Мила Царовска 10 години земала по 1.100 евра месечно од НВО ХЕРА која бараше рушење на оградата на границата и давање азил и државјанство на мигрантите

Mila-Carovska-Migranti

Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска 10 години работела во Невладината организација ХЕРА, која беше потписник на отвореното писмо до Владата во кое се бараше да се сруши оградата на јужната граница и на мигрантите и бегалците да им се даде азил и државјанство.

Царовска од ХЕРА добила 1.415.105 денари или околу 23.000 евра. Само во 2014 година добила 823.000 денари, односно 1.100 евра била месечната плата на Царовска во невладината организација.

Во 2015 година пак, добила 592.000 денари, а работниот однос и траел до 16.11.2015 година, бидејќи тогаш станува специјален советник на техничката министерка за труд и социјална политика Фросина Ташевска Ременски. Царовска во ХЕРА работела 10 години, од каде според овие парични износи може да се виде дека убаво печалела.

Во отвореното писмо потпишано од низа соросови организации во земјава бараа да се отстрани бодликавата ограда од границата и мигрантите непречено да можат да влегуваат во земјава.

-Ние, борците за слобода, еднаквост и човекови права, заштита на природата и заштита на животните, јавно го креваме својот глас и кажуваме НЕ! на оградата од бодликава жица! Доколку оградата опстои, заштитата на луѓето на кои им е потребна ќе се смета за нелегална. Илјадници луѓе ќе останат заглавени на границите, и во отсуство на легални патеки, сѐ почесто ќе посегнуваат по опасни и нелегални алтернативи, што ќе предизвика уште смртни случаи. Бараме оградата да се сруши! Бараме да се прекине со сегрегациски и дискриминаторски практики кои незаконски ги спречуваат луѓето заглавени на границите да бараат азил по безбеден пат, стоеше во отвореното писмо на 16 НВО организации меѓу кои и ХЕРА, на која координатор беше Царовска.

Отвореното писмо е потпишано од: Младинска организација „Мугра”, Здружение Студентска организација ИЗЛЕЗ Скопје, „Анима Мунди“ здружение за заштита на животни „Глас за животните“, здружение за заштита на животни од Велес „Animal World”, здружение за заштита на животни од Струга „Ејнџелкетс“, прифатилиште за мачки Скопје „ХЕРА“ – Асоцијација за здравствена едукација и истражување Здужение на граѓани за промоција на женската активност Тиииит! Инк. – ХОПС – Опции за здрав живот Скопје „Чист Охрид“, неформална еколошка организација од Охрид „Легис“, асоцијација за промоција и одржување на културни и спиритуални вредности „Плоштад Слобода“ – Скопје, Здружение за уметност, теорија и активизам „Субверзивен Фронт“, Здружение за критички пристап кон родот и сексуалноста Коалиција „Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ Активистите од „Автономниот Културно Социјален Центар“ Работна група „Солидарност за мобилност“ на Левичарското движење „Солидарност“.

Инаку, Невладината ХЕРА исто така е финансирана од Соросовата фондација „Отворено општество“.

Стратегијата за мигранти ја демантира Царовска, документот предвидува најмалку 100 згради за мигрантите целосно покриени од Буџетот на РМ

Документот од Стратегијата за интеграција на бегалци и странци 2017-2027, ја демантираше министерката за труд и социјална политика Мила Царовска, која денеска изјави дека во Македонија нема да се градат згради за бегалци.

Во самата стратегија која е предложена од Владата на СДСМ и Зоран Заев и Министерството на Царовска стои дека до крајот на годината предвидено е почнување на 71 проект.

Во секторот „Домување“ се вели дека треба „да се идентификуваат и обезбедат парцели на државно земјиште на располагање за инвестирање во социјални станови“. Очекувањата на Владата и Министерството се „Достапни локации за изградба на социјални станови“.

Од општините се бара  „барем 100 единици – локации да станат достапни“, а иако не е одредено колкав ќе биде, буџетот се предвидува а биде обезбеден од државата и да биде 100 процентен.

Царовска, минатиот месец истакна дека Министерството и Владата целосно стојат зад овој документ.

Денеска Царовска изјави дека нема да се градат социјални станови за мигранти и бегалци, но самата нацрт-стратегија ја демантира.

СТРАТЕШКИ ДОКУМЕНТ: Заев и Царовска масовно ќе доселат мигранти во Македонија, ќе им даваат државјанства, вработување, станови и куќи

Владата на Зоран Заев преку министерката Мила Царовска подготвува стратегија за масовно доселување на мигранти во Македонија следниве 10 години.

Документот на МТСП е наречен „Предлог нацрт стратегија за интеграција на бегалци и странци ‎2017 – 2027 година, како и Акциски план ‎2017 – 2027“.

Документот предвидува масовно давање на државјанства на мигрантите, семејно обединување со тоа што секој мигрант ќе може да го донесе целото свое семејство, кое понатаму забрзано ќе добие државјанство, нивно вработување и нивно сместување по станови и куќи низ цела Македонија.

Според МТСП, стратегија ќе го „стесни“ фокусот на интеграцијата и ќе ги претстави стратешките цели низ четирите главни области – домување, образование, вработување и стекнување државјанство, додека прашањата поврзани со подобрувањето на системот за интеграција или мерките насочени кон раната интеграција ќе треба да се протегаат низ сите области.

Стратешките препораки вклучуваат: Подобрување на пристапот до стекнување државјанство и поврзување со проактивниот ангажман за интеграција, Олеснување на процедурите за семејно обединување како поддршка за процесот на интеграција, Намалување на честотата на ревидирање на поддршката за одржливост на процесот на интеграција, Проширување на поддршката за интеграција на бегалците кои стекнале државјанство или дозвола за привремен и постојан престој, се вели во Стратегијата.

 

ПЛАТИЛЕ 537.000 ЕВРА: Еве како СДСМ преку соросови НВО купуваше ромски гласови во Делчево

SDSM-Stab

НВО КХАМ Делчево пред изборите помеѓу ромското население делеле пакети за имунизација, пакетите ги делела лично Мира Стојчевска, претседателка на ОО СДСМ Делчево и кандидат за пратеник, пишува на својот Фејсбук профил Никола Србов.

-Непосредно пред денот на изборите во сите домови кај Ромите влегла Мира заедно со претставници од НВО КХАМ, се претпоставува дека делела и кеш. Од 600 ромски гласачи на овие избори 400 гласале за СДСМ, а вообичаено гласале за ВМРО ДПМНЕ. На денот на изборите во дворот на гласачкото место стоеле претставници од КХАМ со цел да им укажат на Ромите кои доаѓале да гласаат за кого треба да гласаат. Нека кажува Пирова од Хелсиншки за правата на Ромите. Од ФООМ на сметката на КХАМ Делчево легнале 537.000 евра, пишува Србов.

Србов: ОЈО веднаш да покрене истрага, СДСМ годишно само од еден извор од НВО добивала по 2 милиони евра за кампања

srbov-dokument-mvr

Од 2012 до 2016 година, „Фондацијата отворено општество Македонија“ склучила соработка со 70 невладини организации во Македонија. Овие невладини организации заедно со СДСМ направија коалиција „Граѓаните за Македонија“ која работеше на предизборната кампања на СДСМ, пишува на Фејсбук аналитичарот Никола Србов.

ОЈО веднаш да си покрене истрага. Не може организации од САД да водат истрага за сите овие НВО а ние да не водиме истрага.

Од 2012 до 2016 година, „Фондацијата отворено општество Македонија“ склучила соработка со 70 невладини организации во Македонија. Овие невладини организации заедно со СДСМ направија коалиција „Граѓаните за Македонија“ која работеше на предизборната кампања на СДСМ. Ова е само еден дел од средствата префрлени во организации ќерки на ФООМ која 4 години го добива целиот буџет од УСАИД наменет за НВО.

Во 2012 година ФООМ кон 52 невладини организации исплатила 61.500.000 денари
Во 2013 година ФООМ кон 63 невладини организации исплатила 128.000.000 денари
Во 2014 година ФООМ кон 52 невладини организации исплатила 104.000.000 денари
Во 2015 година ФООМ кон 59 невладини организации исплатила 124.500.000 денари
Во 2016 година ФООМ кон 65 невладини организации исплатила 115.500.000 денари
Годишно СДСМ, само од еден извор, добивала по 2 милиони евра за кампања.

srbov

Преку кои канали влегуваат црните пари во Македонија: СОС побара истрага за работењето на невладините организации

SOS-pres

„Глобалната иницијатива С.О.С.“ (Стоп операција Сорос) денеска на прес-конференција побара институциите да испитаат дали граѓанските организации и фондации во државата работеле согласно Законот за здруженија на граѓани и фондации на Република Македонија.

Ова барање се однесува на сите невладини организации, без исклучок. Политичкиот аналитичар и историчар Никола Србов потенцира дека Република Македонија се наоѓа пред сериозен предизвик и тест за нејзината целовитост и унитарност.

-За жал, постојат индиции дека еден дел од граѓанскиот сектор директно учествувал во поделбата на општеството. Неколкугодишниот напад врз институциите на државата, но и врз неистомислениците, доведе до сериозни судири во општеството, рече Србов.

Тој појасни дека бараат институциите да проверат дали организациите придонеле за разгорување на национална, расна или верска омраза и нетрпеливост, дали организациите работеле во насока на насилно уривање на уставниот поредок на Република Македонија, дали поттикнувале и повикувале на воена агресија и интервенција од трети земји, дали ги повредувале правата и слободите на други лица, граѓани на Република Македонија.

-Дали невладини организации во Република Македонија имале мешање или влијание во управувањето од трети лица во земјава и од странство? Дали постојат невладини организации во Република Македонија кои се зависни финансиски материјално или биле уценети со што делувале и надвор од нивната програма и статут, а спротивно на уставот и законите на Република Македонија, праша Србов.

Од институциите на државата, како што рече, бараме да проверат дали организациите на директен или индиректен начин финансирале политички субјекти во државата, дали инфраструктурата, кадарот и ресурсите на организациите биле користени во полза на политичка партија, дали дејствувањето на организациите влијаело врз изборниот процес во државата, дали организациите биле вклучени во предизборната кампања на некоја политичка партија и дали на директен или индиректен начин го насочувале јавното мислење кон одредена политичка партија?

„Глобалната иницијатива С.О.С.“ (Стоп операција Сорос) прашува дали странските фондации во Македонија работеле законски, во однос на плати и придонеси за вработените, како биле финансирани, дали биле користени за внес на црни пари во државата, дали биле вмешани во политичкиот живот и дали поттикнувале насилство и нетрпение во општеството со што би ја загрозиле безбедноста на граѓаните.

Тие од институциите на Република Македонија бараат да проверат дали средствата кои се влевале во организациите биле користени за целите врз кои тие се основани, дали средствата биле користени над личните интереси или во лукративни цели, дали со добиените средства врз основ на проекти биле исплаќани активисти кои се или биле вклучени во партиски активности или настани кои се противзаконски, противуставни, активности кои поттикнувале насилство, дискриминација, прекршувале човекови права и слободи и активности кои воделе кон насилно уривање на уставниот поредок.

ОФАНЗИВА ПРОТИВ МАФИЈАТА: Унгарија тргнува со закони против октоподот на Сорос

Soros-Orban

Унгарската држава тргнува со закони против октоподот на американскиот милијардер Џорџ Сорос. НВО мафијата ќе треба да ги објави изворите, сумите и целта на финансиранјето од странство.

Медиумската куќа „Брајтбарт“ на главниот советник на Доналд Трамп, Стив Бенон ги најави новите закони во Унгарија со кои се воведува јавност, отчетност и транспарентност во финансирањето на НВО мафијата на Џорџ Сорос.

Унгарската владејачка партија до законодавството ќе предложи легислативи преку кои ќе ги принуди невладините организации да го откријат изворот, висината на паричните средства кои ги добиваат, како и целта на финансирањето, пишува „Брајтбарт“.

Лајош Коса од конзервативната партија ФИДЕС на премиерот Виктор Орбан, во петокот изјави дека намерата е да се расветли начинот на финансирање на групи од странски извори, кои се обидуваат да влијаат во Унгарија. Коса рече дека Нацрт законот ќе биде поднесен до парламентот следниот месец.

Унгарскиот премиер Орбан постојано ги критикува невладините организации финансирани целосно или делумно од филантропот Џорџ Сорос, опишувајќи ги како “странски агенти” кои сакаат да го поткопаат авторитетот на избраните претставници. Локалната канцеларија на „Транспаренси Интернешнл“, Унгарската унија за граѓански слободи и унгарскиот Хелсиншки комитет се посочени од страна на Владата на Орбан.

Србов: Паничен обид на соросовите НВО да го затскријат незаконското, пристрасно и партиско работење

srbov-objasnuva

Реакцијата и заканата упатена кон движењето „Стоп операција Сорос“, и нејзините активисти, од страна на невладините организации кои се финансирани од Сорос, која се должи на наводни клевети за нивната поврзаност со политичката партија СДСМ, е само паничен обид да се затскрие нивното незконско, пристрасно и партиско работење, вели аналитичарот Никола Србов од Движењето „Стоп Операција Сорос“.

Србов вели дека на прес конференција, одржана на 8 мај 2015 година, од страна на Стево Пендаровски како офцијално претставник на СДСМ, беше објавено дека СДСМ со 70 невладини организации, помеѓу кои се наоѓаат сите невладини организации кои беа посочени од страна на С.О.С. за нивна поврзаност со СДСМ, влегува во коалиција под името „Граѓаните за Македонија“.

Во коалицијата „Граѓаните за Македонија“ влегуваат, СДСМ и невладините организации: Млади европски федералисти (ЏЕФ Македонија), Центар за одржлив развој на заедницата – Дебар, Здружение за развој и активизам „Аква“ – Струга, Здружение за локален развој „Акција Плус” – Ресен, Младински културен центар – Битола, Центар за стратегии и развој „Пактис” – Прилеп, Здружение за ширење на демократија и демократски принципи, човечки права и слободни „ПРОЕКТ-ЕУ” – Кавадарци, Организација на жени од Струмица – Струмица, Патокази – Гевгелија, Визио – Кичево, Регионален центар за одржлив развој – Кратово, Гласно – Штип, Фокус – Велес, КХАМ – Делчево, Фондација Отворено општество – Македонија, Фондација Метаморфозис, Македонски центар за европски образование, НВО Инфоцентар, Хелсиншки комитет за човекови права на Република Македонија, Центар за современи уметности и Младински образовен форум.

-За најавениот протест на СДСМ заедно со невладините на Сорос кој се одржа на 17 мај 2015 година, Марјан Забрчанец од Младински образовен форум изјави „Нашата заедничка акција која ќе започне со масовен гласен и ненасилен граѓански протест ќе започне на 17 мај 2015 година, пред Владата на РМ и ќе трае до дефинитивниот пад на власта“. *Објавено на 14 мај 2015 година на веб порталот „Плусинфо“. Истите овие граѓански организации кои се финансираат од Сорос, а се закануваат на секој кој ќе постави јавно прашање за нивното работење, учествуваа и во т.н. „Камп на слободата“ организиран од страна на СДСМ пред Владата на Република Македонија, вели Србов.

fokus
Тој додава дека истите овие граѓански организации кои се финансираат од Сорос заедно со СДСМ, ја организираа т.н. „шарена револуција“ на која беа физички напаѓани и тепани припадниците на МВР и беа нанесени огромни финансиски штети на даночните обврзници на Република Македонија.
reporter

-На овие протести го гледавме раководството на СДСМ предводено од Заев како маваат со боја по јавни објекти, мостови и споменици. За ова пристрасно и партиско работење на невладините кои се финансираат од Сорос, да биде уште поизразено, во предизборниот период во 2016 година, платформата на „Граѓаните за Македонија“ се преименува во „Ние одлучуваме“ – акција преку која невладините организации финансирани од Сорос јавно спроведуваа политичка кампања посочувајќи им на граѓаните за која политичка партија да гласаат, попрецизно, да гласаат за СДСМ, смета Србов.

Тој прашува дали е ова вистински граѓански активизам и граѓанско општество за кое зборуваат невладините организации финансирани од Сорос? Дали на овој начин, капацитетите, инфраструктурата и финансиите на невладините организации на Сорос беа ставени на располагање на СДСМ? и Дали на овој начин била незаконски финансирана кампањата на СДСМ со огромни суми парични средства кои се влевале од надвор?

Од што се исплашија невладините на Сорос во Македонија?

nikola-srbov

Само граѓанските организации кои се финансирани од Сорос, барањето за отчетност го гледаат како закана и напад врз граѓанското општество. Веднаш по прес конференцијата која ја одржавме на 4 февруари 2017 година, а на која јавно соопштивме која организација колку пари земала од Фондацијата „Отворено општество“, засегнатите решија да го „бранат“ граѓанското општество преку лавина од тужби кон нас. Од таму велат, ние кои прашуваме сме „напаѓале“, а тие кои тужат и се закануваат го „бранеле“ секторот од нас. Граѓански организации ќе бранат граѓански сектор од граѓанска организација. Ова говори доволно во каква бездна е паднат граѓанскиот сектор во Република Македонија кој 25 години го контролираат и го водат едни исти луѓе и нивните послушници.

Одржаната прес конференција на неколку невладини организации кои се под капата на ФООМ, поднесените тужби и закани, се експлицитен доказ за монополот кои овие организации го држат во граѓанскиот сектор. Овие луѓе себеси се гледаат како избрани од Бога дека само тие, и никој друг, имаат право да раководат со граѓанскиот сектор. Секој кој ќе побара отчетност го квалификуваат како експонент на ВМРО кој го напаѓа граѓанското општество во кое нема место за различни ставови и мислења.

На прес конференцијата, на која сите невладини организации на Сорос и објавија војна на една организација – „Стоп операција Сорос“, се истите оние организации чии активисти нанесоа огромна финансиска штета на државата преку дивеењето по улиците и руинирањето на фасадите и плоштадите низ Скопје. Јавноста треба да знае дека, уништените фасади се санираат со средствата од даночните обврзници на Република Македонија, поточно, со средствата од сите нас кои живееме во оваа држава. Фасадите нема да бидат обновени со парични средства на Сорос, туку напротив, Сорос дава пари на неговите активисти кои за возврат прават огромна материјална штета која потоа ние граѓаните на Република Македонија ја санираме со наши парични средства.

На прес конференцијата зборот волонтерство се спомна десетина пати, можеби јас не сум запознаен доволно, но она колку што мене ми е познато, волонтерство не подразбира милионски суми на сметка. Го кренаа гласот демантирајќи дека се координирани од еден центар и притоа изнесоа имиња на европски фондови и држави од каде дополнително добивале финансиски средства. Ова може да им помине само кај нивните активисти, но вистината е спротивна од нивното тврдење, заеднички именител на сите тие организации е Фондацијата „Отворено општество“ Македонија на Џорџ Сорос.

На крајот, се отвара  и уште една дилема, можеби и најважната.

Откако на прес конференцијата, одржана на 27 јануари 2017 година, најавивме дека, податоците кои се јавно достапни и кои укажуваат на партизираност на невладините организации, ќе бидат доставени до Вашингтон, невладините на Сорос најавија наводна „одбрана“ на граѓанското општество а на истата прес конференција не беа спомнати поединечно, но ете, се пронашле. Овој напад кон нас доаѓа откако Амбасадата во Скопје беше прозвана од конгресмени дека не соработува со нивната истрага за начинот на кој биле делени парите на УСАИД за невладини организации. Тука се отвара дилемата. Дали координираната акција на невладините организации на Џорџ Сорос во Република Македонија има за цел да ја попречи истрагата која ја покренува американскиот Конгрес за работата на американската амбасада во Република Македонија и амбасадорот Џес Бејли? Дали ова е начинот на кој амбасадата во Скопје се обидува да ги прикрие трагите и да ги уплаши активистите на „Стоп операција Сорос“ кои започнаа да алармираат во Вашингтон за злоупотребата што беше вршена со парите на даночните обврзници во САД?

Американската Амбасада во минатото постојано зборуваше за отчетност при располагањето со државните пари на Република Македонија, но откако самата амбасада се најде под истрага за начинот на кој ги трошела американските државни пари веднаш започнаа да пристигнуваат закани и тужби до нас.

(Колумна на Никола Србов)

Чилиманов: Невладините ќе треба да одговараат во Вашингтон, не во Скопје

Cvetin-Cilimanov-Izjava

Здружението „Стоп операција Сорос“ (СОС) добива закани за тужби од невладини организации, откако објавија дека спровеле истражување и точно ги утврдиле граѓанските активисти и НВО што помогнати со финансиски средства од фондацијата на Џорџ Сорос влијаеле директно во изборните процеси изминатите години.

Некои од нив сега бараат јавно извинување од СОС за изнесените информации, тврдејќи, во сопствена одбрана, дека се невистинити.

Новинарот Цветин Чилиманов, еден од иницијаторите за формирање на движењето, вели дека поседуваат докази за сето изнесено, но истовремено, како што коментира тој, ниту една од овие невладини не ги демантирале објавените суми на плати на високите функционери на фондацијата на Сорос.

– А зошто немаше тужби, закани или деманти за платите на високите функционери на Сорос? Јасна е нервозата во оваа организација откако американскиот Kонгрес најави дека ќе спроведе истрага, јасна е вознемиреноста и во американската амбасада, не можат да го сокријат фактот дека со години финансирала партиски поврзани и испреплетени организации и тоа само од една страна на политичката поделба во Македонија – вели Чилиманов за „Дневник“.

Тој вели дека по објавата дополнително добивале информации и докази од граѓани во прилог на тоа што го објавиле.

– Изминативе денови добиваме информации од голем број граѓани, кои дополнително потврдуваат дека организациите на Сорос во Македонија функционирале како партиски штабови. Учествувале и организирале протести, герила акции и во ниту еден ден досега ниедна од овие организации не билe активни на другата страна – политички, без разлика дали за ВМРО-ДПМНЕ или некоја друга партија, освен за СДСМ – објаснува Чилиманов.

Тој додава дека, сепак, објаснувањето за начинот на функционирање во Македонија посочените невладини организации ќе треба да го дадат не во Скопје, туку во Вашингтон.

Неодамна СОС објави дека документ од дваесет страници, во форма на истражување веќе е дистрибуиран до неколку надлежни институции во САД и во светот, за да алармира за начините за финансирање на голем број невладини организации во земјава финансирани од фондацијата „Институт отворено општество“, како и, како што велат, за злоупотребите на Американската агенција за развој УСАИД, која поголем дел од проектите што ги финансирала биле за партизација на невладиниот сектор, за водење црна кампања, за организирање насилни протести за уривање на легитимната власт, за прирачници за организирање насилни протести како и за отворање на македонската јужна граница за слободен проток на мигрантите.

Ексклузивно: Интерен допис на соросовите невладини ги потврдува тврдењата на „Стоп Операција Сорос“

pismo

Интерен допис кој пристигна до нашата редакција потврдува дека невладините организации кои деновиве праќаат соопштенија во кои се закануваат со тужби до движењето „Стоп Операција Сорос“ (СОС) всушност дејствуваат организирано и синхронизирано и се координирани од еден центар.

Пред неколку дена членовите на движењето С.О.С. изложија мрежа на финансирање на невладини организации кои со години добиваат милиони денари од Фондацијата Отворено Општество Македонија – СОРОС. Притоа од С.О.С. укажаа и на фактот што поголем дел од невладините финансирани од Сорос Македонија ја спроведуваат агендата за организирање и учество во протести со политичка позадина, а во корист на партнерот на Сорос во Македонија, СДСМ.

Недолго после објавувањето на овие податоци пристигнаа серија соопштенија од невладините спомнати од С.О.С. во кои се закануваа со тужби за клевета, тврдејќи дека тие се невладини кои немаат врска со политичката агенда на Сорос и дека се бават со своја специфична работа.

Документот кој вечерва го прати „свиркач“ до нашата редакција потврдува дека не само што невладините се длабоко поврзани со Сорос, туку и се координирани од еден центар кој ги собира „на купче“ секогаш кога ќе треба лажно да се прикаже дека граѓанскиот сектор во Македонија се обединува спонтано зад некоја цел. Со ова се потврдува дека нивниот финансиер ги држи „на дугме“ и ги активира секогаш кога има потреба од нивна политичка акција, вели нашиот извор.

Ова е уште еден доказ како Сорос го окупира граѓанскиот сектор во Македонија, исто како што тоа го прави низ целиот свет. Јавноста и досега памети неколку писма кои т.н. невладини кои лажно се претставуваат како претставници на граѓанството во Република Македонија, се всушност претставници на центарот кој ги финансира и употребува секогаш кога СДСМ ќе има потреба од лажирање поддршка од граѓанскиот сектор.

„Писмото наменето за домашната јавност ќе биде претставено на јавен прес, со објава на целокупната содржина и на листата организации кои го поддржале обраќањето. Подоцна ќе се дејсвува за уште поширока јавна поддршка за заштита на граѓанскиот сектор во Македонија.

Ве замолуваме оваа порака односно барање за поддршка да ја проследите до вашите партнерски организации, мрежи и коалилции во кои членувате“, стои во насоките кои до овие невладини се испратени од центарот кој ги координира.

pismo

Во писмото јасно се наведуваат насоките од соросовиот координатор барањето за поддршка невладините да го рашират до своите сестрински и коалициони невладини финансирани од Сорос, се со цел да се прикаже масовна поддршка во одговорот на соросовата коалиција против обвинувањата кои доаѓаат од „Стоп Операција Сорос“. Апсурд кој еклатантно ги потврдува тврдењата на С.О.С. кои јавноста и самата одамна и добро ги познава.

Рокот за да соберат потписи во писмото со кое Сорос ќе ја манипулира јавноста дека е спонтана акција на граѓанскиот сектор е утре (07.02) до 15 часот, после што планот е да се организираат јавни настапи во кои невладините ќе глумат невини жртви и ќе се жалат на политички линч – иако од овој пример уште еднаш се гледа дека станува збор за добро организирано „злосторничко здружување“ против граѓанскиот сектор во Република Македонија кој овие десетици невладини на Сорос сакаат да го окупираат и прикажат како лично свој.

На идентичен начин т.н. невладини организации говорејќи за себе дека се неполитички и непартиски организации, учествуваа во вандалските и насилни протести организирани од Сорос и СДСМ во кои беа повредени десетици полицајци, беше уништуван државен имот, споменици на културата и на државноста. Тогаш СДСМ тврдеше дека не е организатор на протестите туку се приклучува кон граѓанскиот сектор кој ги организирал, со цел да прикаже лажен граѓански елемент во нивното политичко делување. Оваа шема на СДСМ беше веднаш прочитана од објективаната јавност во Македонија и осудена.

Нашиот извор коментира дека зголемената нервоза кај невладините доаѓа после најавите за „десоросоизација“ во Македонија по примерот на многу други земји кои го забранија делувањето на Фондацијата отворено општество токму поради желбата преку невладин ангажман на оптешствени теми и работа со маргинализирани заедници, да формира „невладина пешадија“ која ќе ја активира секогаш кога Сорос и нивните политички партнери од левицата во било која земја ќе има потреба од вадење луѓе на улица со цел рушење на демократски избрана власт.

Сорос со милиони евра држи монопол над НВО сектор во Македонија и го злоупотребува за политички цели

Soros-vojna-ogan

Џорџ Сорос е пристуен во Македонија многу долго време, доволно долго својата мрежа да ја расплете низ целиот граѓански сектор. Речиси и да нема НВО во Македонија која не добива средства од Сорос, а најактивните и најгласните го земаат најголемиот дел од милионскиот колач на Фондацијата Отворено Општество.

Она што е алармантно е што преку Метаморфозис, Џорџ Сорос има купено неверојатни 96 домеини, кои во секој момент може да ги искористи за влијание на јавното мислење и индоктринирање како на пример во вид на портали како што се Плусинфо или Либертас.

Дека ништо не е случајно и дека НВО секторот во Македонија настапува како продолжена рака на СДСМ, кој од друга страна е другото лице на Сорос во државата, зборува и фактот што неслучајно Зоран Заев најави двојазичност и федерализација и неслучајно Еди Рама ги свика албанските партии. Неслучајно беше потпишана платформата на Албанците и исто така неслучајно тоа беше каменто на кој се „сопнаа“ преговорите за формирање на Влада.

-Битна причина за активна улога на Еди Рама на македонската политчка сцена особено во делот на албанските партии во Македонија е присуството и ангажманот на неговата втора сопруга Делина Фицо, која сега работи во Њујорк, но со своите ангажмани е активно вклучена во македонските политички разврски. На 25 август минатата година таа испраќа е маил до Ивона Крстевска која е генерален секретар на Македонскиот национален совет. Во тој мејл таа дава зелено светло за отпочнување на програмата ACE која е „тешка“ 9,7 милиони долари и има значајна рефлексија на политичките разврски на 11 декември.

delina-fico.jpg1

Во текот на минатата недела ние неколку пати се обидовме да стапиме во контакт со госпоѓата Ивана Крстевска. Успеавме да стапиме во контакт, неколку пати ја убедувавме да даде интервју за емисијата „Во центар“ но таа на крајот одби да се појави во нашата емисија, вели новинарот Васко Ефтов.

Поранешната сопруга на албанскиот премиер Еди Рама, Делина Фицо, во текот на пет години, до 2021 година, ќе има главен збор во распределба на околу 9,5 милиони долари што преку американската агенција УСАИД ќе им се дадат главно на соросовите организации во Македонија затскриени зад завесата на терминот „невладини“. Таквата можност таа ја добива врз основа на тендер завршен во септември минатата година, кога целата работа е завршена поради можната смена на администрацијата во САД.

Една од невладините финансирани од Џорџ Сорос е невладината организација АДИ претседател е Алберт Муслиу, кој пак настапува како еден од главните политички аналитичари кои ги бранат ставовите на СДСМ.

adi1

adi

 

Невладината организација АДИ заедно со Метаморфозис и заедно со Отворено општество на Сорос и младинскиот сектор кој го претставува Ивона Крстевска се клучни 4 партнери во формирање на ЕAST WEST менаџмент институтот преку која треба да биде реализирана програма:

east-west

Кога ќе ја погледнете структурата на AST WEST институтот кој има седиште во Њујорк и кога ќе видите кои им се нивни деловни партнери. На тој список се наоѓаат импозантни имиња меѓу кои и Фондацијата Отворено Општество и Фондот на браќата Рокефелер.

donatori

-Во најголем дел од донаторите станува збор за моќни финансиски институции со потекло од Италија. Ако имаме во предвид дека Италија беше посочувана како една од двете држави од каде што потекнува чадорот кој на некој начин беше генератор и ја покриваше целата политичка криза во рамки на Македонија, тогаш најверојатно не треба да не изненади тоа што толку моќни финансиски институции со потекло од Италија биле вклучени во рамки на формирањето на AST WEST. Од друга страна на списокот на партнери и донатори можеме да ги најдеме и Рокефелер и Сорос, вели Ефтов во својата емисија.

Рамадан  Рамадани е член на Извршниот одбор на Фондацијата СОРОС во Македонија, како што може да се види на официјалниот сајт на ФООМ- Македонија.

ramadani

Рамадани, според угледната американската истражувачка агенција „Стартфор“ е исламски радикал, еден од лидерите на вахабистите во Македонија. Според македонската Исламска верска заедница Рамадан Рамадани практицира авганистански вахабистички ислам. Логично на претходното, како функционер на фондацијата Сорос, овој радикален исламски активист имаше свој удел во пролетните протести на СДСМ и Сорос, и објави свои намери за уривање на владата.

На 8 мај 2015- та година, со пост објавен додека престојувал во Либија, Рамадани најавува и повикува демонстрантите да влезат во домовите на функционерите и политичките неистомисленици, и да ги нападнат.

ramadani.png1

-Секој ден ќе има се повеќе стапови, а се помалку знамиња меѓу демонстрантите, најавува Рамадан Рамадани, и вели дека во Либија го научиле – колку стапот повеќе доцнел, толку последиците биле полоши. Својата подготвеност кон насилство Рамадан Рамадани ја покажа и во тепачката кога во Скопје предводеше насилно преземање џамија која легално е водена од Исламската верска заедница. Токму поради неговите радикални ставови, ИВЗ се дистанцираше од него.

Промена на целата структура во НВО секторот и во разузнавачки структури на ЦИА во Македонија: 

-По неуспехот на оние Шарени револуции во рамки на Македонија доаѓа до промена на целата структура, како во НВО секторот така и во тие разузнавачки структури на ЦИА кои се под контрола на американската амбасада. Структурата на УСАИД која ја има формирано организацијата ОТИ, која работи на два проекти од кои едниот е АЦЕ и вториот е AEКOM. На чело на целата таа структура се наоѓа полјакот Мајкл Станиславски, објавува Ефтов.

stanislavski

Станиславски бил во кабинетот во Казахстан, Киргистан и Бугарија кога во тие држави се случуваат големи улични немири и промена на власта.

-Тој во почетокот на летото, јули/август е сменет и испратен на нова должност, бидејќи е направена промена во Централниот регистар на Македонија каде што се вели дека Мајкл Станиславски не е повеќе на чело на АЕКОМ во Македонија и дека на негово место доаѓа госпоѓата Фелпс Фили Елизабет , која има британско потекло но е граѓанин на САД. Елизабет имала претходен аранжман во Либија, вели Ефтов.

filips.gif1

filips

filips.gif4

Сорос „напаѓа“ и во САД, Трамп го возвраќа ударот

Под администрацијата на Бил Kлинтон, Џорџ Буш и Барак Обама не беше необично шефовите на Централната разузнавачка агенција (ЦИА) во градовите во светот да ги координираат политичките активности меѓу персоналот на институтот Отворено општество, финансиран од милијардерот Џорџ Сорос, и членовите на владите и опозициските политички партии. Сепак, според европски извор на американскиот новинар Вејни Мадсен, сето тоа прекинало кога новоизбраниот директор на ЦИА, Мајк Помпео, ја презел контролата над агенцијата, стои на блогот на Мадсен.

Трамп му наредил на Помпео да ги раскине сите врски на ЦИА со групата невладини организации на Сорос. Повеќето од овие врски биле одржувани преку Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД) и Националниот фонд за демократија (НЕД), долгогодишни препознатливи знаци за мешањето на ЦИА во активностите на невладините организации во странство. Американскиот институт за мир исто така извршувал субверзивни операции со ЦИА.

tramp

Сорос, најверојатно, видел дека на неговите врски со ЦИА им се ближи крајот кога на денот на инаугурацијата го нападна Трамп нарекувајќи го измамник, натрапник и човек што ќе биде диктатор. Сорос зборуваше на годишниот светски економски форум во Давос, Швајцарија. Тој придонесе со 25 милиони долари за неуспешната претседателска кампања на Хилари Kлинтон. Дополнително, победата на Трамп предизвика пазарни промени и Сорос изгуби една милијарда долари.

Сорос има причина да биде нервозен – раскинувањето на врските меѓу ЦИА и Фондацијата „Отворено општество“ и другите невладини организации во Источна и Централна Европа. Овој регион беше жариште на американското проектирање на „мека моќ“, насочена против националистичките и проруските партии, со помош на радио „Слободна Европа“, радио „Слобода“ и „Гласот на Америка“, кои се финансирани од САД, дејствувајќи заедно со медиумските кампањи финансирани од Сорос, користејќи „Фејсбук“, „Твитер“, „Јутјуб“, испраќање пораки на телефон, интернет-разговори, апликации на андроид и ајфон и микроблогови. Радио „Слободна Европа“ и радио „Слобода“ се остатоци од Студената војна, создадени од ЦИА и по падот на комунизмот пренаменети во функција за да се прошири влијанието на Америка и на НАТО над нациите од Полска и Чешка до Узбекистан и Kиргистан. Институтот „Отворено општество“ на Сорос ги зеде архивите на радио „Слободна Европа“ од ЦИА и ги премести од Минхен во Прага.

Голем број политички лидери во Источна Европа и Евроазија, меѓу кои и премиерите на Унгарија и Словачка и претседателите на Чешка, Србија и Македонија, се жалеа на координацијата на активностите меѓу ЦИА, Сорос и домашните опозициски групи во нивните земји. Таквиот вид координација доведе до антидемократски „обоени револуции“ во Грузија, Украина, Kиргистан и Македонија и доведе до симнување од власт на демократски избраните влади.

Според извори на американскиот новинар, ЦИА, која одблизу ги набљудувала групите што дејствувале против активностите на Сорос и ги предупредувала за заканите кога било неопходно, го прекинала тоа набљудување. Тоа значи дека Сорос и неговите милиони сега се лесна жртва за разузнавачките агенции од Будимпешта, Подгорица и Букурешт, па до Kишнев, Минск и Скопје, пишува Мадсен. Џорџ Сорос можеби треба да направи уште една „инвестиција“ – најмување способно лично обезбедување, стои на крајот од текстот.

Драгнеа: Сорос го хранеше злото во Романија

Првиот човек на романските социјалисти, Ливиу Драгнеа, рече дека е потребна проверка на сите невладини организации за кои се декларира дека се од јавен интерес, при што ќе се истражи и начинот како тие ги трошат јавните пари.

-Со оглед на декларираната намера и тоа што тие исто така добиваат јавни финансии, потребна

е ригорозна проверка за да се истражи начинот како се трошат парите – истакна Драгнеа.

Тој ја искористи можноста да го нападне американскиот милијардер Сорос, пренесе „Романија џурнал“.

-Имам нешто против Сорос. Овој човек и фондациите и невладините што тој со години ги воспоставуваше во Романија, уште од деведесеттите, мислам дека го хранеа злото во Романија. Тој финансираше активности и ниедна од нив не беше добра за земјата – рече Драгнеа.