Од 1990 година до денес, СДСМ само еднаш беше легален победник на избори

SDSM-Crno

На предвремените парламентарни избори кои се одржаа на 11 декември 2016 година, ВМРО ДПМНЕ издвојува уште една победа, од деветте по ред одржани Македонски парламентарни избори од 1990 година до денес. Наместо коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ да формира влада со победник во албанскиот блок според востановената практика, по изборниот инжинеринг и интриги поддржани од странски центри на моќ, коалицијата предводена од СДСМ и дел од албанските партии формираат влада.

Од 1990 година до денес, СДСМ само еднаш беше легален победник на избори.

Доколку се навратиме на македонски парламентарни избори од 1990 до денес може да се забележи следното:

Македонски парламентарни избори – 1990

Во 1990 година беа одржани првите парламентарни избори во Република Македонија (тогаш СР Македонија) по воведувањето на политичкиот плурализам. Во првиот круг на парламентарните избори одржани според мнозинскиот систем на 11 ноември 1990 година најмногу гласови освои дотогаш владеечката партија СКМ-ПДП (подоцна СДСМ), а во вториот круг најмногу гласови освои ВМРО ДПМНЕ, која доби најмногу мандати – 38. Тогаш СДСМ освои само 31 мандат.

Иако ВМРО ДПМНЕ победи на овие избори, поради распоредот на силите во Собранието, настанаа сериозни проблеми за формирање на влада. На крај се пристапи кон формирање на техничка влада и мандатот му беше доделен на Никола Кљусев, кој ја доби довербата од пратениците на Македонското собрание и стана прв премиер на македонската влада. Уверени дека ВМРО ДПМНЕ може да состави своја влада и Љупчо Герогиевски да стане премиер, експертската влада во август 1992 година си поднесе оставка. Но, наместо ВМРО ДПМНЕ, СКМ – ПДП (СДСМ), кој умешно со интриги ја водеше играта, формира своја влада.

Македонски парламентарни избори – 1994

Парламентарните избори во 1994 година се првите парламентарни избори кои се одржаа по стекнувањето независност на Република Македонија. Истовремено, на 16 и 30 октомври 1994 година за првапат се одржаа и непосредни претседателски избори. Победа издвојува Сојузот на Македонија предводена од СДСМ, откако опозицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ го бојкотираа вториот круг на гласање. Иако анализите покажуваа дека во вториот круг на гласање ќе имаат повеќе гласови, веднаш по првиот круг, поради основани сомевања во регуларноста при првичното гласањето, како и можноста од сериозни нарушувања на изборниот процес во вториот круг, ВМРО-ДПМНЕ и Демократската партија решија да апстинираат. СДСМ повторно успеа со интриги да го исфрли ВМРО-ДПМНЕ од парламентарната трка, по што без конкуренција победи и владееше апсулитистички четири години. Периодот од 1994 до 1998 година ќе остане запаметен како темен период кога целосно згасна македонската демократска пролет и започна долгата пролет на тоталитарна власт. Тоа е време без дијалог, тоталитарен режим на СДСМ, кога тој ќе ги постави основите за ескалација на меѓуетничките односи во земјата.

Македонски парламентарни избори (1998)

Тоталитарниот режим кој го воспостави раковоството на СДСМ, народот ќе го казни на парламентарните избори во 1998 година. На изборите кои се одржаа на 18 октомври и 1 ноември 1998 година според мешовит изборен систем, победи ВМРО ДПМНЕ, која по изборите формира влада со Демократската алтернатива и Демократската партија на Албанците.

Меѓутоа, неместо прогрес и земјата да се развива како граѓанска демократија, во 2001 година земјата беше втурната во етнички конфликт, кој СДСМ со разни интриги, закани и уцени, го искористи да влезе во власта, во таканаречената широка коалиција. Како резултат на политичките игри на СДСМ добивме спорен Рамковен договор, со кој се промовира и легализира насилството како начин на постигнување на политички цели.

Македонски парламентарни избори (2002)

Разочарани од капитуланскиот однос на владата на Љупчо Георгиевски, како и од ветувањата на СДСМ дека по 15 септември ќе има вработен по еден од секое семејство, народот го казни ВМРО ДПМНЕ на парламентарните избори во 2002 година. СДСМ за првпат и веројатно последен пат победи чисто на едни парламентарни избори, кои се изведоа по пропорционален изборен систем

Сепак, победата на СДСМ скапо ќе го чини македонскиот народ. За време на нивното четиригодишно владеење во коалиција со Демократската унија за интеграција, формирана од страна на ОНА, која претходната година го предизвика конфликтот, беше извршена промена на Уставот и новата територијална организација на локалната самоуправа, што за многумина граѓани на Македонија не беа прифатливи. Стружани тогаш најдобро ја почуствуваа репресијата на актуелната власт кога се спротивставија на албанизацијата на градот. Тогаш народот сфати кон каде ги води полтиката на СДСМ.

Македонски парламентарни избори (2006)

На следните парламентарните избори кои се одржаа на 5 јули 2006 година, народот го казни СДСМ. На изборите победи опозицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, која потоа формира влада. Всушност, изборите во 1998 и 2006 година беа најрегуларни избори од воведувањето на повеќепартискиот плурализам во 1990 година.

Под раководство на лидерот на победничката партија Никола Груевски, ВМРО започна да реди успеси. Но, овие успеси му сметаа на опозициската СДСМ кој правеше се за да ја сруши владата на Никола Груевски или да стане дел од власта. Ваквото однесување на опозицијата, како и неуспешниот Самит на НАТО во Букурешт (3 април 2008), кога Македонија не беше примена во алијансата, ќе биде причина да се оди на предвремени парламентарни избори.

Македонски парламентарни избори (2008)

Предвремените парламентарни избори во Република Македонија се одржани на 1 јуни 2008 година. Тоа беа први предвремени парламентарни избори од осамостојувањето на Република Македонија во 1991 година. Иницијативата за вонредни избори била поддржана од страна на владејачката ВМРО-ДПМНЕ заедно со нејзиниот коалициски партнер Демократската партија на Албанците, додека опозициските СДСМ и ЛДП свесни за рејтингот гласале против.

Народот свесен дека неуспехот во Букурешт е поради ветото на Грција, повторно масовно му ја даде довербата на колацијата предводена од ВМРО ДПМНЕ. Тоа му даде полет на младата влада на Никола Груевски да продолжи со успешното менаџирање во време кога светот влегуваше во економска криза.

Македонски парламентарни избори (2011)

СДСМ како опозиција не мируваше. Постојаните опструкции и барање на опозицијата за нови избори ќе го натераат ВМРО ДПМНЕ да излезе на втори по ред предвремени парламентарни избори на 5 јуни 2011 година. На овие избори за првпат македонските државјани во странство избираа свои пратеници, откако оваа можност беше воведена со измените на Изборниот законик во 2008 година. И на овие избори победи коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ. Новата коалициона влада која ја предводеше Никола Груевски продолжи да реди успеси во справувањето со економската криза која го тресеше светот, потоа со невработеноста и т.н.

Македонски парламентарни избори (2014)

Свесни дека немаат доволен рејтинг, СДСМ ќе ги испровоцираните настани од 24 декември 2012 година во Собранието на Македонија, по кои континуирано ќе инсистираа на нови избори. Тоа ќе доведе до нови трети по ред предвремени парламентарни избори кои се одржаа на 27 април 2014 година. На изборите победи коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ. Опозицијата барајќи причина за својот пораз, ги прогласи изборите за нерегуларни и по 15-месечен бојкот на 1 септември 2015 година повторно се врати во Собранието. За тоа време владата на Никола Груевски продолжи успешно да ја води земјата.

Македонски парламентарни избори (2016)

Предвремените парламентарни избори се одржаа на 11 декември 2016 година. ВМРО ДПМНЕ издвојува уште една победа, од деветте по ред одржани Македонски парламентарни избори од 1990 година до денес. Наместо коалицијата предводена од ВМРО ДПМНЕ да формира влада со победник во албанскиот блок според востановената практика, по изборниот инжинеринг и интриги поддржани од странски центри на моќ, коалицијата предводена од СДСМ и албанските партии формираат влада.

Меѓутоа, следејќи ги изборните парламентарни процеси, видливо е дека народот дава и го зема мандатот. Ниту една партија не може да биде вечна, па како доаѓа, така и заминува. А сите обиди со дестабилизација на земјата да се изврши рекомпонирање на власта, ќе останат безуспешна авантура, којашто неизбежно ќе им се врати како бумеранг на авторите кои ја турнаа земјата во политичка и безбедносна криза.

Извор: Македонска Нација

ВМРО-ДПМНЕ: СДС да се охрабри и заедно со локалните да распише и предвремени парламентарни избори

VMRO-DPMNE-Zgrada

Граѓаните имаат право на ефективна локална самоуправа која ќе им биде на располагање и ќе реализира проекти во нивна полза, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Во продолжение интегрално ви го пренесуваме целото соопштение

СДС вчера го манифестираше својот страв и антидржавното делување со одбивање на предлогот да се изгласа во итна постапка датумот за одржување на локални избори и да се продолжат мандатите на градоначалниците и советите на општините и градот Скопје.

СДС со ваквото свое дејствување прави срамен преседан и го загрозува нормалното функционирање на единиците на локална самоуправа.

СДС ги доведува во прашање исплатите на платите на вработените во  општинската администрација, функционирањето на јавните претпријатија формирани од општините, детските градинки, основните и средни училишта, противпожарните служби, но и го оневозможува издавањето на разни  дозволи и одобренија, кои ги потпишуваат градоначалниците или претседателите на совет.

Со одолговлекувањето и  пролонгирањето на процесот за одржување на редовните локални избори, СДС ќе сноси директна вина и за секоја друга штета што ќе се јави како последица на таквото пролонгирање.

СДС ќе сноси директна вина и за економската стагнација која е можна да се случи во оделни општини или државата во целост.

СДС се свесни за штета која и ја причинуват на државата, но поради тесно партиски интереси го жртвуваат нормалното функционирање на државата. Граѓаните го гледаат тоа и за тоа ќе ги казнат на избори.

Партија како СДС што единствено се служи со интриги, манипулации и деструкција со цел да има одреден бенефит партиски и личен, не заслужува да ја води државата. Граѓаните не сакаат да бидат водени од манипуланти.

Граѓаните сакаат одговорни политичари, а СДС треба да се охрабри и заедно со локалните да распише и предвремени парламентарни избори.

Шеќеринска пред избори излажа дека „бројот на министри во владата на СДСМ нема да надмине 20“, а денес најавија влада со 25 министри!

Sekerinska-broj-na-ministri

Владата предводена од СДСМ, ДУИ и ДР-ДПА ќе биде рекордер по бројот на министерски места. За да се обезбеди „мир во куќа“, новата влада на СДСМ ќе ја сочинуваат дури 25 министри, бројот на министри без ресор ќе се зголеми над 100% односно наместо досегашните 7, сега ќе има дури 15!

-Шекеринска пред избори: Бројот на министри во владата на СДСМ нема да надмине 20! СДСМ ќе има влада со 25 министри!

СДСМ денес: влада со 25 министри!, напиша на својот ФБ профил пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски.

Наспроти предизборните ветувања на СДСМ дека ќе го намалеле бројот на министри, ова би значело дека со доаѓањето на Заев ќе се зголемат министерските места кои се платени со парите на граѓаните, со што уште еднаш излегува на виделина лицемерната политика на социјалдемократите.

ВМРО-ДПМНЕ: СДС да собере храброст и што поскоро да овозможи локални и предвремени парламентарни избори

Glasanje-Izbori

СДС да собере храброст и што е можно поскоро да овозможи одржување редовни локални и предвремени парламентарни избори, апелира ВМРО­-ДПМНЕ. Додека СДС е синоним за деструкција и интриги, ВМРО­-ДПМНЕ, како што соопшти, реализира реални, конкретни проекти, создава и гради, работи за сите граѓани и за државата, и ги штити нивните интереси. ­

– Додека ВМРО-­ДПМНЕ гради и создава за сите граѓани, СДС влегува во нови интриги и манипулации со ветувањата на Заев за воведување консензуална демократија. Додека ВМРО­-ДПМНЕ работи за подобра иднина на сите, партнерите на Заев се пазарат колкав дел од тиранската платформа да се реализира, а колкав да остане во следната фаза – наведува ВМРО-­ДПМНЕ во соопштението.

Владата предводена од ВМРО-­ДПМНЕ во овој временски период, информира партијата, гради 200 километри гасоводна мрежа и три гасоводни линии, Скопје -­ Тетово -­ Гостивар, Штип­ – Неготино и Неготино­ – Прилеп-­Битола.

– Ги правиме најголемите инфраструктурни зафати во историјата на Македонија, истовремено работејќи на три автопати, Демир Капија – ­Смоквица, кој е речиси финиширан, Миладиновци -­ Штип, кој е во крајна фаза на реализација и Кичево – ­Охрид, на кој, исто така, интензивно се работи, како и експресниот пат Штип – Кочани – стои во соопштението.

ВМРО-ДПМНЕ: Шекеринска и СДС наместо да се занимаваат со шпекулации, да го слушнат гласот на граѓаните и во најкус рок да овозможат одржување на избори

VMRO-DPMNE-Soopstenie

Радмила Шекеринска е политичар кој македонската јавноста го знае по една од најголемите измами во историјата на демократска Македонија – „Бонбона бизнисот“, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Во продолжение следува интегрален текст од реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ на изјавите на Радмила Шекеринска во емисијата „Само вистина“ на Канал 5.

Шекеринска е политичарот кој е најредовно казнуван од страна на македонските граѓани на избори.

Шекеринска е политичар со најголем изборен пораз во македонската историја.

Шекеринска е политичар без образ, кој не испушта прилика за нова лага и манипулација.

Лага се инсинуациите на Шекеринска дека ВМРО-ДПМНЕ пратил и платил било кого од граѓаните кои протестираа и влегоа во Собранието на 27-ми април, кои СДС ги разгневи и испровоцира со своето антидржавно и антинационално делување.

Шекеринска најгрубо лаже и ги манипулира граѓаните, обидувајќи се да создаде слика во јавноста дека ВМРО-ДПМНЕ на било кој начин учествувал во организирање на протестите од 27-ми април.

Шекеринска наместо да лаже кај ќе стигне, треба да се погрижи да ги објасни на јавноста изјавите на Зијадин Села, човекот од кого зависи идната  влада на СДС, кој тврди дека не се откажал од Тиранската Платформа, која ја загрозува унитарноста на државата.

Шекеринска и СДС наместо да се занимаваат со шпекулации и замајување на јавноста треба да го слушнат гласот на граѓаните и во најкус можен рок да овозможат одржување на локални избори, кои се редовни и неопходни, а со нив и парламентарни.

Каракамишева: Изборната измама е кривично дело, притисок на граѓаните ќе расте за одржување на локални и парламентарни избори во исто време

Tanja-Karakamiseva

Изборната измама е кривично дело, таа не може да донесе нова легална и легитимна власт во земјата, смета универзитетската професорка Тања Каракамишева-Јовановска.

-Наместо да се координира со пратеници, и да се брифира со поранешни претседатели на Собранието на РМ, пратеникот Џафери заедно со новото парламентарно мнозинство (кое и да е, колкаво и да е) треба најитно да ги донесат измените во Изборниот законик и во Законот за локална самоуправа со цел продолжување на мандатите на локалните власти, и што е можно поскоро одржување нови локални избори поради заштита на интересите на граѓаните. Редно време е новото парламентарно мнозинство да покаже политичка одговорност, вели  Каракамишева-Јовановска.

Професорката истакнува дека јасно е дека откако вчера ги виделе резултатите од анкетата на ИРИ каде се манифестира огромна предност на ВМРО-ДПМНЕ пред СДС но и изедначена трка меѓу ДУИ и БЕСА, парламентарното мнозинство се повеќе ќе тактизизра и ќе ги одолговлекува локалните избори надевајќи се дека нивното одржување подоцна ќе им даде шанса да направат поголемо влијае врз гласачите да не гласаат за ВМРО-ДПМНЕ.

-Од друга страна, притисокот на граѓаните ќе расте и во насока да се одржат локални и парламентарни избори во исто време. Тоа го покажаа високите 44% од испитаниците во анкетата на ИРИ кои сметаат дека заедно со локалните треба да се одржат и нови предвремени парламентарни избори.  Основната причина за ваквото барање е во тоа што добар дел од македонските граѓани се чувствуваат пост-изборно измамени и излажани од страна на СДС и албанските партии поради што нормално е да бараат нови избори. На 11 декември ниту еден гласач во Македонија не гласаше за Тиранската платформа. Ниту едно барање содржано во оваа платформа не беше ставено во изборната агенда на ниту една партија во форма и во содржина како што се наведени во Тиранската платформа. Со оглед дека се работи за досега најголема изборна измама, граѓаните на РМ бараат нови избори на кои точно ќе знаат за што гласаат, за кои изборни понуди, и кому му го даваат гласот, посочува универзитетската професорка.

Таа додава дека самата изборна измама е казниво дело во Кривичниот законик.

-Оттука, стореното казниво дело не може да создаде законски легитимитет на новата власт. Ниту една партија не смее да се надева дека ќе дојде легално на власт преку свесно и дрско кршење на законите и со мамење на гласачите. Токму затоа, граѓаните бараат одржување на локални и парламентарни избори во исто време со цел да се исправи големата пост-изборна лага. Исто така, од анкетата може да се забележи забележителен пораст на рејтингот на БЕСА од албанскиот блок партии, додека СДС останува на истото ниво на кое беше пред да се одржат парламентарните избори. Она што посебно ги плаши овие две партии е континуираниот висок рејтинг на ВМРО-ДПМНЕ кој никако да падне, иако според нивните прогнози тоа требаше да се случи во периодов по насилничкото узурпирање на власта од страна на овие две партии. Граѓаните и натаму најголема доверба имаат во ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата предводена од неа.Тука лежи и стравот на СДС и ДУИ за евентуално одржување на нови парламентарни избори кои граѓаните ги поддржуваат и се согласни да бидат одржани заедно со локалните, бидејќи е факт дека најголем дел од електоратот се чувствува поразен со насилничкото сервирање на Тиранската платформа какоуслов за составување на новата власт во земјата, но и со политичкото насилство при неуставното и неделовничкото устоличување на пратеникот Џафери на местото претседател на Собранието, вели професорката Каракамишева – Јовановска.

Груевски: Во октомври заедно со локалните да се одржат и парламентарни избори

gruevski-miting-prilep

Претставниците на политичките партии се договорени локалните избори да се одржат на 15 октомври годинава. Се надевам дека СДСМ овој пат нема да промени и отстапи нешто како што тоа знаеше да го прави често во минатото. Кога ќе видат дека губат, па да пролонгираат и да бараат и алиби, вели лидерот на ВМРО-ДПМНЕ

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, денеска ја повтори заложбата заедно со локалните избори да се одржат и предвремени парламентарни избори на кои, како што истакна, ВМРО-ДПМНЕ ќе биде победничка партија.

Апелира на 15 октомври, датумот за кој претставниците на политичките партии се согласија да се одржат локалните избори, да се организираат предвремени парламентарни избори.

– Претставниците на политичките партии се договорени локалните избори да се одржат на 15 октомври годинава. Се надевам дека СДСМ овој пат нема да промени и отстапи нешто како што тоа знаеше да го прави често во минатото. Кога ќе видат дека губат, па да пролонгираат и да бараат и алиби – изјави Груевски, одговарајќи на новинарски прашања при посетата на општина Кисела Вода.

И се надевам, додаде тој, дека ќе размислат уште еднаш за предвремени парламентарни избори кое беше и останува наше барање со кое ќе се разјаснат многу работи на политичката сцена што се случија по изборите и со кои ќе се даде можност на граѓаните да го кажат својот став за она што го правеше и СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ во периодот после изборите.

Верувам, додаде, дека работите ќе се одвиваат во добар правец. – Петнаесетти октомври е најблискиот рок што СДСМ можеше да го прифати во разговорите и се надевам дека ВМРО-ДПМНЕ како победничка партија на овие парламентарни избори ќе излезе повторно како победничка на локалните, рече Груевски.

ИСТЕЧЕ МАНДАТОТ НА СОВЕТИТЕ: Градоначалниците со технички мандат до крајот на годината

Oprsini-Makedonija

Мандатот на советниците во општините е истечен на 24 март 2017 година, а на градоначалниците може да трае до 31 декември 2017 година.

Вакво појаснување даде денеска преку соопштение Државниот инспекторат за локална самоуправа повикувајќи се на член 35 и член 49 од Законот за локална самоуправа.

Како што наведуваат во соопштението, мандатот на советниците во општините согласно член 35 став 1 од Законот за локална самоуправа е 4 години и тој со оглед на последните локални избори кои се одржани на 24 март 2013 е со истечен мандат од 24 март 2017. Сите одлуки кои советите на општините ги донеле по овој датум од страна на Инспекторатот се поништени и ставени вон сила, а никаква евентуална законска измена од Собранието нема ретроактивно дејство.

Мандатите, пак, на градоначалниците, како што стои во соопштението, се регулирани во член 49 и 52 од Законот за локална самоуправа и таму јасно стои дека мандатот трае до завршување на тековната година, што значи 31.12.2017. Со оглед на изминатиот мандат на советите, градоначалниците извршуваат техничка функција, но во никој случај не смеат да прекинат со функционирањето на општината, а во случај да не ги извршуваат законските обврски ќе бидат соочени со законски санкции, укажува Инспекторатот.

Државниот инспекторат за локална самоуправа, како надлежна државна институција која ја следи законитоста на единиците на локалната самоуправа, истакнува во соопштението дека изнесените толкувања деновиве за мандатите на советниците и градоначалниците се произволни и несериозни со цел свесно манипулирање на граѓаните.

– Чудно е како Инспекторатот не беше консултиран ниту пак учествуваше во некоја од јавните дебати, организирани од ЗЕЛС, каде очигледно се носеа производни заклучоци со партиски интереси без законска основа, а што е најтрагично со криење на вистината од граѓаните, лицитирајќи со датуми на мандати и поистоветувајќи ги советниците и градоначалниците што е апсолутно незаконско, велат од Инспекторатот, од каде апелираат да не се манипулира со локалната самоуправа и да не се даваат изјави кои не се од овластена државна институција.

НАРОДОТ БАРА: И локални и парламентарни избори во октомври

Izbori-vednas

Народот се чувствува постизборно измамен со тиранската платформа и затоа на анкетата на ИРИ мнозинството смета дека треба да има нови избори. Анкетата на ИРИ покажа дека народот му го врти грбот на лидерот на СДС Зоран Заев и не сака криминалец да ја води државата. Речиси двојно е поголема поддршката што ВМРО-ДПМНЕ ја има во однос на поддршката на СДС, се вели во денешното соопштение на  ВМРО-ДПМНЕ во кое уште еднаш од партијата го повторуваат ставот дека во октомври заедно со локални треба да се одржат и предвремени парламентарни избори.

Од партијата посочуваат дека СДС мора да се соочи со граѓаните и да види што мисли народот за нивната деструктивна политика. Доколку постои барем малку храброст, чесност и одговорност кон сопствениот народ, СДС ќе се согласи во октомври заедно со локалните да се одржат и предвремени парламентарни избори на ист трошок. Криминалецот Заев така ќе слушне од прва рака што мисли народот за неговата антидржавна политика.

Народот, како што се наведува во соопштението, не сака туѓи платформи и виткање на сопствената „кичма“ за туѓи цели и интереси.

Порано или подоцна, според нив, Заев ќе се соочи со судот на народот и предупредува СДС да не помисли да бега од локалните избори како што претходно два пати бегаше од одржувањето на минатогодишните парламентарни избори.

БЕЗ ТУЃИ ПЛАТФОРМИ: ВМРО-ДПМНЕ бара со локалните да се одржат и парламентарни избори

VMRO-DPMNE-miting

Порано или подоцна, според нив, Заев ќе се соочи со судот на народот и предупредува СДС да не помисли да бега од локалните избори како што претходно два пати бегаше од одржувањето на минатогодишните парламентарни избори

ВМРО-ДПМНЕ во денешното соопштение го повторува ставот во октомври заедно со локални да се одржат и предвремени парламентарни избори.

– СДС мора да се соочи со граѓаните и да види што мисли народот за нивната деструктивна политика. Доколку постои барем малку храброст, чесност и одговорност кон сопствениот народ, СДС ќе се согласи во октомври заедно со локалните да се одржат и предвремени парламентарни избори на ист трошок. Криминалецот Заев така ќе слушне од прва рака што мисли народот за неговата антидржавна политика, стои во соопштението.

Народот, како што се наведува во соопштението, не сака туѓи платформи и виткање на сопствената кичма за туѓи цели и интереси.

– Народот се чувствува постизборно измамен со тиранската платформа и затоа на анкетата на ИРИ мнозинството смета дека треба да има нови избори. Анкетата на ИРИ покажа дека народот му го врти грбот на Заев и не сака криминалец да ја води државата. Скоро двојно поголема е поддршката која ВМРО-ДПМНЕ ја има во однос на поддршката на СДС, посочуваат од ВМРО-ДПМНЕ.

Порано или подоцна, според нив, Заев ќе се соочи со судот на народот и предупредува СДС да не помисли да бега од локалните избори како што претходно два пати бегаше од одржувањето на минатогодишните парламентарни избори.

– Одложувањето на локалните избори ќе значи продлабочување на политичката и правна криза во која СДС ја втурна државата уште пред две и пол години, наведуваат од ВМРО-ДПМНЕ и посочуваат дека овие избори треба да се одржат во најбрз можен рок, а заедно со нив и парламентарни избори.