Како Жерновски од криминалец и корумпиран стана погоден за извршна власт? ЛДП го исклучи од партијата!

Градоначалникот на Центар Андреј Жерновски, во наредниот период ќе добие висока функција во извршната власт и според внатрепартиски информации на Курир од СДСМ ќе влезел и во извршниот одбор на партијата, истиот тој Жерновски кој токму од СДСМ беше обвинуван дека е криминалец. И членовите на СДСМ се шокирани од оваа одлука на нивниот лидер, самите тие прашуваат како да бидат сигурни дека сега тој ќе е некорумпиран, нема да злоупотребува моќ и дека ќе е способен за извршување висока функција на централно ниво.

Партијата во која што Андреј Жерновски беше лидер во периодот од 2011 до 2015 година, ЛДП вчера одлучи да го исклучи од партијата. Лица кои се поупатени во оваа тематика велат дека покрај најавата на Жерновски дека заминува во СДСМ, на оваа одлука кумувале и криминалите кои беа откриени за Жерновски во минатите три месеци.

Граѓаните се прашуваат дали мотото на СДСМ е „Ако крадеш ќе напредуваш“, додека пак членството на владеачката партија е гневно на одлуката на лидерот Заев, да му даде така одговорни функции, едната онаа која ќе ја добие во извршната власт, додека другата најверојатно во Извршниот одбор на партијата, а претходно токму Мирослав Шиповиќ од СДСМ, три месеци откриваше за криминалите на Жерновски. Инаку, Шиповиќ долго време претседател на Општинската организација на СДСМ во Општина Центар.

Претседателот на Советот на Општина Центар, низ текот на летото откри како Жерновски криминално ги трошел парите на центарци, за свое лично збогатување и задоволување на свои потреби.

Шиповиќ обвини дека градоначалникот на Центар, во текот на неговото четиригодишно владеење со општината со пари на центарци си шетал низ Европа и посетувал фудбалски натпревари. Тој кажа дека градоначаникот лажел дека бил на приватно патување, а излегле сметки дека тоа го платила општината.

-Градоначалникот ЛАЖЕ, на прашање на советник ИЗЛАЖА дека бил приватно во Франција а излегоа сметки за пат и престој кои ги платила Општината, лаже и дека со мене нема односи од моментот кога ме намести, Тој почна од првиот ден апсолутистички ( Груевистички ) да се понаша во Општината и од првиот момент немаме добри односи. Наместо да соработува со советниците за доброто на граѓаните тој соработува со луѓе вон Општината за свое добро, пиша на Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ исто така на Фејсбук откри дека Жерновски си плаќал службени патувања, за кои не побарал дозвола и не поднел извештај за целите на службеното патување, обвини Шиповиќ

-Забележливо е дека градоначалникот Андреј Жерновски си се шетал по Париз на сметка на Општината, а притоа од никого не побарал дозвола за тоа, ниту пак поднел извештај за службеното патување, пишува Шиповиќ. Секој што службено патува знае дека за да се изведе службено патување треба одлука Управен одбор(во нашиот случај Совет на општината) и потоа на истиот орган му се поднесува извештај за остварените цели и задачи на службеното патување.

На крај во статусот Шиповиќ прашува: „А лани нели имаше некој фудбал во Франција?“.

Шиповиќ исто така откри дека Жерновски, со како што самиот тој вели неговите пајташи си направил договор меѓу општина Центар и Градежна фирма за вонсудско порамнување во износ од 90 милиони денари или 1,5 милиони евра и истите на три месеци биле платени.

Тој тогаш кажа дека со писмен допис барал да му се достави договорот на увид, бидејќи има сериозни индиции оти е прекршен законот за финансирање на единиците на локалната самоуправа.

-Таков договор мора да биде одобрен од Советот на општина Центар, а воопшто не е ни разгледан, и градоначалникот не ми го доставува. Што ли крие? Ама аматер е за мене, јас со 40 години искуство, тој со ниедна, ќе откријам се што мува, напиша Шиповиќ на Фејсбук.

Шиповиќ тврдеше и дека корупцијата на Жерновски оди преку неговиот шофер, односно дека за маркица или за изградба на граѓаните им се јавува шоферот.

-Добро е што перцепцијата за корупција на градоначалникот е помала од претходните гарнитури, но не е добро што граѓаните се уште препознаваат корупција кај градоначалникот и неговиот ШОФЕР, пишува Шиповиќ.

Граѓаните коментираат дека доволно им било и волку кратко време, колку што е Заев на власт, нешто повеќе од 3 месеци, за да видат со какви луѓе си имаат работа, дека станува збор за луѓе кои гледаат само за лично ботање, а не за доброто на граѓаните. Во минатиов период се откри скандалозниот начин на збогатување на фамилијата Заеви, кои ја користат моќта која во овој момент ја има премиерот Зоран Заев и за багателни суми купуваат акции во фирми, како што беше со „Герас Цунев“, каде братучедот на премиерот, Трајче Заев купи 22,25 проценти од акциите за само 20.000 евра. Уште од низата скандали со збогатување на функционерите во Владата на СДСМ е и тендерот кој фирма на вицепремиерот Кочо Анѓушев го доби од ЕЛЕМ, во вредност од 2,6 милиони евра.

Стефан Влахов-Мицов: Криминалец, Татар и терорист го сквернават македонскиот Илинден

Последната желба на Гоце Делчев била еден ден коските да му бидат вопрестолнината на слободна Македонија.

По 71 година, гробот на Делчев во црквата„Св.Спас“ ќе биде осквернавен од окупатори против кои се бореше цел живот. На 1август 1902 година за бугарските врховисти и влада Делчев им напиша: „Не сакам дадавам отчет на тие кои со своите дејствија ја малтретираа Внатрешната организацијаповеке од турската власт“.

Точно 115 години подоцна, бугарските врховисти и македонските одродници и криминалци наметнуваат „пријателска“ окупација врзМакедонија и македонскиот народ.

Делчев не виде, но ја претскажа причината за таквиокупации во 20-иот век: „Јас не знам народ кој толку многу трпел од своите синовиизроди како македонскиот!“ Се додека не беше убиен по предавството од Софија, Делчев не прифаќаше бугарска окупација: „Додека моето рамо држи пушка, Бугарин во Македонија нема да владее“. Нам, на потомците ни остави порака да грее „сонцето на слободата, но не бугарско сонце“.

Денес, Македонија е окупирана истовремено од татаробугарите, од шиптарите и американците, обединети преку неофашизмот и тероризмот. Во Македонија владее квинслишка криминално-терористичка хунта, а во Скопје и во другите градови шетат американски тенкови, шиптарски банди, бугарски полицајци и агенти. Исто како во 1941г., само што германските нацисти се заменети со американски.

ДО ТАА СОСТОЈБА СЕ СТИГНА ЗАРАДИ КОНТИНУИРАНОТО ПРЕДАВСТВО ОД РАКОВОДСТВАТА НА СДСМ И ВМРО-ДПМНЕ ОД 1991 Г. ДО ДЕНЕС:

1). Владата на ВМРО-ДПМНЕ потпиша капитулантска Декларација со Бугарија во 1999 г. во која се откажа од македонското национално малцинство во Бугарија и го понижи македонскиот јазик сведувајќи го на службен јазик.

Денес, веќе преку Договорза „пријателска“ окупација, владата на СДСМ дозволува ЦЕЛОСНО МЕШАЊЕ НА БУГАРИЈА ВО МАКЕДОНСКИОТ ОБРАЗОВЕН СИСТЕМ, НАУКА, КУЛТУРА, МЕДИУМИ, СУДСТВО ОД ПОЗИЦИЈА НА „ЗАЕДНИЧКАТА ИСТОРИЈА, КОЈА ГИ ПОВРЗУВА ДВЕТЕ ДРЖАВИ“.

ВО ЗАТВОР ЌЕ ОДАТ СИТЕ, КОИ ГО БРАНАТ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, ИМЕ (ИДЕНТИТЕТ), ЈАЗИК, ИСТОРИЈА И КУЛТУРА.

2). Владата на СДСМ го смени македонскиот Устав и знаме, а во 1995 г. потпиша капитулантска Спогодба со Грција. Потоа, неколку влади на ВМРО-ДПМНЕ не ја укинаа, а ги продолжија преговорите со Грција за менуване на македонското име.

Денес, владата на СДСМ го завршува овој процес за менување на името и поклонувањето наантичката македонска историја на Грција. Исто како и подарувањето на македонската историја од средниот век досега, на Бугарија.

НЕЗАВИСНО ШТО МАКЕДОНИЈА Е ЕДНА ОД ЧЕТИРИТЕ ДРЖАВИ ВО СВЕТОТ ЗАЕДНО СО КИНА, ИНДИЈА И ЕГИПЕТ, КОИ НИКОГАШ НЕ ГО МЕНУВАЛЕ СВОЕТО ИМЕ.

3). Раководствата на СДСМ и на ВМРО-ДПМНЕ колективно го прифатија капитулантскиот Охридски договор, кој го зададе првиот смртоносен удар врз македонската држава. Затоа и никој од тие раководства не беше казнет за предавстватаво однос на Бугарија, Грција и Албанија.

Со прембулата на ревидираниот македонски Устав од 2001 г. македонскиот народ престана да биде државнотворен народ и се трансформира во етничка заедница. Со преамбулата на окупациониот договор со Бугарија, Македонците се изедначуваат со Татаро-Бугарите и престануваат да бидат дури заедница.

Цел свет со исклучок на македонските предавници и петоколонаши, знаат ШТО СЕ ТОА БУГАРИ: ХАОТИЧНА МАСА ЛУЃЕ СО КАМЕЛЕОНСКА ПСИХА. ТИЕ НЕ СЕ АВТЕНТИЧНИ ТАТАРИ, ТУРЦИ ИЛИ МОНГОЛЦИ, АМИ ЃУБРЕ ОД ПОВЕЌЕТО АЗИЈАТСКИ НАРОДИ. ЗАТОА И ОД НИВНАТА ПОЈАВА ОД СРЕДНИОТ ВЕК НАВАМУ, НА ЗАПАД ГИ ТРЕТИРААТ СО ПСИХОЛОШКИ И МЕДИЦИНСКИ ТЕРМИНИ И ВО ПАРЛАМЕНТИТЕ СЕ ПЛУКА НА„БУГАРИ“.

За исконскиот простотилак на „Бугарите“ е доволно да се каже дека тие се топорат да ги уништат Македонците и македонизмот, а немат поим што е тоа македонизам.

Македонизмот е поврзан со македонскиот космополитизам и е израз на алтернативниот човечки дух, кој ќе владее со светот по уништуването на варварите од САД, НАТО и нивните ГМО продукти како Бугарите, Шиптарите и Грците. Македонците за сите нив се како вонземјани, кои го чекаат моментот да ги средат засекогаш.

За крајот на Бугарите како вид уште во 2013 година напиша еврокомесарот Хан во својот реферат „Бугарија по Бугарите“. Познати бугарски публицисти признаваат дека на таа територија мора да бидат населени нормални и цивилизирани етноси. Куриозитетно е дека Бугарија не го признава македонскиот народ, јазик и историја, а досега Македонија признава вештачката конструкција „бугарска нација“ и„бугарски јазик“, кој и до денес не е целосно кодифициран:

1). Се знае дека „бугарската нација“ е конструкција на Русија, затоа и повеќе од 90 % од бугарските преродбеници, трговци, црковни дејци, револуционери биле руски агенти. Мегу попознатите се: Софрони Врачански, водачите на Априлското востание од 1876, Бенковски и Стамболов, Љубен Каравелов, војводата Панајот Хитов, Петко Славејков – издавач на „Македонија“, првите премиери во кнежество Бугарија – Тодор Бурмов и Драган Цанков, спонзорот на Софискиот универзитет Евлоги Георгиев.

Вкупно тоа се стотини и стотини платени агитатори. Ако кон нив се додадат и српските агентикако Христо Ботев, Стојан Заимов, Никола Обретенов, игуменот на Тројанскиот манастир (каде што се е криел Левски) Макариј и.т.н. едвај ли ќе остане некој „Бугарин“, кој не бил странски агент.

2). Во споредба со македонскиот јазик, со завршната кодификација (почната од Мисирков во 1902) која трае само неколку месеци 1944-1945 г., кодификацијата на бугарскиот јазик трае повеќе од 70 години.

По создавањето на бугарското кнежествоимало три официјални писмени системи: Трновска, Каравелова и Дринова.

Јазичната комисија формирана во 1884 г. била неуспешна. Решенијата на кодификациската комисија од 1893 г. исто биле отфрлени. До 1899 г. се воделе жестоки јазични борби. Затоа глупи се тврдењата дека Гоце Делчев и другите лидери на МРО пишувале на литературен бугарски јазик. Тогаш таков не постоел, туку имало целосен хаос. Едвај во 1899 г. бил воведен присилно Иванчовскиот правопис, во 1921 г. министерот Омарчевски направил нова реформа, во 1923 г. Цанковски уште една реформа, во 1945 г. била направена наредна кодификација. При сите кодификации станува збор за крупни менувања, при што бугарската азбука броела 35 букви, потоа 32, за на крај 30 букви. Причината е во тоа дека и денес на територијата на Бугарија има региони (Трнско, Родопите, Добруџа) каде што бугарските „дијалекти“ се посебни јазици. Не може да разберете ниту збор од тоа што ви кажуваат.

Во времето на социјализмот, писателот Станислав Сивриев сакаше да напише во списанието „Родопи“ роман на родопски„дијалект“. Едвај успеал да напише расказ, затоа што за секој збор мораше да има превод.

ЗА ДА НЕ БИДЕМЕ ЗА ПОТСМЕВ ПРЕД СВЕТОТ КАКО „БУГАРИТЕ“ СО НИВНАТА НАЦИЈА, КУЛТУРА И ИСТОРИЈА, МОРА ВЕДНАШ ДА ГИ ОТФРЛИМЕ СИТЕ НИВНИ ПРЕТЕНЗИИ КОН НАШЕТО СВЕТО ИМЕ И БИБЛИСКА ИСТОРИЈА. МЕЃУ НАС И ТАТАРОБУГАРСКИТЕ ФАШИСТИ ПЛУС ТЕРОРИСТИТЕ ШИПТАРИ НИКОГАШ НЕМАЛО И НЕ МОЖЕ ДА ИМА НЕШТО ЗАЕДНИЧКО.

И за едните и за другите важат зборовите на бугарскиот писател националист и академик Николај Хајтов: „Бугаринот ако го притиснеш газ дава, ако го отпуштиш газ бара“. Пред 120 години тоа го забележал и Гоце Делчев: „Или тие ќе те газат или ти ќе ги газиш“. Најголемиот бугарски банкар пред 1944 г. Атанас Буров вели за бугарските мани: „Бугаринот е мрзлив и затоа завидува насите други. Затоа што завидува, тој е и лажго, а поради тоа е и крадец. Покрај тоа не енавикнат да се бања и мириса лошо. И на крај секогаш е несреќен, затоа што сака да има повеќе одколку што заслужува. Па, така е незадоволен од се“.

Не случајно окупаторите Шиптари и Татаробугари повикаа за македонскиот Илинден американски војници и тенкови да им го чуват газот. Тие ќе им го зачуваат толку, колку што Германците во Втората светска војна. Само што, ПО ПОБЕДАТА НА МАКЕДОНСКА МАКЕДОНИЈА КОЈА ЌЕ ЈА ИЗВОЈУВА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД, НЕМАДА БАРАМЕ ФАШИСТИЧКИ И ТЕРОРИСТИЧКИ ГАЗОВИ, ТУКУ ГЛАВИ.

Пишува: Стефан Влахов-Мицов

ВМРО-ДПМНЕ: Лагите на криминалецот Зоран Заев излегуваат на површина

Лагите на криминалецот Зоран Заев излегуваат на површина. Криминалецот Зоран Заев од една страна го лаже народот дека ќе застане во заштита на националните интереси, а од друга страна не се откажува од реализирањето на Тиранската Платформа, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Во продолжение следува интегрален текст од соопштението на ВМРО-ДПМНЕ

При вчерашната прес конференција неговиот коалиционен партнер Зијадин Села изјави дека ниту потпишал, ниту има намера да потпише или почитува гаранција побарана од Претседателот Иванов.

За Села откажувањето од Тиранската Платформа би било како да се откаже од иднината на своите деца.

Зоран Заев ќе мора да избере дали ќе остане на гаранцијата дадена пред Претседателот Иванов и граѓаните и ќе ја отфрли двојазичноста на банкнотите, униформите и носењето на резолуција за геноцид врз Албанците или ќе си го погази зборот и ќе тргне во реализација на ветувањата дадени пред лидерите на албанските партии.

ВМРО-ДПМНЕ и народот знае колку тежи зборот на Зоран Заев. Многу пати Заев едно зборувал, а друго правел. Многу пати Заев едно ќе кажел преку ден, а веќе друго кажува следниот ден.

На криминалци кои лажат како Зоран Заев не може да им се верува.

Ваквото деструктивно однесување, насочено против македонскиот народ и државата, нема да трае.

Народот секогаш победува.

Илиоски до СДСМ: Полна ви е устата со правда и правна држава, а Заев е најголемиот криминалец

Пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Илиоски на продолжението на конститутивната седница обраќајќи се до колегите-пратеници од СДСМ побара да го запрашаат нивниот лидер Зоран Заев за криминалот што го прави во општина Струмица.

– Кога устата ви е полна со правда и правна држава, прашајте го Зоран Заев како продава квадратен метар во Струмица. Евро за црквата, евро за Вицето – рече Илиоски.

ВМРО-ДПМНЕ: Наследничката на лустрираниот кодош Милчин застана зад работењето на аболицираниот Заев

СДСМ и Сорос се лице и опачина на истата паричка. СДСМ и Сорос се заедничкиот именител на актуелната криза и сите деструктивни и ретроградни политики во земјава, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Во продолжение го пренесуваме целиот текст интегрално:

СДСМ/Сорос ги уништија невладиниот сектор и независната мисла.

Со последниот јавен настап, наследничката на соработникот на службите Владимир Милчин, докажа дека Сорос целосно го поддржувал и прикривал Заев во криминалното владеење со Општина Струмица.

Наследничката на лустрираниот кодош Милчин, ја прогласи Струмица за најуспешна Општина заштитувајќи го Заев за криминалот и украдените 8 милиони евра во случајот Глобал.

Со нејзиниот настап Сорос застана зад работењето на аболицираниот Заев кој од бизнисмените изнудува по едно евро од квадрат за Вицето. Сорос застана зад дивоградбите на Цареви кули и зад принципот тендерите во Општина Струмица да се делат само на милионерите од кланот Заеви.

Сега е целосно јасно зошто наследничката на Милчин ја фаќа паника дека после 24 години, институциите конечно си ја вршат својата функција и како и во секое друго правно лице вршат инспекциски надзор.

Народот на 11-ти декември гласаше против деструктивната политика на СДСМ/Сорос. Народот гласаше против платеничката револуција, против насилството врз полицијата, против вандализмот, палењето и уништувањето на државни институции и спомен обележја. Народот гласаше против СДСМ/Сорос и испратипорака дека е време за десоросоозација.

Повредениот Трајковски со дебело криминално досие – не му е прв пат да е дел од вооружени пресметки

Со три прострелни рани, вчеравечер околу полноќ бил донесен во болница Даниел Трајковски, во скопското криминално подземје познат како Близнакот од скопската населба Ѓорче Петров. Повредениот Трајковски е со дебело криминално досие и не му е прв пат да е дел од вооружени пресметки.

Според информациите, Близнакот бил донесен во Ургентниот центар на Клиниките „Мајка Тереза“ со прострелни рани во пределот на градниот кош, стомакот и раката.

Според информациите објавени во медиумите, на пукотниците им претходела брктоница со автомобили во при која, повредениот загубил контрола, удрил во една жардинера на булеварот Партизански одреди кај бензинската станица Макпетрол по што врз него биле истрелани повеќе куршуми.

Според неофицијалните информации, Трајковски бил сам во возилото. По пукањето, напаѓачот побегнал. Трајковски според неофицијалните информации во болница е префрлен во полу свесна состојба и веднаш испратен на операција.

Даниел Трајковски Близнакот е познат лик во скопското подземје. Никогаш не ја криел својата блискост со СДСМ, а често фигурираше и како телохранител на дел од највисоките структури на партијата. Од МВР се уште нема официјални информации, но дел од медиумите веќе почнаа да шпекулираат со можните причини за инцидентот. Според овие шпекулации, Близнакот станал жртва на луѓето од кои изнудувал пари.

Даниел Трајковски со дебело криминално досие

– Фалсификување на исправа 01.01.1997 година
– Употреба на исправа во невистината содржина 01.01.1997 година
– Насилство, 06.05.1997 година
– Насилство, 05.09.1994 година
– Насилство, 26.07.1994 година
– загрозување на безбедност во сообраќај, 23.01.2011 година
– Давање лажен исказ во кривична постапка со особено тешки последици по обвинетиот, 02.07.2010 година
– Спречување на службено лице во вршење службено дејство, 14.02.2007 година
– Тешка телесна повреда, 24.05.2003 година
– Насилство, 05.06.2003 година
– Напад на службено лице при вршење работи на безбедноста, 08.09.2003 година
– Недозволено изработување, држење и тргување со оружје или распрскувачки материјали, 09.10.2006 година

Пишев: Заев секогаш кога е фатен во нов грабеж исчезнува, тој се дави во матните зделки

Аболицираниот криминалец Зоран Заев секогаш кога е фатен во нов грабеж исчезнува, вели пратеникот Васил Пишев.

Во продолжение следува интегрален текст од прес-конференцијата на Пишев.

Заев со денови молчи за незаконското постапување, фалсификување, узурпирање на државно земјиште и изигрување на законот во случајот со објектот на Цареви Кули. Заев се крие во врска со најновата афера во која е вклучен заедно со неговиот долгогодишен пријател Коце Ристовски, кој фигурира како сопственик на луксузниот комплекс Цареви Кули. Заев молчи ама граѓаните на Струмица, но и целата македонска јавност веќе знаат дека тој го озаконил криминалот и му дозволил на својот верен пријател да легализира објект по истекувањето на законскиот рок за легализирање на дивоградби.

Скандалот да биде поголем другарчето на Зоран Заев, Коце Ристовски освен што бил почестен со незаконска легализација на луксузниот комплекс Цареви Кули, му бил и еден од најомилените тендер пајташи на Зоран Заев. Коце Ристовски и неговата фирма Чамчифлик Голд ДООЕЛ години наназад редовно добивале јавни набавки од општина Струмица и јавното претпријатие ЈПКД Комуналец Струмица.

Ова значи дека Другарчето на Зоран Заев, Коце Ристовски бил дел од мрежата на фирми на Заеви преку која се испумпувале милиони од парите на граѓаните на општина Струмица.

Ова е класичен пример на пријателство базирано на милиони народни пари.

Еве само неколку примери од плодното пријателство на Заев и Коце Ристовски, потврдено преку јавни набавки за ЈПКД Комуналец од Струмица:

Чамчифлик Голд ДООЕЛ со ЈПКД Комуналец Струмица склучил договор за јавна набавка за мермери и гранити за 300 броја споменици на 24.02.2014 година во вредност од 8 милиони и 260 илјади денари, односно со еден договор добил речиси 150 илјади евра, пари на Струмичани.

На 20.01.2009 година истата Чамчифлик голд ДООЕЛ склучила договор за јавна набавка за мермери и гранити за 300 броја споменици пак со ЈПКД Комуналец Струмица овојпат во изноз од 4 милиони и 300 илјади денари.

На 07.10.2010 година неверојатно но вистинито, Чамчифлик голд на Коце Ристовски сопственикот на луксузниот комплекс на Цареви Кули повторно набавил мермер и гранит за 300 броја споменици за потребите на ЈПКД Комуналец Струмица во износ од 4 и пол милиони денари.

На 22.11.2012 година договорот со ЈПКД Комуналец Струмица за набавка на мермери и гранити за 300 броја споменици во вредност од цели 7 милиони денари или 120 илјади евра, го добива, како што веќе сите претпоставувате Чамчифлик Голд ДООЕЛ Струмица, фирмата која врши угостителска дејност во незаконски легализираниот комплекс на Цареви Кули.

Скапоценото пријателство на Заев и Коце Ристовски не се ограничува само на јавни набавки за КПКД Комуналец. Чамчифлик голд има склучувано договори за јавни набавки и директно со општина Струмица.

На 22.05.2015 година за подготвителни работи со изведба од бехатон плочки за потребите на општина Струмица Чамчифлик голд склучува договор директно со својот долгогодишен пријател Зоран Заев во вредност од 6 милиони 560 илјади денари.

На 03.04.2012 склучен е уште еден договор меѓу Чамчифлик голд и Општина Струмица за јавна набавка: изведба на поплочување на тротоар на бул. Гоце Делчев во Струмица во вредност од 3 милиони 896 илјади 487 денари.

На 11.07.2012 година, Чамчифлик голд и општина Струмица склучуваат договор за јавна набавка – изградба на градско корзо во вредност од 6 милиони 579 илјади и 89 денари.

41,095,576 денари или речиси 700 илјади евра од само 7 договори за јавни набавки добива фирмата на долгогодишниот пријател на Зоран Заев Коце Ристовски, истовремено и сопственик на угостителскиот објект кај Цареви Кули кои Заев го легализира на криминален начин вон законски определениот рок.

Почитувани,

Само со 7 тендери испумпани се 700 илјади евра. Очигледно многу скапо, речиси бесценето е пријателството меѓу Заев и сопственикот на хартија на објектот кај Цареви Кули Коце Ристовски.

Јавноста отврено прашува: Колку пари од овие милиони завршија во менувачницата на Вицето?

Кој е бенефитот на Зоран Заев противзаконски да го легализира објектот на Коце Ристовски на Цареви Кули, а патем да му обезбеди и стотици и стотици илјади евра преку јавни набавки на својот долгогодишен пријател?

Аболицираниот Зоран Заев се дави во матните зделки. Струмичани веќе не прашуваат дали, туку очекуваат Зоран Заев да одговара за своите криминали. Зоран Заев ќе мора да се соочи со правдата и да му се конфискуваат сите украдени пари од граѓаните.

Жугиќ искоментира, а Заев се препозна дека е „Црпнат, криминалец, антимакедонец, штетник“

Црпнат, криминалец, антимакедонец, штетник, нарачател на немири – вака се гледа себеси Зоран Заев.

Денеска во електронското издание на еден од мегафоните на СДСМ – Фокус, се појави напис преку кој Зоран Заев реагира на фејсбук статус на директорката на Театар Комедија, Јелена Жугиќ.

Zaev-Zugik-FokusЖугиќ, видно револтирана од хулиганските и вандалски протести во Скопје организирани од Заев и СДСМ, на својот фејсбук профил напиша статус во кој се осудува дивеењето на ордите на СДСМ низ главниот град, уништувањето државен имот и обидите да се рушат споменици.

Zugik-Zaev-crpnat„За црпнатиот. Доста го уништуваш Скопје! Доста ги тероризираш граѓаните на главниот град! Доста! Скопјани како и останатите граѓани на Македонија имаат право на мир, на спокој и нормален живот!

Не можеш ти еден криминалец (додуше аболициран) со антимакедонска агенда да го држиш главниот град во заложништво. Огромните финансиски штети не се ништо во споредба со спокојот што секојдневно со месеци ни го земаш на нас скопјаните! Остави го Скопје на раат! Оди си и земи си ги со тебе платениците и звиждаљките и звиждајте си на нивата од кај што доаѓаш и за промена фарбај си го Глобал или менувачницата на батето.

Скопје бил и ќе остане урбана средина со своја култура и традиција, а ти и твојата банда платеничка марш од Скопје. ДОСТА Е!“, стои во статусот на Жугиќ.

Ако некому не му беше јасно кој е црпнатиот аболициран криминалец кој ги тероризира граѓаните се погрижи човекот лично. Зоран Заев реагираше на неадресираниот статус на Жугиќ и потврди дека и тој интимно се пронаоѓа во критиките искажани од директорката на Театар Комедија.

„Од злосторничкото здружение од власта таа е поставена да го води Театарот Комедија. Фрустрацијата на госпоѓава оди до таму, за да се има соживеано со улогата што ја има добиено од власта да го води театарот комедија, па така со своите блесави коментари е и самата комедија“ – изјавил Заев за Фокус по повод статусот на Жугиќ.

Zaev-Zugik-izjavaЗа потсетување, жестоката реакција на Жугиќ дојде после двомесечното постојано попречување на движењето на цивили и нивно тепање, вандализирање споменици, уништување и ограбување државен имот од страна на протестирачи организирани од СДСМ. Очајот кулминираше во понеделникот кога по којзнае кој пат беше уништена фасадата на Министерството за правда и имаше обид да се урне споменикот на Прометеј во „Жена парк“.

ВМРО-ДПМНЕ: Заев да побара да се поништи и аболицијата за „Глобал“ и да ги врати украдените 8 милиони евра

„Аболицијата дадена од претседателот Црвенковски нема да ја коментирам во јавноста. Tоа е негово уставно и законско право“ рече помилуваниот криминалец Зоран Заев со солзи радосници во 2008 година кога благодарение на Црвенковски си ја спаси кожата, се вели во соопштението од владејчката ВМРО-ДПМНЕ.

Криминалецот Зоран Заев тогаш не побара повлекување на аболицијата и не ги врати украдените 8 милиони евра. Помили му беа парите отколку да ги организира дивите орди на СДСМ да удрат по државата и институциите.

Криминалецот Зоран Заев мора да побара писмено укинување и на срамната аболиција со која избега од одговорност во случајот „Глобал“, да ги врати 8-те милиони евра и да се соочи со заслужената казна.

Криминалецот Зоран Заев и бандата околу него се прочитана книга од граѓаните. Граѓаните не сакаат деструкција и не сакаат да бидат жртва на налудничавите идеи на Заев. Граѓаните знаат дека не се работи ниту за демократија, ниту за слобода, туку се работи за обид да се спаси кожата на криминалецот Зоран Заев и неговите бандити.

Затоа Зоран Заев сака да продолжи кризата и да нема избори. Зоран Заев и неговата деструктивна политика може да егзистираат само во услови на криза.

На 5-ти јуни ќе му дојде крајот на сето ова.

Интегрален текст од соопштението на ВМРО-ДПМНЕ

Груевски: Мотивот на Иванов е патриотски, но ние не се согласуваме да бидеме во исти кош со криминалец како Заев

Следејќи ги тезите на претседателот тој навистина има патриотски мотиви, сака да помогне за доброто на државата, вели во интервју за Канал5 телевизија претседателон на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.

-Претседателот Иванов е претседател на државата зад кого што застана ВМРО-ДПМНЕ, ние го предложивме и ако не беше партиски кандидат, не беше член на партијата и сега не е, но сепак заради неговите квалитети и заради неговите блиски ставови со нас го предложивме и тој стана претседател на Република Македонија и ние го почитуваме. Факт е дека тоа што сега го направи не може да се најде некоја законска уставна грешка и ако гледам СДСМ зборува за такви работи, измислува се и сешто, меѓутоа во тој дел перфектно ја има завршено работата во правно уставниот дел. Го следев внимателно неговиот говор, неговите тези и можам да кажам дека навистина мотивот е патриотски и токму затоа нашата реторика кон него е многу поумерена отколку реториката на СДСМ, меѓутоа сепак ние не можеме да се согласиме да бидеме ставени во исти кош, со еден класичен криминалец каков што е Заев. Со еден ноторен лажго, со еден патолошки лажго, со човек кој што е спремен да си ја продаде државата и државните интереси заради негов личен интерес, со човек кој што е безкичмењак, за нас е неприфатливо, за мене лично неприфатливо е да бидам во исти кош со една таква личност, со човек кој што едно збори друго прави, човек што ги лаже и најблиските во неговата околина, неговите најблиски пријатели, неговите најблиски соработници во партијата, човек што ја лажи целата нација и да бидеме ставени во исти кош со него, тоа е неприфатливо иако повторувам следејќи ги тезите на претседателот тој навистина има патриотски мотиви, сака да помогне за доброто на државата и тука не можам да му најдам забелешка ниту пак во тој уставно законски дел, но ставањето во исти кош со една ваква негативна личност, личност која што во својата изборна единица, во четвртата изборна единица има 62 посто негативно мислење за него- рече Груевски.

Груевски посочи на анкетите кои покажуваат колкаво е негативната перцепција за Заев во неговата изборна единица, во неговиот регион, каде 62 отсто од луѓето имаат негативно мислење на сите јавни анкети, а помалку од 20 отсто имаат позитивно.

-Со еден таков човек кој што ја лажеше целата нација дека била најприслушкуваната личност во државата, а сега гледаме како сите нас не извади како прислушкувани а него не го слушнавме, сега гледаме како СЈО само разговорите фабрикувани од луѓето од ВМРО-ДПМНЕ ги анализираат, а ниту еден негов разговор не анализираат а не поведуваат постапка. Со еден таков човек со еден таков народно кажано таков преварант да бидеме во исти кош за нас е неприфатливо и токму затоа јас лично а гледам и голем дел од луѓето околу мене поднесоаа барање до претседателот да најде некој правен основ да не иземе од сето ова за да не бидеме во клубот на овој човек, кој ќе биде запамтен во негативниот дел од историјата на државата- истакна претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.