Робин О’Нил: Лажната историја на Грција е затвор за сите грчки влади и сопствениот грчки народ

onil-kodzijas

Непристоен е коментарот на шефот на грчката дипломатија г-дин Никос Коцијас, даден  за грчките медиуми. Се согласувам, со него дека историјата не е затвор. Но, историјата, односно лажната историја, е затвор кој што последниве грчки влади го направија за себе и за Грчкиот народ!, изјави за Програмата „Гласот на народот“ со Слободан Томиќ првиот медијатор во грчко-македонскиот спор, Робин О’Нил.

– Коцијас вели дека не станува збор за иредентизам од грчка страна, и јас му верувам, но тој треба да знае подеднакво добро, дека не постои иредентизам ниту од страна на Република Македонија. Македонија повеќепати тоа го потврди многу јасно, во повторените декларации дека нема никакви барања од таков вид кон Грција, појаснува О’Нил.

Во интервјуто за „Гласот на народот“, медијаторот О Нил, потенцира:

Жалам што морам да кажам дека, последната изјава на Коцијас потврдува дека политиката на Грција не е променета во целост за изминатите повеќе од дваесет години во врска со спорот покренат од страна на Грција околу името на Република Македонија, во голема мера поради внатрешни политички причини во самата Грција.

– Моето мислење е дека сите грчки влади не сакаат решение на овој проблем, којшто самите го создадоа, бидејќи знаат дека единствено решение ќе биде признавањето од страна на сите земји, дека Македонија има право според меѓународното право да го користи името по свој сопствен избор, име кое, се разбира, не претставува закана во целост кон Грција или кон Грчкиот народ, вели овој угледен британски дипломат и познавач на ситуацијата во грчко- македонскиот спор.

– Мојот совет останува како и сиве изминати години, како што честопати сум ти кажувал, дека Грција не сака да преговара сериозно за ова прашање, и Владата на Македонија сега треба да го покрене ова прашање во Обединетите Нации и да добие признавање на Македонија под нејзиното правилно име – Република Македонија, што ќе го отстрани секој меѓународен сомнеж во врска со ова прашање., изјави О’Нил во екслузивното новогодишно интервју за Програмата „Гласот на народот“ со Слободан Томиќ.

Работен состанок со шефовите на Дипломатско-Конзуларните претставништва на Македонија

MNR

На 24 и 25 август 2015 година ќе се одржи овогодинешниот Работен состанок со шефовите на Дипломатско-Конзуларните претставништва на Република Македонија.

На покана на домаќинот, министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски, како почесни гости на овогодинешниот состанок ќе учествуваат министерот за надворешни работи на Република Бугарија Даниел Митов и министерот за надворешни работи на Република Албанија Дитмир Бушати.

Амбасадорскиот состанок ќе го отвори МНР Попоски, со настап на почесните гости, министрите Митов и Бушати и интерактивна дискусија со шефовите на ДКП-та за актуелните надворешни политички прашања во рамките на Европската Унија и НАТО, процесот на европската евро-атланска интеграција на Балканот и перспективите на регионалната соработка.

На Амбасадорскиот состанок свое обраќање ќе имаат и Претседателот на Република Македонија Ѓорѓе Иванов, Претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски и Претседателот на Собранието на Република Македонија, Трајко Вељановски, како и вицепремиерот задолжен за економски прашања.