И нацистичка Германија се плашела од „македонско сценарио“ – Еве што пишува Хитлер за Македонија во 1939 година

Во 2017 многу европски политичари и медиуми предупредуваат дека во нивните земји може да се случи „македонско сценарио“ – дестабилизација на земјите од фактори од надвор. Слично било и во 1939 г., кога на три дена пред почетокот на Втората светска војна, Хитлер ги предупредил Французите дека нема да дозволи во Полска да се реализира „македонско сценарио“.

„Ќе бидам јасен: Коридорот Гдањск мора да ѝ се врати на Германија. Македонското сценарио на нашата источна граница мора да биде спречено“, пишува Адолф Хитлер на 27 август 1939 во неговото писмо до тогашниот француски премиер Едуард Деладие, во кое полемизираат за ситуацијата во Полска.

Само три дена по писмото на Хитлер, на 1 септември 1939, е означен официјалниот почеток на Втората светска војна, кога нацистичка Германија врши инвазија токму над Полска, каде што Хитлер го спречувал „македонското сценарио“.

Историски гледано, прв пат терминот „македонско сценарио“ (гер. Die mazedonischen Zustände) го употребил Ото фон Бизмарк, но во контекстот на Хитлер терминот бил оправдување за почеток на војна. Овој термин и денес, благодарение на последната политичка криза се користи во медиумите и на политичките говорници не само на Балканот, туку и низ Европа. Денес во Србија, Унгарија, Австрија, Русија, Бугарија и во многу земји на стариот континент, секојдневно некој предупредува дека во неговата земја се реализира „македонско сценарио”, односно структури однадвор преку политички фактори однатре ќе инсталираат сценарио за дестабилизација и распад на земјата, објави „Вечер“.

 

Што значело за Хитлер „македонското сценарио“?

hitler za makedonija

Македонската состојба (гер. Die mazedonischen Zustände) за Хитлер претставувала „немирни граници“, а тој токму тоа сакал да го избегне. Во исто време под „македонско сценарио“ се дефинирало и територија на која живее еден народ да биде поделна помеѓу повеќе други народи.

Хитлер знаел дека доколку остане нерешен проблемот со Коридорот Гдањск (кој тогаш бил поделен исто како и Македонија), неговите експанзионистички идеи не можеле да се реализираат. За Хитлер „македонското сценарио“ морало по секоја цена да биде спречено. На Балканот поради македонско сценарио, според него, почнале Првата па потоа и Втората балканска војна, а се ова ќе биде загревање за Првата светска војна, во која Хитлер ќе биде на првата линија на фронтот од почетокот (1914) до самиот крај (1918).

Хитлер не е првиот германски политичар кој ќе предвиди дека од Балканот можат да дојдат големи проблеми во тогаш цврста и силна католичка Европа. Само една година пред неговата смрт (1897), идеологот на современа Германија, Ото фон Бизмарк, точно ќе предвиди „Големата војна ќе почне поради некоја глупост на Балканот“, што се остварува со сараевскиот атентат на австрискиот престолонаследник Франц Фердинанд.

На 4 мај 1940 г. Хитлер во Берлин одржал победнички говор каде што пред Рајхстагот ќе го опише воениот поход и окупацијата на Кралството Југославија и Грција. Тогаш првпат тој ќе го употреби зборот „Македонци“, иако македонскиот народ во тој момент не бил признаен ниту од Кралството Југославија, ниту од Кралството Бугарија, ниту од Грција, помеѓу кои бил разделен.

hitler za makedonija

– Македонците кои беа заробени беа веднаш пуштени на слобода – вели Хитлер во својот говор за кој постои и аудиозапис. Во говорот Хитлер ќе ги спомне и градовите каде ќе поминат германските тенкови како Скопје и Солун. Во истиот говор Хитлер им се заблагодарува на Унгарците и на Бугарите со кои, пак, се во сојуз исто како и за време на Првата светска војна.

Целиот текст можете да го прочитате на„Вечер“.

Избришаното интервју на Сорос повторно достапно: „Јас сум Бог, имам многу силни фантазии дека сум луд, соработував со нацистите против Евреите“ (ВИДЕО)

Видеото од 60-на минути, кое Џорџ Сорос го има дадено за CBS во 1998 година, неколку пати е избришано од интернет, токму поради контроверзните ставови и сето она што го кажува Сорос во него. Но, колку и да е широко распространето неговата соросова мрежа, видеото повторно успева да се најде на интернет и да се дознае вистината за тоа каков човек е Џорџ Сорос.

Снимката која долго време беше скриена, сега повторно е достапна за очите и ушите на светската јавност.

Џорџ Сорос е роден во Унгарија, во богато и образувано еврејско семејство. Кога нацистите ја окупирале Будимпешта во 1944 година, таткото на Сорос бил успешен адвокат, но знаејќи дека периодот што следи ќе има големи проблеми за Евреите, одлучил да го раздели семејството, им купил лажни документи, подмитил човек од власта за да го земе 14-годишниот Џорџ Сорос и да го престават како христијанин и негов кум.

Додека 100 илјадници унгарски Евреи биле пренесени во логорите, Џорџ Сорос и неговиот „кум“ од владата се спасиле, но не само тоа, туку заедно го конфискувале имотот на Евреите, пријатели и соседи, па дури и роднини на малиот Сорос.

Овие контроверзни одговори за тоа што им правеле на Евреите, почнуваат од 6:43 во видеото.

Сорос: Имав 14 години и можам да кажам дека токму тогаш се оформи мојот карактер.

Крофт: На кој начин?

Сорос: Да сфатам дека еден човек мора да гледа напред и да ги предвидува настаните. Тоа беше страшна закана на злото.

Крофт: Колку што разбрав, ти заедно со човекот кој се претставувал како твој кум, сте оделе низ еврејските имоти и сте конфискувале што ќе најдете?

Сорос: Да, тоа е точно.

Крофт: Да бил некој друг на ваше место, она што го правел ќе го довело до лудница и психички пореметувања… Дали беше тешко да го правите тоа?

Сорос: Не, не беше. Воопшто не беше. Можеби како дете не гледате поврзаност, но мене не ми претставуваше никаков проблем.

Крофт: Не чувствувате вина?

Сорос:Не.

Крофт: На пример: Јас сум Евреин и еве ме гледам како луѓето ги пренесуваат во логори, јас можев да бидам на нивно место. Јас требаше да бидам на нивно место. Ништо од тоа не почувствувате?

Сорос: Секако дека можеше да бидам на другата страна, но не чувствував вина за тоа што сум на таа страна. Смешно но, тоа е исто како пазарната економија-Ако не бев јас, ќе беше некој друг, вели Сорос со ладна насмевка на лицето.

Во интервјуто вели и дека не е религиозен и дека не верува во Бог. Смета дека Бог е создаден од човекот а не обратно. Аналогно на ова тој за себе смета дека е Бог…

Неговиот „боженствен“ комплекс е тој кој што ја анулира вината во него.

-Покрај моите фантазии дека сум Бог, исто така имам и многу силни фантазии дека сум луд, признал Сорос во интервју за британска телевизија.

-Всушност, мојот дедо беше параноичен. Има многу луди луѓе во моето семеjство, до сега јас успеав да го избегнам, иронично вели тој.