Милошоски: Ќе избереме претседател на Собранието со кој ќе бидат задоволни граѓаните кои што победиле на изборите

Milososki-Sobrane

На најдобар можен начин ќе избереме претседател на Собранието со кој ќе бидат задоволни граѓаните кои што победиле на изборите, порача Антонио Милошоски на денешната конститутивната седница за избор на претседател, заменик на претседателот, членови и нивни заменици на Комисијата за прашања на изборите и именувањата. На дневен ред на седницата е и изборот на претседател на Собранието на Република Македонија.

Вели дека мора да се почитува Дневниот ред, така како што е утврден и оти моментно најважен е квалитетот на дебатата.

– На крајот на краиштата, како што кажа еден политичар, сега е време за дебата и мислам поважен е квалитетот на дебатата и аргументите од било кое брзање. Брзањето може само да не однесе во погрешна насока. Ние од граѓаните сме избрани за максимално да ги искористиме можностите за дебата со аргументи и нормално дека тоа ќе го направиме, истакна Милошоски.

Укажа на потребата да се почитува дневниот ред, така како што е утврден, без како што вели, разгорување на какви било тензии и без какви било нервози и дофрлање.

Димовски: Наместо изборна измама, ајде на избори, па народот нека одлучи

Za-zaednicka-makedonija-23-den-1

Под овие услови нема да има стабилен парламент. Не само соодносот меѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, туку и соодносот меѓу бројот на пратеници кај албанските партии не гарантира стабилен парламент, вели членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски, кој утре на пленарна седница ќе биде избран за претседател на Комисијата за прашањата за изборите и именувањата.

Ситуацијата се затегнува во пресрет на утрешната седница. ДУИ излезе со Талат Џафери за свој кандидат за прв човек на Собранието, но и Беса најави дека има кандидат. Тоа значи дека нема согласност во самата коалиција за која се очекува да функционира.

-Соодносите меѓу партиите во македонскиот блок, но и во албанскиот не гаранитраат стабилен парламет, а оваа тензична атмосфера која ја има денеска, ќе ја гледаме и во иднина во Собранието. Затоа, и заради многу други причини кои сме ги збореле, заради Тиранската платформа, заради протестите на граѓаните, заради постизборната измама, тргнавме со ставот дека треба предвремени избори. Да се одговореше позитивно на нашето прво барање за предвремени зибори, ние сега ќе бевме во изборна кампања и ќе имавме 10-20 дена до момент кога граѓаните ќе ја расчистат целата дилема.

Каракамишева му пиша на Хан: Почитувајте го Уставот на Република Македонија и меѓународното право

Karakamiseva

Универзитетската професорска Тања Каракамишева – Јовановска испрати писмо до еврокомесарот за соседска политика и проширување, Јоханес Хан во кое бара тој да го почитува Уставот на Република Македонија и меѓународното право, како и да ја осуди Тиранската платформа.

Со последното соопштение на европските претставници беше порачано сите политички чинители да бидат политички одговорни за состојбите во земјата, и дека сите се должни да го почитуваат Уставот на Република Македонија. Ова сите,секако, се однесува и на г. Хан, и на европските пратеници, како и на останатите дипломатски претставници во земјата кои на директен или индиректен начин, повеќе или помалку, се составен дел одполитичката криза во земјата. Со оглед дека апелот за почитување на Уставот дојде од г. Хан, овој текст му е посветен токмунему.

Г. Хан, и останати господа европски претставници, еден правен факт во Република Македонија е непобитен, а од Вас заборавен. Не може да се зборува за почитување на Устав, ниту за почитување на меѓународното право во услови кога уцената и притисокот седвете главни мирудии за составување нова Влада во земјата. Уцената и притисокот се криминогени, незаконски дејствија, и како такви немаат капацитет да создадат законски дејствија, или активност заснована на Устав.Нема почитување на Устав, ниту на меѓународното право кога се прави буквално седа се заобиколимнозинската волја на суверените граѓани на Република Македонија. Без почитување на волјата на суверените граѓани нема суверена и самостојна Република Македонија.

Г. Хан, барем Вам треба да ви е повеќе од јасно дека странските држави и нивните политички лидери не смеат да се вмешуваат, ниту да интервенираат во прашања од внатрешен карактер на еднасуверена држава каква што е Република Македонија. Ниту една држава, ниту група на држави нема право да се вмешува, директно или индиректно, од која било причина, во внатрешните или во надворешните работи на друга држава. Секоја форма на вмешувањепретставува закана по интегритетот и независноста на државата, закана по виталните политички, правни, економски и другиобележја на државата. Неповиканото вмешување на странски политичар или на странска држава во внатрешните работи на друга држава е директна повредана меѓународното право.

Г Хан, Вамтреба да Ви е јасно дека ниту една држава, ниту еден странски политичар нема право, ниту му е дозволено да употребува, ниту да охрабрува употреба на какви било средства со кои ќе присили друга држава без нејзина волја да извршува одредени активности,или конкретно, да формира Влада согласно надворешна волја и врз основа на надворешни интереси.

Вам треба да Ви е јасно дека не може да стане збор за почитување на Уставот во земјата ако на крајно перфиден, безобразен и срамен начин се бара од Македонците да се самоетикетираат како геноциден народ, како народ кој направил најтешки злосторства против човештвото, како народ кој физички истребувал друг народ, а при тоа за таквата тешка квалификација историјата не понудила ниту еден доказ, ниту еден податок.

Македонците, почитуван г. Хан никогаш не биле геноциден народ, народ што убива и малтретира други народи. Напротив. Историјата докажува дека Македонците биле најголемите жртви на Балканот. Врз илјадници и илјадници Македонци бил вршен брутален терор. Македонците биле жртви на етничко чистење, на депортации, на големи преселби, на шовинизам, на суров и нехуман третман од страна на други народи. Впрочем, гледаме дека политиката на шовинизам врз Македонците продолжува и до ден денес, трае и натаму. Непризнавањето на правото на самоопределување на Македонците во 21.векод страна на некои европски држави и некои организации е врв на модерната шовинистичка политика која се уште вирее кај дел од Европјаните.

Негирањето на правото на Македонецот да се нарекува Македонец, така како што исконски чувствува, е директно негирање на европскиот принцип на почитување на фундаменталните човекови и граѓански слободи и права,на правната сигурност, на владеењето на правото, и на демократијата, европски принципи врз кои е заснована ЕУ.

Дали г. Хан, Вие кои не ја осудивте, ниту се оградивте од Тиранската платформа, заедно со нашите домашни измеќари, сте воопшто свесни за какводело сакате да го обвините мојот Македонски народ? Дали сте свесни какви дела сакате да ни врзете околу вратот без за тоа да постои ниту еден доказ дека воопштонекогаш биле извршени?  Знаете ли воопшто што е геноцид, и каква неправда сторувате кон целиот Македонски народ? Знаете ли дека станува збор за најтешко злосторство против човештвото сторено од страна на поединци или организирани од државата групи со цел намерно целосно или делумно да се уништува одредена група од населението во државата? Дали Република Македонија и Македонците како народ заслужуваат да бидат ставени на ѕидот на срамот дека кога било сториле грозоморен чин од ваков вид? Со самото барање Македонците да го осудат наводно сторениот геноцид над Албанците на територијата на Македонија, Вие заедно со креаторите на платформата вршите вербален геноцид над Македонците. За извршен геноцид треба да бидат обвинети сите оние кои отворено или прикриено ја бранат платформата и лажно ги обвинуваат Македонците дека се геноциден народ без ниту еден докажан случај за такво нешто во историјата. Македонците никогаш не биле ниту им е во генот да бидат масовни убијци. Целата оваа наводна геноцидна македонска приказна која во суштина е крајно умоболна и ступидна до бесвест има една крајна цел. Да се докаже дека во Република Македонија, Македонците станале конститутивен и државотворен народ на својата земја преку реализирање на стратегија на физичко истребување на Албанците и нивно комплетно уништување на овие простори што е бескрупулозен и одвратен спин, но и лажење на народот за одредени политички цели. Ова е крајно непознавање на податоците и фактите од Балканската подалечна и понова историја. Срам и презир кон сите луѓе што преку вакви измислени стории сакаат да се наметнат како главен политички фактор во регионот. Срам и презир и за правниците кои не го осудуваат овој терористички документ, а имаат професионална обврска да знаат дека и самите судии во Меѓународниот суд на правдата немаат дадено конкретенодговор на прашањето што значи тоа „делумно уништување на одреден народ“, формулација содржана вочленот II од Конвенцијата за геноцид. Колку голем дел е тоа делумно? Единствено за што постои консензус во Судот е дека само геноцидот што е докажан дека се случил во многу големи размери, како оној во Руанда, како нацистичкиот геноцид, ерменскиот, еврејскиот геноцид, може да се каже дека јаима достигнато оваа граница.

Зарем Вам г. Хан не ви е познато декасите постојни пресуди за геноцид се изречени од ад хок трибунали само и единствено против физички лица. Како сега наеднаш во Тиранската платформа се бара Република Македонија како држава официјално да го осуди геноцидот над Албанците? Од каде на каде државата добива обврска за такво нешто?

Единствениот вид пресуди што трибуналите можат да ги изречат во врска со извршен геноцид се само против поединци. Тогаш прашањето кое следи е која е целата поента на носење официјална Резолуција во Собранието на РМ со која ќе се осуди геноцидот кој наводно е извршен врз албанското население во периодот 1912-1956 година кога се знае дека ниту една конкретна субјективна одговорност не може да биде лоцирана од оваа временска дистанца.

Која би била смислата на оваа Резолуција? Нам ни е јасна смислата и целта, но прашањето е дали Вам Ви е јасна? Геноцидот е дело кое не застарува, Вие тоа добро го знаете. Политичките последици кои ќе треба да ги понесе на својот грб Република Македонија поради несериозните апетити на одредени национал-романтичарски албански лидери се опасна играчка која може да го пламне целиот регион. Република Србија исто така нема да седи со скрстени раце ако македонското Собрание одлучи да донесе ваква Резолуција. Тоа ќе биде чин на директен напад и кон српскиот народ кој би бил етикетиран исто така како агресорски и геноциден народ што е многу опасна запалка за целиот Балкан.

Дали намерата на поддржувањето на оваа опасна Тиранска платформа е да се создаде хаос од поголеми регионални размери, во кој хаос освен Република Македонија би требало да биде внесена и Република Србија поради нејзиното директно противење да стане членка на НАТО? Размислете два пати г. Хан што во регионален контекстќе донесе реализацијата на Тиранската платформа? Дали иднината на Република Македонија ќе биде подобра ако и натаму се негира најголемото богатство во земјата, мултикултурализмот, преку негово намерно поттиснување со налудничавата платформска идеја за креирање бинационална држава која во блиска иднина ќе се трансформира во некаква, кој знае каква федерација? Дали преку потребата да се задоволат по секоја цена интересите на Албанците на Балканот навистина не гледате дека внесувате голема, нехумана дискриминација на останатите народи кои живеат на просторот на Република Македонија, вклучително и на Македонците?

Г. Хан, нема почитување на Уставот ако се инсистира на секаков можен начин во унитарна Република Македонија да се протне албанскиот јазик како втор службен јазик на цела територија на државата. Добро знаете дека не постои ниту една унитарна држава во Европа, па и пошироко, каде има два службени јазика на цела територија на државата. Албанскиот јазик како втор службен јазик на територија на цела држава како принцип, и како реалност е спротивен на преамбулата, и на амандамот 5 од Уставот.

Вие г. Хан, знаете дека Република Македонија не е уставно организирана, ниту може да функционира како бинационална држава, како што се бара со Тиранската платформа, туку е држава на „Граѓаните на РМ, Македонскиот народ, како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од албанскиот народ, турскиот народ, влашкиот народ, српскиот народ, ромскиот народ, бошњачкиот народ, и другите“. Оваа формулација натаму се развива во насока дека сите овие граѓани припадници на одделни народи се „свесни и благодарни на своите предци за жртвите и посветеноста на нивните заложби и борба за создавање самостојна и суверена држава Македонија, и се одговорни пред идните генерации за зачувување и развој на се што е вредно од богатото културно наследство и соживот во Македонија, еднакви во своите права и обврски кон заедничкото добро-Република Македонија-во согласност со традицијата на Крушевската Република, и одлуките на АСНОМ, и на Референдумот од 8. септември 1991 година“.

Сите наведени граѓани на РМ имаат одлучено да ја конституираат Република Македонија како самостојна, суверена држава, со намера да се воспостави и зацврсти владеењето на правото, да се гарантираат човековите и граѓанските слободи и права, да се обезбеди мир и соживот, социјална правда, економска благосостојба, и напредок на личниот и заедничкиот живот“.

Кажете ми дали сметате дека богатството на етничките, културните, религиските и другите различности што Република Македонија го поседува со децении, па и векови, а кое нели, е и клучна вредност на самата ЕУ, треба да биде суспендирано само поради интересите на странскиот сценарист и неговата алатка г. Рама?

Нема почитување на Уставот ако македонското богатство на етнички, верски, културни и други различности се ништи на сметка на нараснатите и непропорционални апетити на албанскиот етникум. Нема почитување на Уставот ако сите македонски граѓани не уживаат исти правакако и еднаква заштита насвоите права во земјата. Нема почитување на Уставот ако за едни граѓани почитувањето на Уставот е обврска, е должност, а за други е привилегија. Нема почитување на Уставот ако секој граѓанин, или секој европски или дипломатски претставник  може преку зборови или со конкретни дела да го погази самостојниот и суверениот карактер на Република Македонија. Нема почитување на Уставот ако се правите слепи и глуви на конкретните иницијативи и дадени изјави од некакви странски аналитичари и експерти дека Република Македонија е веќе мртва држава, или дека проектот природна Албанија е пред самото финале во реализацијата. Наместо да ги спречувате овие и вакви иредентистички и националистички изјави и активности, Вие г. Хан заедно со европските институции одлучувате да ги игнорирате, или уште пострашно да не ги забележувате. А добро знаете дека секое молчење е оправдување.

Ако навистина сакате да се почитува Уставот на РМ, но и меѓународното право  тогаш најитно што треба да се направи е да се осуди и да се тргне Тиранската платформа од политичката сцена во државата. Токму оваа платформа најдиректно го повредува Уставот на државата. Како спротивна на Уставот, Тиранската платформа не смее и натаму да постои, ниту смее да произведува какви било правни дејствија. Вие, г. Хан се додека не ја осудите и отфрлите оваа платформа немате правода зборувате за почитување на Уставот на РМ. Вие, г. Хан додека не ја отфрлите Тиранската платформа немате кредибилитет да зборувате за обврската на граѓаните да го почитуваат „новото парламентарно мнозинство“, бидејќи и самиот сте свесен дека со отфрлањето на платформата и новото парламентарно мнозинство нема повеќе да постои. Постојното парламентарно мнозинство е тука поради барањата содржани во Тиранската платформа. Кога истата ќе биде депласирана и тргната на страна и мнозинството ќе добие сосема поинаква содржина.

Оттаму, ајде да се разбереме како Европјани. Не правете му го на друг тоа што вам не сакате да ви го прават. И конечно, нека важат европските принципи за сите и за секого. Иднината на Европа е поврзана и со стабилноста на Балканот. Колку Европа е поодлучна да ги почитува европските принципи на Балканот толку ќе има капацитет на демократски начин да се справи со сите предизвици.“ – се вели во писмото од Каракамишева до Хан.

Граѓаните се непремостлива пречка во исполнување на агендата од Тиранската платформа

Narod-protiv-Zaev

Лидерот на СДСМ, Зоран Заев во Сараево на 23 февруари изјави дека за 10 до 15 дена Македонија ќе добие влада, но фактите покажуваат дека еден месец подоцна тој се уште не успеа да формира влада. Заев уште еднаш потврди дека најважното прашање е Тиранската платформа и воведувањето двојазичност.

-Најзначајните прашања, тоа се идната владина програма, платформата на Социјал-демократите, платформата на албанските политички партии, Законот за употреба на јазиците усогласени. Тоа беа суштествените работи, останува да седнеме со Претседателите на другите партии, да се договориме за ресорите, кадрите во делот на владата и верувам дека за некои 10 до 15 дена, Македонија ќе има нова влада, предводена до Социјал-демократите.

Изјавата на Заев докажува дека тој под притисок на граѓаните и граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“ не се осмелува да направи влада која би работела против државните и националните интереси на Македонија.

Тоа вчера го потенцираа и организаторите на иницијативата, Богдан Илиевски и Борис Дамовски.

-Заговорниците на Тиранската платформа рекоа дека до 24 март ќе има влада која ќе функционира според овој срамен документ. Денеска е 24 март и благодарение на над 200-те илјади граѓаните кои излегоа на улиците ЗА ЗАЕДНИЧКА МАКЕДОНИЈА, на повеќе од 40 локации, денес во Македонија нема да се формира Тиранска влада, посочија вчера организаторите.

Според Илиевски и Дамовски, ова е нова значајна победа на иницијативата, односно на граѓаните кои излегоа да покажат дека се спремни и крајно одлучни да се борат за зачувување на земјата која што ја сакаат.

Тие потенцираат дека не смее да се избере претседател на Собранието кој нема да ја отфрли Тиранската платформа.

-Не смее да се избере Претседател на Собранието кој нема да ја отфрли Тиранската платформа и да ја осуди нејзината содржина. Таа мора да биде осудена и отфрлена од сите политички чинители, а Македонија не смее да стане бинационална и двојазична држава, туку мора да биде заедничка држава на сите граѓани кои живеат во неа, истакна Илиевски.

Освен тоа што ветувањата на Заев за формирање влада не се исполнија, тој во Сараево потврди дека Тиранската платформа е приоритетно прашање при евентуалното формирање влада на СДСМ, иако кога Заев ја презентираше наводната програма на СДСМ, никаде не ја спомна платформата.

Дамовски: Почнавме со една невина објава на Фејсбук, а се претворивме во река на слободни и горди луѓе (ВИДЕО)

Boris-Damovski-26-den

Почнавме со една невина објава на Фејсбук, гледајте во што се претворивме, во река. Река на слободни луѓе, горди луѓе, Македонци кои знаат да ги препознаат валканите трикови, истакна на вечерашниот протестен марш на граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“, Борис Дамовски, член на иницијативата.

Порача дека срцата на граѓаните го знаат одговорот за иднината на Македонија и повика да бидат упорни.

Овој народ е темел на суверена, независна и унитарна Македонија! Протестен марш, ден 24 (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Protest-24-den

И вечерва граѓани на Скопје масовно ја поддржаа иницијативата „За заедничка Македонија“. Со протестен марш од Владата до Собранието, повторно ја испратија пораката за зачувување на унитарноста и суверенитетот на државата.

Богдан Илиевски од „За заедничка Македонија“ го охрабри претседателот Ѓорге Иванов да не потклекнува на никакви притисоци и порача дека ниту еден дипломат, комесар или каков било претставник не може да дојде на половина ден и да наметнува свој интерес и своја агенда.

– Помина времето кога македонските граѓани се тресеа и се поклонуваа пред разно-разни западни емисари со сомнителни намери. Помина времето на понизно слушање диктати кои што секогаш завршувале со штета на Македонецот и на македонската држава. Помина времето бидејќи овој момент е историски, изјави Илиевски.

Јовица Тасевски порача дека овој народ е темелот на суверена независна и унитарна Македонија.

– Јавно ги прашуваме лидерите на неколкуте политички партии дали во Македонија нашите Албанци имаат целосно образование од основно преку средното па се до високото образование, дали имаат медиуми, дали имаат културни музеи, дали сите права им се загарантирани? Револтирани од ова ние се сплотивме против дискриминација на Македонците, изјави Тасевски.

Ристе Велков, првенец при МОБ, рече дека туѓата платформа го разбуди гласот кај Македонецот.

– Македонија имала, се уште има и ќе има синови и ќерки кои ќе ја сакаат и ќе ја чуваат. Македонија има горди и лојални граѓани кои знаат што значи зборот татковина. Затоа, мои горди Македонци, нема да дозволиме да бидеме врба без корен, изјави Велков.

На протестниот марш на граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“ во Скопје се приклучи и група млади граѓани, кои со пораки „Од младите со срце за Македонија“, „Нема да ви помине“ и „И шмизлите се за Македонија“ покажаа дека се спротивставуваат на Тиранската платформа, и дека не сакаат да се менува уставниот карактер на Македонија.

8

9

1
4

5

6

7

8

9

10

11

12
14

2

ВМРО-ДПМНЕ: Мнозинството не може да биде оставено во опозиција и без право да одлучува за иднината на својата држава

gruevski-han-sredba-3

Делегација на ВМРО-ДПМНЕ, предводена од Претседателот Никола Груевски, а во состав Антонио Милошоски, Илија Димовски, Александар Николоски и Христијан Мицковски во вторникот оствари средба со еврокомесарот Јоханес Хан и европратениците Вајгел, Кукан и Фланкенштајн.

На средбата која траеше три часа делегацијата на ВМРО-ДПМНЕ многу директно, јасно и прецизно ги претстави своите позиции за моменталната политичка состојба, но и за сите причинители, поттикнувачи и извори на неколкугодишната криза во Република Македонија, која СДСМ ја започна вечерта на изборите на 27-ми април 2014-та кога не ги призна резултатите и одлучи да не учествува во парламентот, соопштуваат од партијата.

ВМРО-ДПМНЕ отворено зборуваше за директното мешање на надворешни фактори во создавањето на кризата, неприфатливата улога и мешање на неколку амбасадори во процесот на формирање на Владата, улогата на СЈО како политичка испостава на СДСМ и на некои надворешни центри за уцени, притисоци, замолкнување и закана кон политичари, новинари и медиуми, политичката измама со пост-изборното презентирање на платформата од Тирана како документ предуслов за составување на Влада, неприфатливоста на вмешувањето на други држави во внатре-политичките процеси во Република Македонија, додаваат од ВМРО-ДПМНЕ.

Од партијата го потенцирале и свесното кочење и одложување на локалните избори од страна на СДСМ, разочараноста што Европската комисија не ја осуди платформата, намерата на одредени центри да се скрши и по можност елиминира ВМРО-ДПМНЕ со цел да се редефинира државата со клучна цел да се промени нејзиното име и идентитет и многу други теми за кои очигледно на претставниците на ЕУ беше добро да им се предочат јасно и без задршки, со прецизни факти, аргументи и информации, и со разјаснување на некои работи за кои беа дезинформирани или лошо разбрани.

Од страна на делагацијата на ВМРО-ДПМНЕ беше посочено дека партијата направи огромен број на сериозни чекори во минатите неколку години со цел да се надмине политичката криза, но и фактот дека таквите чекори и добрата волја беа злоупотребени.

ВМРО-ДПМНЕ останува на позицијата дека на последните избори се случи политичка измама на граѓаните со тоа што платформата од Тирана, поставена како предуслов за формирање на Влада, воопшто не беше претставена пред граѓаните и тие не беа информирани за намерата на некои партии да извршат редефинирање на државата и изигрување на нејзиниот Устав, велат од партијата.

ВМРО-ДПМНЕ го потенцираше фактот дека мнозинството од македонскиот народ не може да биде оставено во опозиција и без право да учествува во раководењето и одлучувањето за иднината на својата држава, при тоа почитувајќи го истото право и на сите други граѓани.

Македонските граѓани се крајно сензибилизирани и револтирани затоа што не само што се крши принципот „победник со победник“, кој меѓународната заедница го наметна, туку јасна е намерата преку тоа кршење, мнозинството Македонци да одат во опозиција за да можат албанските партии заедно со СДСМ како поразена партија поддржана од малцинството од граѓаните и особено од малцинството од Македонците, да го сменат името и идентитетот, и да ја применат Тиранската Платформа со цел редефинирање до непрепознавање на земјата, и дека СЈО е главната алатка за олеснување и спроведување на тој план, чии планер заборавил дека Македонија освен партии и политичари има и народ, и дека ова што се случува е „политичко силување“ на државата и на народот и неговата волја.

Заеднички беше констатирано дека Република Македонија под раководство на ВМРО-ДПМНЕ спровела огромен број на значајни проекти и реформи кои помогнале на граѓаните, но и ја доближиле државата кон Европската унија.

Од страна на ВМРО-ДПМНЕ беше предочено дека одговорност за понатамошниот развој на состојбата носат сите политички чинители, вклучувајќи ги претставниците на меѓународната заедница. Многу избрзани и непромислени чекори и изјави од било кој фактор создаваат и можат да создадат сериозни тензии во целокупното општество.

ВМРО-ДПМНЕ посочи дека предвремени избори секако ќе има, но колку побрзо се одржат тие, толку подобро за Република Македонија. Потребно е да се искористи можноста тие избори да се одржат заедно со локалните избори, во најбрз можен рок, со цел ставање конечен крај на долгогодишната криза, која во овие денешни околности очигледно не е во можност да заврши.

На средбата беа опфатени и други теми како опасностите од повторување на мигрантската криза, проблемите, перспективите и потребите на целиот регион за побрза интеграција во ЕУ, заклучуваат од партијата.

Српски „Пинк“: Повеќе од 100.000 луѓе во Скопје порачаа дека ќе ја бранат унитарноста на Македонија! (ВИДЕО)

Za-zaednicka-makedonija-23-den-1

Поддржувачите на Граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“ и вечерва се собраа во Скопје, уште еднаш порачаа дека ја отфрлаат тиранската палтформа и дека ќе го бранат унитарниот статус на Македонија.

Повеќе од 100.000 поддржувачи на иницијативата протестираа притв Тиранската платформа и побараа да се зачува унитарноста на Македонија. Истовремено, учесниците на протестот ги отфрлија притисоците од ЕУ и еврокомесарот Јоханес Хан.

Хан изразил загриженост за масовните протести – ВМРО-ДПМНЕ му одговориле дека не може да се знае како ќе се однесува народот на улиците

Protest-narod

Еврокомесарот Јоханес Хан изразил загриженост од масовноста на протестите на граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“ и неговиот став бил дека тоа може да предизвика некои дополнителни тензии, откри вечерва во Дневникот на Сител пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски.

-Нашиот одговор беше дека тензиите во државата не ги произведуваат граѓаните, тензиите во државата ги произведуваат некои полиитчки партии и некои можеби странски актери, кои што сметаат дека на оваа држава и на овој народ со сила можат да му наметнат одредени решенија кои што ќе го занемарат мислењето и гласот на народот. Од наша страна беше потенцирано дека ние можеме да кажеме како и на кој начин ќе се однесуваат пратениците на ВМРО-ДПМНЕ во македонското Собрание, но ние не можеме да кажеме и да гарантираме како ќе се однесува народот кој што има своја зрелост и свој мотив да го изрази своето чувство на улиците во Скопје и во другите градови од државата, рече Милошоски.

ВИДЕО од инцидентот во Куманово: Претседателот на ОО СДСМ мртов пијан нападна учесник на маршот За заедничка Македонија

SDSM-Napad-Kumanovo

По завршувањето на маршот организиран од иницијативата „За заедничка Македонија“ во Куманово вечерва се случи инцидент. Според очевидци, претседателот на општинската организација на СДСМ нападнил тракторист кој учествувал на протестот.

Инцидентот се случил пред зградата во која е сместен локалниот штаб на СДСМ.

Како што тврди учесникот во маршот Раде Цветковски, претседателот на СДСМ – Куманово прво со тупаници почнал да удира во неговиот трактор, а потоа физички нападнал момче кое било во тракторот зад него. Момчето, според изјавите, е однесено во кумановската болница.

– Ми се нафрли дечко, почна да удира со тупаници во предните стакла од шофершајбната. Откако ја отворив вратата, го турнав со неа, а тој се нафрли. Зад мене имаше момче со трактор во движење, пред него имаше автомобил. Тој го фати за рамо го влечеше и го удираше неколку пати, изјави Цветковски.

Претседателот на ОО на СДСМ Куманово, во видно алкохолизирана состојба физички нападна учесници на маршот „За заедничка Македонија“. Имено, излегувајќи од штабот на СДСМ во Куманово (стар комитет), со тупаници се нафрлил врз двајца луѓе, од кои едниот бил качен на трактор и се враќал од маршот, притоа користејќи и вербални навреди како „Да ти е*у мајку македонску“!

Очевидецот Гоце Трендевски праша дали претседателот на локалната СДСМ се чуствува како Македонец.

Претседателот на општинската организација на СДСМ во кусиот телефонски разговор за МИА информира дека не може да разговара, бидејќи е во СВР Куманово.

Веднаш по инцидентот, СВР Куманово ја блокираше улицата „Илинденска“ каде што се наоѓа зградата пред која се случи немилиот настан и еден час ја блокираше.

Гневот и очајот во општинската организација на СДСМ кулминираа деновиве бидејќи огромен број кумановчани, меѓу кои и членови на СДСМ ја осудуваат политиката на Заев и неговото раководство, која е спротивна на националните и државни интереси.

Кумановци, вклучувајќи ги и членовите на СДСМ се’ помасовно излегуваат на улиците во градот и бараат Заев да ја отфрли платформата од Тирана. Вечерашниот протест беше најмасовен досега.

Според информациите нападнати биле Раде Ц. и Николче М. од селото Пчиња. Како што објавија медиумите, напаѓачот е Мартин Костовски кој е приведен и откако бил алкотестиран било утврдено дека имал 1,42 промили алкохол во крвта.  Повредениот Николче М. моментално се наоѓа на интезивна нега по здобиените телесни повреди.