ВИДЕО: Неписмениот Заев се избламира пред велешани: Добровечер, сограѓани на Прчилев

Настапите на лидерот на СДСМ Зоран Заев се конкретен показател зошто Заев презема антимакедонски потези во надворешната политика. Оние договори кои за нас се штетни и антимакедонски за Заев се унапредување на билатералните односи со сеседите. И тоа не е чудно, зашто однародувањето е за народот, само Македонецот може да се одмакедончи, но не и Заев, зашто неговите корени не се во почвата македонска, негова историја не е националната историја на Македонија, а личностите значајни за Македонија и нејзината историја се имиња некаде слушнати и испомепшани во главата на Заев.

Човекот кој е тука, но не за Македонија, додворувајќи им се на велешани беше исвиркан на соствениот митинг како никој досега.

-Добровечер Велес, добровечер сограѓани на Рацин, на Џинот, на Жинзифов, на Брашнаров, НА ПРЛИЧЕВ и на уште многу наши македонски дејци, поздрави Заев во Велес.

Точно е дека Велес со големи букви е запишан многупати во националната историја, точно е дека многу велешани биле горди и знаменити Македонци, но Прличев секако не е еден од нив.
Прличев е роден во Охрид, а оваа информација се учи и знае уште во основно училиште.

Се поставува прашањето дали поради својата неписменост СДСМ го укина екстерното и дали поради непознавањето на основните историски податоци оваа ненародна и предавничка влада сака да ја промени историјата и да потклекне пред соседните земји кои сакаат да не’ збришат како народ?

Инаку, ова не е прв слуѕчај СДС да се избламира на ваков случен начин. Сакајќи да најави каде патува и на која културна манифестација ќе присуствува, министерот за култура на СДСМ, Роберт Алаѓозовски ги измеша брзините и пред отворањето на 52 Македонски театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ напиша: „Пристигнуваме во Прилеп. Градот-херој, градот на Цепенков, на Чернодрински….“.

Alagjozovski-FB-Cernodrinski

За волја на вистината, собирачот на народни умотворби Марко Цепенков навистина потекнува од Прилеп, но во животописот на теаратскиот режисер и писател Војдан Чернодрински како родно место е запишано струшко Селци.