Како Жерновски од криминалец и корумпиран стана погоден за извршна власт? ЛДП го исклучи од партијата!

Градоначалникот на Центар Андреј Жерновски, во наредниот период ќе добие висока функција во извршната власт и според внатрепартиски информации на Курир од СДСМ ќе влезел и во извршниот одбор на партијата, истиот тој Жерновски кој токму од СДСМ беше обвинуван дека е криминалец. И членовите на СДСМ се шокирани од оваа одлука на нивниот лидер, самите тие прашуваат како да бидат сигурни дека сега тој ќе е некорумпиран, нема да злоупотребува моќ и дека ќе е способен за извршување висока функција на централно ниво.

Партијата во која што Андреј Жерновски беше лидер во периодот од 2011 до 2015 година, ЛДП вчера одлучи да го исклучи од партијата. Лица кои се поупатени во оваа тематика велат дека покрај најавата на Жерновски дека заминува во СДСМ, на оваа одлука кумувале и криминалите кои беа откриени за Жерновски во минатите три месеци.

Граѓаните се прашуваат дали мотото на СДСМ е „Ако крадеш ќе напредуваш“, додека пак членството на владеачката партија е гневно на одлуката на лидерот Заев, да му даде така одговорни функции, едната онаа која ќе ја добие во извршната власт, додека другата најверојатно во Извршниот одбор на партијата, а претходно токму Мирослав Шиповиќ од СДСМ, три месеци откриваше за криминалите на Жерновски. Инаку, Шиповиќ долго време претседател на Општинската организација на СДСМ во Општина Центар.

Претседателот на Советот на Општина Центар, низ текот на летото откри како Жерновски криминално ги трошел парите на центарци, за свое лично збогатување и задоволување на свои потреби.

Шиповиќ обвини дека градоначалникот на Центар, во текот на неговото четиригодишно владеење со општината со пари на центарци си шетал низ Европа и посетувал фудбалски натпревари. Тој кажа дека градоначаникот лажел дека бил на приватно патување, а излегле сметки дека тоа го платила општината.

-Градоначалникот ЛАЖЕ, на прашање на советник ИЗЛАЖА дека бил приватно во Франција а излегоа сметки за пат и престој кои ги платила Општината, лаже и дека со мене нема односи од моментот кога ме намести, Тој почна од првиот ден апсолутистички ( Груевистички ) да се понаша во Општината и од првиот момент немаме добри односи. Наместо да соработува со советниците за доброто на граѓаните тој соработува со луѓе вон Општината за свое добро, пиша на Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ исто така на Фејсбук откри дека Жерновски си плаќал службени патувања, за кои не побарал дозвола и не поднел извештај за целите на службеното патување, обвини Шиповиќ

-Забележливо е дека градоначалникот Андреј Жерновски си се шетал по Париз на сметка на Општината, а притоа од никого не побарал дозвола за тоа, ниту пак поднел извештај за службеното патување, пишува Шиповиќ. Секој што службено патува знае дека за да се изведе службено патување треба одлука Управен одбор(во нашиот случај Совет на општината) и потоа на истиот орган му се поднесува извештај за остварените цели и задачи на службеното патување.

На крај во статусот Шиповиќ прашува: „А лани нели имаше некој фудбал во Франција?“.

Шиповиќ исто така откри дека Жерновски, со како што самиот тој вели неговите пајташи си направил договор меѓу општина Центар и Градежна фирма за вонсудско порамнување во износ од 90 милиони денари или 1,5 милиони евра и истите на три месеци биле платени.

Тој тогаш кажа дека со писмен допис барал да му се достави договорот на увид, бидејќи има сериозни индиции оти е прекршен законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа.

-Таков договор мора да биде одобрен од Советот на општина Центар, а воопшто не е ни разгледан, и градоначалникот не ми го доставува. Што ли крие? Ама аматер е за мене, јас со 40 години искуство, тој со ниедна, ќе откријам се што мува, напиша Шиповиќ на Фејсбук.

Шиповиќ тврдеше и дека корупцијата на Жерновски оди преку неговиот шофер, односно дека за маркица или за изградба на граѓаните им се јавува шоферот.

-Добро е што перцепцијата за корупција на градоначалникот е помала од претходните гарнитури, но не е добро што граѓаните се уште препознаваат корупција кај градоначалникот и неговиот ШОФЕР, пишува Шиповиќ.

Граѓаните коментираат дека доволно им било и волку кратко време, колку што е Заев на власт, нешто повеќе од 3 месеци, за да видат со какви луѓе си имаат работа, дека станува збор за луѓе кои гледаат само за лично ботање, а не за доброто на граѓаните. Во минатиов период се откри скандалозниот начин на збогатување на фамилијата Заеви, кои ја користат моќта која во овој момент ја има премиерот Зоран Заев и за багателни суми купуваат акции во фирми, како што беше со „Герас Цунев“, каде братучедот на премиерот, Трајче Заев купи 22,25 проценти од акциите за само 20.000 евра. Уште од низата скандали со збогатување на функционерите во Владата на СДСМ е и тендерот кој фирма на вицепремиерот Кочо Анѓушев го доби од ЕЛЕМ, во вредност од 2,6 милиони евра.

ГИ ПРИБРА СИТЕ АПАШИ: Откако СДСМ објави и докажа дека Жерновски е криминалец, Заев го унапреди во министер без ресор

Андреј Жерновски нема да се оди на локалните избори како кандидат за градоначалник на Центар од СДСМ, но нема да оди ниту како независен, како што самиот најави, ова вчера го кажа Зоран Заев. Премиерот на Република Македонија кажа дека тој ќе добие место во централната власт. Граѓаните велат дека за СДСМ важи мотото „Ако крадеш ќе напредуваш“, тие се зачудени како може да добие место во централната власт, ако се знае дека токму човек од СДСМ во претходниот период откри низа криминали за градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски.

Претседателот на Советот на Општина Центар и поранешен претседател на локалниот огранок на СДСМ во оваа скопска општина, Мирослав Шиповиќ низ текот на летото откри како Жерновски криминално ги трошел парите на центарци, за свое лично збогатување и задоволување на свои потреби.

Шиповиќ обвини дека градоначалникот на Центар, во текот на неговото четиригодишно владеење со општината со пари на центарци си шетал низ Европа и посетувал фудбалски натпревари. Тој кажа дека градоначаникот лажел дека бил на приватно патување, а излегле сметки дека тоа го платила општината.

-Градоначалникот ЛАЖЕ, на прашање на советник ИЗЛАЖА дека бил приватно во Франција а излегоа сметки за пат и престој кои ги платила Општината, лаже и дека со мене нема односи од моментот кога ме намести, Тој почна од првиот ден апсолутистички ( Груевистички ) да се понаша во Општината и од првиот момент немаме добри односи. Наместо да соработува со советниците за доброто на граѓаните тој соработува со луѓе вон Општината за свое добро, пишана на Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ исто така на Фејсбук откри дека Жерновски си плаќал службени патувања, за кои не побарал дозвола и не поднел извештај за целите на службеното патување, обвини Шиповиќ

-Забележливо е дека градоначалникот Андреј Жерновски си се шетал по Париз на сметка на Општината, а притоа од никого не побарал дозвола за тоа, ниту пак поднел извештај за службеното патување, пишува Шиповиќ. Секој што службено патува знае дека за да се изведе службено патување треба одлука Управен одбор(во нашиот случај Совет на општината) и потоа на истиот орган му се поднесува извештај за остварените цели и задачи на службеното патување.

На крај во статусот Шиповиќ прашува: „А лани нели имаше некој фудбал во Франција?“.

Шиповиќ исто така откри дека Жерновски, со како што самиот тој вели неговите пајташи си направил договор меѓу општина Центар и Градежна фирма за вонсудско порамнување во износ од 90 милиони денари или 1,5 милиони евра и истите на три месеци биле платени.

Тој тогаш кажа дека со писмен допис барал да му се достави договорот на увид, бидејќи има сериозни индиции оти е прекршен законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа.

-Таков договор мора да биде одобрен од Советот на општина Центар, а воопшто не е ни разгледан, и градоначалникот не ми го доставува. Што ли крие? Ама аматер е за мене, јас со 40 години искуство, тој со ниедна, ќе откријам се што мува, напиша Шиповиќ на Фејсбук.

Шиповиќ тврдеше и дека корупцијата на Жерновски оди преку неговиот шофер, односно дека за маркица или за изградба на граѓаните им се јавува шоферот.

-Добро е што перцепцијата за корупција на градоначалникот е помала од претходните гарнитури, но не е добро што граѓаните се уште препознаваат корупција кај градоначалникот и неговиот ШОФЕР, пишува Шиповиќ.

Граѓаните на Македонија се гневни на потезите кои ги направи Владата на Зоран Заев во претходниот период. Во минатиов период се откриај скандалозниот начин на збогатување на фамилијата Заеви, кои ја користат моќта која во овој момент ја има премиеро Зоран Заев и за багателни суми купуваат акции во фирми, како што беше со „Герас Цунев“, каде братучедот на премиерот, Трајче Заев купи 22,25 проценти од акциите за само 20.000 евра. Уште од низата скандали со збогатување на функционерите во Владата на СДСМ е и тендерот кој фирма на вицепремиерот Кочо Анѓушев го доби од ЕЛЕМ, во вредност од 2,6 милиони евра.

Инаку, Заев вчера потврди дека новиот министер без ресор, за кој СДСМ сами обвинуваа дека е криминалец нема да оди на локалните избори за градоначалник на Центар, тој потврди дека ќе има друго име, кое не го откри, но според внатрепартиски извори од СДСМ, тоа името на сегашниот директор на Паркинзите во Општина Центар и претседател на локалниот огранок на СДСМ во оваа општина, Саша Богадановиќ.

Јоци: Грандиозната палата и БМВ џипот на шефот на јавни набавки на Жерновски – Куќата личи на дворците на Вицето и Зоран Заев

Куќава во Горно Соње, со базени и чуда, е на Горан Ефремовски, раководителот на Сектор за јавни набавки на Андреј Жерновски, градоначалникот на Општина Центар. Вработен, преку Агенцијата за вработување, поточно ангажиран во Центар од 2013 година, во мандатот на Жерновски. Искрено, не знам дали и Зоран Заев, кој е милионер со приватни фирми, поседува нешто вакво, продолжува истражувачката сторија на политикологот Јорданка Ивановска Јоци за криминалот во пашалакот на Андреј Женовски.

-Ефремовски е оној со џипот „BMW“, кој го постирав пред некој ден. Еве, џипот, повторно може да го видите и на фотографиите пред неговата куќа. Во прилог може да го видите и имотниот лист за сопственост и грандиозната палата на раководителот. Исто така и поглед од горе, од Гугл мапс.“, пишува Јоци, која го истражува богатењето на општинските службеници, вработени во времето на Жерновски, кои иако се на низок хиерархиски ранг во општината, успеале да станат сопственици на луксузен возен парк и вртоглаво скап и луксузен недвижен имот.

„Прашања до градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски. Кои, мора, да ги одговори на своите гласачи. Затоа што, секој кој работи во јавна институција, зема плата од даночни обврзници, едноставно МОРА да дава отчет и за купен точак, камоли за луксузни палати, џипови, карактеристични за бизнисмени од висок ранг или оскаровци.

Значи, Жерновски.

  1. Кога е изградена куќата, дали во твој мандат и на кој начин раководителот на јавни набавки се стекнал со неа и со џипот?
  2. Како се стекнуваат вакви луксузни имоти со плата од 40-50.000 денари, поточно како се станува милионер како вработен во Општина Центар?
  3. Дали и кога мислиш да го викнеш Државен завод за ревизија и на сите нас, да ни докажеш дека јавните набавки во Општина Центар се чисти и дека нема криминал?

Повели, Жерновски. Имаш збор.
Не си веќе жртва. Напротив, после 4 години, ти и вработените, сте веќе за сеопфатна ревизија.“

Јоци: Шоферите и кабинетот на Жерновски возат приватни Мерцедеси, БМВ џипови, Фолксваген Фаетон и безобразно скапи коли од 40.000 до 70.000 евра

Шоферите на градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски, се центарски шерифи, обвини и политикологот Јорданка Ивановска – Јоци. Неколку дена таа бара одговори како Жарко Пачемски, поранешен камерман, успеал да се смести во луксузен „фолксваген“ и од каде му е смелоста „да ги убедува луѓето во Македонија, од кои половината се возат со бус, дека луксузен „фолксваген“ за некој со 30.000 плата месечно пример, е нешто нормално да возиш.“.

-Јас, да речеме, знам скопски газди, кои по 15 год.работа и ‘рмбање, си дозволија ваков автомобил. Дури и јас, по 17 годишен стаж, не успеав ни приближно нешто вакво да купам. Поточно, никакво, возам кола од 1995. Но, и покрај долгометражниот „филм“ кај него на профил, не одговорил на многу побитни прашања – што возел претходно како камерман, колку чини „фејтонот, дали е купен или подарен, колку плата зема“, пишува Јоци.

На фотографиите што ги објави е претставен возниот парк на Жарко Пачемски, поранешен камерман, Бојан Симоновски и Горан Ефремовски, возачи во општна Центар.

За моќта на нискорангираните службеници на градоначалникот на Центар пишуваше и претседателот на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ, кој дека тврди дека корупцијата на Жерновски оди преку неговиот шофер, односно дека за маркица или изградба на граѓаните им се јавува шоферот.

И објавите на Јоци зборуваат во таа насока. Дрскоста на шерифот Пачемски, који покрај нискиот ранг по хиерархија успеал да си купи скап автомобил оди дотаму што си дозволува со закани да го обезбеди изворот на податоците.

-Ќе ти ги кажам, камерману, на „свети никад“. Јас немам обврска на камермани да им кажувам „извори“, само да ѝ ја кажувам вистината на јавноста. Ти си тој кој има обврска, како службеник, да каже како си купил кола. Ако е сѐ ок, нема од што да се плашиш.

Се пријавил со свој одговор, Жарко Пачемски, од Кабинетот на Андреј Жерновски. Сопственикот на „фолксваген фејтон“ од јануари 2015. Пред да почне да работи за Жерновски, беше камерман во скопска телевизија.
Останатите двајца службеници, едниот возач во Општина Центар, кои, во мандатот на Жерновски, станале сопственици на „мерцедес“ и „БМВ“, не се огласиле. Жерновски, исто. Не чувствува потреба да ѝобјасни на јавноста како на обични службеници наеднаш им се „случуваат случајно“ вакви ѕверови од автомобили, па уште и им се гледаат евтини и стари, испаркирани секој ден пред Општина Центар, на ул. „Михаил Цоков“.“

Шиповиќ: Корупцијата на Жерновски оди преку неговиот шофер, за маркица или изградба на граѓаните им се јавува шоферот

Претседателот на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ продолжува да го разобличува работењето на градоначалникот Андреј Жерновски. Шиповиќ тврди дека корупцијата на Жерновски оди преку неговиот шофер, односно дека за маркица или изградба на граѓаните им се јавува шоферот.

-Добро е што перцепцијата за корупција на градоначалникот е помала од претходните гарнитури, но не е добро што граѓаните се уште препознаваат корупција кај градоначалникот и неговиот ШОФЕР, пишува Шиповиќ.

 Шиповиќ во изминатиот период го обвинуваше Жерновски за добиени 200 илјади евра за самостоен настап на локалните избори, но и оти Жерновски приватно бил во Франција, а за тоа плаќале жителите на општината.

-Се зборува низ градов дека Ристо Пенов и Андреј Жерновски добиле од газда на градежна фирма 200.000 евра за самостоен настап на локалните избори, је*емга дали е вистина? Кој би знаел? Можеби ќе ни помогне фатот дека пред скоро време Општина Центар платила на градежната фирма 2.000.000 евра и тоа не можам да проверам, може да, може не, напиша Шиповиќ на Фејсбук.

Шиповиќ обвинува за корупција: Се зборува дека Жерновски и Пенов добиле од газда на градежна фирма 200.000 евра за самостоен настап на локалните избори

Претседателот на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ продолжува да открива информации за владеењето на градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски. Се посериозно е зборува дека Жерновски нема да биде пуштен како кандидат за градоначалник на Центар, туку СДСМ на овој терен ќе оди со кандидат од својата партија, најсериозно име кое се споменува е Саша Богдановиќ, директор на паркинзите во општината и претседател на локалниот огранок на партијата.

Сепак, Шиповиќ кој минативе денови објави информации за нерационалното трошење на пари од страна на Жерновски, кој прошетките низ Европа си ги плаќал од парите на центарци. Претседателот на советот сега вели дека е можно Жерновски заедно со поранешниот градоначалник на Скопје и негов сопартиец Ристо Пенов да одат самостојно на изборите.

-Се зборува низ градов дека Ристо Пенов и Андреј Жерновски добиле од газда на градежна фирма 200.000 евра за самостоен настап на локалните избори, је*емга дали е вистина? Кој би знаел? Можеби ќе ни помогне фатот дека пред скоро време Општина Центар платила на градежната фирма 2.000.000 евра и тоа не можам да проверам, може да, може не, пиша на Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ: Жерновски лаже, со пари од општина Центар бил да гледа фудбал во Франција

Претседателот на Советот на Општина Центар Мирослав Шиповиќ, овие денови го разоткрива расипничкото однесување на градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски. Градоначалникот на Центар, во текот на неговото четиригодишно владеење со општината со пари на центарци си шетал низ Европа и посетувал фудбалски натпревари.

Тој кажа дека градоначаникот лаже дека бил на приватно патување, а излегоа сметки дека тоа го платила општината.

Градоначалникот ЛАЖЕ, на прашање на советник ИЗЛАЖА дека бил приватно во Франција а излегоа сметки за пат и престој кои ги платила Општината, лаже и дека со мене нема односи од моментот кога ме намести, Тој почна од првиот ден апсолутистички ( Груевистички ) да се понаша во Општината и од првиот момент немаме добри односи. Наместо да соработува со советниците за доброто на граѓаните тој соработува со луѓе вон Општината за свое добро, пишана Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ и претходно на Фејсбук на Фејсбук откри дека Жерновски си плаќал службени патувања, за кои не побарал дозвола и не поднел извештај за целите на службеното патување, обвини Шиповиќ

-Забележливо е дека градоначалникот Андреј Жерновски си се шетал по Париз на сметка на Општината, а притоа од никого не побарал дозвола за тоа, ниту пак поднел извештај за службеното патување, пишува Шиповиќ. Секој што службено патува знае дека за да се изведе службено патување треба одлука Управен одбор(во нашиот случај Совет на општината) и потоа на истиот орган му се поднесува извештај за остварените цели и задачи на службеното патување.

На крај во статусот Шиповиќ прашува: „А лани нели имаше некој фудбал во Франција?“.

Инаку токму за годината за која Шиповиќ ги откри информациите дека градоначалникот Жерновски си шетал на сметка на граѓаните на Центар низ Париз се одржуваше Европското првенство во Франција, каде дел од натпреварите се играа на стадионите во овој град, Сент Дени и Паркот на принцовите, кој е дом на најбогатиот тим во Франција ПСЖ.

Центарци се гневни што градоначалникот на сметка на општината си шета насекаде, додека во Центар има проблеми кои треба да се решаваат, но очигледно како што велат тие градоначалникот си има други приоритети, сопственото задоволстов пред потребите на центарци.

Кај центарци има сомнеж дали и другите спортски авантури на Жерновски ги плаќале токму они. Жерновски минатите четири години можевме да го видиме на трибините на сите важни настани за македонските репрезентации во странство. Последното патување за кое јавноста знае е патувањето на Жерновски во Келн, на фајнл-форот каде што Вардар ја освои титулата во ракометната Лига на шампиони, иако самиот Жерновски претходно со најпогрдни и навредливи зборови зборуваше за Самосенко, сопственикот на клубот кој ја покори Европа.

ВМРО-ДПМНЕ: Нервозата кај Жерновски расте од причина што неговата неспособност исплива на површина, а граѓаните тоа го видоа

Единствен ефект од програмата на Жерновски е стагнација на Општина Центар. Програмата на Андреј Жерновски, беше еден обичен памфлет, рекламен материјал кој не може да се нарече реклама за четиригодишен мандат, но и како таков не е реализиран ни половина, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

– Факт е дека парите на граѓаните од Општина Центар градоначалникот Жерновски ги трошеше и продолжува да ги троши нерационално и недомаќински. Жерновски е познат по неработењето и бруталното лажење. Неработникот Жерновски е во натпревар за додворување кон СДС поради големата надеж да биде повторен кандидат за градоначалник на Општина Центар. Жерновски живее и се храни од навреди, лаги и ароганција. Со навредите и ароганцијата само ја покрива својата неспособност. Неспособноста, интригаштвото, мрзеливоста и нечесноста ја прикрива со плукање и навредување други. Тие времиња поминаа, стои во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

Сега, се додава, потребно е да се види што сработил последниве 4 години од мандатот.

-Ја чувствуваме нервозата кај градоначалникот Жерновски од причина што за 4 години има сработено само еден капитален проект, а потрошени се околу 100 милиони евра. Со право граѓаните прашуваат како тоа кога ВМРО-ДПМНЕ ја водеше Општина Центар имаше пари за се, а сега со 100 милиони евра е направен само еден капитален проект. Крајот на мандатот се ближи, нервозата кај Жерновски расте од причина што неговата неспособност исплива на површина и кај граѓаните почна да биде видлива. Затоа на 15-ти октомври Жерновски ќе се соочи со политичка одговорност, се вели во реакцијата.

Шиповиќ обвинува за корупција: Жерновски и Пенов од газда на градежна фирма добиле 200.000 евра за самостоен настап на локалните избори

Претседателот на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ продолжува да открива информации за владеењето на градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски. Се посериозно е зборува дека Жерновски нема да биде пуштен како кандидат за градоначалник на Центар, туку СДСМ на овој терен ќе оди со кандидат од својата партија, најсериозно име кое се споменува е Саша Богдановиќ, директор на паркинзите во општината и претседател на локалниот огранок на партијата.

Сепак, Шиповиќ кој минативе денови објави информации за нерационалното трошење на пари од страна на Жерновски, кој прошетките низ Европа си ги плаќал од парите на центарци. Претседателот на советот сега вели дека е можно Жерновски заедно со поранешниот градоначалник на Скопје и негов сопартиец Ристо Пенов да одат самостојно на изборите.

-Се зборува низ градов дека Ристо Пенов и Андреј Жерновски добиле од газда на градежна фирма 200.000 евра за самостоен настап на локалните избори, је*емга дали е вистина? Кој би знаел? Можеби ќе ни помогне фатот дека пред скоро време Општина Центар платила на градежната фирма 2.000.000 евра и тоа не можам да проверам, може да, може не, пиша на Фејсбук Шиповиќ.

Инаку Шиповиќ минативе денови почна целосно да го разоткрива расипничкото однесување на градоначалникот Жерновски. Градоначалникот на Центар, во текот на неговото четиригодишно владеење со општината со пари на центарци си шетал низ Европа и посетувал фудбалски натпревари, пишува порталот Денешен.

Тој кажа дека градоначаникот лаже дека бил на приватно патување, а излегоа сметки дека тоа го платила општината.

Градоначалникот ЛАЖЕ, на прашање на советник ИЗЛАЖА дека бил приватно во Франција а излегоа сметки за пат и престој кои ги платила Општината, лаже и дека со мене нема односи од моментот кога ме намести, Тој почна од првиот ден апсолутистички ( Груевистички ) да се понаша во Општината и од првиот момент немаме добри односи. Наместо да соработува со советниците за доброто на граѓаните тој соработува со луѓе вон Општината за свое добро, пишана Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ и претходно на Фејсбук на Фејсбук откри дека Жерновски си плаќал службени патувања, за кои не побарал дозвола и не поднел извештај за целите на службеното патување, обвини Шиповиќ

-Забележливо е дека градоначалникот Андреј Жерновски си се шетал по Париз на сметка на Општината, а притоа од никого не побарал дозвола за тоа, ниту пак поднел извештај за службеното патување, пишува Шиповиќ. Секој што службено патува знае дека за да се изведе службено патување треба одлука Управен одбор(во нашиот случај Совет на општината) и потоа на истиот орган му се поднесува извештај за остварените цели и задачи на службеното патување.

На крај во статусот Шиповиќ прашува: „А лани нели имаше некој фудбал во Франција?“.

Инаку токму за годината за која Шиповиќ ги откри информациите дека градоначалникот Жерновски си шетал на сметка на граѓаните на Центар низ Париз се одржуваше Европското првенство во Франција, каде дел од натпреварите се играа на стадионите во овој град, Сент Дени и Паркот на принцовите, кој е дом на најбогатиот тим во Франција ПСЖ.

Центарци се гневни што градоначалникот на сметка на општината си шета насекаде, додека во Центар има проблеми кои треба да се решаваат, но очигледно како што велат тие градоначалникот си има други приоритети, сопственото задоволстов пред потребите на центарци.

Кај центарци има сомнеж дали и другите спортски авантури на Жерновски ги плаќале токму они. Жерновски минатите четири години можевме да го видиме на трибините на сите важни настани за македонските репрезентации во странство. Последното патување за кое јавноста знае е патувањето на Жерновски во Келн, на фајнл-форот каде што Вардар ја освои титулата во ракометната Лига на шампиони, иако самиот Жерновски претходно со најпогрдни и навредливи зборови зборуваше за Самосенко, сопственикот на клубот кој ја покори Европа.

ШИПОВИЌ ОБЈАВИ ДОКУМЕНТ: Жерновски лаже, со пари од општина Центар бил да гледа фудбал во Франција

Претседателот на Советот на Општина Центар Мирослав Шиповиќ, овие денови го разоткрива расипничкото однесување на градоначалникот на Општина Центар, Андреј Жерновски. Градоначалникот на Центар, во текот на неговото четиригодишно владеење со општината со пари на центарци си шетал низ Европа и посетувал фудбалски натпревари, пишува порталот Денешен.

Тој кажа дека градоначаникот лаже дека бил на приватно патување, а излегоа сметки дека тоа го платила општината.

Градоначалникот ЛАЖЕ, на прашање на советник ИЗЛАЖА дека бил приватно во Франција а излегоа сметки за пат и престој кои ги платила Општината, лаже и дека со мене нема односи од моментот кога ме намести, Тој почна од првиот ден апсолутистички ( Груевистички ) да се понаша во Општината и од првиот момент немаме добри односи. Наместо да соработува со советниците за доброто на граѓаните тој соработува со луѓе вон Општината за свое добро, пишана Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ и претходно на Фејсбук на Фејсбук откри дека Жерновски си плаќал службени патувања, за кои не побарал дозвола и не поднел извештај за целите на службеното патување, обвини Шиповиќ

-Забележливо е дека градоначалникот Андреј Жерновски си се шетал по Париз на сметка на Општината, а притоа од никого не побарал дозвола за тоа, ниту пак поднел извештај за службеното патување, пишува Шиповиќ. Секој што службено патува знае дека за да се изведе службено патување треба одлука Управен одбор(во нашиот случај Совет на општината) и потоа на истиот орган му се поднесува извештај за остварените цели и задачи на службеното патување.

На крај во статусот Шиповиќ прашува: „А лани нели имаше некој фудбал во Франција?“.


Инаку токму за годината за која Шиповиќ ги откри информациите дека градоначалникот Жерновски си шетал на сметка на граѓаните на Центар низ Париз се одржуваше Европското првенство во Франција, каде дел од натпреварите се играа на стадионите во овој град, Сент Дени и Паркот на принцовите, кој е дом на најбогатиот тим во Франција ПСЖ.

Центарци се гневни што градоначалникот на сметка на општината си шета насекаде, додека во Центар има проблеми кои треба да се решаваат, но очигледно како што велат тие градоначалникот си има други приоритети, сопственото задоволстов пред потребите на центарци.

Кај центарци има сомнеж дали и другите спортски авантури на Жерновски ги плаќале токму они. Жерновски минатите четири години можевме да го видиме на трибините на сите важни настани за македонските репрезентации во странство. Последното патување за кое јавноста знае е патувањето на Жерновски во Келн, на фајнл-форот каде што Вардар ја освои титулата во ракометната Лига на шампиони, иако самиот Жерновски претходно со најпогрдни и навредливи зборови зборуваше за Самосенко, сопственикот на клубот кој ја покори Европа.

„Центар сака да дише“: Градоначалникот очигледно нема интерес и слух за барањата на центарци

Градоначалникот очигледно нема интерес и слух за барањата на Центарци. Дебармализацијата си ја пренесе и во Буњаковец, објавено е на Фејсбук страната „Центар сака да дише“.

-Очигледно единствен принцип по кој работи Градоначалникот Жерновски е: Еден ден садам дрвја, 364 дена делам одобренија за градба, стои во статусот.

КРИМИНАЛНА ЗДЕЛКА: Жерновски го награди Костовски за навредите кон Македонците со потекло од Егејска Македонија

Со укинувањето на ДУП-овите во Центар на Трифун Костовски му се овозможуваат речиси 6000 м2 во Градски парк.

Со одлуката на градоначалникот на Општина Центар Андреј Жерновски, за укинување на Деталниот урбанистички план од 13.09.2012 година се враќа во сила планот од 06.07.2004 година. Со ова Општина Центар го чести Трифун Костовски да го изгради огромниот објект Кермес во Градскиот парк.

Имено според познавачите, ова не е само урбанистичко прашање, туку се работи за гола политика. Градоначалникот Жерновски му овозможува на Трифун Костовски да гради огромен објект во самиот парк, само заради тоа што вториот ја поддржува неговата политика, ја брани Тиранската Платформа и сесрдно ги напаѓаше Македонците по потекло од Егејска Македонија.

Тие коментираат дека на овој начин СДСМ и Жерновски се договориле да ја имаат јавната и финансиска наклонетост на Трифун Костовски од која жртва ќе бидат македонските национални интереси, а и илјадници метри квадратни зеленило во Скопје.

Андреј Жерновски со укинување на планот во сила се враќа план со кој во централно градско подрачје се овозможува градба на објект со површина од 1050 м2 или бруто развиена површина од 3150 м2 и објект со висина од 8м со што треба дел од парк шумата да се исече.

Ова е главната причина зошто се поништуваат плановите. Со тоа паѓа во вода поранешната реторика на Жерновски кој креваше врева за исечени 5 дрва во близина на хотелот Бристол, за сега да дозволи уништување на илјадници метри квадратни зеленило во самиот Градски парк во централното градско подрачје на Скопје. Просторот кој во таква ситуација би го добил Трифун Костовски се протега безмалку на потегот од Ресторанот Езерце до споменикот на Гоце Делчев кај фонтаната во Парк.

Дали се работи за политички-бизнис интерес, јавноста само може да претпоставува.

kermes1

 

park copyparkcopy

Заев се откажува од Жерновски, го сака Богдановиќ, но Kуновска може да им ги помати сметките на двајцата?

Поделеност во Социјалдемократскиот сојуз за тоа кој ќе биде кандидат за градоначалник на општина Центар на претстојните локални избори. Според информациите до кои дојде „Дневник“, на едната страна на приказната се наоѓа актуелниот градоначалник Андреј Жерновски, кој најверојатно ќе истрча како независен кандидат. До ваква одлука, како што тврдат извори за „Дневник“, дошло поради тоа што Жерновски не покажал лојалност кон раководството на СДСМ изминатите 4 години, па ја изгубил поддршката од Зоран Заев. На другата страна, пак, во игра се две имиња: Саша Богдановиќ, директорот на „Паркинзи на општина Центар“, и Софија Kуновска, поранешната пратеничка и претседателка на скопскиот разгранок на СДСМ.

Имено, членството што во чекор го следи актуелниот лидер Заев својата поддршка за кандидат за иден градоначалник на Центар веројатно ќе му ја довери на Богдановиќ, кој важи за човек од доверба на лидерот на партијата. Другите, пак, кои не се сложуваат со политиките на лидерот и се реално исклучени од опкружувањето на Заев откако тој дојде на чело на партијата, за предводник на Центар ќе ја поддржат Kуновска. Таа е меѓу оние што отворено ја критикуваат политиката на актуелното партиско раководство. Нејзиниот револт на адреса на Заев за време на партискиот конгрес кога се креираа кандидатските листи за пратеници ги фрли во сенка листите и ги преполни медиумите. Истиот ден Kуновска си поднесе оставка од претседателската функција на скопскиот партиски разгранок на СДСМ, револтирана што Заев на пратеничката кандидатска листа ~ даде предност на Лилјана Поповска од ДОМ, долгогодишен коалиционен партнер во власта предводена од Никола Груевски.

Жерновски има искуство, ама Kуновска е жена и може да направи повеќе

Врз основа на информациите со кои располагавме, „Дневник“ спроведе мини-анкета меѓу жителите на општина Центар за тоа кој би бил нивниот избор – Андреј Жерновски, Софија Kуновска или Саша Богдановиќ.

Голем дел од граѓаните, особено младите, одбија директно да кажат за кого од тројцата би гласале, посебно што во оваа листа нема кандидати од други партии, пред с` од ВМРО-ДПМНЕ. Некои не сакаа да кажат ништо, едноставно, велејќи дека не сакаат да зборуваат за политика. Сепак, од одговорите може да се заклучи оти Жерновски е во блага предност, но само заради тоа што веќе има искуство на градоначалничката функција. Блиску до него, според нашата анкета, е Kуновска за која граѓаните веруваат дека како жена може да стори многу повеќе и заслужува шанса. Најмалку гласови во овој наш разговор со граѓаните, за кој не претендираме дека е вистински репер за расположението на жителите, би добил Богдановиќ.

Анкетираните граѓани – главно пензионери, првин си ги кажаа маките за она што моментно најмногу ги загрижува – загадувањето. Велат дека се свесни оти Општината сама по себе не може да го реши проблемот и следствено на тоа вината за прекумерната загаденост не ја гледаат во локална власт. Но, истовремено му забележуваат на Жерновски оти не нашол решение за густиот сообраќај и градежните активности со кои и онака слабото зеленило се уништува.

„Со години ветуваше училиште, а почна да го гради сега пред избори“

Двајцата пријатели, Драги Апостолов и Душан Ристевски, велат оти немаат конкретни замерки за 4-годишниот мандат на Жерновски.

– Си ја врши работата како што треба – ни вели Драги.

Лидија Спасова, нивната сограѓанка која живее во Kапиштец, на ова додава дека во последните години Центар станал вистинска урбана средина.

– Добивме паркови, се сочува градскиот, односно се врати урбаниот лик на општина Центар – ни вели Спасова и продолжува да шета со својот внук во количка, не заборавајќи да порача дека е неопходна стратегија за следите минимум 10 години за решавање на проблемот со загадениот воздух.

Миле Ристевски неколку метри подолу седи на клупа и ужива во првото сонце деновиве, но не сака да се фотографира.

– Освен паркот тука кај Kапиштец и училиштето што дури сега почнува да го гради, Жерновски не направи ништо друго. Kуновска заслужува шанса, таа е жена, пред сè.

Живко Наумов, пак, особено се израдува на нашето прашање, вели дека, освен Жерновски, и Kуновска и Богдановиќ имаат потенцијал.

– Жерновски е добар градоначалник, веќе е докажан, но и другите. Богдановиќ, иако е млад, е прилично вреден и има што да понуди – ни вели Наумов.

Поинаку од сите досега размислува Виолета Василевска. Таа вели не би го поддржала Жерновски на следните локални избори, но нема коментар за Kуновска и Богдановиќ.

– Не би го поддржала затоа што со години чекавме, ни вети изградба на ново училиште, која започна неодамна. Иако ми се допаѓаат парковите каде што децата си играат, сепак мислам оти не е доволно – вели Василевска.

„Kој и да биде градоначалник, да го запре градењето и да има повеќе зеленило“

Пензионерката Ружка Нацевска особено не се осврна на имињата на можните кандидати за градоначалници што ~ ги посочивме, но порача – кој и да биде, мора да реши три критични моменти.

– Улицата Васил Ѓоргов мора да се реши оти е ужасно хаотично кога е шпиц, потоа да запре густото градење на зградите и да се инвестира повеќе во садење дрва и зеленило – порачува Ружка.

Жерновски призна дека лаже, се демантираше себеси во стилот на Заев

После четири години на чело на Општина Центар и на три месеци до крајот на својот мандат, Андреј Жерновски се заинтересира за загадувањето во општината која ја раководи.

Жерновски е инаку познат како градоначалник кој генерално сака да набавува работи. Па така на пример јавноста знае дека Жерновски сака да набавува диџеи за по 30 илјади евра од концерт кои може, но и не мора да го одржат концертот во општина Центар, како што се случи со диџејот Стив Аоки кој дојде во Скопје, се сликаше со Жерновски во „Воденица“ и си замина дома побогат за 30 илјади евра без да настапи ниту минута пред скопјани.

Жерновски исто така е познат и како голем фан на набавувањето т.н. боемска калдрма, вид скапоцен камен кој поставен на должина од 400 метри чини и до 1,3 милиони евра, ако боемскиот есап ти го прави првиот боем на Центар Андреј Жерновски.

Сега, на залезот на својот мандат како градоначалник, Жерновски конечно реши да се занимава со загадувањето во неговата општина, па остварил средба со еко-активисти и се договориле за преземање конкретни мерки на краток и долг рок за намалувње на загадувањето на воздухот. Односно поконкретно: она што се договориле е дека Жерновски повторно ќе може да го прави она што најдобро го знае – да набавува работи.

„Мрзеливиот градоначалник“ како што го нарекуваат на интернет мрежата, каде и генерално го поминува најголемиот дел од својот мандат кога не е во процес на набавки, неколку дена се правдаше за импотентниот одговор на проблемот со аерозагадувањето бидејќи наводно немал ингеренции.

Општините во склоп на Град Скопје немаат речиси никакви ингеренции, за жал, во оваа област. Мерките треба да ги преземаат надлежните министерства, потоа и самиот град. Сето ова го кажав јасно и на последната кординативна седница на скопските градоначалници“, беше тогаш оправданието на Жерновски за немрдањето со прст за загадувањето на воздухот.

zern

Неколку дена подоцна, ситуацијата е променета. Сега во манир на голем државник Жерновски се демантираше самиот себе и потврди дека сепак има ингеренции да презема конкретни чекори и мерки околу состојбите во животната средина.

На тоа го потсетија и медиумите пред неколку дена, цитирајќи ги надлежностите на општината содржани и на веб-сајтот на општина Центар, ингеренции кои и нејзиниот градоначалник би требало да ги знае, доколку нема поважна работа како на пример договарање на наредната боемска свирка на Ѕвонко Богдан и Нино Величковски.

Имено, во надлежности на општината, под точка 2 во „Заштита на животната средина и природата“ стои дека општината покренува иницијативи и презема мерки за заштита и спречување на загадувањето на воздухот.

zagaduvanje-2

Откако Жерновски ги откри ингеренциите на општината, реши и дека ќе биде конкретен па ќе набавува мобилна мерна станица и допрва и тој ќе го мерел загадувањето на воздухот.

Од другите работи кои можеше, а не ги направи правдајќи се дека нема ингеренции, Жерновски можеше да создава нови парковски површини и да сади зеленило, можеше да ги прска улиците со средства против загадувањето од автомобилите. Можеше да додели и субвенции за набавка на горива и систмеи за греење кои не загадуваат како на пример пелетите. Жерновски исто така можеше да направи барем една велосипедска патека, но не направи ниту една.

На крајот, можеше да ги поддржи и мерките кои ги преземаат неговите поодговорни колеги против овој децениски проблем кој е заеднички за сите граѓани кои живеат во гавниот град – но наместо поддршка за ургентните мерки на Коце Трајановски, тој реши повторно да се прави смешен и интересен на твитер.

andrej-1
andrek-2

Откако твитерџиите го „пеплосаа“, Жерновски откри дека е градоначалник и дека има ингеренции, па на три месеци до крај одлучи да набавува мобилна мерна станица која допрва ќе го мерела загадувањето, па тој ќе го анализирал и ќе одлучувал што ќе прави.

Ова не е прв случај Жерновски да се правда дека нема ингеренции односно да покажува елементарно непознавање на својата работа и класична мрзеливост.

Градоначалникот без ингеренции често докажувал дека не е презаинтересиран за работа, туку за боемски улици, твитер и одмори во ски-центри.

Токму неодамна, додека целата општина Центар беше преплавена со снег и жителите на најцентралната општина во Скопје се санкаа по неисчистените улици и нивната безбедност беше доведена во прашање, Жерновски мирно и спокојно одмараше во ски-центар не покажувајќи ни милиграм интерес да се врати на работа и да преземе чекори за средување на улиците низ општината. Да потсетиме, имаше и улици кои бидејќи беа неисчистени, до нив не можеше да дојде ни комуналната хигиена и да го подигне ѓубрето. Ниту ова не му го поремети раатот на Жерновски.