Груевски: Декларацијата за заеднички настап на претстојните локални избори е вовед за нова победа на изборите

Nikola-Gruevski

На граѓаните на Република Македонија потребен им е напредок, потреби се чекори кој ќе го направат животот подобар, потребни се решенија. За да се случи тоа неопходно е дејствување. Чесно, посветено и секогаш со граѓаните, ова денеска го изјави лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски при потпишувањето на декларацијата за заеднички настап на претстојните локални избори на коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ.

-Политичките партии, потписници на оваа декларација за заеднички настап на престојните локални избори денес одлучно застануваме заеднички, за на граѓаните да им ја понудиме најдобрата кадровска и програмска понуда. Она што не обединува, Македонци, Албанци, Турци, Срби, Роми, Власи, Бошњаци, и сите останати е потребата за напредок. Тој напредок ќе го понудиме, тој е е желба за подобар живот.  Оваа декларација за коалициски настап е вовед во нова победа на престојните избори, рече Груевски.

Тој истакна дека се базираме на концептот на развој и напредок на Македонија, подобар стандард на граѓаните, но пред се визијата за Македонија која нема да запира и назадува, туку ќе продолжи на патот кон просперитетот, работата и реализацијата на нови дела и проекти, кон унапредување на локалната самоуправа како севрис на потребите и барањата на граѓаните.

-Со нас е проверено дека можеме и знаеме. Ние покажавме дека нашата заедничка визија знаеме да ја преточиме во многу работа од која резултатот се решени комунални и инфраструктурни проблеми, нови водоводи, канализации, училишта, градинки, патишта и 10.359 реализирани ветувања за општините и граѓаните. Овие резултати покажуваат дека стоиме зад тоа што го говориме, дека граѓаните може секогаш да се потпрат на ВМРО-ДПМНЕ и политичките партии кои стојат зад оваа декларација. Овие резултати ветуваат дека тоа што ќе го понудиме и на овие локални избори ќе биде преточено во нови километри асфалт, нови цевководи, нови објекти, нови подобрени услуги за граѓаните. Затоа слободно може да кажеме дека оваа не е само декларација потпишана само помеѓу политички партии, туку е декларација потпишана со граѓаните, која својата верификација ќе ја добие на 15 октомври со една убедлива победа на локалните избори, вели Груевски.

Тој потенцираше дека овие локални избори не се само обични избори за градоначалници и локални совети, ова се избори за Македонија.

-Во минатиот период владата  покажа неспособност да се справуваат со проблемите на граѓаните. Погледнете ги штетите во само три месеци, пад на економијата индустриското производтсво, пад на просечните плати, растот на трошоците за живот и цените на производите, кампања против инвеститори и хаос во секој ресор на нивното работење. Тоа е одраз не само на нивното незнаење, туку и на нивната катaстрофална кадровска политика. Сега гледаме дека истото го прават и во пресрет на локалните избори. На тоа ние ќе одговориме одлучно со најдобрите кандидати, со најдобрите визии, идеи и проекти во интерес на граѓаните. Нашата понуда посветеност, одговорност и знаење ќе биде најдобриот одговор на хаосот и неизвесноста која СДС ја предизвика, рече Груевски.

Тој изјави и дека Македонија ќе се врати на патот на успехот и развојот. Тој пат ќе го одиме ние заедно со граѓаните. Пред нас престојат нови победи. Овие победи ќе ги добиеме заедно со граѓаните, со многу работа и грижа за народот и државните интереси. Овие избори се ново утро за Македонија, каде заеднички, сложно, обединето ќе продолжиме да работиме за граѓаните и за државата, да се вратиме на патот кој значи стабилост и сигурност. Секогаш сме за работа, проекти, решавање на проблеми, секогаш на прво место ни е државата, на страната на Македонија.

Модераторот Роберт Велјановски истакна дека декларација е печат на еден заеднички концепт кои граѓаните ќе го препознаат и кој нуди нова визија за унапредување на општините кои треба да ги води локална власт која директно ќе ги решава предизвиците, потребите и барањата на граѓаните.

-Ние одлучно застануваме на патот на штетните политики кои со само три месеци директно задираат во државните интереси и интересите на граѓаните без разлика на нивната етничка, верска или идеолошка припадност. Нашата посветеност, одговорност и знаење ќе бидат најдобриот одговор со кои ќе се спротиставиме на деструктивноста и неспособноста на нашиот политички опонент и тоа ќе го сториме на демократски и фер избори на кои граѓаните јасно ќе ја препознаат и потврдат разликата, рече Велјановски.

Анкета на „Павел Шатев“: ВМРО-ДПМНЕ со убедлива предност пред СДСМ

Narod-VMRO-miting-pred-Sobranie

Во рамките на проектот „Избори 2017“ во кој ќе бидат спроведени и објавени серија на истражувања на јавното мислење како на национално, така и на локално ниво, Институтот Павел Шатев ја спроведе втората национална анкета на јавно мислење.

Во периодот помеѓу 9-12 Септември 2017 година Институтот Павел Шатев спроведе телефонска анкета на 1230 испитаници со цел да ги утврди перцепциите на македонските граѓани кон повеќе актуелни политички прашања. Во истражувањето спроведено на ниво на Република Македонија, беа опфатени сите шест изборни единици, како и повеќе демографски карактеристики на населението вклучително пол и возраст, а исто така беше направена поделба и според руралните и урбани места на живеење при што Скопје е земено како посебна целина.

ЗАКАНИ, УЦЕНИ И ПОТКУП: СДСМ ќе ги загуби локалните избори, спасот се гледа во МВР и масовна корупција

Zaev-Spasovski-potkup-albanci

Ангажман на полицијата во функција на СДСМ на изборите и користење државниот буџет за поткуп на гласачи за да им дадат поддршка на претстојните изборите ќе бидат главните адути на Зоран Заев и неговата партија, кои според анкетите се соочени со пораз на локалните избори закажани за 15-ти октомври.

Поставувањето на Оливер Спасовски за прв човек во МВР, кој воедно беше и генерален секретар и потпретседател на СДСМ, треба да обезбеди строга партиска контрола врз полицијата, како и притисоци врз граѓаните својот глас да го дадат за партијата на Заев. Тоа го открива и swot анализата во штабот на СДСМ во Кисела Вода.

-Ова е swot анализа, до која дојдовме, односно swot анализа која што тие самите ја објавија а се однесува на анализа на слаби и силни страни на секоја партија која што ја прават во рамки на свој општински комитет. Јавно, дрско и брутално СДС како главна полуга на овие избори го истакнува користењето на полицијата во функција на изборите. Погледнете, прва работа која е наведена е контролата и употребата на МВР во изборни цели. Ова е тежок скандал, ова е противправно делување и ова е криминал, изјави вчера претседателот на Изборниот штаб на ВМРО-ДПМНЕ, Спиро Ристовски.

Spiro-Ristovski

 

 За ова, рече Ристовски, некој треба да одговара и мора да одговара. За ова некој ќе одговара.

-Ги повикуваме чесните полицајци да не дозволат да бидат инволвирани во вакви активности, а сите оние од СДС коишто ќе посегнат по вакво нешто, по следните предвремени парламентарни избори догодина ќе одговараат. Ова е директно мешање на партијата и државата, и директно и експлицитно злоупотребување на полицијата во партиски цели на СДС. Еве колку вреди СДС, еве колку се силни. Воопшто не се, главен аргумент за избори не им е програма, не им е работа, туку употребата на полицијата! И тоа која полиција, онаа полиција на која СДС и посакуваше Куманово да им се деси, онаа полиција која ја каменуваа, тепаа, оние полицајци кои се дел од стотината полицајци кои СДС физички ги повреди и долготрајно ги понижуваше. За какви фер избори Заев зборува, кога во време кога држи прес со амбасадорот Жбогар за демократски избори, во штабовите на неговата партија заговараат употреба на полиција за избори.

Вториот сегмент е масовната корупција преку бизнис секторот и купување на гласови, односно употреба на државниот буџет во партиски цели на СДС, за да корумпираат гласачи, за да притискаат гласачи заради социјалната помош, заради субвенциите за земјоделците, заради платите и заканите од отпуштања.

-Срамно и недостоинствено. Ова е уште еден доказ колку се слаби и колку и тие самите се свесни дека народот не ги одобрува нивните штетни политики, па сега посегнуваат по злоупотреби од најголем вид. Сакаме ова да го истакнеме за да укажеме со какви услови се соочуваме, и јасно да претставиме дека СДС нема намера за фер и демократски избори. И бараме одговорност. На совеста на ДИК, јавното обвинителство и на меѓународната заедница е дали ќе реагираат на овој тежок, навистина тежок скандал, или ќе се обидат при очи да се прават дека ова не го гледаат. Истовремено сакаме да порачаме, на овие избори на СДС нема да му помогне ништо. Ниту бандитите кои ги подготвуваат за изборни манипулации, ниту нивната партиска полиција, ниту целиот државен буџет. Одиме напред. Нашата победа веќе се чувствува и ништо и ништо нема да може да ја спречи, потенцираше Ристовски.

СДСМ знае дека ќе ги загуби изборите, тоа го потврдуваат и анализите на „Павел Шатев“

Незадоволство од работењето на новата Влада предводена од СДСМ и Зоран Заев, и неспособност како главна карактеристика е оценката која ја даваат граѓаните. Ова резултира со вртоглав пад на СДСМ, покажуваат резултатите од најновата анкета на Институтот „Павел Шатев“.

Повеќе од половина од испитаните граѓани, 52.1.процент, одговориле дека не се задоволни од досегашната работа на новата Влада.

30.9. проценти сметаат дека неспособноста е главната карактеристика на новиот тим на „Илинденска“, додека за 15.3 проценти од анкетираните тие ја продале државата.

На прашањето, „Помеѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ кој има подобра партиска програма (без испитаници Албанци)“, високи 49.6 проценти одговориле ВМРО-ДПМНЕ.

ВМРО-ДПМНЕ води и во однос на партискиот рејтинг и довербата која ја има кај граѓаните. На претстојните локални избори, 37.8 проценти од анкетираните граѓани сметаат дека ВМРО-ДПМНЕ ќе победи, додека 20.7 отсто велат дека тоа ќе биде СДСМ.

Доколку следната недела има избори, гласот за ВМРО-ДПМНЕ би го дале 26.7 отсто од испитаниците, додека 18.8. за СДСМ.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски останува лидер на партија со најголема доверба кај народот. 27.2 проценти се изјасниле дека најмногу доверба имаат во него, додека на Заев му веруваат 15.6 отсто од испитаните граѓани.

Телефонската анкета на Институтот „Павел Шатев“ е спроведена помеѓу 29 август и 1 септември на 1250 испитаници со цел да се утврди перцепцијата на македонските граѓани кон повеќе актуелни политички прашања во Република Македонија. Во истражувањето кое беше спроведено на ниво на Република Македонија, беа опфатени сите шест изборни единици, како и повеќе демографски карактеристики на населението вклучително пол и возраст, а исто така беше направена поделба и според руралните и урбани места на живеење при што Скопје е земено како посебна целина.

Делев: Локалните избори ќе го најават заминувањето на оваа ненародна власт која ја покажа својата неспособност

Hristijan-Delev-pres

Поминаа 100 дена блокирање проекти, стопирања, економско уназадување, задолжувања, неработење и непромислени и површни потези. Поминаа 100 дена од нова атиреформска влада и тие 100 дена се промашени денови за македонските граѓани, за македонската економија и македонското стопанство, истакнува кристијан Делев од ВМРО-ДПМНЕ.

-Помина и безличната пресконфернција на Зоран Заев за овие 100 дена во која не кажа никаков реализиран проект, конкретни резултати, бројки и статистики. А кој резултат да го прикажат кога во најважната сфера како економијата предизвикаа катаклизма. После долго време индустриското производство бележи пад од 2,2 %. Ова ја покажува целата нивна безидејност, немање концепт и неспособност. Падот во индустријата може да предизвика негативни импликации на извозот, вработеноста, бруто домашниот производ. Дополнително, наместо просечна плата од 500 евра, СДС успеа да ја намали просечната плата за 0,7%. Ако вака почнаа за три месеци со негативни резултати, прашање е како оваа неодговорност ќе заврши по македонското стопанство и стандардот на граѓаните. Обидот на СДС да го покрие својот неуспех со популистички мерки како субвенционирање на минималната плата, само може да предизвика уште поголеми штети. Да покриваш минимална плата со пари на граѓаните не е долготраен и издржан концепт, бидејќи откако ќе помине предвидениот рок од 9 месеци работите ќе станат уште полоши, работодавците ќе почнат да отпуштаат работници, да намалуваат плати или да им бараат дел од платата работниците да го вратат назад. Тоа е класично сеење на магла сега пред локалните избори кое има за цел да ги корумпира гласачи, кое ќе има краток век, но со страшни буџетски импликации и негативно влијание врз целокупната економија во Македонија, истакна тој.

Делев потенцира дека погрешните политики на СДСМ во економијата може да предизвикаат премногу сериозни и далекусежни последици од кои потоа ќе бидат потребни години да се поправат.

-Наместо намалување на даноците и обезбедување на подобри услови во стопатсвото СДС најавува покачување на даночните стапки. Тоа веќе почнува да ги одвраќа 60-тина потенцијални инвеститори, а за жал слушаме дека и постоечки 3 странски инвестиции планираат да ги отселат своите погони од Македонија и на улица да остават илјадници работници. Стравуваме дека заради неодговорноста на СДС лесно може да се повторат несреќните слики од деведесетите кога секојдневие беше затворање на фабрики, а близу 200 000 работници ги изгубија своите работни места. Несериозниот пристап не се однесува само кон странските инвеститори. И домашните компании и бизнисмени се засегнати од тоа. Наместо најавените 140 милиони евра помош кои СДС ги најавуваше во кампањата, гледаме дека се планира покачување на сите давачки кон државата, што ќе резултира со клуч на многу фирми, ако тоа претходно не го направи УЈП на послушникот Лукаревска. Концептот на СДС во економијата е поразителен. Тие се водат од максимата после нас потоп. Секоја недела безмилосно се задолжуваат со аукции на државни хартии од вредност, а згора на се се потрошија 170 милиони евра од девизните резерви. Ова ќе предизвика дисторзија на макроекономијата, но уште полошо ќе влијае на кредитниот рејтинг на државата, а лесно може да се загрози долгогодишниот стабилен курс на денарот. Граѓаните се уверија дека СДС едно говори во кампања, сосема друго прави на власт. Граѓаните видоа дека СДС нема никаков капацитет да ја води економската политика. Целото лицемерие на СДС, но и неспособност создаваат оправдан страв, и кај граѓаните, и кај стопанствениците, но и кај работниците, и кај работодавачите, дека Македонија оди во погрешен правец. Оваа погрешна и катастрофална политика на СДС може и мора да се прекине. Тоа ќе се случи сега на престојните локални избори кога граѓаните јасно и недвосмислено ќе ја казнат оваа неспособна и антиреформска власт на СДС. Тие со катастрофалниот пораз, кој ќе им го испорачаат на локалните избори, ќе ја отворат вратата за предвремени избори. Локалните избори ќе го најават заминувањето на оваа ненародна власт која само за три месеци ја покажа целата своја негрижа, неспособност и неодговорност кон државата и кон сопствените граѓани, додаде Делев.

КРЕДИБИЛНИ И РАБОТЛИВИ: ВМРО-ДПМНЕ објави 9 кандидати за сигурна победа на локалните избори

Hristijan-Mickoski-pres

ВМРО-ДПМНЕ ја соопшти одлуката за уште 9 кандудати за градоначалници за претстојните локални избори.

Генералниот секретар на партијата Христијан Мицкоски истакна дека Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ донесе одлука да му ги предложи на Централниот комитет следниве кандидати за градоначалници:

За Прилеп, актуелниот градоначалник Марјан Ристески.

За Брвеница, Стојан Тодоровски, претседател на ОК на ВМРО-ДПМНЕ.

За Демир Капија актуелниот градоначалник Трајче Димитриев.

За Новаци Лазар Котевски, досегашниот градоначалник.

За општина Ѓорче Петров, екс-министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски.

За општина Гостивар, Дафина Стојановска.

За Тетово, Горан Манојловски, пратеник.

За Радовиш е предложен актуелниот градоначалник Сашко Николов.

За Вевчани, Светомир Угриновски.

ВМРО-ДПМНЕ  и на локално и на централно ниво секогаш потврдила дека тоа што го ветила, тоа и ќе го исполнила. Со локалните избори почнува падот на оваа неодговорна власт

Ордановски му призна победа на Трајановски: СДСМ ПОВТОРНО ЌЕ ГО ИЗГУБИ СКОПЈЕ

Koce-Trajanovski

Незадоволството на народот од СДСМ е огромно, а за тоа е свесен и Сашо Ордановски, еден од мозоците и мдиумски промотори на политиките на СДСМ. Човекот кој во 2014 година на СДСМ на чело со Заев му ја предвиде судбината на ПАСОК, кој му порача на Заев вината за поразот да не ја бара во народот туку во своите редови, во пресрет на локалните избори го потсетува Заев дека не ја научил лекцијата.

Ордановски: На СДСМ, можеби, ќе му се случи судбината на ПАСОК

Лидерот Зоран Заев и целокупното раководство на СДСМ, наместо причината за лошите изборни резултати да ја бараат внатре во партијата, односно немањето квалитетни и издржани проекти кои ќе се понудат на граѓаните, продолжуваат во стилот на Бранко Црвенковски – причината за поразот да ја бараат во народот. (Продолжи со читање ТУКА)

Драмата низ којашто поминува СДСМ три месеци по формирањето на Владата е драмата на нивната кадровска политика, пишува Сашо Ордановски во колумна објавена на Плус инфо.

„По стотина дена на власт, незадоволството од кадровската политика што, низ меѓусебните преговори, ја водат Заев и Шекеринска (а потоа и со целата владејачка коалициска какофонија) е големо: во разни ешалони на партијата им врие, јавноста се забавува или се иритира со разни прва-рикверц кадровски решенија и на важни и на помалку важни места, во цели сектори (во здравството, на пример) разочарувањето е речиси превладувачко чувство“, пишува тојфокусирајќи се на битката за Град Скопје.

„На пример, мене не ми влегува во глава како може таков партиско-политички механизам како СДСМ, на само неколку недели пред изборите, да не знае кој им е кандидатот за градоначалник на Скопје?! Па, таа личност би требало да се знае барем со месеци, ако не и со години однапред, особено за партија која никогаш, од осамостојувањето до денес, не владеела со главниот град во државата (или можеби токму поради тоа)! Личните урбани, политички, културни, бизнис и други визии и релации на кандидатот за градоначалник на Скопје, жена или маж, се работа за која граѓаните на столицата имаат право да знаат многу порано од дваесетина дена во некаква трчи-мочај изборна кампања. Ете, кај ВМРО тој кандидат повторно е градскиот хаусмајстор Коце и за него нема човек од Скопје кој нема формирано мислење – Коце, ако јас се прашувам, би можел и дома да си ја отседи целата изборна кампања, оти неговиот ментален склоп и лопата-периметар се познати до болни детали. Вака, наместо да се занимаваме со евентуалните градски светогледи на кандидатот на СДСМ за градоначалник на Скопје, јавноста целата изборна кампања веројатно ќе ја помине во валкани препукувања по социјалните мрежи, шпекулирајќи за внатрепартиските кујни во владејачката партија. Тој, лош, филм во СДСМ го гледаме веќе триесетина години“, пишува Ордановски.

Според анкетата на „Павел Шатев“, ВМРО-ДПМНЕ води и во однос на партискиот рејтинг и довербата која ја има кај граѓаните. На претстојните локални избори, 37.8 проценти од анкетираните граѓани сметаат дека ВМРО-ДПМНЕ ќе победи, додека 20.7 отсто велат дека тоа ќе биде СДСМ.

Анкета на „Павел Шатев“: Заев ги разочара граѓаните, вртоглав пад на СДСМ

Граѓаните не се задоволни од досегашната работа на новата Влада – покажуваат резултатите од најновата анкета на Институтот „Павел Шатев“. Според резултатите, повеќе од половина од испитаните граѓани, 52.1.процент, одговориле дека не се задоволни од досегашната работа на новата Влада. (Продолжи со читање ТУКА)

ВМРО-ДПМНЕ: Парламентарно мнозинство предводено од СДСМ го користи Собранието единствено за политички маркетинг во пресрет на локалните избори

VMRO-DPMNE-Zname-na-nova-zgrada

Парламентарно мнозинство предводено од СДСМ го користи Собранието на Република Македонија единствено за политички маркетинг во пресрет на локалните избори, а не за решавање на реалните проблеми на граѓаните, стои во реакцијата од ВМРО-ДПМНЕ во врска со изјавата на Јагода Шахпаска.

-Единствени проекти и мерки на СДСМ, Зоран Заев и парламентарното мнозинство во изминатиот период се партиски вработувања, набавка на цвеќиња по министерски кабинети, набавка на апетисани и службени патувања низ светот. СДСМ треба да разбере дека пратениците во Собранието на Република Македонија се избрани да работат во интерес на граѓаните, а не во интерес на партијата. Доколку владата на СДСМ и нивното парламентарно мнозинство навистина се грижеше за  унапредување на квалитетот на животот на граѓаните, ќе  ги прифатеше предлог-законите кои ВМРО-ДПМНЕ ги поднесе, како и амандманите кои што произлегуваат како барање на граѓаните, а не истите едногласно да ги одбие, велат од ВМРО-ДПМНЕ.

Од партијата велат дека пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и Колицијата „За подобра Македонија“ во Собранието на Република Македонија имаат поднесено низа на законски решенија кои што произлегуват од релните потреби на граѓаните, но парламентарното мнозинство предводено од СДСМ не најде храборост и сила да покаже конструктивност и да дозволи да се разгледаат овие закони.

-Лажната грижа на СДСМ за граѓаните е повеќе од очигледна. Доколку СДСМ навистина се грижеа за граѓание зошто ги укинаа бесплатните елаборати за легализација на нивните домови, кои ги изработуваше катастарот. Ако СДСМ и Зоран Заев навистина се грижеа за  вработените, ќе им обезбедеа минимална плата од 16.000 денари, онака како што ветуваа пред изборите. Поради неспособноста и лагите  на СДСМ, со поплитки џебови, ќе останат сите граѓани. Државната администрација нема да ги добие ветените 5% покачување на плата, ниту пак пензионерите ќе добијат 5 %, покачување на пензиите, истакнаа од ВМРО-ДПМНЕ.

Тие велат и дека за само деведесетина дена излезе на површина неспособноста на СДСМ.

-Наместо повеќе пари  во семејните буџети, како што ветуваа имаме пад на просечната плата за 0,7%, пад на странските директни инвестиции за 100 милиони евра и пад на индустриското производство за 2,2%. СДСМ се прочитана приказна и мора да разберат дека празната реторика, лагите и манипулациите нема да ги решат проблемите на граѓаните. Граѓаните на претстојните локални избори ќе ги казнат СДСМ, потенцираа од ВМРО-ДПМНЕ.

ВАКА ЛИ ЌЕ ЈА ОДВОЈУВАТЕ ПАРТИЈАТА ОД ДРЖАВАТА: Владиниот мерцедес во кампањата на СДСМ за локалните избори (ВИДЕО)

Mercedes-Zaev-kampanja

Скапиот мерцедес на Министерството за внатрешни работи е уште една од лагите на Заев во предизборието – иако ветуваше дека ќе го продаде и од парите ќе „ги потроши за поквалитетен живот на народот“, не само што го користи за намената за којашто го купи претходната влада, туку и за партиска кампања за локалните избори.

Иако камапањата се уште не е официјално започната, партиите се раздвижени на терен, а очигледно за таа пригода СДСМ избра да се движи со мерцедесот чијашто вредност ја проценуваше во „болни Тамари“.

Наместо „поквалитетен живот“ граѓаните од мерцедесот можат да добијат само „луксузна партиска кампања“ од власт која нема од што да се плаши, која ги отвори портите на Владата, но меѓу народот се движи со блиндирано возило.


 

Евтината пропаганда на СДС фатена на дело: Пред една недела не им чинеше неизмиениот мерцедес, сега возат гости во него (ВИДЕО)

Како меур од сапуница се распрсна евтината пропаганда на СДСМ. Пред една недела правеа спекаткл од неизмиенот мерцедес, а сега во истиот мерцедес се вози турскиот министер за надворешни работи Мевљут Чавушоглу.

Се чини, автомобилот кој СДСМ го користеше во својата кампања за оцрнување на ВМРО-ДПМНЕ сега е нешто со кое Зоран Заев и Владата се гордеат. Тоа се покажа уште синоќа кога автомобилот набавен за високи странски делегации го пречека гостинот кој е во посета на Македонија.

Истиот овој автомобил беше предмет на монти-пајтон пресконференцијата со која Оливер Спасовски се изламира и себе си и МВР, покажувајќи го автомобилот по наредба на Зоран Заев и Роберт Поповски. Тој прикажуваше дека автомобилот е извалкан од кал и е со стапалки од мачки. Претходно Заев  состојбата во која се наоѓа автомобилот се обиде да го подметне како причина за непродавање на возилото.

На видеото јасно се гледа дека состојбата во која се наоѓа автомобилот е одлична, и дека Македонија има потребна од ваков автомобил. Тоа очигледно го знае и Заев уште од првиот ден, но свесно замижа пред вактот поради потребите на СДСМ за кампањата со која ќе се оцрни ВМРО-ДПМНЕ и ќе се се лажат граѓаните. Токму затоа и Заев измислуваше начини како да се оправда за непродавањето на автомобилот, па наведе дека „затоа што го гребеле мачки во гаража“, мерцедесот изгубил на вредност. Па така, велеше тој, наместо 570 000 евра, колку што се платени за него, Македонија доколку го продаде ќе земе само 400 000 евра.

Обожавателите на СДСМ кога течеше кампањата, за оцрнување преку мерцедесот, како аргументи користеа некрофилски компарација дка ваков автомобил чини одреден број на операции за деца во странство.

Сега истите коментатори не го коментираат фактот што истиот мерцедес, Заев одбива да го продаде за да има операции за деца во странство (по нивната логика) и омразениот автомобил се користи за промовирање на Македонија, како што впрочем призна и самиот Заев во интервјуто на МРТ неодамна.

Во истиот овој мерцедес, претходно се возеле видни личности и дипломати како Федерика Могерини, Јоханес Хан, Бан Ки Мун при посетата на Скопје, но и останати дипломати и преставници.

Шиповиќ обвинува за корупција: Жерновски и Пенов од газда на градежна фирма добиле 200.000 евра за самостоен настап на локалните избори

Sipovik-Zernovski

Претседателот на Советот на Општина Центар, Мирослав Шиповиќ продолжува да открива информации за владеењето на градоначалникот на Центар, Андреј Жерновски. Се посериозно е зборува дека Жерновски нема да биде пуштен како кандидат за градоначалник на Центар, туку СДСМ на овој терен ќе оди со кандидат од својата партија, најсериозно име кое се споменува е Саша Богдановиќ, директор на паркинзите во општината и претседател на локалниот огранок на партијата.

Сепак, Шиповиќ кој минативе денови објави информации за нерационалното трошење на пари од страна на Жерновски, кој прошетките низ Европа си ги плаќал од парите на центарци. Претседателот на советот сега вели дека е можно Жерновски заедно со поранешниот градоначалник на Скопје и негов сопартиец Ристо Пенов да одат самостојно на изборите.

-Се зборува низ градов дека Ристо Пенов и Андреј Жерновски добиле од газда на градежна фирма 200.000 евра за самостоен настап на локалните избори, је*емга дали е вистина? Кој би знаел? Можеби ќе ни помогне фатот дека пред скоро време Општина Центар платила на градежната фирма 2.000.000 евра и тоа не можам да проверам, може да, може не, пиша на Фејсбук Шиповиќ.

Инаку Шиповиќ минативе денови почна целосно да го разоткрива расипничкото однесување на градоначалникот Жерновски. Градоначалникот на Центар, во текот на неговото четиригодишно владеење со општината со пари на центарци си шетал низ Европа и посетувал фудбалски натпревари, пишува порталот Денешен.

Тој кажа дека градоначаникот лаже дека бил на приватно патување, а излегоа сметки дека тоа го платила општината.

Градоначалникот ЛАЖЕ, на прашање на советник ИЗЛАЖА дека бил приватно во Франција а излегоа сметки за пат и престој кои ги платила Општината, лаже и дека со мене нема односи од моментот кога ме намести, Тој почна од првиот ден апсолутистички ( Груевистички ) да се понаша во Општината и од првиот момент немаме добри односи. Наместо да соработува со советниците за доброто на граѓаните тој соработува со луѓе вон Општината за свое добро, пишана Фејсбук Шиповиќ.

Шиповиќ и претходно на Фејсбук на Фејсбук откри дека Жерновски си плаќал службени патувања, за кои не побарал дозвола и не поднел извештај за целите на службеното патување, обвини Шиповиќ

-Забележливо е дека градоначалникот Андреј Жерновски си се шетал по Париз на сметка на Општината, а притоа од никого не побарал дозвола за тоа, ниту пак поднел извештај за службеното патување, пишува Шиповиќ. Секој што службено патува знае дека за да се изведе службено патување треба одлука Управен одбор(во нашиот случај Совет на општината) и потоа на истиот орган му се поднесува извештај за остварените цели и задачи на службеното патување.

На крај во статусот Шиповиќ прашува: „А лани нели имаше некој фудбал во Франција?“.

Инаку токму за годината за која Шиповиќ ги откри информациите дека градоначалникот Жерновски си шетал на сметка на граѓаните на Центар низ Париз се одржуваше Европското првенство во Франција, каде дел од натпреварите се играа на стадионите во овој град, Сент Дени и Паркот на принцовите, кој е дом на најбогатиот тим во Франција ПСЖ.

Центарци се гневни што градоначалникот на сметка на општината си шета насекаде, додека во Центар има проблеми кои треба да се решаваат, но очигледно како што велат тие градоначалникот си има други приоритети, сопственото задоволстов пред потребите на центарци.

Кај центарци има сомнеж дали и другите спортски авантури на Жерновски ги плаќале токму они. Жерновски минатите четири години можевме да го видиме на трибините на сите важни настани за македонските репрезентации во странство. Последното патување за кое јавноста знае е патувањето на Жерновски во Келн, на фајнл-форот каде што Вардар ја освои титулата во ракометната Лига на шампиони, иако самиот Жерновски претходно со најпогрдни и навредливи зборови зборуваше за Самосенко, сопственикот на клубот кој ја покори Европа.

ВМРО-ДПМНЕ ТРГНУВА ВО НОВА ПОБЕДА: Избрани првите пет кандидати за градоначалници за локалните избори

Hristijan-Mickoski-pres-16-8

Мицкоски вели дека изборот на кандидати на ВМРО-ДПМНЕ за локалните избори се темели на професионалните и лични карактеристики на кандидатите, нивната одговорност и посветеност кон работата, поддршката која што ја имаат меѓу граѓаните во општините во коишто живеат, како и угледот и кредибилитетот кој ќе гарантира спроведување на една одлично подготвена и сериозна програма наменета за таа општина.

Марјан Бајрактаров орален хирург за Струмица, за Петровец Борче Митревски, Славчо Чадиев за Велес, Тони Затковски за Кривогаштани и Зоран Ѓорѓиевски за Куманово се кандидатите за градоначаници со кои ВМРО-ДПМНЕ ќе излезе на локалните избори во овие општини.

-ВМРО-ДПМНЕ е во полна кондиција заокружувајќи ги своите подготовки за нова голема победа. Извршниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ донесе одлука да ги предложи на Централниот комитет следните кандидати за градоначалници: За Струмица Марјан Бајрактаров, орален хирург, почитува граанин на струмичани, долгогодишен партиски активист, член на општинскиот комитет и на ЦК, за Петровец Борче Митревски – актуелен градоначалник, Славчо Чадиев за Велес актуелен градоначник, за Кривогаштани Тони Затковски актуелен градоначалник и за Куманово Зоран Ѓорѓиевски хирург, актуелен пратеник во Собранието и поранешен член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, истакна на денешната прес конференција генералниот секретар на партијата Христијан Мицкоски.

Мицкоски вели дека изборот на кандидати на ВМРО-ДПМНЕ за локалните избори се темели на професионалните и лични карактеристики на кандидатите, нивната одговорност и посветеност кон работата, поддршката која што ја имаат меѓу граѓаните во општините во коишто живеат, како и угледот и кредибилитетот кој ќе гарантира спроведување на една одлично подготвена и сериозна програма наменета за таа општина.

-Програма на која што работат врвни експерти од земјава и од странство, програма која се базира на реалните потреби на граѓаните и има за цел подобрување на нивното секојдневие, инфраструткура и стандардите на живот. На овие локални избори граѓаните ќе одлучуваат не само за локални теми туку тие се веројатно последна шанса за да биде запрена оваа екскурзија наречена СДСМ и да ги казнат овие катастрофални месеци на Македонија за економско уназадување, национални порази и понижувања, погубни политики по однос на клучните и стратешките прашања за државата, посочи генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ на денешната прес-конференција.

Кога на јавноста и објаснувавме дека се потребни 63 пратеници за да не се случи овој ужас кој сега и се случува на државата, вели Мицкоски, некои веројатно имаа и дилеми на таа наша констатација. Овојпат повторно и конечно алармираме: почитувани, моќта е во вас, граѓаните на Република Македонија. Само вие со пенкалото во рака на гласачкото ливче може да ја запрете оваа деструкција и изживување врз Македонија и само вие сте тие кои можете да одберете меѓу работа, посветеноста и достоинството, наспроти она што и се случува сега на Македонија, а тоа е неспособност, хаос и понижувања.

-Нашите градоначалници ќе работат посветено и одговорно кон сите реални секојдневни потреби на граѓаните. Во тоа бидете убедени, нашите дела, конкретни мерки и проекти и досега се реализираа на државно и локално ниво, и се доказ дека само работата е таа која што движи напред и која што може да придонесе кон подобро утро. И вие знаете дека на нас секогаш можете да се потпрете, заклучи генералниот секретар на ВМРО-ДПМНЕ.