Колумна на Христо Ивановски: Ќе се удавиме ли сите во Рубиконот на Заев?

Hristo-Ivanovski

Претседателите на Бугарија, Петар Стојанов, а особено Георги Прванов одиграа клучна улога, заедно со премиерот Симеон Сакскобурготски (Сакс Kобург Гота клучните кралски семејства кои ја држат Европа во свои раце) за приемот на Бугарија во ЕУ. И Стојанов и Прванов ни беа чести гости во Македонија настојувајќи да се затворат евентуално отворените прашања како тоа со македонското национално малцинство во Бугарија. Софија пред да влезе во ЕУ практично си обезбеди појас за спасување за не дај Боже, а Македонија остана со прстот во уста, зашто не е во клубот, а кога си надвор немаш многу орудија за борба. Освен тие во Стразбур, каде што „ОМО-Илинден“ ПИРИН беше брутално ликвидиран. Практично македонското прашање беше закопано во Бугарија, а опелото се изврши во Стразбур, со амин на Скопје.

Но, европската приказна за Македонија и Македонците не е завршена, а тоа неодамна ни го кажа Дејна Рорабакер, сакале ние да веруваме или не, а тој ете си има истомисленици и во самата Македонија. И тие сметаат дека Македонија е неуспешен проект. Дејна, не си осамен. СДСМ ќе ја моделира Македонија со истомислениците од албанскиот блок-партии, а веројатно веќе се спремни новата химна, новото знаме, новиот грб и новото име кое треба да ја одразува реалноста искажана со Пржино и со платформата – Призренска лига2. Ако ова има врска со битка против корупција и криминал, со економски напредок и отворање нови работни места и перспективи за земјата, тогаш на Водно навистина навечер шетаат поларни мечки.

Оти погледнете во Брисел и во Стразбур – кремот на европската политика, европратениците се убедени од двајца бугарски депутати дека во Албанија, поточно во областите Пустец, Гора и Голо Брдо (каде шо и топонимите кажуваат каква е реалната состојба) живеат Бугари, а сите знаат дека се Македонци кои дури и Енвер Хоџа ги признал, да поверуваат дека главен аргумент за тоа се написи на британски патописци и новинари?! Опааа! Аплауз за Стразбур. Сега знаеме кој всушност ја пишува историјата. Значи историски факти не се тоа што го постигнал некој народ, што станал нација со свои граници, јазик, историја, култура, симболи, песни, поезија, востанија…туку што напишал некој патописец, макар цврцнал и некое ракивче во некоја ме(х)ана. Јасно е дека вакви нешта не би прошле во ЕУ доколку не се влечат конците за големата слика која од Вашингтон ја исцрта Рорабакаер.

Сега и не е толку важно што Софија си ја сече гранката на која сака да седи, оти само ќе си го наруши имиџот кај Македонците и тоа не им се случува сефте, туку опасноста се вика комплетно ретуширање на стварноста за која потписи се ставаат во ЕУ. Македонија да ја снема, како што предложи Рорабакер. Да ги снема Македонците во Бугарија, во Грција, во Албанија и тие самите себе да се избришат во Македонија, државата која тие си ја создале. И ние ова треба да го лапнеме како битка против корупцијата (нешто слично како битка со Бранковиот октопод, октоподот кој самиот го создаде) и за да не видиме дека битката е всушност за Македонија барем ваква каква што е во сегашнава форма. Не сме сигурни, но ајде да прашаме – дали Заев е способен да го помине овој Рубикон без притоа да се удави заедно со својот СДСМ во неговите води. И дали Заев ќе успее сите Македонци да ги удави преминувајќи нешто што никој пред него ниту помислил ниту се осмелил да го направи.

ЗАЕВ ЈА ПРОДАДЕ МАКЕДОНИЈА: Ова го прифати СДСМ за да дојде до власт!

Zaev-albansko-zname

Сеалбанската платформа која во Тирана ја потпишаат лидерите на албанските партии во земјава под менторство на албанскиот премиер Еди Рама и натаму останува единствен услов за формирање на новата Влада. Платформата се состои од 7 главни точки, во кои албанските партии бараат, а СДСМ и Заев во име на Македонија – прифаќаат:

1. Постигнување целосна рамноправност во согласност со Охридскиот договор и Уставот

Правилно спроведување на принципот на мултиетничноста во Уставот на РМ, каде што Албанците се сметаат за државотворна нација, поддржување секаква правна и уставна иницијатива што ја засилува националната рамноправност за албанското население.
Постигнување целосна јазична еднаквост, употребата на албанскиот јазик на сите нивоа на власта и гаранција за неговата примена како фундаментално и уставно право. Уставот на Република Македонија треба да утврди дека „македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и албанскиот јазик со неговото писмо се официјални јазици во Република Македонија“.
Сеопфатна дебата за знамето, химната и за државниот грб на Република Македонија, со цел државните симболи да ја рефлектираат општествената мултиетничност и етничката рамноправност.
Усвојување резолуција во Собранието на Република Македонија со која се осудува геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот од 1912 година до 1956 година.

2. Постигнување економска рамноправност и оп­штествена благосостојба, особено преку рамномерен регионален развој

Создавање нов механизам, во форма на една државна комисија за финансирање на општините, за донесување одлуки со право за владини грантови во корист на општините.
Создавање министерство за политички систем и за односи меѓу заедниците, како надлежен орган за почитување на правата на заедниците и за поттикнување на економскиот и на социјалниот развој во неразвиените подрачја.
Остварување правична зас­тапеност во органите за безбедност, војската, разузнавањето и правдата.
Остварување правична застапеност во сите нивоа на централната власт, како и во јавните служби или прет­пријатија со јавни акции.

3. Засилување на владее­њето на правото, како предуслов за напредок на евроатлантскиот интегративен процес

Спроведувањето на реформите во согласност со договорот во Скопје, Препораките на Прибе, итните препораки на Европската комисија, како и препораките од пристапниот дијалог на високо ниво со ЕУ.
Поддршка за непристрасно вршење на работата на специјалниот обвинител, без етнички и политички предрасуди.
Целосно расчистување на прашањата и на судските постапки како “Сопот#, “Бродец#, “Монструм# и “Куманово# преку една анкетна комисија или меѓународен независен орган.

4. Создавање дух на доверба во функција на добри меѓуетнички односи како суштински елемент за политичка стабилност во земјата

Преземање афирмативни мерки за обезбедување финансирање на албанските културни институции на централно и на локално ниво.
Создавање една централна институција за унапредување на јазиците на заедниците, која ќе обезбеди подготовка на преведувачи, уредници и на предавачи.

5. Решавање на спорот за името, во согласност со европските вредности и принципите на меѓународното право

Усвојување заедничка и обврзувачка резолуција во Собранието на Република Македонија со која Владата на Република Македонија се обврзува активно да се вклучи кон решавањето на спорот за името.
Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција.

6. Добри односи со соседите

Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Бугарија.
Соработка со Косово и Албанија за интегрирано гранично управување.
Отворање на нови гранични премини.

7. Брза интеграција во НАТО и во Европската Унија

Исполнувањето на наведените точки ќе го деблокира патот на Македонија кон целосна интеграција во НАТО и отворање на преговорите за членство во Европската Унија.

Грците анализираат: Груевски нема да ја смени политиката кон Грција, Заев ќе прифати сложено име

grcki-vesnici

Социјал-демократите на чело со Зоран Заев се согласни со мнозинството грчки политичари и доколку дојдат на власт ќе прифатат сложено име со географска одредница за вкупна употреба, пишува во анализата на грчкиот портал „Ворија”. Нетпрес од Атина пренесува дека во анализата се вели и дека од друга страна, доколку ВМРО-ДПМНЕ и лидерот Никола Груевски формираат влада, тогаш политиката кон Грција нема да се промени бидејќи тие и натаму ќе инсистираат на „македонизмот”.

Ако Груевски ја формира владата, политиката кон Грција нема да се помени и македонизмот ќе надвладее, а тоа беше и главниот аргумент за изборната победа. Наместо тоа, влада на чело со социјал-демократите на Зоран Заев целосно ќе ја смени сликата, со оглед на тоа што овој политичар прифаќа сложено име за земјата, како и мнозинството Грци политичари. Тоа значи дека тогаш би имало и договор за името, но да се надеваме дека грчката страна нема да прифати „Македонска нација” и „Македонски јазик”, пишува „Ворија”, нагласувајќи дека во однос на овие термини незадоволство изразува и Бугарија.

Во продолжението на текстот пишува и дека поради овие причини, САД се залагаат за тоа Зоран Заев да стане премиер, додека пак, Груевски информирал дека интервенирањето на албанскиот премиер Еди Рама во македонските внатрешни работи е атмосфера што се создавала уште во минатото, а сега е јавно промовирана од невладините организации спонзорирани од соросовото „Отворено општество”.

Сега се очекува и ставот на албанските партии, кои што се чини дека поверојатно е да се свртат кон Зоран Заев, со оглед на тоа што ова е и желба на Американците која што беше искажана и преку амбасадорот во Скопје, а динамично и преку премиерот на Албанија, Еди Рама, пишува „Ворија”.

Во анализата се заклучува дека следниов период е одлучувачки во однос на грчко-македонските односи во поглед на одредувањето на политиката на Македонија за „прашањето за името на земјата”.

Груевски: СДСМ беше само параван, инструмент, маша во рацете на Сорос

gruevski-konvencija-vmro-2016-stisnata-tupanica

Се договоривме да направиме едно интервју поврзано со активностите на Сорос во Македонија. Често е спомнуван, особено од Вашата партија, а никогаш подлабински немало разговор со некој политичар за тоа. А на почетокот да Ве прашам, поминавте тешка година, како ја оценувате?

Тешка, но и интересна. Да, имавме тежок противник, при што не мислам на СДСМ, тој беше само параван, инструмент, маша… Да не беше зад него Џорџ Сорос со сите милиони што ги истура во Македонија, со целата мрежа од НВО, медиуми, политичари, внатре и надвор, што ги плаќа, влијание во најмоќните држави во Светот, и тоа одлучувачко влијание кога станува збор за помали земји како нашата, немаше да е толку тешко, а и економијата ќе беше посилна, ќе имавме повеќе нови отворени работни места. Иако и ова што го постигнавме не е за занемарување во една ваква тешка ситуација.

Како знаете дека Сорос има одлучувачко влијание кај најмоќните земји, кога станува збор за помали држави?

Има многу примери за тоа. Погледнете ги на пример меиловите кој Сорос ги испраќа а беа објавени на Викиликс, и се ќе ви стане појасно…човекот дава јасни инструкции што треба да се прави, и му поминуваат без многу дебата или проверки.

Од други објавени е-меилови се гледа дека влегува кога сака кај високи функционери во  Америка, договара средби од денес за утре, и има суштинско влијание. Ако има таков лесен пристап во најмоќната земја на светот, тогаш каков ли му е пристапот кај другите, помали од Америка?

Неговата фондација и по финансии и по кадровски потенцијал е најмоќна фондација во Светот која има политички цели. Сорос решил своето богатство да го употреби за да остварува влијание во две насоки- идеолошко кон создавање на т.н ” отворени општества” и финансиско,  преку шпекулации и однапред познати политички исходи во одредени земји да профитира на берзата.

По некое време, цели институции, цели министерства, можеби и цели влади, и нивни разузнавачки агенции се инфицирани со неговите гледишта, со неговата идеологија, со неговиот поглед и цели. Дополнително, и самите тие си наоѓаат некој дополнителен интерес од таквото делување, и тераат со сите сили, а ние тука разговараме за Заев, или СДСМ…Каков Заев, какви бакрачи…

„Дневник“ ја расчисти дилемата: Ниту со амбасадорот ниту со конзулот, Заев се стретнал со струмичанец во италијанската амбасада

zaev-sud-dnevnik

Дневниот весник „Дневник“ конечно ја расчисти дилемата со кого од италијанската амбасада се сретнал лидерот на СДСМ, Зоран Заев, на денот кога беше закажано рочиштето за „Поткуп“ – 20 декември, поради што тоа беше одложено.

stojan-vitanov

Според тврдењето на амбасадата, станува збор за Стојан Витанов, лице што не е вработено во амбасадата – како што објаснуваат од таму во одговорот на прашањата на „Дневник“ испратени минатата недела, туку е т.н. конзуларен коресподент, чија примарна функција е олеснување на конзуларните услуги што ѝ се на располагање на италијанската заедница во Македонија – пренесува Дневник.

„Во персоналот на амбасадата на Италија во Скопје, всушност, не постои функцијата конзул. Со амбасадата соработуваат на доброволна основа и без финансиски надоместок двајца конзуларни коресподенти, што е предвидено од страна на Министерството за надворешни работи и меѓународна соработка на Италија. Тоа се Стојан Витанов во Струмица и Зоран Ристевски во Битола. Тие не се вработени, ниту се репрезенти на амбасадата. Немаат никаква моќ, дури и оние (ограничени) што се припишуваат на конзулите или на заменик-почесните конзули. Според нашите информации, г. Витанов се сретнал со лидерот на СДСМ, Зоран Заев, на 20 декември минатата година“, објаснуваат од амбасадата.

Во согласност со ова, како што велат од амбасадата, ниту еден нивен акредитиран член од персоналот не се сретнал со Заев тој ден, односно информациите дека тој ден на средбата бил Филипо Kандела, како што објави „Дневник“, биле целосно неточни. Од амбасадата реагираат и дека се неточни информациите и во врска со сомнителната функција на Kандела за која пишуваше „Дневник“ пренесувајќи ги анализите на новинарите и аналитичари на интернет-порталот „Балканализис“ – Kрис Делисо и Матео Албертини, пред неколку месеци. Во нив авторите врз основа на повеќе од двегодишно истражување за случајот „Пуч“ пишуваат дека клучна улога во „организирањето на обидот за државен удар преку релациите со првообвинетиот Зоран Верушевски има токму Kандела“.

filipo-kandela

„Госпдинот Филипо Kандела е службеник на италијанското МНР. Тој е шеф на административниот оддел на амбасадата (вклучувајќи го и конзуларниот). Затоа е неточно она што е напишано во текстот дека тој не е наведен на листата со вработени во италијанското МНР. Филипо Kандела не е конзул“, се вели во дописот до „Дневник“ од амбасадата.

Што се однесува до обвинувањата за наводното „учество на италијанската дипломатија и тајните служби во обид за државен удар во Република Македонија врз основа на наводни минати активности на амбасадата, тие се сосема лажни и се резултат на лични и произволни толкувања, кои се блиску до комични“, пишуваат во својот одговор од амбасадата.

Одговорот од италијанското дипломатско претставништво завршува со пораката дека ваквите информации се штетни за имиџот и угледот на амбасадата на земја која, како што се вели внатре, од осамостојувањето на Македонија е една од најголемите поддржувачи во евро-атлантските аспирации и секогаш соработувала со коректност, лојалност и длабоко пријателство со македонските институции почитувајќи ги независноста и суверенитетот на државата.

Kако се стигна од амбасадорот Ромео до Витанов од Струмица

3d1568ec63c1d14e83a883e4a8576ed3

Италијанската амбасада реагира и за тоа зошто „Дневник“ не ја консултирал навреме за дилемите да бидат расчистени. Но, одговорот на ова прашање би било исто така прашање, но во обратен правец: „Зошто амбасадата чекаше да стигне до тука и му дозволи на Заев три пати да се премислува во оправдувањата заради кого од амбасадата бараше и доби одложување на рочиштето за „Поткуп’“?

Всушност, самиот Заев, односно СДСМ, на 20 декември го извести судот дека остварил средба со претставник на амбасадата, на која бил присутен конзулот на амбасадата. Ако не постои функцијата конзул, како што во писмото до „Дневник“ објаснуваат оттаму, зошто тогаш не е реагирано исто толку ревносно на известувањето на СДСМ испратено во судот како сега пое текстовите на нашата редакција?

Заклучокот, според образложението на амбасадата, би бил дека објавените текстови во „Дневник“ ~ вршат повеќе штета отколку три пати премислувањата на Заев за тоа со кого се сретнал од персоналот таму за по секоја цена рочиштето за „Поткуп“ да биде одложено.

Kолку за потсетување, првото образложение беше дека Заев има средба лично со амбасадорот, што бргу потоа беше демантирана на „Твитер“. Потоа го извести судот дека всушност средбата била со претставник на амбасадата, а на средбата, објасни СДСМ во известувањето до судот, бил присутен конзулот, а амбасадата на Италија во РМ вели дека конзул нема (на интернет-страницата на амбасадата стои поинаку, односно стои дека Kандела е конзул). На крајот СДСМ реагира до „Дневник“, па амбасадорот и конзулот станаа конзуларен претставник. Тој, пак, сега е идентификуван како Стојан Витанов, кој не е акредитиран во амбасадата.

Останува дилемата зошто судот дозволил одложување важно рочиште заради средба на Заев со коресподент кој не е дел од италијанскиот дипломатски тим во земјава – Стојан Витанов, како и фактот дека амбасадата, иако ни помогна во расчистување на дилемата, непотребно исфрла врз „Дневник“ клеветнички тврдења и дели лекции за професионалност бидејќи весникот не е тој што ја вплетка во ова подигрување со македонскиот суд.

Колумна на Ирена Радовановиќ: Албанците гласаа за Заев за да имаат почист воздух

irena-radovanovik-albanci-zaev

Опозицски приказни за граѓанство

Додека ни се продава приказната за „граѓанскиот“ концепт на Заев, преку медиуми блиски до СДСМ, не е мал бројот на оние Албанци кои сè почесто ги прашуваат Македонците дали би учеле албански и зошто не сакаат да учат.

А зошто тие да не бараат од Македонците да учат албански кога тоа го бара Македонец, лидер на една од најголемите македонски партии. Тој двојазичноста ја стави на маса, заедно со кантонизацијата. Примамлива понуда за оние Албанци на кои им се побитни нивните политички права од економијата, а таквите не се малку. За Заев гласаа речиси 70.000 Албанци. Дојдоа дури и од други држави. Што значи, етничкото ги мотивира да гласаат за него, а не граѓанското. Албанците не гласаа за тоа што Заев им ветил почист воздух, туку сакаат да ги видат Македонците како зборуваат албански и како нивните општини стануваат сè понезависни од централната власт. Додуша и воздухот ќе им биде почист кога ќе се затвораат во кантони во кои ќе нема Македонци.

„Граѓанската“ приказна, која сака да ни ја продаде опозицијата, фино ја дообјасни британскиот дипломат Тимоти Лес. Според него, на Балканот се враќа национализмот, а кога ќе избледи влијанието на Западот, ќе настапи нова ера на немири кои ќе резултираат со прекројување на денешните граници, вели Лес. Тој истовремено предупредува дека Русија почнала да го користи своето влијание за да го фрустрира процесот на евроинтеграцијата поттикнувајќи ги малцинствата во своите барања за сепаратизам. Замислете, Русија ги поттикнува малцинствата на сепаратизам, а гледаме дека во Македонија токму потезите на САД со помош на СДСМ и албанските партии, не доведоа до состојба денес да расправаме дали сме за или против федерализација на државата. Kолку добро ни мисли САД да не се навраќаме многу далеку, како, на пример, 1948 и нивниот однос кон тамошните жители во егејскиот дел на Македонија. Доволно е само да се потсетиме на времето од 2001 година, па наваму. А и две години претходно, односно во 1999 година, кога им дозволивме да прават што сакаат со воздушниот и со просторот на земјата и на државата со цел да ја спроведат акцијата бомбардирање на СРЈ. И верувавме дека со тоа ќе ги придобиеме симпатиите на Западот предводен од САД. Примивме 350.000 бегалци, кои две години подоцна ни се „заблагодарија“ за гостопримството заедно со ОНА помогната од ОВK, а сето ова поддржано од Западот. Западните демократии во чии устави, нели, граѓанинот е на пиедесталот, а не припадникот на етничката заедница, ни го стокмија Рамковниот договор, со кој нè обележаа како племенски заедници. Потоа ни ја скроија територијалната реорганизација. А ден пред референдумот во 2004 година САД не признаа под уставно име.

Опиени од признавањето не видовме дека државата ни се подели по етничка линија токму таква каква што посакуваше едно малцинство, а која сè поочигледно му одговара на Западот. Тактиката на поддршка на едни наспроти други или раздели па владеј, добро ја спроведоа и добивме едно малцинство, кое му е полојално на САД и на некои околни држави отколку на државата во која неговите припадници се родиле, израснале, се образувале.

И така денес дојдовме до идејата на Тимоти Лес за поделба на Македонија. Тој, всушност, сака да не реши по брза постапака. Па му предлага на Вашингтон да помогне државата што побрзо да се федерализира, па потоа да се присоедини западниот дел на Македонија кон Албанија.

Токму поради ваквите сценарија, ВМРО- ДПМНЕ побара на изборите да се гласа за Македонија. Но, за жал, голем број од Македонците гласаа за Заев. Му дадоа глас на човекот кој решил да ја докрајчи Македонија. Kому побитно му беше рушењето на Груевски, по цена да ја сруши и државата.

Предизборното ветување на Заев за Албанците, ги крена до плафон барањата на албанските партии за влез во владата. Дел од условите на ДУИ, Алијансата за Албанците и Беса се: целосна еднаквост на Албанците со Македонците под што тие подразбираат поделба на државата и влез во НАТО (под што тие подразбираат промена на името на државата. Останатиот декор како барањата за СЈО како уставна категорија, и Албанец на местото шеф на државата, премиер или претседател на Собранието се само некаква панделка на целиот пакет.

А сè ќе беше поинаку наместо Заев, на чело на опозициската партија стоеше човек кој ќе го личи да биде патриот и кој никогаш не би се пазарел со државните и националните интереси.

Дали има време за спас на Македонија?

Пишува: Ирена Радовановиќ за Дневник

Милошоски: Очекувам Заев и Шилегов да бидат конструктивна опозиција!

Milososki-Press-VMRO

СДСМ ги изгуби изборите, во недела повторно ќе изгуби и во Теарце, напиша Антонио Милошоски, носител на кандидатската листа во ИЕ 5 од ВМРО-ДПМНЕ на својот Фејсбук профил од Лешок.

-Почитувани душегрижници од раководството на СДСМ, немајте гајле…, ние како ВМРО-ДПМНЕ сме сите за ЕДЕН, ЕДЕН за сите, заедно со партијата, со народот, со Претседателот. Како резултат на таа сплотеност ве победивме по 10ти пат на избори, а народот Ви покажа што мисли за Вашата деструктивност и политички кризи. СДСМ ги изгуби изборите, во недела повторно ќе изгуби и во Теарце!
Поразениот има право да се лути, и цивилизирана обврска да му честита на победникот!

И уште еднаш, не мешајте професија (адвокат, лекар, нотар, професор) со политички мандат. Иако имам решение за Нотар (по Закон во мирување), сепак со голема волја ќе учествувам во работата на Собранието, каде очекувам Заев и Шилегов да бидат дел од конструктивната опозиција!
Vox populi, vox Dei!
Поздрав од Лешок!
Да живее Република Македонија!

ЛАЖЕШ КАКО ЗАЕВ: Лидерот на СДСМ денеска фатен во новa лагa

Zaev-Sudenje

Опозицискиот лидер Зоран Заев продолжува да влегува од лага во лага и да лаже на очиглед на целокупната македонска јавност. Заев денеска беше жив фатен во нови лаги кои само потврдуваат дека лидерот на СДСМ постојано се обидува да ја замајува ајвноста.

Случајот „Поткуп“ денеска беше одложен по 6-ти пат, а причина за тоа беше наводnа средба на Заев со италијанскиот амбасадор во земјава, Kарло Ромео. Сепак, евтината лага на Заев ја разобличи лично италијанскиот амбасадот, кој демантираше дека денеска имал средба со Заев.

Ромео на Твитер напиша дека денеска немал средба со никого и секоја различна информација е целосно неточна.

karlo-romeo-n

Заев претходно лажеше и за кривичната постапка против обвинителот во случајот „поткуп“, Владимир Милошевски. Лидерот на СДСМ лажно изјави дека обвинителот бил под истрага за кривично дело.

-Правно формално тоа право го имаме заради тоа што обвинител кој што е под истрага за кривично дело, на основа на кривична пријава, дека тоа го прави од политички причини, дека прави тортура врз мене и врз моето семејство, ја објавува снимката, рече Заев.

Сепак, и оваа лага на Заев веднаш беше разобличена и тоа директно од СЈО.  Од Специјалното јавно обвинителство велат дека добиле кривична пријава од СДСМ против Милошевски и други непознати лица и дека е оформиле предмет, но додаваат дека не се води постапка против конкретното лице.

-Предистражната постапка по овој предмет не се води против конкретно лице, туку се води како настан во рамки на кој се испитуваат евентуални кривичноправни аспекти поврзани со наводите во кривичната пријава, изјавија од СЈО.
Посебно срамен и скандалозен и делот од изјавата на Заев, каде вели дека снимката била тортура врз него и неговото семејство, истиот Заев кој две години се смееше објавувајќи приватни монтирани разговори.

ОВА НÈ ОЧЕКУВА АКО ВЛАСТА ЈА ДОБИЈАТ СДСМ И БЕСА: Касами ветува дека Беса ќе ја редефинира Македонија!

zaev-besa

Билал Касами е еден од основачите и претседател на Беса (во превод значи заклетва), партија во албанскиот политички блок која се залага за повеќе права и почит кон Албанците во Македонија. Според Касами, Беса, за помалку од две години, станала втора најголема партија на албанската заедница во Македонија. Тоа се покажа и на минатонеделните предвремени парламентарни избори, на кои резултатот кој го постигна оваа партија беше вистинско изненадување. Беса освои 5 пратенички мандати и со тоа, како што во една прилика посочи Касами, се покажа дека Беса и е зад петици на ДУИ.

Касами објаснува дека Беса нема класична структура на партиското раководство, туку дека таа обединува група на луѓе кои имаат еднаково учество во нејзиното раководење и оти тие се обединети во нивната определба за борба против, како што вели, широко распространетата дискриминација кон Албанците.

Стои цврсто зад амбициозната цел за „редефинирање“ на Македонија, базирано на принципите на владеење на правото, демократијата и слободата, вели тој.

bilal-kasami

Касами смета дека Македонија може да функционираат врз основа на консензус, со што ќе се спречи концентрацијата на моќ во рацете на една етничка група.

„Само тогаш Албанците ќе ги добијат своите индивидуални и колективни права и тоа е главната цел на партијата“, вели Касами за БИРН.

Лидерот на Беса нагласува дека Македонија функционира како моноетничка држава и оти нејзините институции не ја одразуваат мултиетничката реалност во државата. Според Касами, повеќе од 40 отсто од населението се припадници на етничките групи.

„Не можеме повеќе да толерираме на најважните државни функции да бидат поставувани исклучиво припадници на Македонците“, вели Касами.

– И покрај тоа што имаше многу притисоци кон нашите гласачи, и покрај тоа што ДУИ ги уценувала административците, Движењето Беса, како што се очекуваше, излезе како победничко изненадување на овие избори. Ние продолжуваме со нашата политичка борба за гласачот да го ужива правото коешто е основно човечко право, правото на глас, и никој да не го нарушува тоа право – рече Касами по изборите.

Касами е уверен дека партијата која ја предводи може да помогне во воспоставувањето на рамнотежа на власта во земјава, бидејќи партијата главно ја сочинуваат млади интелектуалци кои се школувале на Запад и кои не чувствуваат никаков комплекс на инфериорност.

Беса беше дел од маршот што се одржа на 9 мај, со кој беше одбележана првата годишнина од вооружените судири во Куманово, во кои загинаа 10 вооружени Албанци и 8 полицајци. На маршот учествуваа повеќе од 20.000 луѓе, а демонстрантите побараа да се формира специјален суд кој ќе се занимава со високопрофилираните случаи во кој се инволвирани Албанци.

Касами некои го обвинуваа дека е поврзан со турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган и дека партијата наводно се финансира од Анкара. Касами ги отфрли ваквите обвинувања посочувајќи дека партијата ја финансира нејзиното членство и фирми донатори.

zaev-sdsm-kasami-besa

– Да се наметнуваат обвинувања за ваква ориентација од страна на оние што за идеолошка основа ја имаат Русија, комунизмот, марксизмот-ленинизмот, навистина е неморално, но ете, во политиката сѐ е можно и тие го искористија ова политичко право за да го обвинуваат Движењето Беса и покрај фактот што Беса е единствениот автохтон, автентичен и автономен политички субјект на Албанците во Република Македонија – рече Касами.

Тој смета дека ДУИ и ДПА не биле во служба на својата гласачка база. Тој обвинува дека тие функционираат речиси како приватни корпорации кои им служат на интересите на нивните лидери, Али Ахмети и Мендух Тачи.

Касами цврсто стои зад амбициозната цел за „редефинирање“ на Македонија, базирано на принципите на владеење на правото, демократијата и слободата.

– Сѐ додека на високите политички функции, како што се функциите претседател, премиер, претседател на Собранието, министер за внатрешни работи, за финансии и за надворешни работи, не биде поставен Албанец, Македонија секои 10 или 15 години ќе се соочува со длабока политичка криза – ќе каже Касами во една прилика.

Лидерот на Беса се залага за ревизија на одредбите од Охридскиот рамковен договор, бидејќи „15 години подоцна, тој и натаму правилно не се применува,а ситуацијата за Албанците во Македонија е полоша отколку во 2001 година“.

– Охридскиот договор е потпишан под притисок, за време на вооружениот конфликт и затоа време е за нов договор, кој ќе биде потпишан во мирнодопски услови – дециден е Касами.

protest-albanci-monstrum

Според него, Беса е спас за Албанците, бидејќи ако не се појавела навреме, албанските гласачи повторно ќе се определеле за ДУИ.

Касами е роден во 1975 година во Тетово. Студирал на Економскиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, на кој дипломирал во 2000 година. Оженет е и има две деца.

Касами влегува во политиката на почетокот на 2000 година, а како член на ДУИ, која е дел од владината коалиција, во периодот меѓу 2004 и 2006 година, поставен е за државен секретар во Министерството за економија. Следните две години работи како висок функционер во македонската царина.

Касами ја напушта ДУИ во 2008 година, тврдејќи дека таа застранила од својата платформа за обезбедување на поголеми права за Албанците. Станува член на новоформираната Нова демократија, која се распадна во 2011 година, откако не успеа да освои ниту една пратеничко место на изборите.

Во тоа време работел како асистент на Меѓународниот Балкански Универзитет во Скопје, а во политиката се враќа во 2014 година.

Вели дека се чувствувал принуден да се врати во политиката, тврдејќи дека Албанците се понижени, бидејќи финансиите и инвестициите, вели тој, се насочуваат кон мнозинското македонско население.

(Интервјуа дадени за Балкан инсајт и Слободен печат)

Феноменот Заев – државата се тресе, а тој лаже ли лаже

zaev-mitig-sdsm

Лидерот на СДСМ стана синоним за лага. На социјалните мрежи не е веќе „на лагата“ туку „на Заев му се кратки нозете“. Бисерите му ги знаете сите, лагите уште подобро, а последната е таа за оставката. Ќе ја дал и во партија и во општина ако на победел. И „шу прајме“ сега за „вадење“ од глупоста? Па единственото што го знае Заев – криза, нови лаги и уште понова девалвација на системот, државата и на сопствената нација… Вистинскиот проблем е што овој пат и Заев е излажан. Го излажаа дека ќе победи, па тој коцкарски, сигурен во местенката, стави сѐ во залог. Арно ама, чадорот му обезбеди „само“ 70.000 албански гласови, а ветил 100.000. Таксират…

Циклонот Бранко ја погоди Македонија во август 2014 година. Дојде, виде и замина. Вистинскиот циклон за државата, пак, беше и е наследникот на истоимениот лидер познат како БЦ, временско-политичка непогода, која од април истата година ја тресе и дестабилизира државата. Почна со нелогичното непризнавање на изборните резултати. Циклонот Заев, синоним за најголемиот камиказе-политичар во историјата на Македонија и многу, многу пошироко, не беше како Бранко. Овој партиски штетник дојде, виде и остана. Не победи никогаш, но му се бендиса вниманието на толпата, па веќе 2,5 години, ја тероризира, уназадува и уништува иднината на сопствената држава и народ. Веројатно, ова е одличен случај за истражување на светските политиколози, психолози, феноменолози итн. Да, близок е со Карл Фридрих Минхаузен, познат по неверојатните лаги што милувал да ги кажува. Нив први ги овековечиле Германците Рудолф Расле и поетот Готфрид Аугуст Биргер. Лагите на наследникот на БЦ и обожавател на Минхаузен, пак, ги посведочи целата македонска јавност, не еднаш, туку стотина пати. Народот (кој Пендаровски, кој со помош на Албанците стана патетичен Супермен, милува да си го нарекува стока) за состојбата на Заев има една добра фраза, која ваквите ликови ги опишува со два збора. Да, „трчи-лажи“. Неверојатно добар, концизен и прецизен народен опис на состојбата и дејствувањето на лидерот на СДСМ.

Арно ама, повторно имаме проблем. Никој не може да утврди дали тој повеќе лаже по интервјуа и прес-конференции, или повеќе трча по странски амбасади и албански села? Од друга страна, Заев не може да биде Минхаузен. Германецот лажел само за да со својата дарба ги насмее луѓето од своето опкружување, а нашиот локален антихерој за да дојде на власт и за да оствари нечии интереси, кои се сѐ само не македонски. Поверојатно, тој може да биде носител на ендемски поттип, во медицината познат како синдром на Минхаузен. Овој синдром е поврзан со измислувањето здравствени проблеми за да се дојде до толку посакуваното внимание. Кај Заев, пак, синдромот на Минхаузен е уникатен. Тој лаже и лаже за да привлече внимание и да дојде на власт, но притоа измислувајќи лаги за своите политички противници, а неретко и за себе, демантирајќи се, во просек, двапати дневно. За жал на македонскиот народ, така беше и овој пат…

„А сад спектакл“: Како Заев тресеше мандати од ракав

Веројатно, политиколозите не познаваат политичар што толку пати се демантирал и побил самиот себе. Ај што лидерот претставува своевиден феномен, но уште поголем феномен се ликовите што се себепретставуваат како интелектуалци и урбани ликови, а оваа патолошка мана воопшто не им пречеше да гласаат за него. Без лубрикант ја проголтаа и примија прикаската за „режимот“, „слободата“, „ропството“ и уште која не глупост. Настрана, во ниту еден момент не ги загрижи неговото лицитирање со двојазичност и со албански јазик од градинка. Да, оти Заев им рече дека тоа што јасно го кажа, не било така. А тој не лаже, нели. Мазно, си го проголтаа објаснувањето и сѐ што оди во комплет со него и си гласаа. За двојазичност. Да, резултатите покажаа дека кај елитистите и тие што сакаат да станат нема ниту трага од револт од кажаното за албанизацијата. Повторно, куририте лажеле… За жал, експресно, еден ден по изборите ги демантираше и отрезни новото радикално милениче и пратеник Мухи, кој си откри дека тоа воопшто не било лага и дека двојазичноста мора да се реализира. Наведе и 70.000 причини за спроведување на ветеното и на кажаното. Се надоврзаа Ахмети, Тачи, Села и Касами, кои веднаш заминаа на „баци рака“ кај Рама во Тирана.

А Заев, засилен од одобрувањето на членството, си продолжи со лагата. Веќе навикнат, како лик за кој Диво Насеље (каде што освои еден куп албански гласови) беше местенка, па тероризам, лик кому незаконски прислушуваните разговори му ги дадоа странски служби, па непознати му ги оставија пред врата, за да му ги дадат домашни „свиркачи“, човек што се согласи на два термина за избори (април, па јуни 2016 година) за да плукне на ветеното и потпишаното, човек што лажеше без исав во Тел Авив, Љубљана, Берн, Струмица и каде сѐ веќе не, сега за два дена излажа двапати во Скопје.

Да, без срам и перде, лидерот на 11 декември пред целата јавност излажа дека СДСМ освоил 52 пратеника, а ВМРО-ДПМНЕ 51 и си прогласи победа. „Опозицијата на СДСМ, заедно со граѓаните, има еден мандат плус, чекаме резултати, водиме со еден мандат повеќе, почитувани граѓани, радувајте се, славете го животот, падна режим“. Во меѓувреме, ДИК индикативно доцнеше со резултатите и го прекрши Изборниот законик објавувајќи ги мандатите со 2,5 часа задоцнување, но си кажа дека реалноста е 51-49, поткрепено со околу дваесет илјади гласови повеќе за ВМРО-ДПМНЕ. Тоа, сепак, не го премисли Заев. Поради зададената мисија, сега не му „веруваше“ ниту на сопствениот избор, Чичаковски, па следниот ден прогласи нерешено. Демек, ДИК не знаат, а СДСМ да ти имале не 49, туку 50 мандати. Ај што забрани – некој ни случајно да не коалицирал со Груевски, но без да се извини за истресената лагата во неделата, тој без пардон си „плесна“ нова, ставајќи ги сопствените чеда од ДИК во небрано. И додека сите се прашуваа што е идејата на лидерот и дали воопшто ја има, како и памет, тој си имал мака. Голема мака. ОСТАВКА, во множина…

Упс! „Се шегувавме!“ Се излета и понуди оставки

analiza224-sdsm-miting-zaev-2

Истиот тој надежен Зоран Заев во повеќе наврати вети лидерска оставка во партијата, па дури и од градоначалничката функција. Никој не го тераше, ниту го праша за тоа, но тој самоиницијативно си вети дека со пораз заминува во политичката историја. Го кажа истото уште пред една недела, зборувајќи си по навика за себе во трето лице еднина. Потврди и дента на изборите при гласањето во родната Струмица. Таму опортунистот Заев изјави: „Ако на олку значајни избори се случи негативен резултат, тогаш ми завршува политичката кариера, но не размислувам за оваа варијанта зашто зрела е Македонија, животот се враќа и убеден сум дека победуваме“. Терминот „опортунист“ означува непринципиелно користење на поволни моменти во одредена ситуација за остварување сопствени, тесни и себични интереси, без воопшто да се води сметка за моралот и за општите интереси. Опортунизмот најчесто се врзува токму со политиката и со политикантството. Каков прекрасен опис на дејствувањето на СДСМ и на Заев во „Википедија“, нели?

Само неколку часа подоцна, откако вети оставка, Заев пред владата во Скопје, додека без проблем лажеше за освоените мандати и веројатно притиснат од фројдовскиот комплекс, во еуфоријата извика: „Леле, леле, што направивме!“ Многу, многу искрено. Навистина, арно што се праша, затоа што направија толку многу глупости за државата и за нацијата.

Заев изненаден: Му ветија, а тој не победи?

Од друга страна, неколку прашања произлегоа од неговата еуфорија. Лажеше ли Заев за мандатите пред влада или беше убеден во нив? Дали некој го излажа за резултатот, и дали тој, навистина, беше убеден дека сигурно победува од истиот творец на ова обемно и комплексно две и полгодишно сценарио? Истиот тој што при победничкиот говор го спомена и Никола Груевски, кој вечерта соопшти: „ Имавме исклучително тежок противник. Тоа не беше само СДСМ, тоа добро го знаете“.

Вечерта на 11 декември 2016 година Македонија се изненади од резултатите. Кој позитивно, кој негативно, но ефектот на изненадувањето беше несомнено присутен кај сите. ВМРО-ДПМНЕ беа изненадени од малата разлика, но вклучувањето на Албанците во прикаската на Заев ја објасни дилемата. Истата вечер се знаеше за „победите“ во Танушевци, Арачиново, Студеничани… ДУИ и ДПА беа непријатно изненадени од Беса, а уште неповратени од првото, истите Али и Мендух се фрапираа и од учеството на СДСМ. Беса се изненади од себе, иако и тие знаеја дека некој (истиот заштитник на СДСМ) им ја среди работата на терен, но во најголема еуфорија и екстаза од пријатно изненадување падна членството на СДСМ. Никој од нив, неупатените во сценариото, не ни сонуваше за ваква блискост од само 20 илјади со гласовите за ВМРО-ДПМНЕ.

За многумина неразбирливо, но наспроти членството и симпатизерите, Заев, Шеќеринска и врхушката беа негативно изненадени и во траор. Тие, навистина, веруваа во победа. Па така им ветија. Не Мухи и Адеми. Кој го излажа раководството на СДСМ дека победата е дефинитивна?

Да, чадорот и овој пат ја утна работата. Исто како и со ефектот на „бомбите“ и со шарената „револуција“, која успеаја само да вдоми двајца елитистички џаболебари во законодавниот дом. Иако, овде поминаа најдобро. Очигледно, некој сработи одлична работа кај Албанците. Со што и како тој некој ги купи гласовите на 70 илјади припадници на оваа заедница, веројатно ќе каже времето. Проблемот е дали некој ќе одговара за стореното, или нема да го полази мува, исто како и актерите во играта на СДСМ, која донесе 150.000 државјанства за Косовци во 1994 година. Рецидивот на истите тие Косовци, поверојатно нивните потомци, го видовме во автобусите полни со нив на 11 декември. Арно ама, утнаа за малку. За само 20-30 илјади гласови, кои ќе им донесеа победа.

Веројатно, авторот на сценариото што трае речиси три години, го убедил Заев дека ќе добие не 70 туку 100 илјади гласови од Албанците. И така сѐ изгледаше стихијно. Почнувајќи од непризнавањето на изборите во 2014 година, бомбите, „револуцијата“, украдената програма, двојазичноста, триумфализмот… Сега, полека, но сигурно, „стихијните“ елементи излегуваат од хаосот и формираат одлично и ефектно сценарио, кое, дефинитивно, не го смислиле Заев, Шеќеринска и Верушевски. Шилегов уште помалку. Проблемот е што прикаската потона како „Титаник“ на Јанева, а сценаристот погреши за малку. Останува отворено, дали истиот тој чадор ќе успее да го сработи замисленото пред официјализацијата на мандатот на Трамп, или, сепак, утката од 20 илјади гласови ќе значи немил крај на сценариото? Европа веќе излезе со јасна поддршка за ВМРО-ДПМНЕ. Како и да е, Заев се залета. Вети оставки, а загуби. Не залудно се отвори со: „Леле, леле, што направивме!“ Очајничките чекори од политичкиот давеник се очекувани. 20 или 200 илјади разлика, т.е. минатите или овие избори, но некој упорно не признава пораз. Никој не ни очекуваше Заев да се смени и да стане доблесен, но овој чекор се посакуваше од една единствена причина – да се потсмири закрвениот народ, кој го закрви токму недоветниот непризнавач. Прашањето е само до каде ќе оди во уривањето на имиџот на сопствената држава и нација? Подобро кажано, дали остана нешто неинфицирано од неговите недоветни дејства? Уште подобро, пак, време е да престане, затоа што трпението на народот е при крај…

Извор: Неделник „Република“ бр.224
Пишува: Љупчо Цветановски