Груевски за косовски „Експрес“: Мојот став за Албанците и улогата на Сорос во Македонија

Gruevski-intervju

Ова е прво интервју на најмоќниот политички лидер во Македонија, Никола Груевски, дадено за еден албански медиум во последните 10 години, пишува Берат Буџала, уредник на „Газета експрес“ и еден од најугледните косовски новинари, во најавата на големото интервју на Груевски за најчитаниот електронски медиум на албански јазик на Балканот.

Еден месец по изборите во Македонија сѐ уште не е постигнат договор за формирање влада. Најголемата партија во земјата, ВМРО-ДПМНЕ, победи и на овие избори. Лидерот на партијата Никола Груевски на 9 јануари го доби мандатот од претседателот на државата, Ѓорге Иванов, да почне преговори со другите партии за да формира влада. За да најде партнер, има на располагање уште 12 дена.

Според досегашната практика за формирање влада се докажало дека се склучува коалиција меѓу најголемата македонска и најголемата албанска партија. Во овој случај, ВМРО-ДПМНЕ и Демократската унија за интеграција, предводена од Али Ахмети. Преговорите меѓу двајцата лидери се во тек, стои во воведот на големото интервју, во кое, освен за македонско-албанските односи, Груевски зборува и за Сорос.

Експрес: Во последните две години бевте напаѓани од сите страни, но освоивте доволно гласови како и на последните избори. Го очекувавте ли овој резултат?

Груевски: Иако сум на средна возраст, на политичката сцена сум прилично долго време и многу луѓе имале можност да ме запознаат. Како и сите луѓе, може да сум направил грешки, сум направил пропусти  и јас сум покажал слабост.

По напуштањето на банкарскиот сектор решив да влезам во политиката. Во изминатите 20 години луѓето имале доволно време и можности да ме запознаат каков сум, да ги видат моите добри и лоши страни. Тие, исто така, знаат дека многу работи се сменија во Македонија. Се постигна напредок во времето кога бев министер за трговија, министер за финансии, шеф на Комитетот за осигурување, додека четири години бев  во опозиција и во исто време советник, во период кога бев ангажиран во проект на УСАИД и, се разбира, во текот на времето кога бев премиер и претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Човек кој има направено толку многу за неговата земја, кој има направено многу лични жртви, без одмор, жртвување на најубавите години од животот, знаејќи дека би можел да има подобар живот со помалку работа. Човек кој во изминатите 20 години се докажа како да е последен ден пред изборите, човек чиишто слабости и предности сте ги анализирале. Операцијата што ја имаме во Македонија може да предизвика помалку штета и за многу краток временски период.

Сум вложил многу во оваа земја, сум направил многу работи за овие луѓе, а некои моќни центри толку лесно и со валкани трикови ме претставуваат пред народот како човек кој всушност не сум. И тоа беше целта на оваа операција – да ме претстават како лоша личност, нечесен, корумпиран, предавник, нечовечен, човек кој, како што рекол Заев, мора да го промени своето мислење во рок од три дена. Не сакам да анализирам дали ме потцениле или не, навистина не знам, но знам дека тие ги потцениле граѓаните на оваа држава, барем повеќето од нив.

По првичната збунетост и љубопитност за креираните материјали, повеќето луѓе веднаш сфатија дека станува збор за еден злобен план со единствена цел: политички да ме ликвидираат мене и мојата партија поради исполнување на некои цели. Мисија што може да им наштети на народот и на државата. Мојата партија и јас очигледно бевме пречка за нечии планови и верувам дека сѐ уште сме затоа што ние на прво место ги ставивме интересите на граѓаните што живеат во Македонија, на самата држава, а не нечии туѓи интереси. Верувам дека со оглед на тоа што сме мала земја, земја во развој, формирана пред 25 години, некои странски сили и центри беа навикнати на некои други политичари кои секогаш беа во нивна служба, дури и ако тоа значи штета на интересите на оние кои ги избираа и на некој начин се надевале дека политичарите ќе се борат за заедничките интереси, за подобрување на нивниот живот и за решавање многу проблеми.

Како човек што ја има добиено доверба од граѓаните, не ми е проблем да направам компромис во меѓународната политика, не сум од Марс и многу добро знам дека секој политичар што има позиција како мојата прави одредени компромиси. Сепак, постојат проблеми за кои ако се направи компромис ќе се наштети на интересите на државата и на граѓаните. И во такви ситуации треба да се одлучи дали да се продолжи или да се тргне од патот. Мојата политика и идеологијата биле и ќе продолжат да бидат трн во окото за многу кои имаат други планови за Македонија, а кои се неприфатливи за повеќето граѓани.

Ова делумно дава одговори за причините, но, исто така, е резултат на случувањата во Македонија. Речиси не постои разлика во бројот на граѓани што ја поддржуваат партијата што ја водам. Во споредба со рекордниот број гласови што ги доби партијата во 2014 година  и сега, без два коалициски партнери со кои всушност изгубивме околу 20.000 гласови, имаме речиси иста поддршка како и во 2014 година.

Како прво,  гласовите добиени во 2016 година покажуваат дека имавме кристално јасна победа, а и немаше регистрирани нерегуларности како во 2014 година. Второ, по целата кампања, овие резултати станаа реалност. По сите овие напори, потрошени пари, платени демонстрации, напорите на странските влади, демонстрации по улиците низ целата земја, политичката криза која предизвика сериозни  притисоци врз економијата, по милиони евра вложени во медиумите да ме дискредитираат … Дали го очекував тој резултат?

Да, очекував да победам, верував во граѓаните за кои се борев во овој период. Мојата најголема мотивација во оваа борба беше довербата и поддршката од мнозинството граѓани. Жал ми е што кај мал дел од граѓаните барем за момент им успеа ширењето на пропагандата, особено кај Албанците во Македонија, но тоа е друга приказна.

Експрес: Вие го добивте мандатот за формирање влада одпретседателот Ѓорѓе Иванов, а сега имате 20 дена на располагање. Дали почнавте преговори со политичките партии за формирањевлада?

Груевски: Преговорите за формирање на новата влада почнаа овие денови. Минатата недела јас и мојата партија бевме сведоци  како некои партии, со оглед на сложената ситуација, се фокусираа да дискутираат и да анализираат.

Експрес: Кои се Вашите фаворити за коалиција?

Груевски: Јас ја водам партијата која е во коалиција со 25 помали партии во Македонија, една мултиетничка предизборна коалиција, коалиција која ќе продолжи и понатаму. Тоа не би било можно ако бевме неправедни, некоректни, ако сме ги измамиле или искористеле само во текот на изборниот период. Наместо тоа, повеќето од нив претходно биле во коалиција со нашиот противник СДСМ и велат дека разликата е огромна – сето она што го побарале од СДСМ, им било ветено, но ветувањата не биле исполнети воопшто. Кај нас е спротивно. Имавме долги разговори со сите, не се откажуваме лесно од ветувањата, но исполнувањето на овие ветувања е наша должност, а не на нашите партнери. Имаме фер и коректни односи со сите. Ова е нашиот влог во коалицијата, кој  дури и во најтешките денови не спаси од распаѓање на коалицијата, и покрај многуте обиди. Со исклучок на двете партии кои ние одамна ги сметавме како нестабилни, се сомневавме за индоктринација на некои амбасадори. Тоа е она што мора некако да се заслужи. Заслуживме поради напорната работа што ја направивме, со исполнување на зборот, со принципиелно однесување, фер однесување во добри и лоши времиња, со вредностите кои ги претставуваме и по принципите. Исто така, откако овие две мали партии ја напуштија коалицијата, 4-5 други партии ни се придружија.

По изборите следува постизборна коалиција, која се склучува секогаш меѓу македонска и албанска партија. Пристапот што сме го имале кон овие 25 партии во предизборна коалиција е истиот пристап што секогаш го имаме кон албанските партии, кога бевме во коалиција со ДПА и кога влеговме во коалиција со ДУИ. Јас не знам дали тие имаат храброст да го признаат јавно, со оглед на валканата кампања на албанските медиуми финансирани од Сорос, претставувајќи нѐ како демони пред Албанците во Македонија, но знам дека во многу приватни разговори, повеќето од нив, вклучувајќи и претставници, признаваат. Сѐ што ви кажав вам, они сами ми го потврдиле мене.

На инсистирање на некои од албанските партии во Македонија, во последната деценија е поставена практика со која мнозинството во парламентот го добиваат македонската и албанската партија што победиле на изборите. Ние сме практикувале постизборна коалиција со албанските партии кога ни било потребно да обезбедиме мнозинство во парламентот, но и кога сме  немале потреба, бидејќи сме имале мнозинство да изгласаме влада. И тоа го правиме затоа што сметаме дека Албанците во Македонија се повеќе на број и треба да бидат застапени во Владата и да бидат претставувани од партијата за која гласале. Значи, нашиот став е да се обидеме да создаде коалиција со ДУИ, ако постојат услови за такво нешто. Овој пат, со оглед на тоа дека немам 51% во парламентот, коалицијата ќе биде важна за да се создаде мнозинство во парламентот.

Експрес: Вие ги задржавте гласовите, но тоа не се случи со вашиот досегашен партнер ДУИ. Албанците сметаат дека тој беше оштетен на изборите затоа што беше ваш коалициски партнер. Дали се покажавте невнимателен кон него?  

Груевски: Зошто ДУИ освои помалку гласови е прашање што бара подетална анализа за да се даде соодветен одговор и јас сум убеден дека тие ќе го сторат тоа. Јас немам направено таква анализа, но ќе го кажам моето мислење и покрај можноста да не бидам во право. Како прво, и тие, исто како нас, се на власт веќе долго време и без разлика колку многу работа и напор се вложува со цел постигнување подобри резултати,  во демократските општества останувањето долго на власт има одредени последици кај некои гласачи. Второ, медиумите и пропагандата на некои невладини организации поддржани од страна на Сорос, предводена од САД, беше делумно насочена против ДУИ како партија со цел да нѐ ослабнат и да ја стават во позиција да ги прекрши своите принципи и да ја свртат против нас. Тоа и се случува. Трето, не велам дека ние немавме таква слабост, но, колку што се сеќавам, тие имаа можност и повеќе простор да ја подобрат политиката на нивните функционери – нешто што сум им кажал неколку пати во текот на нашите состаноци. Во однос на работата и однесувањето, некои луѓе не придонесоа доволно, а јас сум сигурен дека тие можеа да обезбедат кадар кој ќе беше подобро и подготвен. Иако имаа функционери кои многу добро си ја работаат нивната работа, не може да се каже истото за сите. И четврто, мислам дека партијата и нејзините претставници  повеќе се фокусира на општите национални прашања, а не доволно на индивидуалните проблеми на граѓаните. Јас велам дека тоа е слабост на сите албански партии во Македонија. Дури и по 25 години независност, трката меѓу албанските партии е радикална. Која партија побарала и  освоила повеќе во однос на знамето, јазикот, итн.., а многу малку внимание посветуваат на тоа колку инвеститори убедиле да инвестираат во земјата и колку работни места отвориле за граѓаните, особено за Албанците; колку го зголемиле бројот на невработени, а во исто време вршеа притисок за зголемување на платите за вработените во одредени региони; колку професори убедиле да дојдат во Македонија; и колку добри студенти доаѓаат да учат на албанските универзитети во Македонија; колку албански лекари има и како да им се помогне за давање подобри услуги на граѓаните, вклучувајќи ги и Албанците; колку земјоделци, вклучувајќи ги и Албанците.

Албанските партии некако сите проблеми ги ставаат во фокусот на националното прашање и тоа им штети на граѓаните и не им помага во решавање на секојдневните проблеми, потреби и предизвици. Ние не можеме да живееме само со висока политика. Тоа е во ред, но на граѓаните им се потребни конкретни работи и нивните партии, верувам, се фокусирани на друго и тоа, очигледно, е главен критериум при утврдувањето политички претставници. И што ќе се случи подоцна? Кога ќе се соочат со незадоволството на албанските граѓани за нерешените прашања, многу албански политичари во Македонија ја обвинуваат  ВМРО-ДПМНЕ. Јас не зборувам напразно, ова во приватни разговори го имам слушнато од некои од нив. Тие не се подобруваат себеси и своите активности, но обвинуваат некој друг. Тоа не е слабост само на ДУИ, туку на сите албански партии.

gruevski (3)

На пример, во 2006 година, кога дојдовме на власт, немавме квалификуван кадар како партија, особено по внатрешните поделби, но јас немав проблем да предложи 6 од 11 членови на кабинетот кои не беа членови на ВМРО-ДПМНЕ, но тие работеа напорно и помогна на Македонија, а индиректно ѝ помогнаа и на ВМРО-ДПМНЕ. Некои од нив се приклучиле на партијата по сопствена иницијатива. Исто така, ние сметавме дека за одредени позиции ни се потребни луѓе со поголемо меѓународно искуство, кои работат во мултинационални компании. И што? Ги поканивме нашите сограѓани што живеат во странство да се вратат и да заземат важни позиции. Во еден момент, една третина од министрите биле повратници од САД, Германија, Англија, Белгија и Србија … поголемиот дел од САД, од најдобрите компании или меѓународни институции. Не им беше побарано да станат членови на ВМРО, иако некои од нив подоцна се приклучија на партијата. Сепак, тие придонесоа многу за ВМРО. Ние го вреднувавме индивидуалната способност во одредена област, искуството, знаењето и волјата за промени на Македонија кон подобро. Не беше лесно да се убеди некој да остави сѐ во САД, сѐ што имал изградено, и да се врати за да ѝ помогне на државата. Но, јас инсистирав, работев, бев посветен… Верувам дека еден ден албанските партии ќе ги  употребат овие принципи, тоа ќе биде подобро за нив како партија, но тоа ќе биде подобро и за Албанците во Македонија и за сите Албанци. Ова е мојата анализа, која, признавам, не може да биде комплетно прецизна, но тоа е мое мислење.

Експрес: Какви односи имате со Ахмети?

Груевски: Мојот однос со Ахмети, главно, е професионален. Ние, како лидери на двете најголеми партии, соработуваме и разговараме. Во почетокот имаше многу недоверба, но со текот на годините ситуацијата се стабилизираше. Имаме решено многу проблеми заедно и имаме создадено значајни дела за сите граѓани. Факт е дека за време на нашиот мандат се отворија повеќе од 170.000 работни места,  бројот на вработени во тоа време беше 560.000, а сега се зголеми на 730.000 вработени на ниво на држава. Оваа битка е за сите граѓани, без разлика на нивната етничка припадност. Заедно ја рангиравме Македонија на петтото место во Европа и на десеттото во светот во листата на водење бизнис, заедно успеавме да постигнеме визна либерализација и го усогласивме законодавството со ЕУ. Земјата постигна напредок во многу области. Без разлика на општото јавно мислење, главно создадено од страна на медиумите и невладините организации поддржани од страна на Сорос, нашите партии ги подобрија правата на малцинствата во Македонија во однос на употребата на јазикот, симболите, образованието, децентрализацијата, правното застапување, јавниот сектор и администрацијата, како и многу други прашања во врска со Косово и Албанија, кои се многу важни за Албанците во Македонија. За жал, имавме сериозен пропуст, дозволивме медиумите и невладините организации поддржани од Сорос да ги фрлат во сенка сите наши напори и резултати, особено во етничката сфера, да се извалкаат тие резултати, да ме претстават како непријател на Албанците, а Ахмети е човек кој ја толерира оваа ситуација. Тоа не е точно, но во политиката перцепцијата е исто толку важна колку што е вистината. Ние мора да научиме од ова и да не се повтори во иднина. Велам со одговорност дека за време на мандатот на ВМРО-ДПМНЕ сме направиле најголем напредок во однос на правата на етничките заедници. Сепак, некој создаде поинаква перцепција. Остануваат уште многу предизвици во сите области, вклучувајќи ги и евроатлантските интеграции.

Експрес: Веќе е познат ставот на ДУИ за идна коалиција со вас: двојазичност во целата земја и продолжување на мандатот на Специјалното јавно обвинителство. Дали би преговарале со  овие услови?

Груевски: Нема ниту една земја во регионот, а можеби и во Европа, што им дала поголеми права на етничките заедници како Македонија. Ова не значи дека ние треба да престанеме, но не треба да превземаме нелогични решенија, од кои никој не може да профитира. Ние ја почитуваме употребата на јазиците и сметаме дека Охридскиот рамковен договор и Уставот мора да се почитуваат и било какви уставни измени може да предизвикаат проблеми. Ние ја поддржуваме идејата дека употребата на јазиците на помалите заедници треба да се подобри и тоа сме го докажале со закони, измени и дополнувања на закони, итн, се придонесе за подобрување на состојбата, иако постојат многу луѓе во земјава кои се спротивставуваат..

Ние како партија сме го презеле ризик да бидеме погрешно разбрани од страна на Македонците, и секако да бидеме осудени на претстојните избори за преземањето такви мерки. Но, медиумите и невладините организации на Сорос постојано ги раздразнуваат Албанците против нас и нашите чекори претставувајќи ги како нешто мало и безначајно. Тие никогаш не направиле споредба на Македонија со другите земји  за тоа која земја обезбедува повеќе права за малцинствата. Ако направат споредба, ќе останат со отворена уста. Не сакам да бидам погрешно сфатен, но нашите соседи имаат помалку етнички заедници, а ние сме неспоредливо подобри од нив, во однос на ова прашање. Сепак, овие се чувствителни теми и не сакам споредби со цел да се спречи можноста од повторно вадење од контекст на моите изјави. Барањето за двојазичност на целата територија како прво бара промена на Уставот и, второ, тоа не е реално и објективно, бидејќи  Албанците се главно концентрирани во северозападниот дел на земјата. Има многу општини каде не живее ниеден Албанец, а има општини во кои населението го сочинуваат 35 % Албанци и 65 % Македонци. Ова е реалноста и законите треба да се прилагодат на реалноста, а не на желбите на поединци или луѓе кои се обидуваат да добијат политички поени на ова прашање. Во сите општини каде што Албанците сочинуваат најмалку 20 проценти, има двојазичност. Што корист ќе имаат Албанците ако во Делчево, Гевгелија, Струмица или Штип има двојазичност кога во цел град или нема ниеден или има многу малку Албанци? Меѓу другото не само што финансиски чини многу туку е несоодветен третман на другите заедници како Турци, Власи, Бошњаци, Срби и Роми. И на крај, тоа ќе има многу последици за Македонците во општините каде што не живеат Албанци, а ние нема да можеме да им ја објасниме на граѓаните таквата одлука. А да не се спомене фактот дека во Македонија постојат некои радикални структури кои не го гледаат овој проект преку призмата на човековите права, но низ призмата на редефинирање на државата и промена на границите, а ние треба да го земеме во обѕир и овој факт. Ние сакаме да се направи најдобар можен избор во однос на почитувањето на човековите права, но исто така, сакаме да се зачува унитарниот карактер на државата и не сакаме да се остави простор за некои радикални структури, кои, без оглед на фактот дека моментално немаат значајна поддршка, постојат и се потенцијална закана.

Во однос на Специјалното јавно обвинителство, јас би рекол дека имаме потпишано договор кој ќе го почитуваме во целост. Некој сака да го промени овој договор. Ние не сакаме да се промени, само сакате да се спроведе она што е постигнато. Ставот на нашата партија е дека Специјалното јавно обвинителство, треба да работат во согласност со договорот од јуни / јули 2015 година, Пржинскиот договор кој заеднички беше изгласан. Имаме договор и тој треба да се почитува, не да се промени за подолг или пократко рок.  Ние не поддржуваме промени на договор за кој сите заедно, јавно и со консензус се согласија. Покажавме дека сме подготвени за спроведување на истрага за сите оние причини за кои се формира оваа обвинителството и ова целост понудивме комплетна логистичка поддршка за Специјалното јавно обвинителство. Доказите кои ни се претставени не се базираат на факти и позадината е јасна дека сето ова е нечиј интерес и дека не постои ништо поврзано со правдата и владеењето на правото, туку со политички цели. Продолжувањето на мандатот на Специјалното јавно обвинителство, значи продолжување на кризата, која, најверојатно му одговара на некого, но не и на Македонија. Поради овие причина, многу е јасно за нас и за мнозинството граѓани на оваа држава и мислиме дека не постои простор за преговори.

 Експрес: Дали сте подготвени функцијата претседател на Собранието да се даде на ДУИ?

Груевски: Ова пред се би значело дека треба да земат во обзир и некои некои работи како, личниот став, професионалноста, лидерството, капацитетот, минатото и визијата на кандидатот, но и партијата која го поддржува, ако не е кандидат кој е предложено од страна на партијата. Уставот и законите не прецизираат какво било ограничување во однос на етничката и верска основа. Пред седум години, еден албански политичар од една тогаш новоформирана партија беше кандидат за претседател,  не успеа, но тој освои многу гласови, мислам дека околу 150.000 гласови во првиот круг. Според анализата што ние сме го направиле, тој имаше освоено повеќе гласови од Македонците отколку Албанците. Жалам што подоцна загуби на изборите, верувајќи дека единствениот начин да се привлечат албанските гласачи е со користење на радикална реторика. Тој расфрли многу омраза и негативна енергија. Потоа како Македонците така и Албанците му го свртеа грбот и тој потфрли како политичар. Кога случајно го сретнав  првично му  честитав за успехот кој никој порано го немаше постигнато  и му дадов пријателски совет дека ќе направи грешка ако продолжи како што почна, со целосно радикална реториката. Но тој одлучи да биде порадикален и од повеќето радикални албански политичари. Главниот проблем не е тоа што тој ја уништи својата политичка кариера, но тоа што разочарувачки 80 илјади Македонци кои гласаа, а и гласачи  кои се двоумеа се верува дека ќе го поддржеа на претстојните избори. Тоа е жално. Потоа го слушав Македонците како велат дека го сметаат како волк во овча кожа, а не можат да си простам како успеа да ги измами нив и Албанците. Тој кокетираше со Македонците, а кога имаше потреба од албанските гласови почнат со радикална реторика. Навистина е жално што албанските политичари во Македонија сѐ уште се натпреварува, победуваат и изгубат на изборите користејќи радикална реторика,  а не поради умереноста и нивната визија за подобар квалитет на животот, повисоки плати, пензии, субвенции, инвестиции, работни места, инфраструктура…. Пред овие избори, имавме освоено четири циклуси на парламентарните избори нудејќи  проекти во областа на економијата, вработувањето, инвестициите, земјоделството, здравството, образованието, културата … Последните избори беа први откако јас сум претседател на партијата да прифативме дека дел од кампањата треба да се посвети на етничките прашања, бидејќи тоа, исто така, беше наметнат од страна на  нашиот противник Заев, кој излезе со понуда за уставноста на Албанците, што ги шокираше сите оние кои не се занимаваат премногу со политика и не го познаваат Заeв, и ако победеше, тоа би било на штета на Македонците, Албанците и сите граѓани. Знаејќи дека тој ги изгуби изборите поради тоа што не беше во можност да се сети на подобра економска  понуда и визија за сите граѓани на земјата, тој почна да ги достават понудите кои никој не ги побара, како на пример, кантонизација. Ние не можеме да ги игнорираме овие прашања, бидејќи тоа е наша должност како политичари навреме да посочиме на ризиците кои произлегуваат од погрешни политички одлуки. За оваа причина, наместо да се фокусираме само на економијата во текот на кампањата, како што беше подготвена и печатена нашата изборна програма, половина од кампањата беше посветена на економијата, а другата половина на кампањата за политиката и етничките прашања. Никој не може да живее со двојазичноста во Гевгелија, но Заев оваа приказна им ја продаде на околу 70.000 Албанци. Ако тој победеше Албанците ќе се разочараа од СДСМ.

Експрес: Ве критикуваат дека не сте сториле ништо за подобрување на животот на Албанците.

Груевски: Албанците и другите малцински заедници никогаш не биле дискриминирани во однос на инвестициите. Наместо тоа, се уште се инвестира многу и ќе се инвестира во регионите каде што се мнозинство. Но, што друго може да се направи една опозициска партија, а да не критикува во врска со ова прашање, без оглед на тоа која партија е на опозиција. Постои традиција во Македонија, кога една албанска партија е во опозиција ја критикува владата дека се дискриминираат Албанците во однос на инвестициите, додека  албанската партија која е на власт негира. Кога улогите се менуваат, онаа партија што веќе не е на власт а е во опозиција ја критикува владејачката партија, која ги негира обвиненијата. Можеби до одреден степен е легитимна политичка трка, но постојат многу луѓе кои не ја гледате на овој начин, тие им веруваат во оној кој критикува, и критиките стануваат етнички проблем. За оваа причина, тоа е опасно кога малите партии на етничките групи се обидуваат да дојдат на власт само преку игра на емоции. Последиците од ова можат да бидат сериозни како етничка поларизација, напнатост, нетрпеливост, омраза.

gruevski (2)

Експрес: Вие велите дека Албанците имаат потреба за повеќе фабрики отколку да се пишува на албанскиот јазик во македонски села. Зошто не беа  изградени тие фабрики за овие 10 години?

Груевски: Како што реков, многу фабрики се веќе отворен во Македонија. И тоа не се случи случајно, но со  напорна работа за да се создаде подобра бизнис клима, Македонија е рангирана како петта во Европа и десетта во светот според Светската банка.

Имаме најниска ефективна даночна стапка 7,4 %, но, исто така, ефикасна наплата на даноците. Сменивме илјадници закони чија цел е намалување на бирократијата на  компаниите. Вложивме многу во образовниот и здравствениот сектор. Сето ова бара многу работа, но имаме постигнато голем напредок.

Имаме значително подобрување на борбата против корупцијата и криминалот, и на ова поле сме подобрени и имаме скок од 40 места на листата на „Транспаренси интернешнел“. Бев многу фокусирани на тоа и за жал беа запоставени некои работи во политичкиот дел, каде што со помош на парите на Сорос, медиумите, невладините организации, заедно со опозицијата ми се нанесе многу штета создавајќи искривена слика за мене лично, за мојата партија и за Македонија.

Тие не создадоа ништо, не изградија ништо, не променија ништо само трошат пари за да ме дискредитираат. Јас работев 15 часа на ден, се фокусирав на подобрување на животот на сите граѓани. Ако не го стори тоа, можеби успехот ќе беше помал и во овој поглед воопшто не ми е жал за моите напори.

Да се навратам  на вашето прашање, фабриките почнаа да се отвораат масовно, дури и за време на политичката криза. Како резултат на тоа, стапката на невработеност во земјата е намален од 38,7 на 23,4 %. Имавме намалување на невработеноста во тешки услови на глобалната криза.

Многу луѓе во земјата и во странство ме мразат поради тоа, затоа што моите резултати и резултатите на мојата партијата се најдобар одраз на нивниот неуспех. Вкупниот број на вработени  во Македонија, кога дојдовме на власт, беше 560.000, сега оваа бројка е 730.000.

Треба да знаете дека инвеститорите по сопствен избор ги избираат општините во кои инвестираат. Во ретки случаи може да се влијае и во тие случаи тие бараат да се инвестира надвор од Скопје. Во последните 3-4 години имавме од 30 до 35 одлуки на големи странски компании да отворат свои фабрики во Македонија и тие се реализира. За оваа причина, можно е да имаме 100 нови фабрики во следните 4 години. Се разбира, ако нема негативни надворешни влијанија  и ако имаме стабилна политичка ситуација.

Две години по ред, ние сме земја со најголем број на странски инвестиции по глава на жител во светот. Станавме земја од која што може да се научи нешто повеќе за ова прашање, но ние вложивме многу напор и работа за да се дојде до оваа точка. Во моментот, постојат повеќе од 10 компании кои се блиску до донесување на одлука за инвестирање во Македонија со кои ние сме во контакт и се работи со 100 други компании. Се разбира, нема да успееме со сите нив, но некои од нив ќе успееме да ги убедиме да инвестираат. Имаме силен капацитет.

Експрес: Стапката на невработеност на Албанци е значително поголема од стапката на Македонците. Дали е тоа поради дискриминација, недостаток на соодветни квалификации, или негативен тренд од минатото?

Груевски: Немам доказ дека Албанците во Македонија имаат повисока стапка на невработеност од Македонците, но знам дека образовното ниво на албанското население е пониско, што е директно поврзан со вработувањето. Секој работодавач сака да вработи лице со поголеми знаења и способности. Ова е причината зошто сум направил многу напор, и во голем дел успеав да помогне на што е можно повеќе граѓани да им се овозможи образование. Овозможивме задолжително и бесплатно средно и  основно образование. Постојат само неколку држави во светот кои нудат таква можност. Предвидени се покривања на сите трошоци за секој студент кој ќе биде прифатен во еден од 100 највисоко рангирани универзитети во светот, со услов  и обврска да се вратат во Македонија, да живеат и работат најмалку 6 години во државен или приватен сектор, во согласност со нивниот избор. Ова важи за сите граѓани, ние немаме дискриминаторски закони кои важат за Македонците а не важат за Албанците, Турците, Ромите, Србите, Бошњаците и Власите.

Предуслов за полесно вработување е образованието и квалитетот. Универзитетите во Македонија, особено на некои од нив треба многу работа за да се освои титула од квалитативен карактер. Од двата најголеми албански универзитети, Штуловиот Универзитет е со подобар квалитет а јас направив многу напори за да помогнам на Државниот тетовски универзитет да го постигне тој квалитет. Но имам потреба од поголема поддршка од страна на албанските партии бидејќи имаме заедничка цел, Албанците во Македонија да се здобијат со поголемо знаење.

Исто така кај голем процент постои традиција муслиманските жени да не работаат. Се разбира, нивна е одлуката, а јас ја почитувам и не се меша во таа одлука.  Лични или семејни традиција, но многу пати инвеститорите одлучуваат да не се инвестираат во некои региони, бидејќи тие се загрижени дека нема да се најде доволно работна сила, иако добиваат  информации во кои општини има поголем број на невработени. Таквата реалноста често покажува поголема стапка на невработеност, бидејќи поголем е број на лица кои бараат работа пасивно, не се активни и се создава погрешна перцепција поради големиот број на невработени лица во потрага по работа. И на крај, кога инвеститорот ќе одлучи да инвестира во Македонија и да се одлучи во која општината ќе гради, градоначалниците имаат главна улога – колку се тие способни и подготвени да привлечат инвестиции. На пример, постојат и градоначалници, кои го следеа нашите препораки за изградба на индустриска зона со комплетна инфраструктура, патишта, водовод, канализација, електрична енергија итн. И, се разбира, тие имаат поголема шанса за привлекување на инвеститори. Ова е она што го правија, на пример, Виница, Василево, Гевгелија, Прилеп, Битола, Петровец и неколку други градови, и резултатот беше дека токму тие успеале да продадат локации и таму веќе се изградени или се градат фабрики и други бизнис објекти. Покрај индустриската зона и улогата на градоначалниците, постојат и други фактори, но јас би сакал да резимираме и да кажам дека многу често во минатото, многу градоначалници и политичари се обидуваа нивниот неуспех да го препишат на моја сметка и на Владата. Ние имаме ист пристап со сите, затоа што сите граѓани се наши и ние се обидуваме да им помогнеме. Но, како можеме да помогнеме ако некој ја игнорира таа помош и да не е заинтересиран,  меѓутоа размислува за други работи.

Во текот на нашиот мандат во северозападниот дел на Македонија, каде се концентрирани Албанци беа реализирани голем број на проектите. Ние направивме реконструкции на општите болници со најсовремена опрема, како што беше случај во Гостивар и Тетово, а сега се гради објектот за Итна медицинска помош во Куманово, нова болница во Кичево, изградбата на автопатот Кичево – Охрид, реконструкција на стариот пат Тетово – Гостивар, што е многу важно за селата, 7 или 8 нови спортски сали во Тетово како и во многу други градови, реконструкција на албанскиот театар во Скопје, изградба на театар и библиотека во Тетово, реконструкција на стотици регионални патишта, реконструкција на повеќе училишта во кои сите или повеќето од децата се Албанци и др.  Но, она што е уште поважно, е тоа што привлековме компании кои изградија фабрики и отворија  нови работни места за луѓето во овие региони, како што е  „Леар“  во Тетово која отвори 2.500 нови работни места, „Ки сејфти системс“ во Кичево со најмалку 1.000 работни места во првата фаза, а не помалку од 600 се планираат во втората фаза на германската компанија „ОДВ електрик“ и „Костал“ во струшко-охридскиот регион со 1000 нови работни места работа, а и десетици други проекти во Скопје, како и  “Ван Хол”, “Џонсон Мети”, “Џонсон контролс” и други.

Не може да се одвојуваме врз основа на етничката припадност. Ние живееме во една мала земја и се што може да се инвестира е за доброто на сите. Реконструкција на патот Велес – Скопје не е само за Албанците или реконструкцијата на главниот клинички центар “Мајка Тереза” во Скопје, која беше отворена пред неколку месеци ќе биде само за Македонците. Ние сме премногу мала земја за ваквата поделба да биде вистина. Никој македонец или албанец нема да каже дека нема никаква врска со патот Кичево – Гостивар, чија изградба се планира за следниот мандат, или со железничката пруга во Скопје.

Експрес: Како вашиот ривал, СДСМ, успеа да ги добие гласовите на Албанците?

Груевски: Со несебична помош на активисти, невладини организации и медиумите на Сорос.

gruevski (1)

Експрес: Дали верувате во мултиетничка партија?

Груевски: Да, верувам во мултиетничка партија, бидејќи мојата партија е мултиетничка. Имаме членови, гласачи и претставници од речиси сите заедници. Сепак, ние сме во преиод на разој. Постепено ќе се подобрување, особено по членството на Македонија во ЕУ и НАТО.

Експрес: Кај Албанците постои убедувањето дека вие сте против членство во НАТО и во Европската унија. Дали може да се добие јасен одговор на овие две прашања?

Груевски: Ова е погрешна перцепција. Јас и мојата партија јасно сме дале до знаење дека сме насочени кон НАТО и ЕУ. Всушност, мојата партија беше таа која за две години, од 2006 до 2008 година успеа да ги исполни сите барања и во 2008 да добие покана за членство во НАТО, заедно со Хрватска и Албанија, а една година откако Европската комисија пресуди дека државата е подготвена да ги почне преговорите со ЕУ, и во двата случаи, крајниот резултат не е постигната поради блокадата од страна на Грција за промена на името на нашата држава,  именувањето македонскиот јазик и името на нацијата, македонскиот народ.

Исклучително тешко прашање. Можете ли да замислите како ќе реагираат граѓани и политичарите од вашата земја ако политичарите бидат принудени  да потпишат дека вие не се Албанци,  да им дадат список со имења и барања дека јазикот кој го зборувате не е албански, но друг, плус промена на името на државата. Кога вашиот сосед ќе ви кажува дека не сте Албанци и дека лажно се претставувате и ве уценува дека без промена на името и идентитетот, нема да ви биде дозволено да напредува кон патот за  влез во НАТО и ЕУ.

Особено ако мнозинството на државата е против оваа идеја и ако сакаат ова прашање да се реши преку преговори, ве обвинуваат дека мнозинството на граѓаните и политичарите на власт се националистички и шовинистички, а сето тоа само за да се изврши притисок врз политичарите да тие се докажува дека не се толку силни и да го потпише она што е побарано. Тоа е многу тешка ситуација,  не сакам да се случи никому. Луда ситуација. Од една страна, ќе ве навредат а од другата страна и ќе ве прогласат за одговорен за одбивање на уценат, бидејќи две третини од граѓаните кон кои се однесува барањет, во овој случај Македонците, се против. Потоа, доаѓа Сорос, кој ја активира моќта и политичкото влијание, отворен 70 НВО, поткупува поголем број на медиуми, и ви укажува на тоа дека ако не правите онака како ќе ви каже, ќе создаде перцепција за вас дека сте шовинисти, криминални, корумпирани, злобни и  неспособни личности. Ако тој ја води ваквата политика во Македонија, истото ќе го стори и во други земји, особено во земјите со слаба економија како нашата, каде со мала сума на пари дадена од него, која за нас е голема, тој може да се постигне многу. Тој индоктринира голем дел од млади луѓе преку предавања, финансирани на различни форми, создава армија од демонстрантите и се обидува да ги собори владите и да ги уништи земјите во кои дејствува.

Дозволете ми да се навратам на прашање што ќе поставивте, нашата цел е Македонија да влезе во НАТО и во ЕУ. Ние ќе направиме се што е можно за да ги надминат предизвиците што споменав погоре и за реализацијата на нашите стратешки приоритети.

Експрес: Зошто Џорџ Сорос е толку важен во Македонија и каков ризик претставува тој?

Груевски: Сорос е бизнисмен, кој, исто така, има своја идеологија поврзана со Институтот „Отворено општество“. Во медиумите се шпекулира дека тој предизвикува брзи промени на државните акции и валути. Надвор од сферата на бизнисот, неговите активностите се доста познати, а има активности поврзани со политиката. Тој е активен во голем број земји, особено во Источна Европа, но и во САД, каде што се обидува да ја воведе својата идеологија. Обично овие идеологии се поврзани со левичарски партии. Нашата партија е централнодесничарска, конзервативна, партија и нашата идеологија не се совпаѓа со идеологијата на Сорос. Десет проценти од парите што ги инвестира во Европа се трошат во Македонија. Ако се погледне по глава на жител, може да се каже дека во Македонија троши најмногу пари во Европа. Тој е присутен во Македонија 25 години, но во последниве години е многу поактивен во финансирањето на Институтот Отворено општество, под чијашто капа се повеќе од 70 невладини организации во Македонија, кои се 90 или 100 проценти финансирани од Сорос. Кога на власт е ВМРО-ДПМНЕ, војската на Сорос, медиумите, невладините организации и граѓанското општество се против нас, за сè. И кога ВМРО-ДПМНЕ е во опозиција Сорос е против нас, тој е против нас, без разлика дали сме на власт или во опозиција. Без разлика на кој начин, без разлика дали преку  невладини организации, медиуми или Институтот Отворено општество, тие се секогаш против нас во поддршка на социјалдемократите. Понекогаш се прашувам дали е можно по толку многу години работа и труд ВМРО-ДПМНЕ да не направи еден добар чекор, а социјалдемократите да не направат ниту еден погрешен чекор. Најверојатно нешто такво не е можно, но ние имаме ситуација во која овој милијардер има јасна идеја што да се прави во нашата земја. Како што реков, тој има потрошено многу пари, но во последниве години ја зголеми својата дејност во нашата земја.

Експрес: Колку пари проценувате дека троши во Македонија?

Груевски: Гледано од перспективата на Западот, не се работи за многу пари, но во држава како нашата со два милиона жители и пет илјади долари БДП по глава на жител, се многу пари. Шест или седум милиони долари годишно.

Експрес: Дали сте се обиделе да стапите во контакт и да разговарате со него за да ги разјасните работите?

Груевски: Всушност, Сорос го сретнав пред околу шест години во Прага, во рамки на конференцијата за Декадата на Ромите, а Македонија го преземеше претседателството. Тој е еден од донаторите за ромската заедница и се сретна со сите шефови на делегации. Имавме средба 15-20 минути, на која главна тема беа нашите активностите за ромската заедница и за тоа што може да се направи во Европа во иднина. Сосема на крајот од дискусијата тој ме праша за процесот за наоѓање решение за името на Македонија. Укажа дека е добро побрзо да се реши ова прашање и дека Папандреу ќе биде уште кратко премиер и дека потоа со други претставници ќе биде потешко изнаоѓање решение, нешто што го знаевме, но, за жал, за клучните аспекти од проблемот и Папандреу ги држеше истите и добро познати црвени линии на Грција, кои во Македонија се неприфатливи. Кажа и неколку други детали од овој процес, од кои видов дека е добро запознаен и има повеќе информации, но толку траеше нашиот разговор, бидејќи тој имаше одделено по 15 минути за состанок со секоја делегација.

Експрес: Дали мислите дека е присутен во Албанија како и во Македонија?

Груевски: Колку што знам, тој има силно влијание во Албанија. Јас немам ништо против Фатос Нано, имам позитивно мислење за овој човек, но тој дозволи Сорос да влијае врз неговата партија, а јас не би сакал да ја видам мојата партија под влијание на Сорос.

Експрес: Прашањето за Косово. Вашата партија беше таа која ја призна независноста на Косово во 2008 година. Колку беше тешко за вас да се донесе таква одлука?

Груевски: Тешко беше, тоа беше тешко време имајќи предвид дека поголемиот дел од граѓаните во Македонија имаат добри односи со нашиот сосед Србија, исто така, знаејќи дека сме делеле иста држава во минатото, сме имале блиски односи меѓу граѓаните на двете земји. Поради сличностите во јазикот полесно можеме да се разбереме едни со други. Исто така, имаме иста вера, а во тој период имавме добри односи со Србија. Моравме да донесеме решение. Тоа беше тежок чекор и многу опасен од наша страна да го признаеме Косово. Направивме долга и длабока подготовка за ова и конечно донесевме одлука. Србите беа лути, а подоцна тие направија неколку потези со кои ни покажаа дека ни замеруваат. А и ден денес гледаме бес од страна на министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ. Тој беше повеќе од директен велејќи дека Србија направи грешка што ја призна Македонија под нејзиното уставно име, затоа што го признавме Косово и поради нашето гласање за Косово во УНЕСКО. Го цитирам Дачиќ, кој рече: „Ова е голема грешка“. Мислам дека некои политичари во Србија не можат да разберат зашто го направивме овој чекор и зашто решивме да го признаеме Косово, имајќи ги предвид сѐ што споменав претходно, блиски односи, добра соработка, јазик, религија и односи меѓу граѓаните. Ризичен чекор направивме во тоа време.

Експрес: Што мислите за односот меѓу нашите две земји, дали се добри или не. Зошто не сте дошле во посета на Косово, а и обратно, зошто нашите политичари не ја посетуваат вашата земја? Што не е во ред меѓу нашите две земји?

Груевски: Јас бев еднаш во Косово, не се сеќавам дали беше официјална посета, мислам дека не беше. Присуствував на настан во Приштина пред пет или шест години, не сум сигурен кога точно. А Хашим Тачи ме посети неколку пати пред да биде избран за премиер и еднаш откако беше избран за премиер. Со сегашниот премиер, Иса Мустафа, се сретнав на неколку самити каде сме присуствувале.

Експрес: Во која област може да соработуваме подобро? Која е област во која мислите дека Косово и Македонија можат да имаат подобра соработка?

Груевски: Може да имаме многу добра соработка, но главниот проблем лежи во две работи. Една од нив е тоа што некои медиуми  всадуваат негативно мислење лично за мене, за мојата партија и за мојата влада. Не постои сериозен аргумент дека јас сум негативно настроен кон Албанците. Ако седнеме и да разговараме нормално, можеме да видите дека е спротивното.

Експрес: Колку Албанци се вработени за време на вашиот мандат?

Груевски: Нема конкретни бројки за тоа колку точни Албанци се вработени. Ние работиме за да им обезбедиме вработување на луѓето, но не знам кој се сѐ вработува бидејќи вработуваат приватните компании, а ние иако им помагаме и  ги охрабруваме да инвестираат во нашата земја, потоа не влијаеме на критериумите по кои вработуваат. Ние не можеме да им речеме вработете Македонци, а не Албанци, или обратно. Но, се разбира, ако отворат  фабрика во Кичево, Албанците ќе имаат корист, ако се отвори  фабрика во Тетово, поголемиот дел од вработените ќе бидат Албанци. Таквите фабрики се наоѓаат во регионот на Охрид, Струга, Кичево. И во Тетово, исто така, има многу голема фабрика со 2.500 вработени лица. Во Скопје и во многу други градови, а особено во ТИРЗ. Очекуваме инвестиција од една светски позната компанија која многу брзо ќе инвестира во Куманово и ќе вработи најмалку илјада работници. Затоа, во градовите каде што живеат Албанци, ние се обидуваме да се најде работа за секого, бидејќи е невозможно да се избираат луѓето Второ, дури и ако некој сака да вработува само Македонци или Албанци, ова ќе биде проблем за нас, бидејќи, јас сум премиер на сите, и тие луѓе се моите луѓе. Тие доаѓаат од различни етнички и верски заедници, но тие живеат во иста држава со мене и очекуваат нешто од мене. Дали гласале или не гласале за мене, на крајот јас сум премиер на сите. Јас сум должен да им помогне на сите.

Експрес: Во изградба е автопатот „Арбен Џафери“. Дали имате планови да се поврзете со овој автопат?

Груевски: Да, тоа е во нашите планови и се прават подготовки. Во нашата нова програма имаме план за изградба на автопат. Ние веќе имаат стапено во контакт со меѓународните финансиски организации, ако решиме да земеме заем , но и со компании заинтересирани за јавно приватно партнерство а откакоќе ја формираме владата  ќе започнеме разговори за деталите и ќе избереме еден од модулите со кредит, или јавно-приватно партнерство ако има интерес за тоа.

Експрес: Како ви се допаѓа името на автопатот “Арбен Џафери”, и што мислење имате за Џафери?

Груевски: Ова е одлуката на вашата земја. Не гледам ништо лошо во тоа. Џафери го познавав лично и беше дел од владата на поранешниот претседател на ВМРО и поранешен премиер Георгиевски кога бевме во коалиција со ДПА, а лидер беше Арбен. Често го сретнував и  откако станав претседател на партијата имав посебна средба со него. Ручавме во еден ресторан во Скопје и разговаравме, а присутен беше и Мендух Тачи. Тој беше многу мудар и просветлен човек, а имаше многу карактеристичен  речник  со многу филозофија. Не многу политичари кои сум ги сретнал имаат такви карактеристика.

Експрес: Дали имате нешто недовршено од претходниот мандат што би го поставиле како приоритет во новиот мандат?

Груевски: Една работа која сакам да ја направам е да се донесе повеќе пари во буџетот за НВО, за независни невладини организации а не за невладини организации со лажна идеологија. Голема грешка беше што досега се доделуваа симболични средства за НВО. Многумина велеа дека тоа не е во ред, но ние не го сфативме. После сето тоа преку што поминавме свативме дека нашите невладини организации се монополизирани од страна на една институција, на едно лице. Ние мора да го демонополизираме овој сектор. Се разбира, постојат многу работи кои се однесуваат на конкретни проекти, како што е автопатот и други проекти. А втората работа е дека  морам да бидам присутен кај Албанците, особено преку медиумите а не само директно. Кога одам кај Албанците, тие ме дочекуваат позитивно. Во многу случаи, сум бил во многу различни градови и села каде што живеат, во добри и во тешки времиња за Албанците, како за време на поплавите во Шипковица. Јас бев првиот политичар кој отиде во Шипковица да им помогне на луѓето и директно да учествувам и да бидам на местото каде што граѓаните се соочуваат со проблеми и директно да видам дали нашите институции добро си ја работаат а луѓето не беа задоволни па веднаш им се јавив на сите, сите функционери се вклучија во дополнителни активности за санација и тогаш граѓаните беа многу, многу задоволен.

Експрес: Значи вие ќе заземете нов пристап и во следниот мандат и ќе бидете се поблиску до Албанците?

Груевски: Сакам да кажам дека  јас немам никаков проблеми кога ќе се сретнам со Албанците, но се разбира, главниот проблем се медиумите кои измислуваат. Можеби одам еднаш годишно во едно село со оглед дека е невозможно да се биде во сите села секој ден. Денес одам во едно село, две недели подоцна во друго, па во трето. Да кажеме дека  посетувам 20 или 30 места, тоа не е важно. Но, медиумите пишуваат  негативно за нас секој ден. Морам да бидам што повеќе присутен во медиумите, да дадам свои пораки и да ги појаснувам нештата, бидејќи луѓето не се глупави и ќе разбираат.

Попоски за „Ла Верита“: Сорос нека престане да ја дестабилизира Македонија

Poposki-La-Verira

Министерот за надворешни работи на Република Македонија во интервју за италијанскиот весник „Ла Верита истакнува дека земјата сака да влезе во ЕУ и НАТО и го осудува мешањето на американскиот магнат велејќи дека Им подарува милиони на невладините организации за да спроведуваат скриена политика и тоа го прави секогаш во корист на лево ориентираните партии”.

Попоски смета дека најдобар начин да се одолее на странското мешање е брзо составување на влада.

-Од денес до крајот на месецот ќе се соочиме со денови коишто се решавачки за нашата земја. Подготвени сме да излеземе од тоа постабилни и посилни. Минатото лето потпишавме договор со опозициската партија во присуство на европски претставници. Договоривме патека по којашто ќе се движиме за да ја направиме Македонија нација со помодерни политики и со прописи коишто се посоодветни за големите меѓународни коалиции, вели Попоски во интервјуто.

nikola-poposki-2-640x294

На прашањето во својство на член на ВМРО-ДПМНЕ, каква порака сака да испрати до меѓународната заедница, Попоски одговара дека долго време сме било под туторство, како и дека поднеле притисоци кои довеле до пад на претходната влада.

-Но, верувам дека на крајот покажавме дека постигнавме решение прифатливо за македонските граѓани. Ги направивме изборите затоа што успеавме сами. А, тоа е согласно со изреката: ако имаш проблеми, не чекај некој друг да ти ги реши. Сега, во рамките на договорената патека на движење, ќе успееме да покажеме дека сме стабилни. Нашата цел е да влеземе во Европската Унија и во НАТО. Ние сме мала земја и затоа нашите односи со ЕУ треба да ги направиме постабилни. Кога си надвор од големите коалиции и кога си мал, лесно потпаѓаш под влијаниена надворешните фактори. Ова главно произлегува од недостигот на стабилност. Сега оваа стабилност постои, затоа сум сигурен дека странските влијанија ќе изостанат. Кога падна владата во 2015 година, имаше многустрански притисоци од страна на играчите на меѓународната сцена, но и на странските разузнавачки служби. Не сметајќи ги притоа фондациите и лобијата, коишто сѐ уште притискаат врз македонското граѓанско општество, вели во интервјуто министерот за надворешни работи.

никола3

За фондацијата Отворено општество, предводена од Џорџ Сорос. Сорос се мешаше со години и продолжува да се меша. Преку своето лоби финансира голем број невладини организации,коишто се присутни на нашата територија“, одговара министерот на прашањето за кое лоби зборува.

Попоски за  „Ла Верита“ вели дека невладините организации се добредојдени доколку спроведуваат активности за поддршка на домашните заедници.

akt228-vmro-1

– Ако наместо тоа прават нешто сосема друго, не се добредојдени. Отворено општество финансира субјекти коишто на нетранспарентен начин се занимаваат со политика, а тоа е неприфатливо за нас. Би било неприфатливо и за Италија. Всушност, од овие субјекти произлегуваат медиумските притисоци и несоодветните влијанија врз јавното мислење. Но, од нив пред сè започнуваат политички битки, коиштокако по некоја наводна  случајност, секогаш вршат притисок во еден правец. Секогаш во корист на социјалистичката коалиција. Тоа според нас е дестабилизација, нагласува Попоски.

kol224-srbov-vmro-miting

Тој објаснува дека притисоците главно настануваат преку фондовите додавајќи дека лобито на Сорос финансирало македонски невладини организации со сума којашто се доближува до 5 милиони годишно.

Практично, истата сума којашто владата успеа да ја обезбеди со кампањите за поддршка на здравствените проекти и на проектите за стручно оспособување. Откако е присутно во Македонија Отворено општество потроши околу 60 милиони долари за македонските невладини организации. Проблемот не претставува само огромната сума пари, гледано според критериумите на Македонија, туку и абнормалната концентрација. Всушност 90% од финансиските средства, коишто ги добиваат невладини организации, доаѓаат од еден единствен извор. Ако на тоа му се додаде и фактот дека голем дел од корисниците активно се занимаваат со политика (а тоа би требало да го прават политичките партии), под капата на хуманитарни организации, и Вам може да ви биде јасно дека сето тоа не би можело да биде прифатено од страна на една суверена држава, посочува Попоски за „Ла Верита“.

Македонската десница повторно победува по државниот удар на социјалдемократите во 2015 година 

Во јули 2014 година италијанскиот министер за надворешни работи Федерика Мoгерини го посети својот македонски колега во Скопје. Во таа прилика, и покрај тоа што се работеше за државна посета,  таа се сретна и со раководството на социјалдемократската опозициска партија. Три месеци подоцна претседателот на оваа партија Зоран Заев ќе започне низа средби, снимени од од страна на полицијата, со премиерот Никола Груевски, на коишто ќе се обиде да ја изнуди неговата оставка врз база на прислушувани разговори коишто, како што вели Заев, ги добил благодарение на соработката со една странска држава. Во јануари 2015 година беше уапсен шефот на тајната служба , пишува весникот.

Избришаното интервју на Сорос повторно достапно: „Јас сум Бог, имам многу силни фантазии дека сум луд, соработував со нацистите против Евреите“ (ВИДЕО)

soros-nacist

Видеото од 60-на минути, кое Џорџ Сорос го има дадено за CBS во 1998 година, неколку пати е избришано од интернет, токму поради контроверзните ставови и сето она што го кажува Сорос во него. Но, колку и да е широко распространето неговата соросова мрежа, видеото повторно успева да се најде на интернет и да се дознае вистината за тоа каков човек е Џорџ Сорос.

Снимката која долго време беше скриена, сега повторно е достапна за очите и ушите на светската јавност.

Џорџ Сорос е роден во Унгарија, во богато и образувано еврејско семејство. Кога нацистите ја окупирале Будимпешта во 1944 година, таткото на Сорос бил успешен адвокат, но знаејќи дека периодот што следи ќе има големи проблеми за Евреите, одлучил да го раздели семејството, им купил лажни документи, подмитил човек од власта за да го земе 14-годишниот Џорџ Сорос и да го престават како христијанин и негов кум.

Додека 100 илјадници унгарски Евреи биле пренесени во логорите, Џорџ Сорос и неговиот „кум“ од владата се спасиле, но не само тоа, туку заедно го конфискувале имотот на Евреите, пријатели и соседи, па дури и роднини на малиот Сорос.

Овие контроверзни одговори за тоа што им правеле на Евреите, почнуваат од 6:43 во видеото.

Сорос: Имав 14 години и можам да кажам дека токму тогаш се оформи мојот карактер.

Крофт: На кој начин?

Сорос: Да сфатам дека еден човек мора да гледа напред и да ги предвидува настаните. Тоа беше страшна закана на злото.

Крофт: Колку што разбрав, ти заедно со човекот кој се претставувал како твој кум, сте оделе низ еврејските имоти и сте конфискувале што ќе најдете?

Сорос: Да, тоа е точно.

Крофт: Да бил некој друг на ваше место, она што го правел ќе го довело до лудница и психички пореметувања… Дали беше тешко да го правите тоа?

Сорос: Не, не беше. Воопшто не беше. Можеби како дете не гледате поврзаност, но мене не ми претставуваше никаков проблем.

Крофт: Не чувствувате вина?

Сорос:Не.

Крофт: На пример: Јас сум Евреин и еве ме гледам како луѓето ги пренесуваат во логори, јас можев да бидам на нивно место. Јас требаше да бидам на нивно место. Ништо од тоа не почувствувате?

Сорос: Секако дека можеше да бидам на другата страна, но не чувствував вина за тоа што сум на таа страна. Смешно но, тоа е исто како пазарната економија-Ако не бев јас, ќе беше некој друг, вели Сорос со ладна насмевка на лицето.

Во интервјуто вели и дека не е религиозен и дека не верува во Бог. Смета дека Бог е создаден од човекот а не обратно. Аналогно на ова тој за себе смета дека е Бог…

Неговиот „боженствен“ комплекс е тој кој што ја анулира вината во него.

-Покрај моите фантазии дека сум Бог, исто така имам и многу силни фантазии дека сум луд, признал Сорос во интервју за британска телевизија.

-Всушност, мојот дедо беше параноичен. Има многу луди луѓе во моето семеjство, до сега јас успеав да го избегнам, иронично вели тој.

Груевски за „Дневник“: На Албанците нема да им помогне двојазичност во Делчево, туку 100 нови фабрики

Intervju-Gruevski

Ќе се обидам да составам влада, но не по секоја цена. Ако се оди по досегашните установени принципи во Македонија, би требало да составам влада. Ако се прекршат, с` е можно, вели во интервјуто за „Дневник“ лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, по повод платформата што ја објавија албанските партии од Македонија, а чие исполнување е услов за тие да коалираат со една од двете македонски партии во идната влада. Еве неколку сегменти од интервјуто кое со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ го водеше Дарко Јаневски и кое што ќе излезе во утрешниот број на весникот.

Помеѓу албанските партии се креира заедничка платформа за настап. Се создава атмосфера овој пат да не коалираат со ВМРО-ДПМНЕ?

-Да, повторно таа атмосфера како и во минатото и сега се создава од медиумите и лицата што водат или припаѓаат или се соработници на НВО финансирани од Институтот отворено општество. Вмешувањето на некои странски политичари и дипломати во приказната е дел од истата операција, водена од еден центар. Сепак, одлуката ќе биде наша, на ДУИ и на другите партии, и никој нема право да каже дека некој друг му сугерирал или му вршел притисок затоа што на крајот финалната одлука е наша.

Многу албански политичари и аналитичари тврдат дека албанскиот електорат посакува влада водена од СДСМ со албанските партии.

– Во 2008 година македонскиот електорат, особено вмровскиот, не сакаше коалиција на ВМРО-ДПМНЕ со ДУИ, па таа се случи најмногу затоа што Албанците во Македонија сакаа ДУИ да ги застапува во владата.

Но овој пат и албанските медиуми се на ист став…

-Да, исто како во 2008 кај македонските медиуми.

Велат и членството на ДУИ не сака коалиција со ВМРО-ДПМНЕ.

-Не знам дали така размислува членството на ДУИ, но знам како размислуваше членството на ВМРО-ДПМНЕ во 2008, па донекаде и во 2011 и 2014. Сепак, ВМРО-ДПМНЕ тогаш се одлучи да коалира со ДУИ, затоа што беше очигледно од изборите дека мнозинството граѓани Албанци сакаат ДУИ да е во владата.

Не беше така во 2006 година?

– Во 2006 година не ни можеше да биде поинаку кога не само што воопшто не се познававме туку с` уште беа свежи нашите спротивставености од времето на конфликтот во 2001 година, кога бевме на две спротивни завојувани страни. Сепак, и ние политичарите, но подоцна и нашите електорати најдовме сила да ги надминеме тие предизвици.

Сепак, ДУИ може да донесе поинаква одлука…

-ДУИ има право да донесе каква сака одлука. Исто како и ние.

Сакате да кажете вие во иднина не би коалирале со нив ако сега донесат одлука да не одат во коалиција со ВМРО-ДПМНЕ како партија која доби најмногу гласови и пратеници?

-Мислев генерално дека секој си носи одлука самиот, но ако сакате ќе одговорам и на ова прашање. Ако сега ДУИ отиде во коалиција со втората, наместо со првата партија, со поразениот наместо со победникот, секако дека тоа ќе значи воспоставување една нова практика и традиција во Македонија, на која ние секако ќе се приспособиме, не само сега, туку и во иднина.

Значи, сакате да кажете дека ако сега ДУИ не коалира со ВМРО-ДПМНЕ како победник, на следните избори ако победите нема да ги земете во владината коалиција.

-Ако ВМРО-ДПМНЕ како победничка партија биде изиграна од ДУИ, независно кои ќе бидат причините за тоа, бидете убедени дека наскоро, ВМРО-ДПМНЕ ќе се врати на голема врата во владата и тоа најмалку два мандата по ред. И ќе бидеме без каква било обврска при составувањето на владата.

Како и да е, шест албански партии, односно три партии и една коалиција составена од три партии, излегоа со заедничка платформа.

– И ние и во минатото и сега, и во иднина ќе бидеме приближно 25 партии во коалиција со заедничка платформа. Ако сакаме да ја играме играта со платформи, нема проблем, така ќе тераме отсега.

Ахмети изјави дека за него најважни се интересите на Албанците и платформата на сите албански партии?

– За мене најважни се интересите и на Македонците и на сите граѓани на Македонија, вклучувајќи ги и Албанците. Инаку, верувам дека се свесни дека во коалиција со СДСМ, платформата која им ја составуваа, политички може да му помогне најмногу на СДСМ кај албанскиот електорат.

А зарем нема да им помогне на Албанците во Македонија?

– На Албанците во Македонија нема да им помогне ако имаат двојазичност на цела територија, вклучувајќи ги и Делчево, Берово, Гевгелија или Кавадарци. Ним може да им помогне ако во наредните четири години се отворат уште 100 или 150 нови фабрики, и се вработат илјадници луѓе, ако стандардот почне да расте и имаат поубав и поквалитетен живот, ако пораснат пензиите, платите, субвенциите, социјалната помош, ако се изгради потребната инфраструктура, ако добијат поддршка за градба на куќи, ако се направат многу реформи и земјата се придвижи напред.

Аналитичари: Груевски им ја пренесе на граѓаните целата вистина за политичките случувања во земјава

Gruevski-krenata-tupanica

Се е кажано, се е напишано така како што ни се случува во државата не само во последниве две години, туку во изминатите 25 години. Реалноста е таа. Кој сака да ја види објективно ја гледа, на кого не му е по вкус заради сопствена вмешаност во туѓи сценарија или од други причини сака да ја изврти смислата на напишаното, да ја девалвира вистината на зборот, да го исмејува напишаното затоа што од секогаш нападот е најдобра одбрана на кабаетлиите. А во интервјуто можат да се препознаат многу такви кабаетлии, посочува за Нетпрес, универзитетската професорка Тања Каракамишева Јовановска.

Мега интервју во кое лидерот на владејачката ВМРО-ДПМНЕ ја пренесе вистинската слика за политичките случувања во Македонија, е оценката на политичките аналитичари за интервјуто на Никола Груевски дадено за неделникот „Република“. Тие сметаат дека со право Груевски во интервјуто посочува дека во Република Македонија  години и години наназад се индоктринираат луѓе за странски потреби и цели, им се мијат мозоците да не ја сакаат својата татковина и да се гадат од се што е Македонско, бидејќи токму тие индоктринирани луѓе можат да ги завршат сите антимакедонски активности дома без никаква дополнителна енергија од надвор. Интелигентен пристап на странскиот сценарист, вели професорката Каракамишева – Јованвска.

„Се е кажано, се е напишано така како што ни се случува во државата не само во последниве две години, туку во изминатите 25 години. Реалноста е таа. Кој сака да ја види објективно ја гледа, на кого не му е по вкус заради сопствена вмешаност во туѓи сценарија или од други причини сака да ја изврти смислата на напишаното, да ја девалвира вистината на зборот, да го исмејува напишаното затоа што од секогаш нападот е најдобра одбрана на кабаетлиите. А во интервјуто можат да се препознаат многу такви кабаетлии. Оние што со туѓи пари со децении си ја убиваат својата татковина, оние што со туѓи метли метат наоколу исклучиво за странски интереси. Подло и многу ниско“, смета таа.

Според неа, во земјава има многу луѓе кои повеќе ја почитуваат секоја друга европска земја освен својата и посочува дека за овие процеси што ни се случуваат децении наназад несомнено виновни се многу фактори и многу политичари поради тоа што не ги спречиле навреме.

„И токму тоа е вид признание и на Груевски што тој и неговата партија не ја сфатија сериозно нивната тежина и што не пристапија одговорно во насока на нивно спречување уште во нивните зачетоци. И сега не е доцна за делување, иако од неколкумина индоктринирани поединци сега стана цела армија, која во една колумна ги нареков и како Македонски Ѓуленисти слични на Турските Ѓуленисти од кои мака мачи денес и Ердоган. Не може да не се забележи дека системските и политичките пропусти направени во минатото сега ни се враќаат во државата како бумеранг. Но, пак ќе кажам дека и сега не е доцна за соодветна поопсежна реакција со цел работите да се вратат на свое место“, посочува Каракамишева Јовановска во изјавата.

Tatjana-Karakamiseva

Она што заслужува внимание во интерјвуто, според неа е и тоа што не само граѓанскиот сектор, туку и политичката сцена е киднапирана од истите странски замешатели и интересџии.

„Зоран Заев и Радмила Шеќеринска се странска испостава, странски претставници на македонската политичка сцена. Овие двајца не се ништо друго освен домашни измеќари кои им слугуваат на странските агенди. Тие одамна го имаат изгубено, ако воопшто и некогаш го имале, патриотското чувство кон својот народ и својата земја. Всушност, ако подобро се погледнат работите тие го презираат патриотизмот и во лице му се смејат на секој оној што покажува љубов кон својот народ, кон оној што си ја почитува традицијата. Сетете се на настанот кога Шеќеринска го плукаше лепчето со сол во шамивче, лебче кое и беше дадено од девојка во македонска носија во знак на почитување на македонската традиција“, вели Каракамишева-Јовановска.

Тоа, како што вели таа, може да го направи само некој што е целосно изгубен и  целосно оттуѓен од својот народ, некој што одамна е одроден од својата традиција и идентитет.

„Токму за овие моменти зборува и Груевски кој патриотизмот на СДСМ го мери според она што оваа партија го има направено за својата земја. А што СДСМ навистина има направено за нашата земја – ништо добро, ништо корисно, ништо што останува како вредност, како квалитет. Тоа е вистински пораз не само за СДСМ туку и за цела држава. Ја осакатија државата и натаму продолжуваат со деструкција. Продолжуваат уште поагресивно и понападно да ги уриваат сите национални столбови и вредности само и само да му удоволат на нивниот “татко” финансиер кој ги навигира од далечина со својот џоистик. Македонските граѓани се свесни за сите овие негативни и деструктивни елементи во системот, свесни се и за “делата” што СДСМ ги направи за сите нас. Груевски уште еднаш ја искористи приликата да им ја пренесе на граѓаните целата вистина за политичките случувања во Република Македонија, со истите зборови кои можат да се слушнат од многумина загрижени македонски граѓани кои секојдневно ги среќаваме по улиците, по супер маркетите, насекаде. Интервјуто ја содржи целата политичка и македонска вистина. Затоа и е толку моќно и толку општоприфатено“, смета универзитетската професрока.

Инаку, во мега интервјуто кое етапно беше објавувано во неделникот „Република“, претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски меѓудругото посочува дека граѓанскиот сектор не смее да остане во рацете на Сорос.

„Неговата фондација и по финансии и по кадровски потенцијал е најмоќна фондација во Светот која има политички цели. Сорос решил своето богатство да го употреби за да остварува влијание во две насоки- идеолошко кон создавање на т.н ” отворени општества” и финансиско,  преку шпекулации и однапред познати политички исходи во одредени земји да профитира на берзата. По некое време, цели институции, цели министерства, можеби и цели влади, и нивни разузнавачки агенции се инфицирани со неговите гледишта, со неговата идеологија, со неговиот поглед и цели“, вели Груевски во интервјуто.

Тој додава дека процесот во кој Сорос е насочен против Македонија трае веќе 25 години, а особено во периоди кога ВМРО ДПМНЕ е на власт. Груевски вели Сорос со политичкото влијание кое го има успева да сврти и влади и нивни амбасадори за да работат за замислените цели на американскиот милијардер.

Gruevski-Intervju

Груевски во интервјуто посочува и оти е убеден дека Сорос не е запознаен дека со неговите пари се поддржува политиките на актуелниот претседател на СДСМ, Зорн Заев за кој се откри дека позначајните тендери во општината која ја води се доделувале на негови роднини.

Според лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, сликата за нив дека се националисти  е искривена и невистинита, а како доказ за тоа го посочува отворањето на нов универзитет на албански јазик, неговиот ангажман при природните катастрофи во кои беа зафатени етнички албански места, инвестиции во инфраструктурата каде живее население од различни етнички заедници. Носењето на законот за употреба на јазиците, законот за употреба на знамињата, законот за администрација со којшто се овозможи еднаква етничка застапеност според Груевски се дополнителни аргументи дека партијата и владата кои тој ги предводи еднакво се грижат за сите етнички заедници, а етикетите за национализам и шовинизам ги гледа како валкана пропаганда.

„Сорос и другите сосема неправедно делат етикети за шовинизам, на влада и партија што е мултиетничка, земја во која има соживот и толеранција. Тоа ВМРО-ДПМНЕ ниту било, ниту сега е. Тоа не сум јас. Никој не може да знае подобро за мене од мене самиот. Но, не се сомневам дека цицачи на пари од Сорос ни направиле таков портрет и дека повремено, со полуинформации, со дезинформации, со извртени информации, како што прават во нашата јавност, го дополнуваат и кај него… Јас, колку што се сеќавам, токму партијата што Сорос индиректно или директно ја поддржува, СДСМ, токму таа партија во деведесеттите години ги тепаше Албанците во Гостивар поради поставување нивно знаме пред општината и ги затвори политичарите што го направија тоа. И, колку што знам, токму ВМРО-ДПМНЕ ги ослободи тие политички затвореници и донесе Закон за употреба на знамињата на етничките заедници со кои се овозможи нивна легална употреба“, вели Груевски во интервјуто.

ВМРО-ДПМНЕ ги има направено најважните работи за Албанците во Македонија, но некои медиуми и политичари ширеа информации дека ВМРО-ДПМНЕ била против албанскиот народ, вели тој во продолжението од интервјуто. Според Груевски, тоа е така бидејќи една од активностите на соросовите НВО била врбување на поспособни млади луѓе низ универзитетите, од сите етнички и религиски припадности и нивна класична индоктринација преку предавања, меѓу другото и за концептот на држава  и национална припадност, а во правец дека нетреба да се чуствуваат Македонци туку граѓани на светот. Според Груевски тоа е утупистичка идеја која никаде не функционира, а преку која можеме да ја загубиме државата. Посочува дека во време во кое има 35 активни војни за територии во светот и кога упаѓаат терористичко- криминални групи со цел да запоседнат дел од територијата на Македонија и кога излегуваат разноразни извештаи на поранешни разузнавачи дека ќе се прекројуваат граници на Балканот, Соросовите невладини организации, како што вели, поради тоа што се бореле против таквите идеи, ги правеле националисти, недемократи и лоши луѓе, ги спинувале и ваделе од контекст, се со цел да ги симнат од власт.

“Токму ние ги имаме направено најважните работи за нашите граѓани Албанци, никогаш не сум кажал ниту еден лош збор за нив, еве погледнете ги моите настапи за Албанците на митинзите во Штип, во Гази Баба, во Крушево, во Карпош, Велес… и на други места, каде што малку подолго го елаборирав тоа што го мислам за предлогот на Заев и за Албанците. Но, тоа не го имаат чуено Албанците, ним некои медиуми и политичари што се мои противници им врежаа во глава дека ги мразам Албанците, дека сум против нив, дека сум против албанскиот јазик, универзитети, знаме и слично, што е невистина. Тотална невистина. Не само што е невистина, туку е и обратно. И видете, тоа го говорат од СДСМ, партија која во минатото на дело покажа антиалбанство, појаснува лидерот на ВМРО-ДПМНЕ во интервјуто.

Груевски во мега интервјуто заклучува дека ВМРO-ДПМНЕ ќе го надживее и Сорос и неговите надворешни и внатрешни слуги и платеници и дека како и досега така и во иднина со труд и работа за напредок на државата и гаѓаните, исполнување на дадените ветувања и решавање на проблемите на народот – ќе се борат против активностите на Сорос насочени директно кон нив. Во него тој упатува порака до Сорос дека колку и да е посилен и помоќен во однос на финансиската моќ и политичките влијанија и независно од тоа дали дејствува во заблуда или свесно, никогаш нема да ги оттргне од вистинскиот пат и зацртаните цели и оти никогаш нема да ги оттргне од Македонија.

Груевски за „Република“: ВМРO-ДПМНЕ ќе го надживее и Сорос и неговите надворешни и внатрешни слуги и платеници

Gruevski-UZ-VMRO

Во продолжение ви го пренесуваме новиот дел од мегаинтервјуто со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, во кое отворено разговараме за интересни и актуелни теми. Во овој дел ќе прочитате за тоа дали Сорос има информации за дејствувањето на СЈО и начинот на кој работи Специјалното обвинителство, за тоа дали патриотизмот значи и да се биде антизападно ориентиран, а зборуваме и за дилемата дали Сорос навистина знае кого поддржува во Македонија.

Не мислите ли дека и вие имате дел од вината што дозволивте толку долго време да се распространи мислењето дека сте националисти?

ГРУЕВСКИ: За тоа апсолутно сте во право. Како партија долг период стоевме како неми набљудувачи, а некогаш дури и не слушавме какви лаги и интриги ни прават меѓу албанскиот електорат не само медиумите финасирани од Сорос, туку често и некои албански политичари кои својата неспособност и неисполнетите ветувања пред албанскиот електорат секогаш ги фрлаа на контото на ВМРО-ДПМНЕ, објаснувајќи дека ВМРО-ДПМНЕ како поголем партнер во владата го попречил тоа и тоа. И ова не го претпоставувам, туку го знам. Некои албански политичари и ми го признале неформално. И сето тоа, не само што беше неточно туку и никој не го демантираше. По ова прашање покренав некои иницијативи во партијата пред година-две, но не наидоа на поддршка, и тоа меѓу другото придонесе да продолжи да се креира лажна и црна слика меѓу Албанците за ВМРО-ДПМНЕ. Да потсетам, колку што се присутни во македонските уште поприсутни се парите на Сорос во албанските медиуми.

Гледано и историски, ВМРО-ДПМНЕ како организација никогаш не била насочена против Албанците, а не е ни денес, но е претпазлива од намерите на некои радикални структури од тука и од надвор.

Но, да ја оставиме сега историјата, ќе навлеземе во други води. Само да потенцирам, да си патриот не значи да си анти-Албанец, или антизападно ориентиран. Исто така, ако си патриот-Македонец не значи дека си против Запад, ЕУ, НАТО и Америка, а ако си патриот-Албанец си прозападно и проевропски ориентиран или дека ги поддржуваш НАТО и САД. Глупости се тоа. Валкана политичка и платеничка пропаганда.

Дали мислите дека Сорос знае за Вашите реакции, како оваа, вие и во минатото сте го спомнувале иако не вака во специјално интервју?

ГРУЕВСКИ: Да, знае, сигурен сум дека знае. Веројатно е и лут за тоа и иритиран и дополнително мотивиран да фрла пари против нас, а уште повеќе затоа што тие што му пренесуваат или му праќаат извештаи, ги прават така што да го погодат дополнително и дополнително да го мотивираат да биде против нас. И нормално, да им даде уште пари за нивната борба, којашто, всушност, е чиста внатреполитичка борба и борба за пари, платеничка борба. Затоа велам дека, настрана идеолошката разлика, тоа е една димензија и константа, проблемот е што Сорос константно го полнат со лажни и неточни информации, искривена вистина и онаква каква сака за нас да ја пласира СДСМ. Тој потоа, преку своето влијание во владите и администрациите на повеќе земји, дополнително е мотивиран да ни прави проблеми и дополнително ги индоктринира тие влади против нас.

gruevski-na-bina

Се прашувам како еднаш не се запрашал за тоа, дали тој и неговиот тим можеби нешто погрешиле против нас кога толку многу пати политичките елити кои ги поддржува губат од народот, па еве и покрај сите околности и игри кои ни беа направени во последните две години, и покрај ангажманот на толку многу фактори од надвор, народот повторно му даде поголема поддршка на ВМРО-ДПМНЕ отколку на СДСМ, и покрај сета помош, парите и логистиката што ги доби СДСМ и со кои купуваше гласови на граѓани од ромската заедница и други посиромашни граѓани, и ја финасираше својата кампања и кампањата на некои други помали коалиции. Јас да сум на негово место, после толку години трошење пари и инвестирање, би нашол начин да си ја преиспитам политиката, да си ги проверам фактите и ако сум згрешил, да се коригирам.

Или еве еден најпрост пример: невладините еколошки организации финасирани од Сорос протестираат против загаденоста на воздухот само во општините каде градоначалникот е од ВМРО-ДПМНЕ, а ако градоначалникот е од СДСМ, никаде ги нема. Еве, деновиве излезе дека во моментов во Куманово има најзагаден воздух во Европа. Е, за таму нема реакции и протести, иако локалниот градоначалник од СДСМ и покрај многуте ветувања со прст нема мрднато. Тоа е двојниот аршин и нечесниот пристап. СДСМ е на власт во Куманово 25 години. Лажеа дека го гасифицирале цело Куманово, и на крајот кога почна да се мери загаденоста на воздухот, излезе дека Куманово е најзагаден град. Но, на НВО на Сорос тоа не им пречи. Затоа пак утре ако излезе дека Скопје или Битола е со најзагаден воздух, ќе стане главна тема во државата и за Сорос и за СДСМ и за сите нивни платенички и корумпирани новинари, медиуми и аналитичари.

Рековте да сте на негово место, после сѐ, и после толку години поддршката на народот да ја добива ВМРО-ДПМНЕ,  би се преиспитале. Мислите тој ќе го направи тоа?

ГРУЕВСКИ: Не знам, не верувам… Можеби во некои држави бил во право за нешто, не знам, не сум ги проучил сите, па да оценам, но во Македонија направи катастрофална проценка на ситуацијата и голема грешка, потроши милиони долари за обратни цели од оние за кои јавно се залага. А што мисли за нас гледам од медиумите кои ги финасира и надвор и во Македонија, гледам и слушам и од настапите на неговиот пулен Милчин и од разни извештаи на влади и институции кои ги подржува. Многу греши за Македонија, а троши 10 отсто од парите за  цела Европа, токму во Македонија со 2 милиони жители. Знаете, 7 милиони евра годишно во двамилионска земја, каков еквивалент се, на пример, со земја како Америка, која по број на жители е 160 пати поголема од Македонија и плус има 11 пати поголем БДП по глава на жител. Еквивалент на овие пари за Америка не се милиони, туку милијарди долари.

gruevski 2

А би сакал некогаш да го прашам знае ли тој дека цела деценија се бориме да обезбедиме вработување и парче леп, плата од 300-400 долари за работниците и нивните деца кои неговиот СДСМ ги отпушти во транзицијата за корумпираните тајкуни блиски до нив да ги приграбат државните фабрики и  да поделат дел од валканата заработка со партијата која тоа им го овозможи. Знае ли Сорос дека во Македонија 25 години ја подржува поранешната комунистичка партија, која само го смени името, и ништо повеќе. Партија чии перјаници во комунизмот биле соработници и поткажувачи на тајните служби и заради нив илјадници луѓе лежеле по затвори, бидејќи изразиле различно политичко мислење од она на официјалниот режим, а меѓу нив бил и неговиот долгогодишен човек од доверба тука во Македонија, Владимир Милчин. Или пак му верува дека наместо кодош бил само жртва а ние ,,вмровците од затвореното општество“ сме го наместиле бидејќи се бори за идеите на Сорос за отворено општество. Нека прати некој друг негов човек во Комисијата за лустрација да му дадат да прочита во оргинал кој му ги цица парите 25 години и кој му ја полни главата. Не само за него, туку и многу други негови соработници. Свесен ли е Сорос дека под својата чадор-организација ги ангажира сите активни поранешни агенти на УДБА од комунизмот и со нив сака да ни всадува демократија. Луѓе кои живееле и напредувале во кариерите од политичко кодошење, денес ги има впрегнато во неговата платеничка машинерија да работат против ВМРО-ДПМЕ и против Македонија. Да нѐ закрват, да нѐ раскараат и поделени и политички завојувани сами да си ја уништиме државата.

Го прашувам Сорос, со ангажманот на поранешните комунистички удбаши и нивните соработници кодоши, кои вредности во Македонија ги промовира тој. Вредностите на луѓето кои како поранешни удбаши се изживувале со народот на недомкратски начин и со нивните соработници поткажувачи кои напредувале и се богателе со кодошење на секој кој кажал нешто политички негативно за поранешниот комунистички режим? Тие ли вредности ги застапува? Со тие ли луѓе ќе го отвори општеството? Во неговите натписи, колумни и слично ни зборува за демократија и слобода, а во Македонија на терен спроведува спротивно од тоа, со луѓе чие минато може со сѐ да се спореди освен со слобода и демократија. Му го кажал ли некој тоа? Пред неколку години прати некој тим да испитал како работи неговата фондација. Знаете ли со кого разговараше тој тим? Па 80-90 осто со вакви луѓе и нивни политички истомисленици, оние што се платени на два дена да пишуваат колумни со најпоградна содржина за нас. Можам само да замислам каков сладок извештај добил потоа…

И свесен ли е дека со неговите пари уништува огромен број млади генерации, кои намамени со неговите пари, се имаат ставено под команда, индоктринација и влијание на овие психопати од комунизмот?

Кога сме веќе кај Сорос, колку мислите дека има информации за актуелната ситуација, за СЈО и слично?

ГРУЕВСКИ: Ќе повторам, Сорос има многу информации за Македонија, многу повеќе отколку што се мисли, но има погрешни информации и погрешни анализи, а како резултат на тоа и донесува погрешни проценки и одлуки. На пример, за вашето прашање за СЈО, тој сигурно знае дека постои СЈО и што е тоа по дефиниција, што треба да работи и тоа му звучи правично и логично.

Но, седнал ли некогаш со специјалната обвинителка да поразговара и да види со кого си имаме работа? Да му раскаже како нејзиниот невработен внук, кого неодамна таа си го вработи, ќе ги зајакне капацитетите на СЈО, како што таа јавно кажа, да му раскаже како прима инструкции од амбасади со кого да се види со кого не, и против кого и кои обвиненија да ги отвори, а оттаму прават проценки кого политички да елиминира преку алатката СЈО? Бил или не бил виновен за ништо, па ако не им успее да го обвинат судството, да му раскаже специјалната обвинителка како бараше цел месец да нема рочишта на суд оти ќе правела свадба на ќерката, и да ја види нејзината членска книшка од СДСМ потпишана лично од Бранко Црвенковски, како и нејзините трасакциски уплати на партиска членарина преку банкарски налог, па ако сака, и графолог од Америка нека донесе за да ги спореди потписот на Црвенковски во нејзината членска книшка со кој било друг негов официјален потпис, да ја види како бега од медиумите кои не се под контрола на СДСМ односно негова котрола, да го види и нејзиното легендарно интервју на МРТВ кога 6 пати ја враќаа за да каже една проста реченица, да види како покренала обвинение против мене за наводна шлаканица која никогаш никому не му била удрена и како одиме на судења без еден елементарен доказ, чијашто цел е наша компромитација со влегувањето и излегувањето од судот, да ја чуе како вреска по судовите како недоделкана сакајќи зад повишениот тон да го затскрие своето незнаење и неспособност во спроведувањето на политички и партиски мотивираните процеси…

vmro-izbori-pres-gruevski-2

Знае ли Сорос како во минатото СДСМ избираше судии и дека сака повторно на истиот начин да ги избира? Тоа е реформата која ја посакуваат, да ги разрешеле сите судии и нови да назначеле кои ќе тераат и по задача од нивнaта партија, и по сигнал од некоја амбасада. Таква ли демократија сака Сорос да ни насади во Македонија? Затоа велам, ако Сорос смета дека прави добро во Македонија, мора да е во тешка заблуда. Тој суди, а не живее тука, не престојувал тука, и чита само од извештаи препраќани од еден на друг на трет.
Како ќе продолжи Вашата борба и Вашето справување со активностите на Сорос во Македонија насочени директно кон Вашата партија?

ГРУЕВСКИ: Како и досега, со чесен пристап кон народот, со отворено кажување на фактите и аргументите, со континуирано  надградување на нашата демократија, со труд и работа за напредок на државата и гаѓаните, со исполнување на дадените ветувања, со решавање на проблемите на народот. Колку и да е посилен и помоќен во однос на финансиската моќ и политичките влијанија, независно дали дејствува во заблуда или ја знае вистинита и свесно делува, нема да успее на ваков начин, затоа што правдата е на наша страна. Кои и да му се мотивите, нашата борба е чесна и праведна. И никогаш нема да запре, и нема да не оттргне од вистинскиот пат и зацртаните цели. Нема да не оттргне од Македонија.

ВМРO-ДПМНЕ ќе го надживее и Сорос и неговите надворешни и внатрешни слуги и платеници.

Крај на четвртиот дел од мегаинтервјуто со претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

Интервју на Груевски за „Република“ (трет дел): Унитарноста на Македонија не штети никому

gruevski-promocija-proekt-zdravstvo

Во продолжение го пренесуваме третиот од мега интервјуто на „Република“ со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски. Во овој дел разговараме за двојазичноста, кантонизацијата и промената на Уставот од една дистанца по завршување на изборите, за тоа зошто има разлики во сфаќањето на патриотизмот, како и манипулациите на Сорос со овој термин на глобално ниво и паралелите на тие околности со домашната политичка сцена.

Сепак  чувството на националист и за Вас се засили на последните избори кога се спротивставивте на двојазичноста на целата територија, кантонизацијата и на промената на Уставот во тој правец…

ГРУЕВСКИ: На последните избори СДСМ отиде со понуда кон Албанците која нема да им го подобри животот, но звучи примамливо на прв поглед, особено кога некој друг вели не. Албанците во Македонија се околу 25 отсто, Македонците околу 65 отсто. 25 и 65 не е ни исто ни приближно. За да имате двојазичност на целата територија, потребно е процентите да се изедначени или приближни, што не е случај. Второ, потребно е населението да е измешано низ целата земја и низ сите поголеми градови и села, што, исто така, не е случај во Македонија. Што корист ќе има Албанец ако во Делчево, Гевгелија, Струмица или во Кавадарци има двојазичност. Таму каде што им е потребна и корисна двојазичноста, таму ја имаат. И така треба. Тоа е правилен концепт. Ако во тој концепт нешто недостига, тоа може да се дебатира или подобри, но со закон да ја тераш повеќе од пола земја да учи албански јазик, кој нема допирна точка со македонскиот, е нелогично барање. Јазик се учи ако ти треба. Што му треба на некој во Берово, во Крива Паланка или во Демир Капија да учи албански кога во цел град или нема ниеден или има многу малку Албанци. Како ние, политичарите би им ја објасниле на граѓаните таквата одлука. Згора на сѐ, тоа чини многу и финансиски. Ајде вака да кажеме, ајде да замислиме дека политичарите во Македонија ќе донесат одлука со која сите Албанци ќе мора да научат турски или влашки. Сакале-не сакале, им требало или не им требало. Затоа што некому му паднало на памет дека така ќе освои повеќе гласови или некој му кажал така. Генерално, познавањето јазик е позитивна работа и на доброволна основа секој може да прави сѐ, и државата треба да го поттикне тоа, но сосема поинаку е да мора секој да го учи. Уште повеќе што зад идејата за двојазичност на целата територија се криеше следната идеја или план, планот за кантонизација, што не беше препознатлив само преку настапите на Заев во Швајцарија, туку и во нивната програма користејќи вокабулар кој е прикривачки, но суштината иста.

Што најмногу Ве плаши кај концептот на кантонизација?

ГРУЕВСКИ: Растурање на државата.

 Зошто? Како не се растури Швајцарија или Белгија?

ГРУЕВСКИ: Има огромна разлика меѓу нив и нас. Прво, ние живееме во турбулентен регион, со многу радикални структури и многу конфликти во историјата. Со дел од соседи кои, како и низ историјата, сѐ уште на Македонија или на дел од неа гледаат како можен плен во иднина. Не е случајно што македонското прашање сѐ уште не е затворено.

Кантонот е држава во држава, која има право на самоопределување до отцепување. А, ова е Балкан. Ние немаме по 60 илјади евра БДП по глава на жител, па тоа да ни е кохезивен фактор. Погледнете ја Босна, и таа е кантонска земја. Нека падне Белгија или Швајцарија на 5-6 илјади евра БДП по глава на жител, па ќе видите што ќе се случи со кантоните. Значи, мојот став и ставот на ВМРО не е против Албанците, туку во правец на зачувување на целовитоста и унитарноста на државата. И секој Албанец што сака да живее во оваа земја, а не во друга, треба да знае дека ние сме на негова страна, а не против него.

Федерациите и кантоните на Балканот и во источна Европа немале голем успех и обично тие делови од историјата завршувале со многу насилство, таков беше случајот и со Југославија, таков е и случајот со Босна, и со многу други примери. Она што го посакуваме е Македонија да има унитарност и територијален интегритет како Естонија и Летонија, земји кои се демократски, кои припаѓаат на НАТО и на ЕУ, со човекови права за сите, а Македонија покажа дека е подготвена да оди и подалеку во малцинските права од овие земји, кои се силно приврзани за евроатлантските интеграции. Македонија, впрочем, може да послужи како позитивен пример за многу европски држави на тој план. Значи, Македонија ќе го развива својот концепт на мултикултурност и толеранција, без процеси на федерализација и кантонизација затоа што тоа може да доведе до фрагментација на државата.

Но, да се вратиме на првичното прашање, а тоа е дека веројатно не сме дел од концептот и идеологијата на Сорос затоа што сме националисти. Не е националист тој што си ја сака државата и е внимателен да не се распадне. Тој може да е само добар патриот. Ако и тука со Сорос имаме разлики, а можно е да имаме, тогаш, дефинитивно, имаме идеолошки разлики.

Зошто мислите дека е можно да имате разлики околу патриотизмот?

ГРУЕВСКИ: Затоа што една од активностите на Соросовите невладини организации е врбување на поспособните млади луѓе низ универзитетите, од сите етнички и религиски припадности, и нивна класична индоктринација преку предавања, меѓу другото, за концептот на држава и национална припадност, а во правец дека не треба да се чувствуваат Македонци, туку граѓани на светот, утопистичка идеја која никаде не функционира, а ние треба да сме експеримент и да ја загубиме државата со таков однос кон неа. Дел од луѓето што заталкале на такви предавања, а примамени од понуди за бесплатни патувања низ светот и лесна заработка со одржување на неколку студентски предавања, ми раскажуваа подробно за оваа индоктринација. Граѓанин на светот добро звучи, ама не е реалност. Еве за почеток нека проба Сорос во Америка да ги убеди Американците дека не се Американци, туку граѓани на светот, па потоа Британците, Французите, Германците, Италијанците, Русите, Кинезите, Јапонците, Бразилците… ако му  успее идејата таму, нека дојде кај нас. Додека тој ја тера агендата кај нас, некои во нашето опкружување ги сукаат мустаќите предручек. Ако не верува, нека поживее некој месец во регионот, да го запознае лично, а не преку извештаи на корисниците на неговите пари, на кои им верува сѐ. Во време во кое има 35 активни војни за територии во светот, во време кога ни упаѓаат терористичко- криминални групи со цел да запоседнат дел од територијата на нашата држава, со оружје посовремено од нашата полиција, во време кога излегуваат разноразни извештаи на поранешни разузнавачи дека ќе се прекројуваат граници на Балканот, при што Македонија е посочена како земја од која треба да се намали еден дел, во време кога не ни ги признаваат идентитетот и името, Соросовите невладини организации пропагираат и наметнуваат чувство на срам и тоа го прикажуваат како да е под чест да се има цврст став за вакви теми. И се борат со сите сили да нѐ симнат од власт за полесно да тераат со СДСМ. Па, со таа цел нѐ прават националисти, недемократи, режим, криминалци, лоши луѓе, ни спинуваат, ни вадат од контекст…

Нашиот концепт е дека му припаѓаме на светот на човештвото, и на тоа имаме подеднакво право како и сите други, истовремено припаѓајќи кон својот народ, кон својот град, кон својата држава. Глобалниот идентитет не треба да ги негира, да ги исклучува националниот и државниот идентитет, туку тие треба да се надополнуваат, да бидат комплементарни.

Во суштина, она по што се разликуваме од тоа за што се залагаат Сорос и неговите послуги не е ставот дека луѓето се граѓани на светот, нешто со што во потполност се согласуваме, туку реалноста во која неговата агенда сака да ги избрише и релативизира државите, државните и националните идентитети кои постојат со векови, за кои се врзани многу емоции, чувства и обележја.

Знаете, во една смисла, тоа што сакаат да ни наметнат дека сме националисти, и делумно успешно го направија тоа, во голема мера ме потсетува на она што му се случуваше на новиот американски претседател Доналд Трамп. Деновиве ја читав неговата книга, свежо ми е, и затоа ќе повлечам една паралела. Низ кампањата во Америка, и таму и кај нас многу медиуми пренесуваа дека Трамп е против Мексиканците, дека Трамп е против Американците од Јужна и од Средна Америка што говорат шпански, дека е против имигрантите, против Црнците, итн. Со обзир дека не секој има време и можности детално да чита и анализира, претпоставувам многу неинформирани гласачи гласаа против него верувајќи дека навистина го кажал тоа. Читајќи ја внимателно книгата „Повторно величествена“, се уверив дека Трамп не говори така. Тој вели треба да ја сузбие нелегалната миграција, која во Америка е огромна и во најголем дел доаѓа од Мексико и од земјите со латински јазици од Јужна и од Средна Америка. Но, истовремено вели тој, парафразирам, дека приливот на имигранти што доаѓаат да живеат и да работат во Америка не треба да запре, напротив треба да се зголемат годишните квоти на имигранти од сите земји, да се поедностават, да се издаваат побрзо и поефикасно, вклучувајќи ги и Мексико и Јужна и Средна Америка, но, по легален пат, а не илегално затоа што обично преку илегалното доаѓање се спровнуваат, покрај чесни и работливи луѓе, и многу криминалци, бивши затвореници за дрога, кражби, убиства, силувања и слично, и на тој начин некои држави им ги испраќаат најлошите луѓе и се ослободуваат од нив, а тие во Америка ги трпат секојдневно последиците во секоја смисла.

А, што пренесуваа медиумите? Дека Трамп рекол оти е против Мексиканците, против имигрантите, дека имигрантите се силувачи и убијци итн. Значи, тотално вадење од контекст на една добра и благородна идеја, нешто што секој здраворазумен човек би го поддржал, но ако така стигне до него, како што е кажано. Тој додава дека на негова страна ќе се чесните и способни Мексиканци, Кинези и луѓе од други земји што не сакаат да дојдат во Америка заради криминал или живот со социјална издршка од државата, туку чесно да влезат во системот и да придонесат во издигнување на државата, а притоа да си обезбедат подобар живот за себе…

 Која е паралелата со нас?

ГРУЕВСКИ: Паралелата е со нашиот наводен национализам кон Албанците. Токму ние ги имаме направено најважните работи за нашите граѓани Албанци, никогаш не сум кажал ниту еден лош збор за нив, еве погледнете ги моите настапи за Албанците на митинзите во Штип, во Гази Баба, во Крушево, во Карпош, Велес… и на други места, каде што малку подолго го елаборирав тоа што го мислам за предлогот на Заев и за Албанците. Но, тоа не го имаат чуено Албанците, ним некои медиуми и политичари што се мои противници им врежаа во глава дека ги мразам Албанците, дека сум против нив, дека сум против албанскиот јазик, универзитети, знаме и слично, што е невистина. Тотална невистина. Не само што е невистина, туку е и обратно. И видете, тоа го говорат од СДСМ, партија која во минатото на дело покажа антиалбанство.

Значи, паралелата е во спинувањето, во лагите на медиумите и во политичкиот противник без ниту еден факт…

Крај на третиот дел од мегаинтервјуто на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, за „Република“

Мегаинтервју на Никола Груевски: Граѓанскиот сектор не смее да остане во рацете на Сорос

gruevski-miting-kumanovo-1

Зад нас остана година полна со премрежиња и пресипитувања – лични и национални – со кого, како и во каква држава ќе живееме. Ќе нѐ има ли за поколенијата или ќе станеме лекција во историските читанки. Народот одговори на овие прашања, а сега останува политичарите да ја заврши доверената задача.

Она низ што мина Македонија не е сплет на околности, туку оркестрирана, организирана и професионално одработена револуција од какви настрадале и многу поголеми и многу помоќни држави. Армии НВО војуваат во модерниот свет, а во Македонија ВМРО-ДПМНЕ ја извојува деветтата изборна победа против корумпирани новинари, сопственици на медиуми, професори, интелектуалци, аналитичари, активисти, предводени од професионални протестирачи. За светот под контрола на Сорос, за неговата моќ да ги подреди политиките во служба на својата идеологија за отворени општества, но и неговата човечка немоќ да ги надмине заблудите што му ги пласираат претставниците во Македонија, во божикно мегаинтервју за „Република“ зборува претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.

Каде бевте за Нова година?

Дома, семејно. Тоа што најмногу ни недостигаше. По Нова година, два-три дена сме во Маврово. Има многу снег, децата се пресреќни. Конечно, заедно по цел ден, неколку дена по ред…

Значи и Вие одморивте малку?

Би рекол активен одмор. Навидум одмор, инаку со мислите работев максимално на планови и на стратегии за понатаму. Носев и некои материјали со мене. Прочитав и некоја книга.

Која книга ја читавте?

„Повторно величествена“ од Доналд Трамп. Многу интересна. Ја препорачувам.

Што најмногу Ви се допадна во неа?

Ентузијазмот, упорноста, енергијата, жарот, одлучноста… Се разбира и конкретните планови и идеи на новиот претседател на САД се многу интересни и предизвикувачки…

Како со кашлањето, намаливте ли? Секоја есен-зима Ве слушаме како многу кашлате.

Да, и секоја зима одам на прегледи. Дефинитивната дијагноза е алергија. Кашлањето е само последица. Во минатото имав проблеми и со синусите, сега тоа е санирано донекаде. Но, алергијата ми се јавува секоја есен и зима, и се манифестира само со кашлање, често и многу силно, а за тоа нема лек, има само привремено санирање со лекови. Непријатно е, одзема многу енергија. Лекарите велат дека тој што ќе открие лек што трајно ќе ги лекува алергиите ќе добие Нобелова награда…

Дали Ви открија на што сте алергичен?

Не. На стандардните тестови за алергија сум негативен, но во природата, во воздухот има стотици илјади алергенси на кои човек може да реагира на еден или на друг начин.

Можно ли е тоа да е од загадениот воздух?

Можно е, но и не мора да е директно поврзано затоа што во тие периоди имам патувано во други држави и градови, но кашлањето не запрело. Годинава не земав лекови за одржување на алергијата освен спрејови, но сега почнав и веднаш се намали интензитетот на кашлањето. Есен- зима со антихистаминици и разни спрејови, и ќе дојде пролет.

gruevski

Се договоривме да направиме едно интервју поврзано со активностите на Сорос во Македонија. Често е спомнуван, особено од Вашата партија, а никогаш подлабински немало разговор со некој политичар за тоа. А на почетокот да Ве прашам, поминавте тешка година, како ја оценувате?

Тешка, но и интересна. Да, имавме тежок противник, при што не мислам на СДСМ, тој беше само параван, инструмент, маша… Да не беше зад него Џорџ Сорос со сите милиони што ги истура во Македонија, со целата мрежа од НВО, медиуми, политичари, внатре и надвор, што ги плаќа, влијание во најмоќните држави во Светот, и тоа одлучувачко влијание кога станува збор за помали земји како нашата, немаше да е толку тешко, а и економијата ќе беше посилна, ќе имавме повеќе нови отворени работни места. Иако и ова што го постигнавме не е за занемарување во една ваква тешка ситуација.

Како знаете дека Сорос има одлучувачко влијание кај најмоќните земји, кога станува збор за помали држави?

Има многу примери за тоа. Погледнете ги на пример меиловите кој Сорос ги испраќа а беа објавени на Викиликс, и се ќе ви стане појасно…човекот дава јасни инструкции што треба да се прави, и му поминуваат без многу дебата или проверки.

Од други објавени е-меилови се гледа дека влегува кога сака кај високи функционери во  Америка, договара средби од денес за утре, и има суштинско влијание. Ако има таков лесен пристап во најмоќната земја на светот, тогаш каков ли му е пристапот кај другите, помали од Америка?

Неговата фондација и по финансии и по кадровски потенцијал е најмоќна фондација во Светот која има политички цели. Сорос решил своето богатство да го употреби за да остварува влијание во две насоки- идеолошко кон создавање на т.н ” отворени општества” и финансиско,  преку шпекулации и однапред познати политички исходи во одредени земји да профитира на берзата.

По некое време, цели институции, цели министерства, можеби и цели влади, и нивни разузнавачки агенции се инфицирани со неговите гледишта, со неговата идеологија, со неговиот поглед и цели. Дополнително, и самите тие си наоѓаат некој дополнителен интерес од таквото делување, и тераат со сите сили, а ние тука разговараме за Заев, или СДСМ…Каков Заев, какви бакрачи…

Зошто е така насочен кон Македонија, кон ВМРО-ДПМНЕ?

Huligani-SDSM-UJP boja soros

Прво не е од сега, тој 25 години исто делува, но сега во последните 2-3 години позајакнато.

Секогаш кога ВМРО-ДПМНЕ  е на власт, неговите институции се против ВМРО-ДПМНЕ, и секогаш кога СДСМ е на власт, повторно неговите институции се против ВМРО-ДПМНЕ, како центар десна и конзервативна политичка партија. Не постои една работа што ја направил ВМРО-ДПМНЕ во овие 25 години, а за која една негова институција како институтот Отворено општество, НВО, финансирана од него, медиум, или слично рекле дека тоа е добро. И обратно, нема ниту еден чекор на СДСМ кој го осудиле. Значи се што е од нас е лошо, се што е од СДСМ е добро, или ако не е добро барем се премолчува. Човекот кој 25 години е главен на институтот Отворено општество во Македонија е член на Централниот одбор на СДСМ. Од лани навидум се пензионираше, но всушност си постави лице кое е негов послушник, кое никој не го познава, ниту му го знае името, а ги води истите политики на претходникот. И тие не се ни кријат дека се дел од СДСМ. Имаат говори против нас на политички митинзи организирани од СДСМ. Затоа ние почнавме да ги поистоветуваме и велиме СДСМ/Сорос.

bitola proslava vmro narod

Со политичкото влијание на СОРОС, ќе ти свртат и некои влади и нивни амбасадори да се занимаваат со тебе на дневна основа и тие тераат, и ти викаат за Ваше добро работиме, сакаме да Ви помогнеме….

Неговата мрежа во Македонија, освен што има НВО, директно финансира, некои би рекле корумпира голем број новинари, сопственици на медиуми, професори, интелектуалци, аналитичари, активисти, протестирачи, да, како што вели Трамп професионални протестирачи.

Под своја контрола имаат ставено и голем број луѓе низ институциите на системот, административци на високи позиции, судии, обвинители, лекари, еколози, и секаде каде оцениле дека ќе им затребаат за остварувањето на нивните цели. Значи делуваат и внатре, со пари и со индоктринација, и делуваат надвор со влијание кај најмоќни влади и политичари. Во Македонија имаат монопол во секторот НВО, бидејки 95 отсто од НВО се финансирани од средства на Сорос, или влади каде тој има влијание, па парите заеднички ги насочуваат и ги договараат активностите. Ако им треба т.н. ,,шарена револуција,,, тогаш преку НВО тоа го прават со пари.

Зошто македонската влада дозволила да е така со НВО?

Прашањето е на место, и тука сте делумно во право. Ако нашиот домашен приватен сектор нема чуство за подршка на НВО, и го оствава целокупно во рацете на еден надворешен меѓународен играч и странски држави, тогаш исто толку критика треба и за владата која досега доделуваше симболични средства за НВО, и на тој начин НВО станаа армија зависна од Сорос, но и во служба на неговите политики. Секоја влада во секоја држава одвојува посериозни средства за граѓанскиот сектор, без притоа да влијае на неговата работа. Кај нас, потфрливме на тој план, и тоа е секако првата, а би рекол и најважна мерка во планот за десоросиозација на општеството како што кажавме во нашиот предлог. Мора да се најадат средства, да се помогне да се развие независен граѓански сектор во Макаедонија. Несмее граѓанскиот сектор во иднина да остане само во рацете на Сорос и на странски влади. Денес ако сакаш да работиш во граѓански сектор, или мора да работиш за Сорос и да ја прифатиш неговата идеологија и цели, или нема место за тебе во граѓанскиот сектор. Таа грешка во иднина несмее да и се повтори на Макеоднија. Нека работи и нека инвестира Сорос во НВО, но мора активистите на НВО да имат и други извори на финсирање доколку имаат квалитетни проекти, а тие проекти мора да ги отценуваат експерти кои не се политички зависни од која и да е власт ниту пак да се зависни од странски влади и поединци.

Велите армија НВО…

sobir narod

Да класична армија, НВО Сорос во Македонија ги направи модерна армија. Денес битката не е со пушки и пиштоли како пред 100 години, туку со НВО, корумпирани медиуми и новинари и влијание на моќни странски медиуми и моќни странски  влади да нивните политики кон една земја ги насочат во правец на неговите цели. Тоа е реалноста и за жал така дејствува Сорос. И тогаш те прават што сакаат. Те гмечат, те сукаат, како тесто. Ќе те направат и криминалец, и лопов и предавник, и идиот, и неспособен, и монструм, се што ќе наумат. Па оди после ти излези на избори. Ќе ти измислат триста афери, купишта лаги и дезинформации, едно зборуваш, друго се пренесува итн.

Еве на пример погледнете што правеа со Прогласот на ВМРО-ДПМНЕ од 17ти декември. Ние таму јасно кажавме дека ќе ја продолжиме нормалната комуникацијата со амбасадорите, тоа на медиумите и кај аналитичарите платени од Сорос никаде го нема, но има дека сме објавиле војна на амабасадорите, и дека сме решиле да се самоизолираме. Ние кажавме дека некои амбасадори претераа во мешањето во внатрешните работи на земјата и дека тоа мора да запре, тие тоа го спинуваа дека сме против Америка и против Западот, против НАТО и ЕУ. Никој од нив не пренесе дека во истиот проглас кажавме дека бевме и ќе бидеме западно ориентирани, за членство во НАТО и ЕУ, и за стратешка соработка со Америка. Никој.Нивните платени аналитичари секоја вечер мелат иста приказна, зборувај ти што сакаш. Може светски медиуми како Асошиејтид Прес или Вашингтон Пост корекно да ја пренесат информацијата, но неможе истото да го направат медиумите финансирани од Сорос фондацијата во Македонија.

Но, има лек и за тоа…

Пред да зборуваме за лекот, дозволете да ве прашам, зошто го прави ова Сорос во Македонија, кое е Вашето мислење?

akt216-gruevski-narod-sobir-1

Како што кажав не го прави само во Македонија, туку во поголем број земји, не само од регионот и од источна Европа, туку како што гледате и во самата Америка.

Второ, од она што сум прочитал за него во некои земји ударите ги прави заради финасиски матерјални причини, за да заработи многу пари, во некои пак заради идеолошки причини.

Тој има одредена идеологија за која многупати и јавно говори, која ја заснована на принципи кои ги дефинира за отворени и затворени општества, при што идеологиите на конзервтаивните влади, десноцетристичките влади најчесто му личат на затворени, што е тотално неточно, ама тој така го доживува тоа.

Не случајно сите негови НВО и платеници секој ден зборуваат за слобода и демократија. Тие кои живеат овде во земјата знаат дека тоа го имаме, но мора да ги оправдаат парите кои ги трошат. Никој од нив нема интерес да му ј каже вистината. А ним им верува.Сорос, освен еднаш во1991 год на еден ден, никогаш не бил во Макеоднија, и тој сликата за нас ја прави според тоа што му го кажуваат оние на кои им верува. Тој ги прифаќа нивните ставови и носи одлуки на база на тоа, потоа плаќа за горе долу преку тие луѓе да ја смени реалноста, која му е преставена како реалност. Последиците ги трпи целиот народ, а тој Сорос веројатно верува дека прави некоја добра работа, плус тоа му го потврдуваат оние кои му креирале такво мислење. Да бил тука барем една недела или две, да се прошетал низ градовите и да поразговара со народот, би се фатил за глава околу тоа што прави, но тој нема време за тоа.

Мислите ли дека не е свесен што прави и каде се трошат неговите пари?

vmro-sobir-boris-trajkovski

Видете, тој има многу информации за Македонија и за нас, многу повеќе отколку што верувате. Многу. Но искривени, неточни и погрешно пласирани. Јас сум убеден дека барем дел од проблемот се и неговите заблуди, а не само различната идеологијата од нашата.

Сѐ уште мислам дека не е свесен кого поддржува во Македонија и против кого е. Неговото мислење за нас, кое подоцна го наметна и кај некои структури на Стејт департментот и кај други влади е базирано на многу дезинформации и на свесно направени погрешни толкувања на нашите чекори и политика. На пример, спротивно од тоа што го декларира јавно, вклучително и во неговата последна колумна пред нова година, тој, свесно или не, во Македонија поддржува криминалци, авторитарни политичари, политичари што оставија без работа повеќе од 200.000 работници во процесот на транзицијата и низ процесот на криминалната приватизација, а еквивалент на тоа во Америка, според големината, е како во неколку години да се избркаат од работа околу 35 милиони работници. Како? Многу едноставно, направија закони со кои државните фирми место преку берза или на друг конкурентен начин, им ги продадоа за симболичен износ на олигарси блиски до својата партија, за овие потоа да им ја финансираат партијата и самите нив, политичарите од СДСМ, за кои Сорос смета дека градат отворено општество.Тие стари комунистички директори не знаеја да отворат нови пазари. Со распадот на комунизмот старите им се затворија поради либерализацијата, па ги избркаа вработените на улица, но капиталот го задржаа. Само поради ова, а има уште многу причини, да сум јас на негово место не би помислил да поддржам таква партија.

Или да земеме уште еден пример. Поддржува лидер фатен на дело, со легално направена снимка по наредба на обвинител, како бара мито од бизнисмен и како раскажува дека сите бизнисмени во неговата општина во која тој е градоначалник на ист начин плаќале мито, дури и се чуди како тој што дошол кај него не е запознаен со редот во општината.

Поддржува политичка елита, за која е докажано дека дава лажни ветувања поради кои и неколку пати беше казнета од мнозинството народ. Елита што финансиски и економски ја фрли Македонија на колена, која кога владееше владееше без никаков економски концепт за државата, и елита што никогаш, буквално никогаш нема привлечено странска грин филд инвестиција, која отворила едно работно место во земјата кога била на власт. Ова го кажувам сега, кога поминаа изборите, за да не се сфати дека е дел од кампања. Не е. Тоа е дел од реалноста. Затоа, велам, надвор од идеолошкиот дел, мислам дека Сорос е во заблуда и не верувам дека ќе ја признае. Не ја познава земјата, прима само извештаи од луѓе на кои им верува, а тие, пак, од лица од структурите на СДСМ. Најголем дел од вработените во НВО и во други институции што ги финансира Сорос се активисти на СДСМ или дури и нивни функционери, како, на пример, претседатели на локални организации и слично.

Сорос поддржува партија што кога владееше, а и денес кога владее по општините низ Македонија владеe недемократски, авторитарно, ја задушува слободата на медиумите до максимални граници, потоната е во криминал и во корупција, спроведува класично мафијашко водење на владата, или денес општините, политичка елита која народот го гледа само како средство, како инструмент да дојде на власт и до државните ресурси и што подолго да се задржи на неа заради свои лични интереси.

Еве земете го примерот на актуелниот претседател на СДСМ за кој се откри дека со години, поголем дел од позначајните тендери во општината која ја води 11 и пол години ги доделувал на неговите роднини и високи партиски функционери. Тоа ли го подржува Сорос? За тоа ли ги троши неговите пари во Македонија? Му го кажал ли некој ова? Сигурно не, ниту пак ќе му го каже, или ако му каже ќе му каже дека се е тоа некаква местенка. Или земете го примерот со случајот Цареви кули, каде  лидерот на опозицијата, договорил мафијашка зделка со некој бизнисмен за да ги избегне плаќањата на комуналии кон општината, да ги изгради на диво објекти по донесувањето на законот за легализација на дивите градби, а тој да му овозможи легализација како да е изградено пред законот. Заборавиле само дека гугл секои 6 месеци врши снимки на цела земјина топка, и таму јасно се гледа кога е изграден објектот. Такво ли владеење подржува Џорџ Сорос?

Знае ли Сорос дека шефот на опозицијата за кого овој троши милиони евра за да го донесе на власт е амнестиран во криминална афера тешка 8 милиони евра, приближно колку што Сорос годишно троши во Македонија.Или му кажале дека и тоа е местенка?  Знае ли дека долго време исто се правдаше дека не барал амнестија и неможел да ја спречи одлуката на претседателот на државата, а сега откога се смени законот и секој има право да побара поништување на амнестијата, ,,лидерот,, никаде го нема, и чека да застари делото. Не ли е ова мафијашко владеење, и ова ли го подржува Сорос, или за тоа никој ништо не му кажува. Како што веројатно никој не му кажува дека заменик-претседателот на СДСМ заедно со сопругот имаат месечни примања од околу 10 илјади евра, во земја со просечна месечна плата од околу 370 евра, од кои поголем дел од парите се од издавање на сопствениот имот вклучувајќи го и оној во кој живеат, на фирмата каде сопругот и е управител.

Знае ли Сорос дека кога неговиот пулен Заев треба да се појави на суд за корупција, шефот на опозицијата не доаѓа и вели дека бил на средба со некој амбасадор, што потоа амбасадорот јавно го негира, и на крај се покажува дека бил на средба во амбасадата со некој волонтер преведувач. И воопшто кој за средба со амбасадор одложува судско рочиште освен ако не е до срж корумпиран и виновен? Знае ли Сорос какви закани упатува кон медиумите кои не го поддржуваат човекот кој тој финансиски го подржува за да стане премиер? И тоа јавни закани. Прогласувајќи ги јавно за свои непријатели тие медиуми на прес конференција.  А тие медиуми си знаат уште какви не закани имаат кои не се јавни, туку испратени преку гласници, со цел да ги замолчат да зборуваат за неговиот криминал, лаги и погрешни политики.

Да, за жал, свесен или можеби несвесен, тој си знае најдобро, Џорџ Сорос подржува во Македонија владеење на една корумпирана и криминална политичка елита, автократски лидер на кој не смее никој да му се спротистави за време на партиските седници на ЦК, наследници на поранешните комунисти, тотално отуѓени од народот, и кој народот го гледаат само преку призмата на својот личен интерес. Тој го финансира, токму она за кое јавно се декларира дека е против и дека се бори, а всушност се бори токму против оние, кои со сите слабости, имаат најмногу направено за зацврстување на демократијата, слободата, економијата и државата во целина. Тешко ми е да поверувам дека тоа го прави свесно.

Крај на првиот дел од мегаинтервјуто на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, за „Република“. 

Интервју на Мане Јаковлески: Старото членство е незадоволно што изгубивме гласови, ќе има промени во ВМРО-ДПМНЕ

mane-jakovleski-pred-dik

Манојил (Мане) Јаковлески, како еден од основачите на ВМРО-ДПМНЕ, за време на изборите беше ангажиран како координатор на ветераните и старото членство на партијата. Токму тој испрати и пораки дека не треба да се игра со интересите на државата бидејќи правите патриоти ќе реагираат. Со него разговаравме за долгата политичка криза, за се поостриот тон кој го користи ВМРО-ДПМНЕ кон сите свои критичари, па дури и кон своите поранешни членови кои им се спротиставија на изборите. За формирањето на новата Влада, за реформи во државата но, и во самата ВМРО-ДПМНЕ, Јаковлевски вели дека има простор, но одговорност има и кај опозицијата.

Фактор: Се надеваме дека тензијата од изборната кампања нема да се прелее и во овој постизборен период. Беа искажани многу тешки обвинувања, еден повисок тон кон странските амбасадори и за вклученоста на албанските гласови за опозицијата, дали тоа и наштети на партијата?

mane-jakovlevski-zname-makedonija

Јаковлевски: Ова се десети избори по ред и јас кажав ако вака продолжиме да го смениме Уставот секогаш кога вмро е на власт да има избори еднаш годишно за СДСМ да може да победи. За Албанците да разјасниме, јас имам многу повеќе вистински пријатели Албанци, а дел од нив и гласаа за ВМРО-ДПМНЕ. Тие си ја сакаат Македонија како своја татковина, тука се родени нивните татковци и дедови. Тие не се согласуваа со кампањата на Зоран Заев за федерализација и двојазичност. Ние Македонците како поделена нација имаме само една македонска држава и тоа на мал процент на вистинската територија, затоа не може да дозволиме некој да ја подели. Им кажав јас и ветераните, старите, тврдокорните членови на ВМРО-ДПМНЕ да не си играат, за да не почнеме ние да правиме проблеми. Западните мешетари направија еден куп проблеми низ светот. Што? Тие ли ќе дојдат овде за да не смируваат, тогаш не ни требаат. Убеден сум дека тие имаат голем дел од вината бидејќи го храбреа Заев дека е Месијата и тој ќе ја води Владата. Тешко на Македонија ако ја води Заев бидејќи таа повеќе нема да биде каква ја познаваме. Народот покажа дека не се сложува со федерализација и двојазичност.

Фактор: Контра поента е дека СДСМ тврди дека кампањата за албанскиот јазик ја водеше за еден граѓански концепт за подобро меѓусебно разбирање. Од друга страна, вашиот коалиционен партнер ДУИ одржа средба со Алијансата на Албанците каде постави платформа за издигнување на албанскиот јазик заедно со други барања кои мора да ги прифати некоја македонска партија за формирање на влада. Дали ДУИ ќе бара премиер или претседател на Собрание, ќе биде ли тоа прифатливо за ВМРО-ДПМНЕ?

Јаковлевски: Ако ДУИ притиска со овие барања и ја направи истата грешка како ДПА која излезе од Владата во 2008-ма, ќе стане една минорна незначителна партија. ДУИ самата бараше победникот од македонскиот и албанскиот блок да направат коалиција. Ако самата тоа го погази тоа ќе биде нивен крај. ДУИ не очекуваше дека со помош на „Чадорот“ на Заев ќе им биде направена една игра да изгубат гласови и тоа повеќе нема да го дозволат.

Фактор: Дали се започнати преговорите со ДУИ?

Јаковлевски: Јас не сум во раководството и во тие органи на партијата кои се одговорни и тоа не можам да го знам, но би требало деновиве да започнат преговорите.

Фактор: Во кампањата се вели дека граѓаните најмногу се „пие“ од политичкиот отров. Многу лесно се прогласуваат предавници, па дури и ваши поранешни членови кои ви упатија голем број на критики. Може ли тоа да се смири?

mane-jakovleski-panel-diskusija

Јаковлевски: Има неколку кои се отргнаа од ВМРО-ДПМНЕ и направија огромна штета за себе и за партијата. Ако во 90-тите влегле во ВМРО-ДПМНЕ со чесни намери, како нас поради идеологија и аманететот тогаш немаше така лесно да излезат и јавно да плукаат. Јас на изборите бев координатор на ветераните и старото членство и вистина е дека има незадоволни, има грешки кои треба да се поправат, не е се идеално. Односот кон старите членови треба да се подобри и се работи на тоа. Дел од старото членство сепак, излезе на изборите и гласаше за нас. Кекеновски, Љубе, Стојанче и Георгиевски ни одзедоа 24-25 илјади гласови и нанесоа штета, но не толку на партијата колку на државата.

Фактор: Самиот збор федерализација многу лесно го користите, а речиси никој не го наметна како реална опција во кампањата ниту ДУИ, ниту СДСМ?

Јаковлевски: Не е така. Еве самиот Заев во Швајцарија збореше за кантоните. Јас сум живеел 30 години во Берлин, Германија. Тврдам дека нема ниту една европска земја која им дала толку права на малцинствата како Македонија. Зошто во Германија и Франција ги бркаат на пример Ромите? Ние имаме министри, градоначалници, директори од сите етнички заедници. Македонија е како мешана салата, ама со вкус. Ако нашиот парламент го има во било која европска земја таа ќе се распадне ви тврдам, ќе се испотепаат меѓу себе. Затоа тие не можат да ни држат лекции за демократија и нема никаква потреба од двојазичност или федерализација.

Фактор: Политичката криза трае предолго, особено во последните две години, постои голема поделеност меѓу народот, особено внатре меѓу Македонците. За сите црни сценарија за кои зборите не би имало простор доколку постои единство, зошто тогаш го ширите овој страв?

Јаковлевски: Кризата точно е дека трае предолго, но решнието е едноставно. Јас го познавам Бранко Црвенковски, доаѓал во Берлин. Тој треба да го фати за уши Зоран Заев и да го тргне од партијата, него и уште десетина лица во партијата. Нас насушно ни треба квалитетна опозиција и ние не сме безгрешни, но ако има кој да ги детектира правилно и ние подобро ќе работиме.

Фактор: Кога веќе го споменавте Црвенковски и некои млади кадри во СДСМ го критикуваат неговото време, па велат мора да постои кривична одговорност конечно во Македонија за некој политичар со што ќе се направи исчекор напред. Истото важи и за сомнежите за криминал во раководството на ВМРО-ДПМНЕ?

Mane-Jakovleski

Јаковлевски: Јас велам кој се огрешил нека одговара пред законот, а друго е интересот на државата, сепак треба сомнежите да се докажат. Но, еве што направи СЈО, цела година постои, се партизираше и работи непрофесионално ниту еден предмет не им помина.

Фактор: Да, но критиките се дека не се обезбедени доволно услови, дека судството е под притисок и има бројни институционални пречки?

Јаковлевски: Ако СЈО навистина обезбеди квалитетни докази пред судот од тоа никој не може да побегне. Велат дека судството е партизирано, па да ве потсетиме дека токму СДСМ во еден ден смени 600 судиии, тие за кого работат сега, дали се независни. Јас не се сомневам дека судовите делуваат демократски. Не може кога пресудува во ваша корист да е добар и обратно, тоа се двојни стандарди.

Фактор: Груевски побара 63 пратеници но, не ги доби, каде ги гледате грешките. Во кампањата повеќе се насочи на неколку економски мерки, додека пак опозицијата говореше за демократски реформи, подобрување на јавната сфера, на медумите, правосудството. Ако немате правна сигурност, независни институции и критички медиуми, како би имале економска стабилност и прогрес?

Јаковлевски: Вистина е дека се фокусиравме во програмата на економските мерки. Целата програма на 500 страници е економска и тоа е добро за ова време кога невработеноста беше многу висока, со цел да го подобриме стандардот. Но, не се концетриравме на политиките, можеби не ги препознавме намерите на СДСМ да ја активира албанската дијаспора и да дава многу пари за гласови. Не дававме лажни ветувања и да даваме погрешни насоки на луѓето.

Фактор: Во едно идеално сценарио за вас ВМРО-ДПМНЕ ќе формира Влада, но ќе има тесно мнозинство. Како ќе се искористи наредниот период, ќе има ли конечно реформи во области кои се нотирани како критични?

Јаковлевски: Постојано зборуваме за диктатура, ако е така како може Заев секоја вечер да излегува на телевизија и да критикува, па до сега би требало да биде уапсен, а него ни влакно не му фали. ВМРО-ДПМНЕ секако, ќе формира Влада, но таа нема да биде стабилна бидејќи немаме големо мнозинство како што баравме 63 пратеници, па можеби за година две ќе имаме нови избори. И во тој период државата ќе функционира ве уверуваме, ние сме навикнати на постојани проблеми. Не за џабе се викаме Македонија, мораме со маки. Ќе излеземе од оваа криза многу посилни. Проблемите со медиумите ќе се решат. Прво треба да се избрка СОРОС и Владата ќе обезбеди пари за помагање на медиумите но, со промакедонска политика, а не за странски интереси.

Фактор: Треба ли ВМРО-ДПМНЕ да се демократизира, бидејќи има перцепција дека е премногу центристичка партија и нема внатрешна дебата, барем така ние ја гледаме однадвор. Има ли критики кон раководството, се бара ли одговорност за нив и промени?

mane-jakovlevski

Јаковлевски: Јас реков, не сум дел од раководните органи, но како член ги следам сите процеси. За гласовите кои ги изгубивме, тие што ни ги повлекоа партиите на Љубчо, Љубе и останатите, како и на гласови на кои ние не им посветивме доволно внимание мора да има промени. Критики од старото членство има и кон новите функционери кои не ни требаше да се доближат до партијата, а не да добијат високи позиции. Тие се одалечија од народот. Добар дел и на тие што најмногу им помогнавме ни го свртеа грбот. Некој да ти даде парче леб а, ти да плукаш на него не е христијански. Меѓутоа и самиот претседател Груевски најави дека по изборите ќе има големи промени кои ќе се случат, тие се за доброто на партијата и на државата. Функциите не се вечни, добро е што Груевски е многу ангажиран, има визија како да ја развие Македонија и треба да му оставиме простор да ја продолжи економската програма.

Извор: Фактор.мк

Керим: Процесите да се вратат во институциите, сите да бидат внимателни вклучително и странските дипломати

srgjan-kerim

Срѓан Керим во интервју за Сител оценува дека македонските политичари се тие кои одговорноста треба да ја преземат во свои раце и битката за свои права да ја водат во институциите наместо да ги подгреваат тензиите.

-Мислам дека треба да се вратиме на она што е клучно, а тоа е 11 декември. Се случија избори и избори на кои излегоа 67 проценти од граѓаните на Република Македонија со гласачко право. Тој факт само по себе нешто кажува, дека граѓаните се заинтересирани да се излезе од повеќегодишната сериозна политичка криза. Тоа е факт кој е неоспорен и многу важен како смерница за сите актери во оваа земја, вклучувајќи го тука и меѓународниот фактор. Тензијата се зголеми заради тоа што на разни начини се оспоруваше фактот кој го соопшти Државната изборна комисија, дека ВМРО-ДПМНЕ победи на овие избори. Дури сега слушаме личности кои имаат влијание и авторитет во оваа земја, дека бројките не биле важни за легитимноста, туку други бројки и фактори. Јас би сакал со такви луѓе јавно да полемизирам бидејќи ако вака ги поставуваме работите отвораме пат кон продлабочување на политичката криза и една хаотична анархична состојба. Сите да се вразумат и да ги прифаќаат фактите, вели Керим за Сител.

Тој вели дека Македонија е земја која 25 години гради одлични дипломатски односи со сите земји, како и дека земјата на сите меѓународни претставници им ги овозможила сите права за следење на изборите. Керим додава дека нивна задача е да ги следат случувањата, но не и да се мешаат во внатрешните прашања затоа што институцијата со која треба да комуницираат е МНР.

-Не е коректно, не е во ред да одредени меѓународни претставници си даваат слобода да се мешаат директно во процесот изборен, во неговиот резултат, во последици политички со тоа што даваат преку медиумит е оценки. Тоа не е задача на дипломатски претставници и дипломатски мисии. Четирите политички партии  во Македонија прифатија Пржинската спогодба да биде процес и решение за излез од кризата и во тоа учествуваа и претставници на меѓународниот фактор, конкретно на ЕУ и САД и тоа беше одлука која беше донесена од страна на политичките партии и сите учествуваа во тоа решение и сите носат одговорност за спроведување на тоа решение. Клучна карика и политички гледано и од гледна точка од интерес на Македонија е изборите да поминат регуларно и редовно и да се вратиме во институциите за Македонија да напредува, посочува Керим.

Целото интервју на Керим може да го погледнете во видеото во продолжение.