Груби: Македонија станува двојазична на целата територија, на сите нивоа! (ВИДЕО)

„Македонија станува двојазична на сите нивоа на државата“, порача пратеникот Артан Груби од ДУИ во гостување на Алсат телевизија.

Во врска со реакциите на ВМРО-ДПМНЕ „дали Македонија станува двојазична или не“ Груби е дециден дека двојазичноста ќе се воведе во сите органи на државата: централната власт, вклучувајќи го и претседателството, Владата, Собранието, општините, додека општинската власт е регулирана преку актуелниот закон.

-Сите органи, како судството, нотаријатот, обвинителството, сите органи ќе зборуваат албански, вклучувајќи ги и граничните премини и се надеваме дека со оценување на Венецијанската комисија по разгледувањето на членот 8 и трите елементи кои се пратени на разгледување таму, како банкнотите и монетите, двојазичноста кај нив, хартиите од вредност, како и униформите на војската, и тие ќе се вметнат во Законот за употреба на јазиците, вели Груби.

СЕПАК ЌЕ ИМА КАЗНИ: СДСМ бара казните во Законот за употреба на јазиците да се намалат до 2.000 евра

Пратеничката група на СДСМ и коалицијата поднесоа четири амандмани на Предлог-законот за употреба на јазиците што ќе значат унапредување на правата на етничките заедници во земјата, изјави денеска координаторот на пратеничката група Томислав Тунтев. Амандманите, според него, имаат поддршка и од колицискиот партнер ДУИ.
– За нас е исклучително важно заеднички да дојдеме до законско решение кое навистина ќе биде во интерес на сите граѓани во оваа држава – истакна Тунтев.

Со амандманската интервенција се унапредува позицијата на помалите етнички заедници кои се наведени во преамбулата во Уставот, потенцираше Тунтев, што ќе овозможи и овие заедници да остваруваат одредени права предвидени во предложеното законско решение. Станува збор, како што појасни тој, за амандман на членот 1 на предлог-законот во кој освен албанскиот јазик СДСМ предлага да се набројат и јазиците на сите етнички заедници наведени во преамбулата на Уставот.

Исто така СДСМ поднесе амандман и за намалување на висината на казните што беа наменети за институциите што нема да го почитуваат законот.

– Според нашиот предлог казните од 4.000-5.000 евра се намалуваат на 1.000-2.000 евра. Потоа исто така ја допрецизираме регулативата при водењето на седниците во Собрание и во Влада – рече Тунтев.

Според него, овие амандмани на пратеничката група добиле поддршка и од коалицискиот партнер ДУИ, а целта е заедничко решение кое практично ќе биде применливо.

– Информирани сме од Владата дека постои заклучок и општа согласност Министерството за правда преку Министерството за надворешни работи да побара мислење од Венецијанската комисија за целиот текст на законот по неговото усвојување, како и за отворените прашања кои не се дел од овој закон, а веќе се доставени до Венецијанската комисија – рече координаторот на пратеничката група на СДСМ.

Тој потсети дека коалициските партнери јавно презедоа обврска дека ќе го почитуваат мислењето на Венецијанската комисија и во случај на забелешки дека ќе ги вградат во законот, што лани беше побарано и од еврокомесарот Јоханес Хан.

– Оттука процесот за подобрување и унапредување на законското решение не завршува со овие четири амандмани, туку и натаму ќе се работи на тоа да дојдеме до решение кое ќе биде квалитетно и практично применливо – рече Тунтев.

За Предлог-законот за употреба на јазиците се поднесени 90 амандмани од кои 84 од ВМРО-ДПМНЕ, четири од СДСМ и два од Беса.

СКАНДАЛОЗНО: СДСМ на сила ќе спроведува двојазичност – Во предлог буџетот за 2018 предвидени казни за некористење на албанскиот јазик

Додека во Собранието непрекинато тече дебатата за неуставниот закон за јазиците, предлог буџетот за 2018 година открива дека ќе има казни за граѓаните и институциите за неупотреба на албанскиот јазик.

Во најголемиот буџет во историјата на Македонија ќе има и пари за две нови институции кои ќе произлезат од новиот закон за јазиците. Тоа ќе бидат агенцијата за примена на јазикот како и Инспекторатот за употреба на јазиците.

Функциите на овие две установи се сеуште нејасни, но едно е сигурно, Инспекторатот за употреба на јазиците ќе ја има функцијата да ги казнува граѓаните и државните институции кои нема да го употребуваат албанскиот јазик.

Бујар Османи во свое неодамнешно интервју уште пред формирањето на новата влада најави казни кои ќе достигнуваат и до 5 илјади евра за институцијата која нема да го почитува законот, а до 30 проценти за вработените.

Данев: Не ја потценувајте интелигенцијата на народот и тргнете го европското знаменце од Законот за јазиците!

Расправа за законот за јазиците во Собранието продолжи и денеска. Пратеникот од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Драган Данев смета дека новата влада и начинот на донесување на овој закон е  крајно несериозна и неадекватна.

-Oвој закон се носи врз основа на демонстрирање на една политичка сила односно имаме 62 пратеници, имаме парламентарно мнозинство, можеме и во моментот ќе го донесеме ова законско решение. Ова законско решение мој став е дека треба да се донесе консензуално, со сите пратенички групи и во една широка стручна дебата. Широка општествена дебата. Јас сум убеден и тоа е мојата перцепција, а тоа е перцепцијата и на поголем број граѓани со коишто секојдневно комуницираме и ние и комуницирате и вие го знаете тој став, се обраќам на пратениците од владејачкото мнозинство, дека недоволно беше консултириана стручната јавност во нашата држава и не беа земени во предвид нивните забелешки. Инаку лично сум за максимална употреба на мајчиниот јазик на секој граѓанин во Република Македонија без исклучок на никој. Притоа мора за да се тоа спроведе да биде испочитуван Уставот на Република Македонија на којшто сите сме обврзани да го почитуваме и да го браниме, не само да го почитуваме и унитарноста на Република Македонија којашто е загарантирана со сите уставни елементи односно со Уставот на Република Македонија и сите законски и подзаконски акти кои што се на сила на Република Македонија, потенцираше Данев.

Пратеникот Данев за поставување на европското знаменце на законот за јазиците додаде:

-Законот за јазици се поставува апсолутно или набрзина. Значи се пробиваат сите рокови, се пробиваат сите процедури за да дојде овој закон во Собрание пред локалните избори и во недостаток на аргументи вистински на овој закон му се става европско знаменце. Јас за граѓаните на Република Македонија, бидејќи поминаа многу дена од првичните разгледувања и дебатирања во однос на овој закон во Собранието на Република Македонија еве што пропишува Деловникот на РМ на Собранието во однос на закони на кои се става европско знаменце. Вели вака: Кога предлогот на закон содржи одредби со кои се врши усогласување со правото на Европската Унија во воведот е наведуваат и податоци за изворниот акт на Европската Унија под назив, број, и датум. Со предлогот на закон се поднесува изјава за усогласеност, потпис на надлежниот министер и јасно наведување, Внимавајте! На правниот акт на Европската Унија со кои е извршено усогласувањето. Јас таков правен акт од Европската Унија или популарно наречена „директива“ до сега не видов визави овој закон и ако се осврнам на одредени дискусии и одредени погледи и установишта на стручната јавност, целата македонска јавност веќе е сведок дека ова е навистина една сериозна неаргументираност во однос на ставањето на тоа европското знаме. Веќе целата македонска јавност знае дека Европската Унија или државите во Европската Унија секоја поединечно си го решава прашањето за употребата на јазиците. Така да навистина ако сакаме да зборуваме со факти и ако сакаме да зборуваме со аргументи барем ако ништо друго можеме во наредните фази да го тргнете ова европско знаменце и барем како –така да го ставите во оваа дискусија во некои правни шини и не омаловажувајќи ја интелегенцијата на граѓаните на Република Македонија. Зборувам за сите граѓани, како за Македониците, Албанците, Турците, Србите, Бошњаците и сите граѓани на Република Македонија кои што не се спомнати како етнички заедници, додаде Данев.

Џафери: До идниот петок ќе се донесе законот за јазиците и ќе биде затворено прашањето

Од понеделник, во Собранието ќе продолжи прекинатата расправа за Законот за јазиците.

Претседателот на Собранието Талат Џафери очекува овие измени да бидат донесени до идниот петок и да се затвори ова прашање.

Предложениот Закон за употреба на јазиците, предвидува во сите органи на државната власт, во централните институции, јавни претпријатија, агенции, дирекции, установи и организации, комисии, правни лица кои вршат јавни овластувања службен јазик покрај македонскиот јазик и неговото кирилско писмо да се употребува и јазикот што го зборуваат 20% од граѓаните.

Со овој закон судовите, јавните обвинителства, како и сите други органи, тела и други институции ќе треба да овозможат користење, употреба и примена на кој било од службените јазици и нивните писма во своите постапки.

На албански јазик ќе бидат достапни и поштенските марки, уплатниците, фискалните извештаи, фактурите и бандеролите.

ДВОЈАЗИЧНОСТА НА ДЕЛО: Велимир Смилевски ветил албански паралелки во Радишани и Бутел 1

Велимир Смилевски им ветил на албанците во Бутел дека ќе отвори албански паралелки и во ОУ Климент Охридски во Бутел 1 и во училиштето Ацо Шопов населено место Радишани. Тој на овој начин сака да ги излаже жителите за возрат да ги добие албанските гласови во Бутел. Главната замолница му била да не се дознае во Радишани и во Бутел 1 дека се планира такво нешто бидејќи локалното население е против такво решение.

Велимир Смилевски континуирано тргува со гласовите на албанците. Наместо во Радишани, Велимир го одведе Заев во Љуботен. Смилевски се изјасни јавно дека е и против изградба на крст во Бутел. Дека се работи за организирана стратегија укажува и фактот што и Борче Горгиевски од СДСМ пак им ветил на жителите на Ченто и Сингелич албански паралелки во Гази Баба.

Милошоски: Неуставниот закон за јазици е тука за да рашири магла, за Анѓушев и Мерко да си ги покријат криминалите (ВИДЕО)

На денешната седница во Собранието каде точка на дневен ред е Законот за јазиците, говореше пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски. Тој напомена дека меѓу другите, овој закон го предложиле вицепремиерот Кочо Анѓушев, министерот без ресор Рамиз Мерко.

Тој говореше зошто тие имаат потреба од овој закон, карање меѓу Македонци и Албанци, меѓу политички партии и стереотипи.

-Затоа што против господинот Мерко, сегашен министер, се води постапка за 6 милиони евра проневера за улично осветлување во Струга, наменски формирана фирма Сити Лајт, која што во моментот на тендерот, нема исполнето ниту еден од условите вреден 6 милиони евра, изјави Милошоски.

Тој напомена дека сега е поважно Мерко да им каже дека Антонио не ги сакал Албанците, а да се тргне курсот од неговиот криминал.

-Заедничкиот интерес на Анѓушев и Мерко е тендери, милиони, кеш и пари. Не потребата на граѓаните на Македонија. Овој неуставен закон е тука за да рашири магла, пред избори треба да се гласа, за да се направи политички пазар, не за да донесе поквалитетен живот, туку некој да си ги покрие криминалите кои што ги направил или што има намера да ги прави, изјави Милошоски.

Мукоски: СДСМ со законот за јазиците прави јазична федерализација на државата

Сакам да ги прашам моите колеги од СДСМ дали воопшто размислиле каков закон воопшто панираат да носат? Ако ВМРО-ДПМНЕ и јас се ставам тука бидејќи и во 2008 и 2012 бев пратеник на два пати се донесе закон за унапредување на правата на етничките заедници, како може да зборувате дека ВМРО-ДПМНЕ  е против Албанците, прашува пратеникот Крсте Мукоски од ВМРО-ДПМНЕ.

-Меѓутоа тие закони во себе имаа елементи кои што ги гарантираат правата на сите заедници и тоа се европски признати права и кои што за жал нашите Македонци кои живеат надвор од оваа држава ги немаат никаде. Со овој закон правиме јазична федерализација и зошто во 111 дена трите прашања кои што не се решени 30 години и особено договорот со Бугарија и она што следува за името го продавате, прашува Мукоски.

Тој вели дека СДСМ се откажал од македонскиот народ, јазик и нашето малцинство во пиринска Македонија.

Милошоски: Неуставниот закон за двојазичност се носи за да се прикрие корупцијата и неспособноста на функционерите на ДУИ

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски на денешната собраниска седница, истакна дека неуставниот јазик за двојазичност се носи за да се прикријат корупцијата и неспособноста на функционерите на ДУИ.

-Кој има потреба од носење на неуставен закон, дали имаат потреба некои пратеници кои што земале или не земале пари да гласат за ваков закон, дали тие пратеници се од СДСМ или не се тоа не знам, но едно знам дека ова не е потребата на граѓанинот Албанец, не е главната потреба. Знам дека ова е потребата на некој функционери Албанци за да ја покријат својата неспособност или корупција. Градоначалникот на Чаир Изет Меџити има земено 14% провизија за плоштадот Скендербег, 450 илјади евра има земено Изет Меџити, рече Милошоски.

Потребата на неуставниот закон не е за обичниот Албанец туку за да се покрие непособноста на функционерите на ДУИ.

-Потребата за овој закон е како Теута Арифи да покрие тоа што нејзиниот сопруг стана врховен судија, додека многу Албанци заминаа во странство да бараат леб. Како Изет Меџити зема 450 илјади евра за плоштадот Скендербег, како може еден градоначалник да земе пари и да се кити со нив. Потребата да се донесе неуставен закон има еден градоначалник кој што бугарска фирма градеше плоштад и истата префрли 450 илјади евра на фирма од Дебар, по  барање на градоначалникот Изет Меџити. Потребата е на Теута Арифи која што не успеа Албанците во Тетово да ги заштити од канцероген чад, потенцираше тој.

Милошоски на крајот истакна дека овој неуставен закон ќе падне на Уставен суд, но ќе предизвика кавга и нема да се збори за реалните потреби на Албанците во Македонија.

Заев ги лаже Албанците пред избори, за неуставниот закон за употреба на јазиците ќе се одлучува по изборите

Науставниот закон за употреба на јазиците нема да се донесе пред изборите. Сега е само прво читање, намерно темпирано од страна на Заев за да ги излаже Албанците и да ги добие нивните гласови пред изборите.

Зоран Заев ги доведува во заблуда сите граѓани на Република Македонија. Тој си поигрува со чувствата и на Албанците и на Македонците. Неуставниот закон за јазици иако беше протуркан во Собрание, нема да дојде на дневен ред за гласање пред изборите. Имено, истиот сега е само прво читање, а следното ќе биде дури после локалните избори. Ова е намерно темпирано од страна на новиот премиер, кој има јасна цел да ги излаже Албанците за да ги добие нивните гласови пред изборите.

Заев намерно одлучи да оди со две читања, а законот можеше да помине и со едно. Така само купува време. Кога веќе одлучи да го подметне законот со европско знаменце, Заев можеше да одлучи и да помине истиот во само едно читање. Но, тој одлучи законот да оди со две читања за да си купи време пред претстојните избори.

Законот е неуставен, дури и да се донесе по изборите тој че биде соборен на Уставен суд.

Симона Груевска Маџовска, универзитетски професор,  во емисијата „Топ тема“ изјави дека се сретнале со Заев и иако се добивало впечаток дека со законот се воведува двојазичност и иако ќе имало двојазични печати на сите институции, de facto двојазичност нело да има на цела територија.

– Исто така не’ убеди и ни рече дека она што тука е многу непрецизно напишано, а јас како лингвист можам да реагирам на лоша терминологија, нејасни  термини што се подразбира, лошо срочени реченици итн од кои ние читајќи го буквално, знаејќи ги политичките преговори… Кога читаме добиваме впечаток  дека се работи за албанскиот јазик како службен на целата територија на Република Македонија и дека сите државни институцииќе бидат должни да обезбедат, печатите ќе им бидат двојазични на сите институции… Овде ни даде гаранција премиерот дека, верувам дека ќе имам можност и за прецизирање и за некоја измена како е напишано, ни гарантираше дека не станува збор за албанскиот како службен на цела територија на Македонија, истакна професорката која гостуваше на Топ Тема на Телма телевизија.