пропаганда, невладина организација, непотребен морал. Ова е еден голем крстопат за Али Ахмети. Тој е многу поголем отколку во времето кога носеше униформа на себе. Тој не треба да се плаши, смета Бужала.

Уредникот на Сител Драган Павловиќ Латас, пак, во својата најнова колумна анализира дека наспроти рационалните и логички одлуки кои треба да ги донесе ДУИ, клановската поделеност во партијата има огромно влијание врз двоумењето за идно коалицирање.

– Груевски и ВМРО-ДПМНЕ се силна партиска машина и доминантна политичка сила и на власт, и кога би биле во опозиција. Не е тешко да се претпостави колку гласови би добиле за ВМРО-ДПМНЕ на првите наредни избори ако ВМРО премине во опозиција, а СДСМ како проалбанска, и три албански партии плус во коалиција, донесат закони и мерки на штета на Македонците и на уставниот поредок. Тоа би бил хаос и гнев кај Македонците кој, без сомневање, би експлодирал со поддршка за Груевски како никогаш порано.

Затоа, прва опција е коалиција на ДУИ со ВМРО, втора вонредни избори заедно со локалните кои би биле одложени за некој период, а дури трета опција за Ахмети е самоуништувачката варијанта – коалиција на СДСМ со ДУИ. Се што бара ДУИ и ветува Ахмети е уставна категорија со потребни две третини мнозинство во парламентот, а тоа зависи од Груевски и ВМРО. СДСМ не може ништо, ама баш ништо да даде од она што Ахмети го бара. Тогаш, и нема многу дилеми околу одлуката што следи наскоро. Што и да биде, ќе биде вонредно, пишува Латас во најновата колумна „ВОНРЕДНО“.

Кој диригира нова политичка нестабилност?

Zaev-Althauzer

Станува очигледно дека на некои структури не им одговара стабилна и независна Република Македонија. Затоа и се толерираат аболицирани криминалци од калибарот на Зоран Заев. Воедно, се охрабруваат политичари од соседството да ги поткопуваат темелите на унитарноста на Македонија. Дотолку посимптоматично е што истите политичари се далеку од тоа да ги средиле проблемите на домашен терен.

Се чини дека систематски се потхранува нестабилноста во земјата. Република Македонија спроведе фер и демократски избори на 11 декември, кога мнозинството граѓани ја поддржаа опцијата за затворање на кризата, фокус на економијата и реформите кон членство во ЕУ. Ова мора да го почитуваат и надвор, без разлика на тоа која политичка опција им одговара, пред се за остварување на нивните интереси.

dw

Па кој пред се диригира нова политичка нестабилност во земјата? Односно, кому тоа му одговара пролонгирање на политичката криза во Република Македонија?

Редакцијата на Дојче Веле на македонски јазик го пренесе „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ , односно текстот „Гнилата порта на балканската рута“, каде се анализира постизборната состојба во Македонија и можните коалиции кои во иднина би ја предводеле владата. Тоа што Дојче веле го извлекува како клучен е е делот во кој пренесува „Ќе помогнат ли Албанците да се урне Груевски? “.

Всушност, редакцијата на Дојче Веле функционира како партиска испостава на СДСМ. Ниту Борис Георгиевски, ниту пак Катерина Блажевска не се задржаа на новинарските неутрални стандарди, туку директно ги застапуваа(т) барањата на опозицијата.

13321749_10154261398319901_2292851789831325575_n

Од друга страна, главен извор на информации и контакти на ФАЗ е германската амбасада, каде веќе е познато дека е сопругата на Сашо Ордановски, Бјанка, што до сега неброен број пати ја потврдиле својата непрофесионалност. Додека Ордановски влегува во редот на првите аналитичари во медиумите на СДСМ, неговата сопруга е во првите редови на политичките прес конференции на СДСМ. Нејзина улога е „обработка“ на амбасадорите според ставовите на нејзиниот сопруг. Како и секогаш, Така и на последната средба на Заев со германската амбасадорка, Бјанка седи веднаш до неа. За потсетување, Ордановски деновиве го бутка ставот дека сите барања во платформата од Тирана се прифатливи за СДСМ.

За македонската редакција на „германскиот бран“, на пример, не е спорно што ФАЦ Република Македонија ја нарекува „Гнилата порта“, или пак што ФАЦ се по теркот на Тирана пишува за знамето на „словенските Македонци“, па и што вмешувањето на Рама во внатрешните работи на Македонија ги нарекува „одлучно посредување“. Дури и тоа што и ФАЦ смета дека барањата во платформата ги оценува за „барања од голем калибар“. Или, дали воопшто ќе го постават прашањето дали Рама ги средикл проблемите со македонското малцинство во Албанија. Едноставно за Дојче Веле е важно дали Албанците ќе помогнат да се урне Груевски.
+18516202_401

-Денес победи нашата коалиција, но и Република Македонија. Нашата цел ќе биде кризата да се заврши со овие избори и државата да оди напред. ВМРО – ДПМНЕ на овие избори имаше тежок противник, тоа не беше само СДСМ и тоа сите го знаете и затоа оваа победа има особена важност и тежина- посочи Груевски ден по изборната победа. И текстот во ФАЗ и онака како што Дојче Веле го пренесува само уште еднаш потврдува фактот кој што неколку пати го повтори Никола Груевски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и мандатар за состав на новата влада во Република Македонија, дека изборната победа на 11 декември не значеше само пораз кон СДСМ, туку и пораз на многу поголем и помоќен непријател на Република Македонија и нејзиниот унитарен карактер.

-Кризата во Македонија мора да се заврши со овие избори и државата да оди напред. ВМРО- ДПМНЕ и Коалицијата за подобра Македонија ќе бидат секогаш со народот, со граѓаните на РМ и секогаш ќе работат во корист на државните и на националните интереси, како и да се свртат работите, што и да се случува. Секогаш може да сметаат на нашата поддршка. ВМРО-ДПМНЕ имаше исклучително тежок противник. Тоа не беше само СДСМ. Затоа оваа победа има посебна тежина и важност – оцени Груевски по одржаните избори.

Еве зошто Топузова и Грчева беа избркани: Платформата е мешање во внатрешните работи на Македонија

Karevska-Grceva

Поранешните пратенички од опозицијата Роза Топузова Каревска и Солза Грчева за разлика од СДСМ сметаат дека платформата е мешање во внатрешните работи на Македонија.

Роза Топузова во вчерашната емисија на ТВ Нова зборуваше за платформата на албанските политички партии и за нејзината нелогичност.

-Мене што најмногу ме погодува, особено ме погодува она што оваа  платформата беше договарано во Тирана, а печатот и беше ставен во Приштина. Ова го разбирам како надворешно мешање во внатрешната политика на суверена држава како што е Македонија. Платформата што ја потпишаа албанските партии е полна со нелогичности односно има тенденции за измена на уставот на Република Македонија со што, од мултинационална држава ќе преминеме во двонационална држава, рече Топузова.

Пред неколку недели и поранешната пратеничка Солза Грчева исто така од СДСМ во емисија на ТВ21, го обелодени јавно својот сомнеж за албанските гласови за СДСМ.

-Од каде сега господинот Заев си даде за право, заради големиот број на албански гласови, да не се лажеме тие не се за канализација во Арачиново, ја не сум наивна да мислам дека Заев го гласале за канализација во Арачиново, истакна Грчева.

За ваквите свои ставови Грчева стана мета на активистите на СДСМ, меѓу кои и Јон Фрчкоски, син на Љубомир Фрчкоски, поранешен министер во МВР од СДСМ. Јон е вработен во ПОЦ каде директор е Саша Богдановиќ, кој беше претседател на ОО СДСМ Центар.jon-360x560

Куклена претстава во Тирана – Албанците го користат предавството на Заев

Rama-so-Albanski-lideri

„Бо­жик­на­та че­сти­тка“ од ал­бан­ски­те пар­тии упа­те­на до Ма­ке­дон­ци­те, во ко­ја отво­ре­но го уце­ну­ва­ат мно­зинс­тво­то и ин­ди­рект­но на­ве­сту­ва­ат вој­на, мо­же­би е со пот­пи­си­те на Ах­ме­ти, Ка­са­ми и на Се­ла, но јас­но се гле­да де­ка го има ра­ко­пи­сот на исти­от оној кој во те­кот на две­го­диш­на­та по­ли­тич­ка кри­за и за вре­ме на из­бор­на­та кам­па­ња му ги пи­шу­ва­ше го­во­ри­те на Зо­ран За­ев, a во кои ли­де­рот на СДСМ ве­ту­ва­ше ре­де­фи­ни­ра­ње на др­жа­ва­та, дво­ја­зич­ност, ме­ну­ва­ње на Уста­вот… За­тоа, да не се пра­ви­ме на­ив­ни и не­до­вет­ни де­ка сме шо­ки­ра­ни од од­но­сот на Еди Ра­ма, кој, па­тем, не е ни­што дру­го освен уште ед­на ма­ри­о­не­та ко­ја се крие под исти­от ча­дор што го шти­ти и За­ев. Уште по­мал­ку за­тек­на­ти тре­ба да би­де­ме од ста­во­ви­те и од ба­ра­ња­та на по­ли­тич­ки­те прет­став­ни­ци на ал­бан­ско­то мал­цинс­тво, кои, пак, мно­гу па­ти до­се­га јас­но се из­јас­ни­ле де­ка бес­по­го­вор­но ги сле­дат упат­ства­та од Ка­ле­то. Па­тем, се­то тоа што го ба­ра­ат ли­де­ри­те на ал­бан­ски­те пар­тии во пла­тфор­ма­та ве­ќе го ве­ти ли­де­рот на СДСМ и тоа уште за вре­ме на слу­чу­ва­ња­та во Ди­во На­се­ље. Впро­чем, За­ев то­гаш ја пре­зе­де уло­га­та на Мир­сад Ндре­цај и Бег Ри­зај кои, спо­ред ад­во­ка­тот на уап­се­ни­те те­ро­ри­сти, от­та­му тре­ба­ло да ги ис­по­ра­ча­ат овие ба­ра­ња за да се из­вр­ши ре­де­фи­ни­ра­ње на др­жа­ва­та.

За­тоа мо­же да сме дла­бо­ко на­вре­де­ни по­ра­ди на­ру­ше­ни­от мир и спо­кој за вре­ме на од­бе­ле­жу­ва­ње­то на нај­го­ле­ми­от хри­сти­јан­ски праз­ник, Хри­сто­во­то ра­ѓа­ње, но не тре­ба да би­де­ме из­не­на­де­ни од сти­лот на дејс­тву­ва­ње на го­ле­ми­от сце­на­рист на кри­за­та кој ис­пра­ќа „по­ра­ки“ на го­ле­ми вер­ски праз­ни­ци за да го за­си­ли гне­вот кај Ма­ке­дон­ци­те кон Ал­бан­ци­те (не­што слич­но ка­ко ве­лиг­ден­ски­от ма­сакр кај Смиљ­ков­ско Езе­ро).

Да, точ­но е де­ка ДУИ, Бе­са и Али­јан­са­та ќе са­ка­ат да изв­ле­чат ма­кси­мал­на по­ли­тич­ка ко­рист од си­ту­а­ци­ја­та на ште­та на Ма­ке­дон­ци­те. Се­пак, за пла­тфор­ма­та што се ро­ди во Ти­ра­на не тре­ба да ги об­ви­ни­ме са­мо Ах­ме­ти, Ка­са­ми и Се­ла, вклу­чу­вај­ќи го и Ра­ма, ту­ку лич­но Зо­ран За­ев, кој мно­гу по­ра­но им го под­мет­на ку­ка­вич­ко­то јај­це.

Ток­му за­тоа ста­во­ви­те на Со­ро­со­ви­те пла­те­ни­ци, кои из­ми­на­ти­те де­но­ви изра­зу­ва­ат не­ка­ква воз­не­ми­ре­ност и шо­ки­ра­ност од ба­ра­ња­та на ли­де­ри­те на ал­бан­ски­те пар­тии, не се ни­што дру­го ту­ку са­мо без­о­браз­ни оби­ди да се одг­лу­ми не­ка­кво огра­ду­ва­ње од пла­нот за по­дел­ба на др­жа­ва­та, за што и тие са­ми­те има­ат го­ле­ма од­го­вор­ност од ко­ја не мо­жат да се изв­ле­чат. По­ве­ќе од ли­це­мер­но е се­га да глу­мат вчу­до­ви­де­ност од ста­во­ви­те на Ах­ме­ти, Ка­са­ми и Се­ла исти­те пла­те­ни­ци што до вче­ра ги про­мо­ви­раа и ги бра­неа те­зи­те на За­ев за ре­де­фи­ни­ра­ње на др­жа­ва­та и во исто вре­ме ги на­па­ѓаа и на­вре­ду­ваа си­те оста­на­ти што пре­ду­пре­ду­ваа де­ка овој чо­век ја во­ди др­жа­ва­та кон рас­пад и ја тур­ка кон нов конф­ликт. Со ог­лед на тоа де­ка ба­ра­ња­та од пла­тфор­ма­та мно­гу лес­но мо­жат да оста­нат мр­тви бу­кви на хар­ти­ја ако пар­ти­и­те од ма­ке­дон­ски­от блок јас­но и глас­но ги отфр­лат (што го на­пра­ви ВМРО-ДПМНЕ), мно­гу по­ко­рис­но би би­ло да го по­ви­ка­ат За­ев јав­но да се про­из­не­се по овие пра­ша­ња! Та­ка и Ма­ке­дон­ци­те и Ал­бан­ци­те ќе чу­јат да­ли СДСМ, до­кол­ку до­бие шан­са да фор­ми­ра вла­да, ќе спро­ве­ду­ва гра­ѓан­ски или го­ле­мо­ал­бан­ски кон­цепт? Да­ли на Ал­бан­ци­те од Ара­чи­но­во, За­ев ќе тре­ба да им ис­по­ра­ча ка­на­ли­за­ци­ја или фе­де­ра­ли­за­ци­ја?

Искре­но, од овие без­р­бет­ни су­штес­тва не оче­ку­вам по­тег или гест во ко­рист на др­жа­ва­та. На­про­тив, во пер­и­о­дот што сле­ду­ва СДСМ ќе про­дол­жи да ги про­да­ва на­ци­о­нал­ни­те ин­те­ре­си во го­ла­та бор­ба за власт, а Со­ро­со­ви­те пла­те­ни­ци ќе про­дол­жат со ан­ти­др­жав­на­та кам­па­ња за да ги оправ­да­ат ми­ли­о­ни­те до­ла­ри што и го­ди­на­ва ќе ги до­би­јат за ури­ва­ње на по­ре­до­кот.

Мо­ра да се наг­ла­си де­ка се­то тоа што го жи­ве­е­ме де­нес не­ма­ше да ни се слу­чу­ва ако ВМРО осво­е­ше 62 пра­те­ни­ци, но, за жал, го­лем дел од Ма­ке­дон­ци­те не ја сфа­ти­ја се­ри­оз­но опас­но­ста од не­од­го­вор­ни­те на­ста­пи на За­ев и не­до­вол­но го каз­ни­ја не­го­во­то јав­но ли­ци­ти­ра­ње со на­ци­о­нал­ни­те ин­те­ре­си. Но, на­ро­дот ве­ли, се­кое зло за до­бро. Та­ка, и овој пат ако тре­ба да нај­де­ме не­што до­бро во це­ли­от ха­ос, тоа е што ду­ри и нај­го­ле­ми­те скеп­ти­ци се уве­ри­ја де­ка кри­за­та во­оп­што не­ма­ше цел да ги по­до­бри де­мо­кра­ти­ја­та и на­чи­нот на неј­зи­но­то пра­кти­ку­ва­ње, ту­ку, на­про­тив, да го уни­шти це­ли­от си­стем, што пра­ктич­но ќе зна­чи рас­пад на др­жа­ва­та во фор­мат и во гра­ни­ци во кои ја има­ме де­нес.

Се­пак, ште­та­та што ја пре­диз­ви­ка За­ев врз др­жа­ва­та и на­ци­о­нал­ни­те ин­те­ре­си во го­ла­та бор­ба за власт, на што пре­ду­пре­ду­вав­ме со ме­се­ци, до пр­ва ќе ја пла­ќа­ме си­те – и Ма­ке­дон­ци­те, но и Тур­ци­те, Ср­би­те, Ро­ми­те, Вла­сти­те… Па, и го­лем дел од Ал­бан­ци­те. Си­те оние што ба­ра­ат но­ви ра­бот­ни ме­ста, а не но­ви дел­би на др­жа­ва­та. Оние што со­ну­ва­ат за по­го­лем жи­во­тен стан­дард, а не за Го­ле­ма Ал­ба­ни­ја. Оние што са­ка­ат стран­ски ин­ве­сти­ции, а не стран­ски ин­тер­вен­ции…

Пра­ша­ње­то е кол­ка­ва ќе би­де це­на­та?

Ман­да­та­рот, ли­де­рот на ВМРО-ДПМНЕ, Ни­ко­ла Гру­ев­ски јас­но се из­јас­ни де­ка ба­ра­ња­та од пла­тфор­ма­та се не­при­фат­ли­ви. На­ја­ви де­ка ќе ис­пра­ти по­ну­да до ДУИ, но и де­ка не­ма да фор­ми­ра вла­да по се­ко­ја це­на. До­кол­ку пре­го­во­ри­те со ДУИ про­пад­нат по­ра­ди не­по­пуст­ли­во­ста на Ах­ме­ти, др­жа­ва­та ќе про­дол­жи да то­не во кри­за, ќе се за­др­жи тен­ден­ци­ја­та на за­тег­ну­ва­ње на ет­нич­ки­те од­но­си, а тоа ќе има до­пол­ни­те­лен не­га­ти­вен ефект врз еко­но­ми­ја­та и врз жи­вот­ни­от стан­дард на гра­ѓа­ни­те. Ште­та ќе има­ат и гра­ѓа­ни­те, и пар­ти­и­те, и до­маш­ни­те биз­нис­ме­ни, и стран­ски­те ин­ве­сти­то­ри… Си­те, освен пла­те­ни­ци­те на Со­рос, кои во нај­лош слу­чај ќе до­би­јат уште 5-6 но­ви ми­ли­о­ни до­ла­ри за про­дол­жу­ва­ње на бор­ба­та за кид­на­пи­ра­ње на це­ла­та др­жа­ва.

Од дру­га стра­на, во ДУИ се свес­ни де­ка иа­ко го има­ат клу­чот за но­ва­та вла­да, не мо­жат да го иско­ри­стат за ре­а­ли­зи­ра­ње на нив­ни­те ма­кси­ма­ли­стич­ки ба­ра­ња. Од ед­но­став­на при­чи­на што не мо­жат да обез­бе­дат дво­тре­тин­ско мно­зинс­тво без сог­лас­ност од ВМРО-ДПМНЕ. Единс­тве­но што мо­жат да на­пра­ват е са­ми да ги по­ни­штат до­се­гаш­ни­те не­пи­ша­ни пра­ви­ла за фор­ми­ра­ње вла­да кои па­тем беа из­мис­ле­ни за нив­на по­тре­ба од стран­ци­те во 2008 го­ди­на. Тоа до­пол­ни­тел­но ќе им се удри од гла­ва во пр­ва­та след­на при­го­да ко­га ВМРО-ДПМНЕ ќе има мож­ност са­ма да фор­ми­ра вла­да.

Ко­а­ли­ци­ја­та со СДСМ не­ма да му до­не­се ни­што до­бро на Ах­ме­ти освен што до­пол­ни­тел­но мо­же да му ја ос­ла­би по­зи­ци­ја­та пред ал­бан­ски­от еле­кто­рат по­ра­ди не­ис­пол­не­ти­те ве­ту­ва­ња. Ду­ри и да ус­пее да ре­а­ли­зи­ра не­кое од ба­ра­ња­та, зас­лу­ги­те ќе одат на кон­то­то на За­ев за­тоа што тој прв ги отво­ри овие пра­ша­ња пред ал­бан­ски­от еле­кто­рат.

Со ог­лед на фа­ктот де­ка ва­ква из­бор­на ла­кр­ди­ја и из­бо­рен ин­же­не­ринг во ор­га­ни­за­ци­ја на ви­стин­ски­от пи­шу­вач на пла­тфор­ма­та на ал­бан­ски­те пар­тии ве­ќе ни­ко­гаш не­ма да мо­же да се по­вто­ри од ни­за при­чи­ни (фи­нан­си­ски, ло­ги­стич­ки, над­во­реш­но-по­ли­тич­ки), на СДСМ му оста­ну­ва да про­дол­жи да та­жи по не­ус­пеш­ни­от обид за вра­ќа­ње на власт со краж­ба на на­род­на­та вол­ја и да се под­го­тву­ва за но­ви из­бо­ри, кои мо­же да ста­нат ре­ал­ност ако Ах­ме­ти не се ди­стан­ци­ра од уце­ну­вач­ки­те ба­ра­ња на кре­а­то­рот на цр­но­то сце­на­рио во след­ни­те два­е­се­ти­на де­на.

Пишува: Ненад Мирчевски за Република