Груевски за косовски „Експрес“: Мојот став за Албанците и улогата на Сорос во Македонија

Gruevski-intervju

Ова е прво интервју на најмоќниот политички лидер во Македонија, Никола Груевски, дадено за еден албански медиум во последните 10 години, пишува Берат Буџала, уредник на „Газета експрес“ и еден од најугледните косовски новинари, во најавата на големото интервју на Груевски за најчитаниот електронски медиум на албански јазик на Балканот.

Еден месец по изборите во Македонија сѐ уште не е постигнат договор за формирање влада. Најголемата партија во земјата, ВМРО-ДПМНЕ, победи и на овие избори. Лидерот на партијата Никола Груевски на 9 јануари го доби мандатот од претседателот на државата, Ѓорге Иванов, да почне преговори со другите партии за да формира влада. За да најде партнер, има на располагање уште 12 дена.

Според досегашната практика за формирање влада се докажало дека се склучува коалиција меѓу најголемата македонска и најголемата албанска партија. Во овој случај, ВМРО-ДПМНЕ и Демократската унија за интеграција, предводена од Али Ахмети. Преговорите меѓу двајцата лидери се во тек, стои во воведот на големото интервју, во кое, освен за македонско-албанските односи, Груевски зборува и за Сорос.

Експрес: Во последните две години бевте напаѓани од сите страни, но освоивте доволно гласови како и на последните избори. Го очекувавте ли овој резултат?

Груевски: Иако сум на средна возраст, на политичката сцена сум прилично долго време и многу луѓе имале можност да ме запознаат. Како и сите луѓе, може да сум направил грешки, сум направил пропусти  и јас сум покажал слабост.

По напуштањето на банкарскиот сектор решив да влезам во политиката. Во изминатите 20 години луѓето имале доволно време и можности да ме запознаат каков сум, да ги видат моите добри и лоши страни. Тие, исто така, знаат дека многу работи се сменија во Македонија. Се постигна напредок во времето кога бев министер за трговија, министер за финансии, шеф на Комитетот за осигурување, додека четири години бев  во опозиција и во исто време советник, во период кога бев ангажиран во проект на УСАИД и, се разбира, во текот на времето кога бев премиер и претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Човек кој има направено толку многу за неговата земја, кој има направено многу лични жртви, без одмор, жртвување на најубавите години од животот, знаејќи дека би можел да има подобар живот со помалку работа. Човек кој во изминатите 20 години се докажа како да е последен ден пред изборите, човек чиишто слабости и предности сте ги анализирале. Операцијата што ја имаме во Македонија може да предизвика помалку штета и за многу краток временски период.

Сум вложил многу во оваа земја, сум направил многу работи за овие луѓе, а некои моќни центри толку лесно и со валкани трикови ме претставуваат пред народот како човек кој всушност не сум. И тоа беше целта на оваа операција – да ме претстават како лоша личност, нечесен, корумпиран, предавник, нечовечен, човек кој, како што рекол Заев, мора да го промени своето мислење во рок од три дена. Не сакам да анализирам дали ме потцениле или не, навистина не знам, но знам дека тие ги потцениле граѓаните на оваа држава, барем повеќето од нив.

По првичната збунетост и љубопитност за креираните материјали, повеќето луѓе веднаш сфатија дека станува збор за еден злобен план со единствена цел: политички да ме ликвидираат мене и мојата партија поради исполнување на некои цели. Мисија што може да им наштети на народот и на државата. Мојата партија и јас очигледно бевме пречка за нечии планови и верувам дека сѐ уште сме затоа што ние на прво место ги ставивме интересите на граѓаните што живеат во Македонија, на самата држава, а не нечии туѓи интереси. Верувам дека со оглед на тоа што сме мала земја, земја во развој, формирана пред 25 години, некои странски сили и центри беа навикнати на некои други политичари кои секогаш беа во нивна служба, дури и ако тоа значи штета на интересите на оние кои ги избираа и на некој начин се надевале дека политичарите ќе се борат за заедничките интереси, за подобрување на нивниот живот и за решавање многу проблеми.

Како човек што ја има добиено доверба од граѓаните, не ми е проблем да направам компромис во меѓународната политика, не сум од Марс и многу добро знам дека секој политичар што има позиција како мојата прави одредени компромиси. Сепак, постојат проблеми за кои ако се направи компромис ќе се наштети на интересите на државата и на граѓаните. И во такви ситуации треба да се одлучи дали да се продолжи или да се тргне од патот. Мојата политика и идеологијата биле и ќе продолжат да бидат трн во окото за многу кои имаат други планови за Македонија, а кои се неприфатливи за повеќето граѓани.

Ова делумно дава одговори за причините, но, исто така, е резултат на случувањата во Македонија. Речиси не постои разлика во бројот на граѓани што ја поддржуваат партијата што ја водам. Во споредба со рекордниот број гласови што ги доби партијата во 2014 година  и сега, без два коалициски партнери со кои всушност изгубивме околу 20.000 гласови, имаме речиси иста поддршка како и во 2014 година.

Како прво,  гласовите добиени во 2016 година покажуваат дека имавме кристално јасна победа, а и немаше регистрирани нерегуларности како во 2014 година. Второ, по целата кампања, овие резултати станаа реалност. По сите овие напори, потрошени пари, платени демонстрации, напорите на странските влади, демонстрации по улиците низ целата земја, политичката криза која предизвика сериозни  притисоци врз економијата, по милиони евра вложени во медиумите да ме дискредитираат … Дали го очекував тој резултат?

Да, очекував да победам, верував во граѓаните за кои се борев во овој период. Мојата најголема мотивација во оваа борба беше довербата и поддршката од мнозинството граѓани. Жал ми е што кај мал дел од граѓаните барем за момент им успеа ширењето на пропагандата, особено кај Албанците во Македонија, но тоа е друга приказна.

Експрес: Вие го добивте мандатот за формирање влада одпретседателот Ѓорѓе Иванов, а сега имате 20 дена на располагање. Дали почнавте преговори со политичките партии за формирањевлада?

Груевски: Преговорите за формирање на новата влада почнаа овие денови. Минатата недела јас и мојата партија бевме сведоци  како некои партии, со оглед на сложената ситуација, се фокусираа да дискутираат и да анализираат.

Експрес: Кои се Вашите фаворити за коалиција?

Груевски: Јас ја водам партијата која е во коалиција со 25 помали партии во Македонија, една мултиетничка предизборна коалиција, коалиција која ќе продолжи и понатаму. Тоа не би било можно ако бевме неправедни, некоректни, ако сме ги измамиле или искористеле само во текот на изборниот период. Наместо тоа, повеќето од нив претходно биле во коалиција со нашиот противник СДСМ и велат дека разликата е огромна – сето она што го побарале од СДСМ, им било ветено, но ветувањата не биле исполнети воопшто. Кај нас е спротивно. Имавме долги разговори со сите, не се откажуваме лесно од ветувањата, но исполнувањето на овие ветувања е наша должност, а не на нашите партнери. Имаме фер и коректни односи со сите. Ова е нашиот влог во коалицијата, кој  дури и во најтешките денови не спаси од распаѓање на коалицијата, и покрај многуте обиди. Со исклучок на двете партии кои ние одамна ги сметавме како нестабилни, се сомневавме за индоктринација на некои амбасадори. Тоа е она што мора некако да се заслужи. Заслуживме поради напорната работа што ја направивме, со исполнување на зборот, со принципиелно однесување, фер однесување во добри и лоши времиња, со вредностите кои ги претставуваме и по принципите. Исто така, откако овие две мали партии ја напуштија коалицијата, 4-5 други партии ни се придружија.

По изборите следува постизборна коалиција, која се склучува секогаш меѓу македонска и албанска партија. Пристапот што сме го имале кон овие 25 партии во предизборна коалиција е истиот пристап што секогаш го имаме кон албанските партии, кога бевме во коалиција со ДПА и кога влеговме во коалиција со ДУИ. Јас не знам дали тие имаат храброст да го признаат јавно, со оглед на валканата кампања на албанските медиуми финансирани од Сорос, претставувајќи нѐ како демони пред Албанците во Македонија, но знам дека во многу приватни разговори, повеќето од нив, вклучувајќи и претставници, признаваат. Сѐ што ви кажав вам, они сами ми го потврдиле мене.

На инсистирање на некои од албанските партии во Македонија, во последната деценија е поставена практика со која мнозинството во парламентот го добиваат македонската и албанската партија што победиле на изборите. Ние сме практикувале постизборна коалиција со албанските партии кога ни било потребно да обезбедиме мнозинство во парламентот, но и кога сме  немале потреба, бидејќи сме имале мнозинство да изгласаме влада. И тоа го правиме затоа што сметаме дека Албанците во Македонија се повеќе на број и треба да бидат застапени во Владата и да бидат претставувани од партијата за која гласале. Значи, нашиот став е да се обидеме да создаде коалиција со ДУИ, ако постојат услови за такво нешто. Овој пат, со оглед на тоа дека немам 51% во парламентот, коалицијата ќе биде важна за да се создаде мнозинство во парламентот.

Експрес: Вие ги задржавте гласовите, но тоа не се случи со вашиот досегашен партнер ДУИ. Албанците сметаат дека тој беше оштетен на изборите затоа што беше ваш коалициски партнер. Дали се покажавте невнимателен кон него?  

Груевски: Зошто ДУИ освои помалку гласови е прашање што бара подетална анализа за да се даде соодветен одговор и јас сум убеден дека тие ќе го сторат тоа. Јас немам направено таква анализа, но ќе го кажам моето мислење и покрај можноста да не бидам во право. Како прво, и тие, исто како нас, се на власт веќе долго време и без разлика колку многу работа и напор се вложува со цел постигнување подобри резултати,  во демократските општества останувањето долго на власт има одредени последици кај некои гласачи. Второ, медиумите и пропагандата на некои невладини организации поддржани од страна на Сорос, предводена од САД, беше делумно насочена против ДУИ како партија со цел да нѐ ослабнат и да ја стават во позиција да ги прекрши своите принципи и да ја свртат против нас. Тоа и се случува. Трето, не велам дека ние немавме таква слабост, но, колку што се сеќавам, тие имаа можност и повеќе простор да ја подобрат политиката на нивните функционери – нешто што сум им кажал неколку пати во текот на нашите состаноци. Во однос на работата и однесувањето, некои луѓе не придонесоа доволно, а јас сум сигурен дека тие можеа да обезбедат кадар кој ќе беше подобро и подготвен. Иако имаа функционери кои многу добро си ја работаат нивната работа, не може да се каже истото за сите. И четврто, мислам дека партијата и нејзините претставници  повеќе се фокусира на општите национални прашања, а не доволно на индивидуалните проблеми на граѓаните. Јас велам дека тоа е слабост на сите албански партии во Македонија. Дури и по 25 години независност, трката меѓу албанските партии е радикална. Која партија побарала и  освоила повеќе во однос на знамето, јазикот, итн.., а многу малку внимание посветуваат на тоа колку инвеститори убедиле да инвестираат во земјата и колку работни места отвориле за граѓаните, особено за Албанците; колку го зголемиле бројот на невработени, а во исто време вршеа притисок за зголемување на платите за вработените во одредени региони; колку професори убедиле да дојдат во Македонија; и колку добри студенти доаѓаат да учат на албанските универзитети во Македонија; колку албански лекари има и како да им се помогне за давање подобри услуги на граѓаните, вклучувајќи ги и Албанците; колку земјоделци, вклучувајќи ги и Албанците.

Албанските партии некако сите проблеми ги ставаат во фокусот на националното прашање и тоа им штети на граѓаните и не им помага во решавање на секојдневните проблеми, потреби и предизвици. Ние не можеме да живееме само со висока политика. Тоа е во ред, но на граѓаните им се потребни конкретни работи и нивните партии, верувам, се фокусирани на друго и тоа, очигледно, е главен критериум при утврдувањето политички претставници. И што ќе се случи подоцна? Кога ќе се соочат со незадоволството на албанските граѓани за нерешените прашања, многу албански политичари во Македонија ја обвинуваат  ВМРО-ДПМНЕ. Јас не зборувам напразно, ова во приватни разговори го имам слушнато од некои од нив. Тие не се подобруваат себеси и своите активности, но обвинуваат некој друг. Тоа не е слабост само на ДУИ, туку на сите албански партии.

gruevski (3)

На пример, во 2006 година, кога дојдовме на власт, немавме квалификуван кадар како партија, особено по внатрешните поделби, но јас немав проблем да предложи 6 од 11 членови на кабинетот кои не беа членови на ВМРО-ДПМНЕ, но тие работеа напорно и помогна на Македонија, а индиректно ѝ помогнаа и на ВМРО-ДПМНЕ. Некои од нив се приклучиле на партијата по сопствена иницијатива. Исто така, ние сметавме дека за одредени позиции ни се потребни луѓе со поголемо меѓународно искуство, кои работат во мултинационални компании. И што? Ги поканивме нашите сограѓани што живеат во странство да се вратат и да заземат важни позиции. Во еден момент, една третина од министрите биле повратници од САД, Германија, Англија, Белгија и Србија … поголемиот дел од САД, од најдобрите компании или меѓународни институции. Не им беше побарано да станат членови на ВМРО, иако некои од нив подоцна се приклучија на партијата. Сепак, тие придонесоа многу за ВМРО. Ние го вреднувавме индивидуалната способност во одредена област, искуството, знаењето и волјата за промени на Македонија кон подобро. Не беше лесно да се убеди некој да остави сѐ во САД, сѐ што имал изградено, и да се врати за да ѝ помогне на државата. Но, јас инсистирав, работев, бев посветен… Верувам дека еден ден албанските партии ќе ги  употребат овие принципи, тоа ќе биде подобро за нив како партија, но тоа ќе биде подобро и за Албанците во Македонија и за сите Албанци. Ова е мојата анализа, која, признавам, не може да биде комплетно прецизна, но тоа е мое мислење.

Експрес: Какви односи имате со Ахмети?

Груевски: Мојот однос со Ахмети, главно, е професионален. Ние, како лидери на двете најголеми партии, соработуваме и разговараме. Во почетокот имаше многу недоверба, но со текот на годините ситуацијата се стабилизираше. Имаме решено многу проблеми заедно и имаме создадено значајни дела за сите граѓани. Факт е дека за време на нашиот мандат се отворија повеќе од 170.000 работни места,  бројот на вработени во тоа време беше 560.000, а сега се зголеми на 730.000 вработени на ниво на држава. Оваа битка е за сите граѓани, без разлика на нивната етничка припадност. Заедно ја рангиравме Македонија на петтото место во Европа и на десеттото во светот во листата на водење бизнис, заедно успеавме да постигнеме визна либерализација и го усогласивме законодавството со ЕУ. Земјата постигна напредок во многу области. Без разлика на општото јавно мислење, главно создадено од страна на медиумите и невладините организации поддржани од страна на Сорос, нашите партии ги подобрија правата на малцинствата во Македонија во однос на употребата на јазикот, симболите, образованието, децентрализацијата, правното застапување, јавниот сектор и администрацијата, како и многу други прашања во врска со Косово и Албанија, кои се многу важни за Албанците во Македонија. За жал, имавме сериозен пропуст, дозволивме медиумите и невладините организации поддржани од Сорос да ги фрлат во сенка сите наши напори и резултати, особено во етничката сфера, да се извалкаат тие резултати, да ме претстават како непријател на Албанците, а Ахмети е човек кој ја толерира оваа ситуација. Тоа не е точно, но во политиката перцепцијата е исто толку важна колку што е вистината. Ние мора да научиме од ова и да не се повтори во иднина. Велам со одговорност дека за време на мандатот на ВМРО-ДПМНЕ сме направиле најголем напредок во однос на правата на етничките заедници. Сепак, некој создаде поинаква перцепција. Остануваат уште многу предизвици во сите области, вклучувајќи ги и евроатлантските интеграции.

Експрес: Веќе е познат ставот на ДУИ за идна коалиција со вас: двојазичност во целата земја и продолжување на мандатот на Специјалното јавно обвинителство. Дали би преговарале со  овие услови?

Груевски: Нема ниту една земја во регионот, а можеби и во Европа, што им дала поголеми права на етничките заедници како Македонија. Ова не значи дека ние треба да престанеме, но не треба да превземаме нелогични решенија, од кои никој не може да профитира. Ние ја почитуваме употребата на јазиците и сметаме дека Охридскиот рамковен договор и Уставот мора да се почитуваат и било какви уставни измени може да предизвикаат проблеми. Ние ја поддржуваме идејата дека употребата на јазиците на помалите заедници треба да се подобри и тоа сме го докажале со закони, измени и дополнувања на закони, итн, се придонесе за подобрување на состојбата, иако постојат многу луѓе во земјава кои се спротивставуваат..

Ние како партија сме го презеле ризик да бидеме погрешно разбрани од страна на Македонците, и секако да бидеме осудени на претстојните избори за преземањето такви мерки. Но, медиумите и невладините организации на Сорос постојано ги раздразнуваат Албанците против нас и нашите чекори претставувајќи ги како нешто мало и безначајно. Тие никогаш не направиле споредба на Македонија со другите земји  за тоа која земја обезбедува повеќе права за малцинствата. Ако направат споредба, ќе останат со отворена уста. Не сакам да бидам погрешно сфатен, но нашите соседи имаат помалку етнички заедници, а ние сме неспоредливо подобри од нив, во однос на ова прашање. Сепак, овие се чувствителни теми и не сакам споредби со цел да се спречи можноста од повторно вадење од контекст на моите изјави. Барањето за двојазичност на целата територија како прво бара промена на Уставот и, второ, тоа не е реално и објективно, бидејќи  Албанците се главно концентрирани во северозападниот дел на земјата. Има многу општини каде не живее ниеден Албанец, а има општини во кои населението го сочинуваат 35 % Албанци и 65 % Македонци. Ова е реалноста и законите треба да се прилагодат на реалноста, а не на желбите на поединци или луѓе кои се обидуваат да добијат политички поени на ова прашање. Во сите општини каде што Албанците сочинуваат најмалку 20 проценти, има двојазичност. Што корист ќе имаат Албанците ако во Делчево, Гевгелија, Струмица или Штип има двојазичност кога во цел град или нема ниеден или има многу малку Албанци? Меѓу другото не само што финансиски чини многу туку е несоодветен третман на другите заедници како Турци, Власи, Бошњаци, Срби и Роми. И на крај, тоа ќе има многу последици за Македонците во општините каде што не живеат Албанци, а ние нема да можеме да им ја објасниме на граѓаните таквата одлука. А да не се спомене фактот дека во Македонија постојат некои радикални структури кои не го гледаат овој проект преку призмата на човековите права, но низ призмата на редефинирање на државата и промена на границите, а ние треба да го земеме во обѕир и овој факт. Ние сакаме да се направи најдобар можен избор во однос на почитувањето на човековите права, но исто така, сакаме да се зачува унитарниот карактер на државата и не сакаме да се остави простор за некои радикални структури, кои, без оглед на фактот дека моментално немаат значајна поддршка, постојат и се потенцијална закана.

Во однос на Специјалното јавно обвинителство, јас би рекол дека имаме потпишано договор кој ќе го почитуваме во целост. Некој сака да го промени овој договор. Ние не сакаме да се промени, само сакате да се спроведе она што е постигнато. Ставот на нашата партија е дека Специјалното јавно обвинителство, треба да работат во согласност со договорот од јуни / јули 2015 година, Пржинскиот договор кој заеднички беше изгласан. Имаме договор и тој треба да се почитува, не да се промени за подолг или пократко рок.  Ние не поддржуваме промени на договор за кој сите заедно, јавно и со консензус се согласија. Покажавме дека сме подготвени за спроведување на истрага за сите оние причини за кои се формира оваа обвинителството и ова целост понудивме комплетна логистичка поддршка за Специјалното јавно обвинителство. Доказите кои ни се претставени не се базираат на факти и позадината е јасна дека сето ова е нечиј интерес и дека не постои ништо поврзано со правдата и владеењето на правото, туку со политички цели. Продолжувањето на мандатот на Специјалното јавно обвинителство, значи продолжување на кризата, која, најверојатно му одговара на некого, но не и на Македонија. Поради овие причина, многу е јасно за нас и за мнозинството граѓани на оваа држава и мислиме дека не постои простор за преговори.

 Експрес: Дали сте подготвени функцијата претседател на Собранието да се даде на ДУИ?

Груевски: Ова пред се би значело дека треба да земат во обзир и некои некои работи како, личниот став, професионалноста, лидерството, капацитетот, минатото и визијата на кандидатот, но и партијата која го поддржува, ако не е кандидат кој е предложено од страна на партијата. Уставот и законите не прецизираат какво било ограничување во однос на етничката и верска основа. Пред седум години, еден албански политичар од една тогаш новоформирана партија беше кандидат за претседател,  не успеа, но тој освои многу гласови, мислам дека околу 150.000 гласови во првиот круг. Според анализата што ние сме го направиле, тој имаше освоено повеќе гласови од Македонците отколку Албанците. Жалам што подоцна загуби на изборите, верувајќи дека единствениот начин да се привлечат албанските гласачи е со користење на радикална реторика. Тој расфрли многу омраза и негативна енергија. Потоа како Македонците така и Албанците му го свртеа грбот и тој потфрли како политичар. Кога случајно го сретнав  првично му  честитав за успехот кој никој порано го немаше постигнато  и му дадов пријателски совет дека ќе направи грешка ако продолжи како што почна, со целосно радикална реториката. Но тој одлучи да биде порадикален и од повеќето радикални албански политичари. Главниот проблем не е тоа што тој ја уништи својата политичка кариера, но тоа што разочарувачки 80 илјади Македонци кои гласаа, а и гласачи  кои се двоумеа се верува дека ќе го поддржеа на претстојните избори. Тоа е жално. Потоа го слушав Македонците како велат дека го сметаат како волк во овча кожа, а не можат да си простам како успеа да ги измами нив и Албанците. Тој кокетираше со Македонците, а кога имаше потреба од албанските гласови почнат со радикална реторика. Навистина е жално што албанските политичари во Македонија сѐ уште се натпреварува, победуваат и изгубат на изборите користејќи радикална реторика,  а не поради умереноста и нивната визија за подобар квалитет на животот, повисоки плати, пензии, субвенции, инвестиции, работни места, инфраструктура…. Пред овие избори, имавме освоено четири циклуси на парламентарните избори нудејќи  проекти во областа на економијата, вработувањето, инвестициите, земјоделството, здравството, образованието, културата … Последните избори беа први откако јас сум претседател на партијата да прифативме дека дел од кампањата треба да се посвети на етничките прашања, бидејќи тоа, исто така, беше наметнат од страна на  нашиот противник Заев, кој излезе со понуда за уставноста на Албанците, што ги шокираше сите оние кои не се занимаваат премногу со политика и не го познаваат Заeв, и ако победеше, тоа би било на штета на Македонците, Албанците и сите граѓани. Знаејќи дека тој ги изгуби изборите поради тоа што не беше во можност да се сети на подобра економска  понуда и визија за сите граѓани на земјата, тој почна да ги достават понудите кои никој не ги побара, како на пример, кантонизација. Ние не можеме да ги игнорираме овие прашања, бидејќи тоа е наша должност како политичари навреме да посочиме на ризиците кои произлегуваат од погрешни политички одлуки. За оваа причина, наместо да се фокусираме само на економијата во текот на кампањата, како што беше подготвена и печатена нашата изборна програма, половина од кампањата беше посветена на економијата, а другата половина на кампањата за политиката и етничките прашања. Никој не може да живее со двојазичноста во Гевгелија, но Заев оваа приказна им ја продаде на околу 70.000 Албанци. Ако тој победеше Албанците ќе се разочараа од СДСМ.

Експрес: Ве критикуваат дека не сте сториле ништо за подобрување на животот на Албанците.

Груевски: Албанците и другите малцински заедници никогаш не биле дискриминирани во однос на инвестициите. Наместо тоа, се уште се инвестира многу и ќе се инвестира во регионите каде што се мнозинство. Но, што друго може да се направи една опозициска партија, а да не критикува во врска со ова прашање, без оглед на тоа која партија е на опозиција. Постои традиција во Македонија, кога една албанска партија е во опозиција ја критикува владата дека се дискриминираат Албанците во однос на инвестициите, додека  албанската партија која е на власт негира. Кога улогите се менуваат, онаа партија што веќе не е на власт а е во опозиција ја критикува владејачката партија, која ги негира обвиненијата. Можеби до одреден степен е легитимна политичка трка, но постојат многу луѓе кои не ја гледате на овој начин, тие им веруваат во оној кој критикува, и критиките стануваат етнички проблем. За оваа причина, тоа е опасно кога малите партии на етничките групи се обидуваат да дојдат на власт само преку игра на емоции. Последиците од ова можат да бидат сериозни како етничка поларизација, напнатост, нетрпеливост, омраза.

gruevski (2)

Експрес: Вие велите дека Албанците имаат потреба за повеќе фабрики отколку да се пишува на албанскиот јазик во македонски села. Зошто не беа  изградени тие фабрики за овие 10 години?

Груевски: Како што реков, многу фабрики се веќе отворен во Македонија. И тоа не се случи случајно, но со  напорна работа за да се создаде подобра бизнис клима, Македонија е рангирана како петта во Европа и десетта во светот според Светската банка.

Имаме најниска ефективна даночна стапка 7,4 %, но, исто така, ефикасна наплата на даноците. Сменивме илјадници закони чија цел е намалување на бирократијата на  компаниите. Вложивме многу во образовниот и здравствениот сектор. Сето ова бара многу работа, но имаме постигнато голем напредок.

Имаме значително подобрување на борбата против корупцијата и криминалот, и на ова поле сме подобрени и имаме скок од 40 места на листата на „Транспаренси интернешнел“. Бев многу фокусирани на тоа и за жал беа запоставени некои работи во политичкиот дел, каде што со помош на парите на Сорос, медиумите, невладините организации, заедно со опозицијата ми се нанесе многу штета создавајќи искривена слика за мене лично, за мојата партија и за Македонија.

Тие не создадоа ништо, не изградија ништо, не променија ништо само трошат пари за да ме дискредитираат. Јас работев 15 часа на ден, се фокусирав на подобрување на животот на сите граѓани. Ако не го стори тоа, можеби успехот ќе беше помал и во овој поглед воопшто не ми е жал за моите напори.

Да се навратам  на вашето прашање, фабриките почнаа да се отвораат масовно, дури и за време на политичката криза. Како резултат на тоа, стапката на невработеност во земјата е намален од 38,7 на 23,4 %. Имавме намалување на невработеноста во тешки услови на глобалната криза.

Многу луѓе во земјата и во странство ме мразат поради тоа, затоа што моите резултати и резултатите на мојата партијата се најдобар одраз на нивниот неуспех. Вкупниот број на вработени  во Македонија, кога дојдовме на власт, беше 560.000, сега оваа бројка е 730.000.

Треба да знаете дека инвеститорите по сопствен избор ги избираат општините во кои инвестираат. Во ретки случаи може да се влијае и во тие случаи тие бараат да се инвестира надвор од Скопје. Во последните 3-4 години имавме од 30 до 35 одлуки на големи странски компании да отворат свои фабрики во Македонија и тие се реализира. За оваа причина, можно е да имаме 100 нови фабрики во следните 4 години. Се разбира, ако нема негативни надворешни влијанија  и ако имаме стабилна политичка ситуација.

Две години по ред, ние сме земја со најголем број на странски инвестиции по глава на жител во светот. Станавме земја од која што може да се научи нешто повеќе за ова прашање, но ние вложивме многу напор и работа за да се дојде до оваа точка. Во моментот, постојат повеќе од 10 компании кои се блиску до донесување на одлука за инвестирање во Македонија со кои ние сме во контакт и се работи со 100 други компании. Се разбира, нема да успееме со сите нив, но некои од нив ќе успееме да ги убедиме да инвестираат. Имаме силен капацитет.

Експрес: Стапката на невработеност на Албанци е значително поголема од стапката на Македонците. Дали е тоа поради дискриминација, недостаток на соодветни квалификации, или негативен тренд од минатото?

Груевски: Немам доказ дека Албанците во Македонија имаат повисока стапка на невработеност од Македонците, но знам дека образовното ниво на албанското население е пониско, што е директно поврзан со вработувањето. Секој работодавач сака да вработи лице со поголеми знаења и способности. Ова е причината зошто сум направил многу напор, и во голем дел успеав да помогне на што е можно повеќе граѓани да им се овозможи образование. Овозможивме задолжително и бесплатно средно и  основно образование. Постојат само неколку држави во светот кои нудат таква можност. Предвидени се покривања на сите трошоци за секој студент кој ќе биде прифатен во еден од 100 највисоко рангирани универзитети во светот, со услов  и обврска да се вратат во Македонија, да живеат и работат најмалку 6 години во државен или приватен сектор, во согласност со нивниот избор. Ова важи за сите граѓани, ние немаме дискриминаторски закони кои важат за Македонците а не важат за Албанците, Турците, Ромите, Србите, Бошњаците и Власите.

Предуслов за полесно вработување е образованието и квалитетот. Универзитетите во Македонија, особено на некои од нив треба многу работа за да се освои титула од квалитативен карактер. Од двата најголеми албански универзитети, Штуловиот Универзитет е со подобар квалитет а јас направив многу напори за да помогнам на Државниот тетовски универзитет да го постигне тој квалитет. Но имам потреба од поголема поддршка од страна на албанските партии бидејќи имаме заедничка цел, Албанците во Македонија да се здобијат со поголемо знаење.

Исто така кај голем процент постои традиција муслиманските жени да не работаат. Се разбира, нивна е одлуката, а јас ја почитувам и не се меша во таа одлука.  Лични или семејни традиција, но многу пати инвеститорите одлучуваат да не се инвестираат во некои региони, бидејќи тие се загрижени дека нема да се најде доволно работна сила, иако добиваат  информации во кои општини има поголем број на невработени. Таквата реалноста често покажува поголема стапка на невработеност, бидејќи поголем е број на лица кои бараат работа пасивно, не се активни и се создава погрешна перцепција поради големиот број на невработени лица во потрага по работа. И на крај, кога инвеститорот ќе одлучи да инвестира во Македонија и да се одлучи во која општината ќе гради, градоначалниците имаат главна улога – колку се тие способни и подготвени да привлечат инвестиции. На пример, постојат и градоначалници, кои го следеа нашите препораки за изградба на индустриска зона со комплетна инфраструктура, патишта, водовод, канализација, електрична енергија итн. И, се разбира, тие имаат поголема шанса за привлекување на инвеститори. Ова е она што го правија, на пример, Виница, Василево, Гевгелија, Прилеп, Битола, Петровец и неколку други градови, и резултатот беше дека токму тие успеале да продадат локации и таму веќе се изградени или се градат фабрики и други бизнис објекти. Покрај индустриската зона и улогата на градоначалниците, постојат и други фактори, но јас би сакал да резимираме и да кажам дека многу често во минатото, многу градоначалници и политичари се обидуваа нивниот неуспех да го препишат на моја сметка и на Владата. Ние имаме ист пристап со сите, затоа што сите граѓани се наши и ние се обидуваме да им помогнеме. Но, како можеме да помогнеме ако некој ја игнорира таа помош и да не е заинтересиран,  меѓутоа размислува за други работи.

Во текот на нашиот мандат во северозападниот дел на Македонија, каде се концентрирани Албанци беа реализирани голем број на проектите. Ние направивме реконструкции на општите болници со најсовремена опрема, како што беше случај во Гостивар и Тетово, а сега се гради објектот за Итна медицинска помош во Куманово, нова болница во Кичево, изградбата на автопатот Кичево – Охрид, реконструкција на стариот пат Тетово – Гостивар, што е многу важно за селата, 7 или 8 нови спортски сали во Тетово како и во многу други градови, реконструкција на албанскиот театар во Скопје, изградба на театар и библиотека во Тетово, реконструкција на стотици регионални патишта, реконструкција на повеќе училишта во кои сите или повеќето од децата се Албанци и др.  Но, она што е уште поважно, е тоа што привлековме компании кои изградија фабрики и отворија  нови работни места за луѓето во овие региони, како што е  „Леар“  во Тетово која отвори 2.500 нови работни места, „Ки сејфти системс“ во Кичево со најмалку 1.000 работни места во првата фаза, а не помалку од 600 се планираат во втората фаза на германската компанија „ОДВ електрик“ и „Костал“ во струшко-охридскиот регион со 1000 нови работни места работа, а и десетици други проекти во Скопје, како и  “Ван Хол”, “Џонсон Мети”, “Џонсон контролс” и други.

Не може да се одвојуваме врз основа на етничката припадност. Ние живееме во една мала земја и се што може да се инвестира е за доброто на сите. Реконструкција на патот Велес – Скопје не е само за Албанците или реконструкцијата на главниот клинички центар “Мајка Тереза” во Скопје, која беше отворена пред неколку месеци ќе биде само за Македонците. Ние сме премногу мала земја за ваквата поделба да биде вистина. Никој македонец или албанец нема да каже дека нема никаква врска со патот Кичево – Гостивар, чија изградба се планира за следниот мандат, или со железничката пруга во Скопје.

Експрес: Како вашиот ривал, СДСМ, успеа да ги добие гласовите на Албанците?

Груевски: Со несебична помош на активисти, невладини организации и медиумите на Сорос.

gruevski (1)

Експрес: Дали верувате во мултиетничка партија?

Груевски: Да, верувам во мултиетничка партија, бидејќи мојата партија е мултиетничка. Имаме членови, гласачи и претставници од речиси сите заедници. Сепак, ние сме во преиод на разој. Постепено ќе се подобрување, особено по членството на Македонија во ЕУ и НАТО.

Експрес: Кај Албанците постои убедувањето дека вие сте против членство во НАТО и во Европската унија. Дали може да се добие јасен одговор на овие две прашања?

Груевски: Ова е погрешна перцепција. Јас и мојата партија јасно сме дале до знаење дека сме насочени кон НАТО и ЕУ. Всушност, мојата партија беше таа која за две години, од 2006 до 2008 година успеа да ги исполни сите барања и во 2008 да добие покана за членство во НАТО, заедно со Хрватска и Албанија, а една година откако Европската комисија пресуди дека државата е подготвена да ги почне преговорите со ЕУ, и во двата случаи, крајниот резултат не е постигната поради блокадата од страна на Грција за промена на името на нашата држава,  именувањето македонскиот јазик и името на нацијата, македонскиот народ.

Исклучително тешко прашање. Можете ли да замислите како ќе реагираат граѓани и политичарите од вашата земја ако политичарите бидат принудени  да потпишат дека вие не се Албанци,  да им дадат список со имења и барања дека јазикот кој го зборувате не е албански, но друг, плус промена на името на државата. Кога вашиот сосед ќе ви кажува дека не сте Албанци и дека лажно се претставувате и ве уценува дека без промена на името и идентитетот, нема да ви биде дозволено да напредува кон патот за  влез во НАТО и ЕУ.

Особено ако мнозинството на државата е против оваа идеја и ако сакаат ова прашање да се реши преку преговори, ве обвинуваат дека мнозинството на граѓаните и политичарите на власт се националистички и шовинистички, а сето тоа само за да се изврши притисок врз политичарите да тие се докажува дека не се толку силни и да го потпише она што е побарано. Тоа е многу тешка ситуација,  не сакам да се случи никому. Луда ситуација. Од една страна, ќе ве навредат а од другата страна и ќе ве прогласат за одговорен за одбивање на уценат, бидејќи две третини од граѓаните кон кои се однесува барањет, во овој случај Македонците, се против. Потоа, доаѓа Сорос, кој ја активира моќта и политичкото влијание, отворен 70 НВО, поткупува поголем број на медиуми, и ви укажува на тоа дека ако не правите онака како ќе ви каже, ќе создаде перцепција за вас дека сте шовинисти, криминални, корумпирани, злобни и  неспособни личности. Ако тој ја води ваквата политика во Македонија, истото ќе го стори и во други земји, особено во земјите со слаба економија како нашата, каде со мала сума на пари дадена од него, која за нас е голема, тој може да се постигне многу. Тој индоктринира голем дел од млади луѓе преку предавања, финансирани на различни форми, создава армија од демонстрантите и се обидува да ги собори владите и да ги уништи земјите во кои дејствува.

Дозволете ми да се навратам на прашање што ќе поставивте, нашата цел е Македонија да влезе во НАТО и во ЕУ. Ние ќе направиме се што е можно за да ги надминат предизвиците што споменав погоре и за реализацијата на нашите стратешки приоритети.

Експрес: Зошто Џорџ Сорос е толку важен во Македонија и каков ризик претставува тој?

Груевски: Сорос е бизнисмен, кој, исто така, има своја идеологија поврзана со Институтот „Отворено општество“. Во медиумите се шпекулира дека тој предизвикува брзи промени на државните акции и валути. Надвор од сферата на бизнисот, неговите активностите се доста познати, а има активности поврзани со политиката. Тој е активен во голем број земји, особено во Источна Европа, но и во САД, каде што се обидува да ја воведе својата идеологија. Обично овие идеологии се поврзани со левичарски партии. Нашата партија е централнодесничарска, конзервативна, партија и нашата идеологија не се совпаѓа со идеологијата на Сорос. Десет проценти од парите што ги инвестира во Европа се трошат во Македонија. Ако се погледне по глава на жител, може да се каже дека во Македонија троши најмногу пари во Европа. Тој е присутен во Македонија 25 години, но во последниве години е многу поактивен во финансирањето на Институтот Отворено општество, под чијашто капа се повеќе од 70 невладини организации во Македонија, кои се 90 или 100 проценти финансирани од Сорос. Кога на власт е ВМРО-ДПМНЕ, војската на Сорос, медиумите, невладините организации и граѓанското општество се против нас, за сè. И кога ВМРО-ДПМНЕ е во опозиција Сорос е против нас, тој е против нас, без разлика дали сме на власт или во опозиција. Без разлика на кој начин, без разлика дали преку  невладини организации, медиуми или Институтот Отворено општество, тие се секогаш против нас во поддршка на социјалдемократите. Понекогаш се прашувам дали е можно по толку многу години работа и труд ВМРО-ДПМНЕ да не направи еден добар чекор, а социјалдемократите да не направат ниту еден погрешен чекор. Најверојатно нешто такво не е можно, но ние имаме ситуација во која овој милијардер има јасна идеја што да се прави во нашата земја. Како што реков, тој има потрошено многу пари, но во последниве години ја зголеми својата дејност во нашата земја.

Експрес: Колку пари проценувате дека троши во Македонија?

Груевски: Гледано од перспективата на Западот, не се работи за многу пари, но во држава како нашата со два милиона жители и пет илјади долари БДП по глава на жител, се многу пари. Шест или седум милиони долари годишно.

Експрес: Дали сте се обиделе да стапите во контакт и да разговарате со него за да ги разјасните работите?

Груевски: Всушност, Сорос го сретнав пред околу шест години во Прага, во рамки на конференцијата за Декадата на Ромите, а Македонија го преземеше претседателството. Тој е еден од донаторите за ромската заедница и се сретна со сите шефови на делегации. Имавме средба 15-20 минути, на која главна тема беа нашите активностите за ромската заедница и за тоа што може да се направи во Европа во иднина. Сосема на крајот од дискусијата тој ме праша за процесот за наоѓање решение за името на Македонија. Укажа дека е добро побрзо да се реши ова прашање и дека Папандреу ќе биде уште кратко премиер и дека потоа со други претставници ќе биде потешко изнаоѓање решение, нешто што го знаевме, но, за жал, за клучните аспекти од проблемот и Папандреу ги држеше истите и добро познати црвени линии на Грција, кои во Македонија се неприфатливи. Кажа и неколку други детали од овој процес, од кои видов дека е добро запознаен и има повеќе информации, но толку траеше нашиот разговор, бидејќи тој имаше одделено по 15 минути за состанок со секоја делегација.

Експрес: Дали мислите дека е присутен во Албанија како и во Македонија?

Груевски: Колку што знам, тој има силно влијание во Албанија. Јас немам ништо против Фатос Нано, имам позитивно мислење за овој човек, но тој дозволи Сорос да влијае врз неговата партија, а јас не би сакал да ја видам мојата партија под влијание на Сорос.

Експрес: Прашањето за Косово. Вашата партија беше таа која ја призна независноста на Косово во 2008 година. Колку беше тешко за вас да се донесе таква одлука?

Груевски: Тешко беше, тоа беше тешко време имајќи предвид дека поголемиот дел од граѓаните во Македонија имаат добри односи со нашиот сосед Србија, исто така, знаејќи дека сме делеле иста држава во минатото, сме имале блиски односи меѓу граѓаните на двете земји. Поради сличностите во јазикот полесно можеме да се разбереме едни со други. Исто така, имаме иста вера, а во тој период имавме добри односи со Србија. Моравме да донесеме решение. Тоа беше тежок чекор и многу опасен од наша страна да го признаеме Косово. Направивме долга и длабока подготовка за ова и конечно донесевме одлука. Србите беа лути, а подоцна тие направија неколку потези со кои ни покажаа дека ни замеруваат. А и ден денес гледаме бес од страна на министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ. Тој беше повеќе од директен велејќи дека Србија направи грешка што ја призна Македонија под нејзиното уставно име, затоа што го признавме Косово и поради нашето гласање за Косово во УНЕСКО. Го цитирам Дачиќ, кој рече: „Ова е голема грешка“. Мислам дека некои политичари во Србија не можат да разберат зашто го направивме овој чекор и зашто решивме да го признаеме Косово, имајќи ги предвид сѐ што споменав претходно, блиски односи, добра соработка, јазик, религија и односи меѓу граѓаните. Ризичен чекор направивме во тоа време.

Експрес: Што мислите за односот меѓу нашите две земји, дали се добри или не. Зошто не сте дошле во посета на Косово, а и обратно, зошто нашите политичари не ја посетуваат вашата земја? Што не е во ред меѓу нашите две земји?

Груевски: Јас бев еднаш во Косово, не се сеќавам дали беше официјална посета, мислам дека не беше. Присуствував на настан во Приштина пред пет или шест години, не сум сигурен кога точно. А Хашим Тачи ме посети неколку пати пред да биде избран за премиер и еднаш откако беше избран за премиер. Со сегашниот премиер, Иса Мустафа, се сретнав на неколку самити каде сме присуствувале.

Експрес: Во која област може да соработуваме подобро? Која е област во која мислите дека Косово и Македонија можат да имаат подобра соработка?

Груевски: Може да имаме многу добра соработка, но главниот проблем лежи во две работи. Една од нив е тоа што некои медиуми  всадуваат негативно мислење лично за мене, за мојата партија и за мојата влада. Не постои сериозен аргумент дека јас сум негативно настроен кон Албанците. Ако седнеме и да разговараме нормално, можеме да видите дека е спротивното.

Експрес: Колку Албанци се вработени за време на вашиот мандат?

Груевски: Нема конкретни бројки за тоа колку точни Албанци се вработени. Ние работиме за да им обезбедиме вработување на луѓето, но не знам кој се сѐ вработува бидејќи вработуваат приватните компании, а ние иако им помагаме и  ги охрабруваме да инвестираат во нашата земја, потоа не влијаеме на критериумите по кои вработуваат. Ние не можеме да им речеме вработете Македонци, а не Албанци, или обратно. Но, се разбира, ако отворат  фабрика во Кичево, Албанците ќе имаат корист, ако се отвори  фабрика во Тетово, поголемиот дел од вработените ќе бидат Албанци. Таквите фабрики се наоѓаат во регионот на Охрид, Струга, Кичево. И во Тетово, исто така, има многу голема фабрика со 2.500 вработени лица. Во Скопје и во многу други градови, а особено во ТИРЗ. Очекуваме инвестиција од една светски позната компанија која многу брзо ќе инвестира во Куманово и ќе вработи најмалку илјада работници. Затоа, во градовите каде што живеат Албанци, ние се обидуваме да се најде работа за секого, бидејќи е невозможно да се избираат луѓето Второ, дури и ако некој сака да вработува само Македонци или Албанци, ова ќе биде проблем за нас, бидејќи, јас сум премиер на сите, и тие луѓе се моите луѓе. Тие доаѓаат од различни етнички и верски заедници, но тие живеат во иста држава со мене и очекуваат нешто од мене. Дали гласале или не гласале за мене, на крајот јас сум премиер на сите. Јас сум должен да им помогне на сите.

Експрес: Во изградба е автопатот „Арбен Џафери“. Дали имате планови да се поврзете со овој автопат?

Груевски: Да, тоа е во нашите планови и се прават подготовки. Во нашата нова програма имаме план за изградба на автопат. Ние веќе имаат стапено во контакт со меѓународните финансиски организации, ако решиме да земеме заем , но и со компании заинтересирани за јавно приватно партнерство а откакоќе ја формираме владата  ќе започнеме разговори за деталите и ќе избереме еден од модулите со кредит, или јавно-приватно партнерство ако има интерес за тоа.

Експрес: Како ви се допаѓа името на автопатот “Арбен Џафери”, и што мислење имате за Џафери?

Груевски: Ова е одлуката на вашата земја. Не гледам ништо лошо во тоа. Џафери го познавав лично и беше дел од владата на поранешниот претседател на ВМРО и поранешен премиер Георгиевски кога бевме во коалиција со ДПА, а лидер беше Арбен. Често го сретнував и  откако станав претседател на партијата имав посебна средба со него. Ручавме во еден ресторан во Скопје и разговаравме, а присутен беше и Мендух Тачи. Тој беше многу мудар и просветлен човек, а имаше многу карактеристичен  речник  со многу филозофија. Не многу политичари кои сум ги сретнал имаат такви карактеристика.

Експрес: Дали имате нешто недовршено од претходниот мандат што би го поставиле како приоритет во новиот мандат?

Груевски: Една работа која сакам да ја направам е да се донесе повеќе пари во буџетот за НВО, за независни невладини организации а не за невладини организации со лажна идеологија. Голема грешка беше што досега се доделуваа симболични средства за НВО. Многумина велеа дека тоа не е во ред, но ние не го сфативме. После сето тоа преку што поминавме свативме дека нашите невладини организации се монополизирани од страна на една институција, на едно лице. Ние мора да го демонополизираме овој сектор. Се разбира, постојат многу работи кои се однесуваат на конкретни проекти, како што е автопатот и други проекти. А втората работа е дека  морам да бидам присутен кај Албанците, особено преку медиумите а не само директно. Кога одам кај Албанците, тие ме дочекуваат позитивно. Во многу случаи, сум бил во многу различни градови и села каде што живеат, во добри и во тешки времиња за Албанците, како за време на поплавите во Шипковица. Јас бев првиот политичар кој отиде во Шипковица да им помогне на луѓето и директно да учествувам и да бидам на местото каде што граѓаните се соочуваат со проблеми и директно да видам дали нашите институции добро си ја работаат а луѓето не беа задоволни па веднаш им се јавив на сите, сите функционери се вклучија во дополнителни активности за санација и тогаш граѓаните беа многу, многу задоволен.

Експрес: Значи вие ќе заземете нов пристап и во следниот мандат и ќе бидете се поблиску до Албанците?

Груевски: Сакам да кажам дека  јас немам никаков проблеми кога ќе се сретнам со Албанците, но се разбира, главниот проблем се медиумите кои измислуваат. Можеби одам еднаш годишно во едно село со оглед дека е невозможно да се биде во сите села секој ден. Денес одам во едно село, две недели подоцна во друго, па во трето. Да кажеме дека  посетувам 20 или 30 места, тоа не е важно. Но, медиумите пишуваат  негативно за нас секој ден. Морам да бидам што повеќе присутен во медиумите, да дадам свои пораки и да ги појаснувам нештата, бидејќи луѓето не се глупави и ќе разбираат.

Колумна на Мирка Велиновска: Чекајќи ги Трамп и Груевски

Mirka-Velinovska-2

За неделнава колумна ми се поклопија симболично некако Водици и устоличувањето на 45. американски претседател, Доналд Трамп. Велам симболично во смисла на масовно скокање во грч студена вода за божји благослов во здравјето, среќата и благосостојбата. Скокаат најхрабрите, ентузијастите и посветените. Плус Ерван Фуере кој не рипа по крстот, туку ден подоцна за бурето. Полно. Останaтите во најдобра смисла си се кибицери кои ќе се задоволат со по едно шишенце осветена вода. И јас сум дел од оваа кибицерска заедница, качена на стратешката кота на сегашноста од која имам неверојатен поглед на непосредното минато и блиската иднина. Па, така, пак го здогледав разговорот со Миленко во неговата емисија по финансискиот крах во 2008 година и по настапот на Владимир Путин во Минхен 2009 кога го најави враќањето на Русија на светската сцена како глобален играч. Тогаш го најавив времето на драматични светски промени оти тоа секогаш се случува кога живиот свет се соочува со големи кризи кои го доведуваат во опасност опстанокот на секој од видовите. Знам дека го цитирав и Алберт Ајнштајн, кој крајно едноставно го соопшти она што секој умен човек го знае од искуство или го чувствува инстинктивно. Значи, секоја голема криза служи како чкрапец за ослободување интелектуално-креативна енергија која доведува до квантни скокови за самоспас или еволутивни длабоки промени и трансформации. Оттука лесно беше да се „предвиди“ дека политичкото, економското, филозофското и социјалното уредување, кое беше наше секојдневие, бргу ќе колабира и минувајќи низ период на хаос или лимбо-фаза, ќе се трансформира во нешто сосема ново. За заљубениците во статичноста, времето на радикални промени е ужасна перспектива. За плашливците такво нешто е исто што и вест за нивната смртност, а за сите видови предатори, стрвинари и профитерски гангстери – тоа е терористички напад врз нивната благосостојба. Жртвите на перцепцијата создадена со континуираното пропагандно перење на мозоците дека САД се траен светски господар, не веруваа дека Америка брго ќе колабира, ќе ја загуби војната за доминација со човештвото. Пол Волфовиц беше пророкот што на Обама му кажа јавно дека има само седум години време за да ја спаси империјата. Јас и малкумина ентузијасти (на пример, Џорџ Фридман) претчувствувавме дека тоа ќе се случи бргу, во нашето ограничено генерациско време и затоа сум многу радосна оти имаме ретка историска можност да ѕирнеме во иднината во која физички ќе нè нема. Секогаш го споредував тоа феноменолошки со итање кон центарот на црната дупка, а управувано од нејзината гравитациона сила. И, ете, се случи. Тогаш со Миленко зборувавме и дека промените ќе ги донесат „самопрајски“ политички ликови кои не припаѓаат на постојните естаблишменти, па ги набројавме милијардерите, како сопственикот на „Вирџин“, главно индивидуи со свој нестандарден светоглед, а со кредибилност пред масите, разни маргиналци од светот на театарот, водителството, синдикалци. И ете ви ги победниците на УKИП, Доналд Трамп во САД, Пепе Грило во Италија, Марин Ле Пен во Франција и дузина други што се крчкаат во цела Европа.

Е, сега, чекајќи го Трамп, си се испрашувам критички, како беше можно на онолку експерти, академици, доктори на науки, филозофи, аналитичари и политички „метеоролози“ (прогнозери, де) во евро-атлантската хемисфера никој да не види какво цунами надоаѓа? Или можеби навистина сите си припаѓале на утврдениот светски естаблишмент и воспоставената „мека диктатура на либералната демократија“.

Лошата вест за сите нив е дека Доналд Трамп на 20 јануари 2017 ќе биде прогласен за претседател на народна република, ама по кралски протокол. Вашингтон ќе биде во тој момент центар на светското внимание. Зошто? Па затоа што надворешната политика на перманентните „режим чејнџинг“ операции што ја водеше САД од крајот на Втората светска војна до денес преку ЦИА и Пентагон фино лепо си се врати конечно дома. Оти с` друго смени. Таму, на местото на сите злостори, ќе се судрат приврзаниците и следбениците на „дип стејт“ и слободните луѓе што веруваат во самоодржлива држава, во правото на избор, слободи, работнички права. Откачувам од ќеф кога го гледам самракот на картонскиот Холивуд и неговите „ѕвезди“, крајот на божемните ТВ-политички комендијанти. Ги гледам тажните збогувања на црпнатиот Обама со јавноста и неговите глупави пораки. Личи на капетан на брод кој тоне, а тој, како банкрот политичар, пишува историски тестамент за распределба на пусти зборови и фини фрази. Човекот кој во осум години владеење почна седум војни и изврши неколку десетици преврати на сите континенти со помош на ЦИА, за крај на неговото време ни порачува дека не било етички, било спротивно на темелниот американски принцип на кој било начин да се тормозат малите држави. Што не кажа порано, бе брат! За да те прашаат жртвите на секакви мачења, уцени и закани на американските „дипломатски“ претставништва за кој мој ги правеа сите срања? Или можеби оној дрзок насилник Џо Бајден, кој на Никола Груевски во присуство на своите соработници среде Вашингтон му се заканувал со сенешто ако не го даде името на државата и народот, си дејствувал на своја рака.

Деновиве само повремено погледнувам што се случува во Македонија и во блиското ни соседство како рецидив на тековните и уште поочекувани светски промени кои нема да го одминат регионот. Не дека не ме интересира, ами, напротив, дека знам што нè очекува. Во таа смисла не сум изненадена како Трајко Вељановски од „потегот“ на Kата „специјале“ да го батали „Пуч“. Прво, зашто не е оригинален и, второ, зашто е реприза на големото уво во изведба на „дип стејт“ или ЦИА. На ист начин, по 2001 година, Kарла дел Понте, тогашната Kата и евро-атлантска Бијонсе на ад хок хашкиот трибунал, го откачи случајот на злосторствата на раководството на ОНА во Македонија и ~ го утрапи на Македонија со упатство што дојде од силеџиите на ЕУ и САД – киднаперите, убијците, резбарите на човечки кожи, терористите на УЧK да не се пипаат, ами, напротив, да се амнестираат за воените злостори и злосторите против човештвото. Не сум изненадена ни од мекиот дипломатски јазик на Никола Поповски со кој општи со „цивилизираниот“ силеџиски дипломатски кор на служба во Македонија, со бриселските лобистички и бирократски силеџии, инаку регионални корисни идиоти и марионети пошто ние овде тешко се ослободуваме од навиките и стекнатите Павлови рефлекси со помош на дресери.

Ви реков дека набргу пак ќе одиме на избори, ама организирани од нас, народот на Македонија. Во генералка од корен ќе си ја исчистиме државата од Kати, Фрчковци, Геротини и секакви инсталати интервенционистички. Ич да немате гајле. Лидери не се раѓаат или прават со политички инженеринг. Сами се појавуваат, а народот веднаш ги препознава инстинктивно. Затоа, и покрај сите обиди на губитниците да остават загаден ГМО-мицељ во мрачните подруми и да дејствува и понатаму на далечинска команда, операцијата нема да им успее. Не ги жалам, ама ич. Напротив, со душа чекам заевистичката секта и Соросовите пропагнадистичко-терористички орди да ја залапаат јадицата на членот на пропаднатата „дип стејт“ или ЦИА, Стивен Маер (бивш заменик-директор), за организирање балканска конференција за прекројување на границите со цел да се извлече креаторот САД од неуспехот во БиХ и Kосово. ООН ќе ги делеле со победникот Србија. Македонија на конференцијата би била колатерална штета за поткусурување на Албанците. Е, сега, некој нека ми каже дали има во Македонија макар еден нормален човек кому уште не му е јасно за што всушност беа ангажирани оној морон Зоран Заев и неговото весело револуционерно друштво почнувајќи од пленумските востаници преку Верушевски и Рада до последниот „новинар“ и „невладин активист“ последниве две години.

Дечки во политиката и служби за општење со јавноста! Не нè жилавете веќе со вашите откритија за божемни скандали, за шокови состојби кои вие тукушто сте ги откриле или ве изненадиле. Времето се смени. Сите знаеме дека императорот е гол и мртов. Со него умре и „либералниот“ светски неофашистички или корпорациски поредок. На изумирање се неговите локални и регионални платени слуги кои веќе се покакани, та дури смрдат. Во Британија, Германија и во Франција, исто како и во Македонија. Со декрет на мртвиот Обама американски специјалци ја окупираа Европа, ама џабе е! ЕУ е „савезно извршно веќе“ во погребаната СФРЈ. Полска како и Балтикот ќе нафркаат од глупост. Нема веќе СДСМ или Заев. Нема веќе чадор. Има расфрлани жици, искинато платно, скапана дршка и заглавен механизам за отворање и едночудо употребени локални мивки. Значи, токсично ѓубре кое мора да се однесе во специјална депонија. Значи, мора да се расчисти со бомбите на Заев и нивното потекло. Со големоалбанските куротресини од платформи и соопштенија. Со лажната информација и причина за криза – половината милион фантомски гласачи, со личните карти што ги штанцале „дип стејт“ Чауш и неговиот партиски водач и побратим Заев. Нема повеќе ваденки за стриктно спроведување на законите, спроведување на Уставот, функционирање на институциите. Време е за пресекување на Гордиевиот јазол со еден прецизен и снажен замав на мечот. На располагање ви се промена или дополнување на законите, проширување и прецизирање на ингеренциите на институциите, затвори, воспитни мерки, како губење на граѓанските права и конфискација на имотот, укинување апанажи, лустрирање, откорнување на калемените сливи во државната администрација, кадровска чистка во МНР, лиценцирање на професијата новинар, длабоки реформи во одбраната, во МВР и специјалните служби, во образованието и што уште не што ќе ~ обезбеди на Македонија самоодржливост. Чекајќи ги устоличувањето на Трамп и новата функционална влада на Груевски, а во светлото на нивната сличност (обајцата не се миленици на американскиот естаблишмент и ЦИА, политичкиот приоритет го гледаат во отворањето нови работни места, а сакаат трансакциска политика), ви посакувам мобилност, присебност и повеќе верба во себе, ич во пропагандата на лажните водечки евро-атлантски медиуми кои тукушто со крици и лелеци испуштаат душа пропагандистичка.

Пишува: Мирка Велиновска за Дневник

Груевски со целосна поддршка од ЦК на ВМРО-ДПМНЕ за преговори при формирање на идната Влада

Gruevski-Dimitriev-Dimovski-CK

Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ ги прифати вчерашните заклучоци на Извршниот Комитет и му даде целосна поддршка на претседателот на партијата и мандатар Никола Груевски за претстојните разговори за формирање на идната Влада на Република Македонија.

На денешната седница со која раководеше претседателот Никола Груевски, членовите на Централниот комитет дискутираа за актуелната состојба во земјава и резултатите од предвремените избори.

gruevski1

Освоените 455 000 гласови од страна на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата „За подобра Македонија“, во услови кога опозицијата делуваше заедно со невладините организации под контрола на Сорос и во повеќе наврати коруптивно купуваше гласови, покажуваат дека мнозинството граѓани се уште ја поддржува политиката која нуди развој и просперитет. Ваквата поддршка значи обврска за почитување на волјата на народот кој ја порази деструкцијата и кризите кои изминати години ги промовираше СДСМ/Сорос, велат од партијата.

gruevski2

Централниот комитет на партијата смета дека подобрувањето на стандардите на живеење на граѓаните мора да бидат приоритет во наредниот период, а за да се оствари таа цел неопходна е политичка стабилност преку формирање на Влада што ќе биде целосно посветена на реформите и проектите од програмата РЕАЛНО.

gruevski3

Пандов: Груевски потврди дека националните интереси се пред партиските

Aleksandar-Pandov-izjava

Апсолутно јас го поддржувам ставот на господинот Груевски и не само што го поддржувам, туку и за мене беше очекуван тој став на господинот Груевски. Имено тој е 20 годни на македонската политичка сцена и знаеме дека ако некој не треба да има дилема, а тоа се неговите патриотски чувства према Република Македонија, изјави аналитичарот Александар Пандов.

-Сите тие пари кои што доаѓаат во Република Македонија се слеваат само во една партија, односно за поддршка на една партија, т.е на СДСМ која што низ потези кои што ги има направено во минатото има докажано дека единствена работа што ги интересира е власт и дека немаат никакви други интереси, ниту национални, ниту безбедносни, ниту државни и дека нивните интереси се само едни, како полесно да дојдат на власт. Соросовата организација и мрежа која што ја има во Република Македонија е токму таа која што и во изминативе две и пол години најпрактично ја видовме, најдиректно работи на бодривање на државата на Република Македонија, на сите нејзини институции и ако почувствуваат или ако видат овој човек се однесува патриотски и овој човек говори аформативно за Република Македонија во таква ситуација целата таа соросова мрежа се насочува против тој човек и таа институција и прават се за да го оцрнат, вели Пандов.

 

ПРЕГОВОРИ ЗА НОВА ВЛАДА: Груевски и Ахмети лично ќе ги водат разговорите

gruevski-ahmeti

Преговорите за состав на новата влада ќе се водат лично помеѓу лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и мандатар, Никола Груевски, и лидерот на ДУИ, Али Ахмети, вели за „Дневник“ Артан Груби, шеф на кабинетот на Ахмети.

Kако што веќе објавивме, Ахмети ќе го почитува воспоставениот принцип преговорите за влада да ги водат победниците на изборите од македонскиот и од албанскиот блок и оти лидерот на ДУИ веќе чека покана од Груевски за средба.

Груби вели дека нивниот претседател ќе инсистира преговорите за влада да се водат на највисоко ниво, односно лично двајцата лидери Груевски и Ахмети ќе треба да проценат дали е можно продолжување на владиното партнерство. Доколку тргнат разговорите и се процени дека е можна владина коалиција меѓу ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ, не се исклучува можноста натамошното договарање да се спушти на ниво на партиски тимови.

Ова ќе значи дека иако ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ петти пат ќе почнат преговори за владина коалиција, првпат разговорите за нова влада ќе ги водат лично Груевски и Ахмети.

Во 2006 година по победата на изборите ВМРО-ДПМНЕ водеше паралелни разговори и со ДУИ и со ДПА за владин партнер. Тогаш ДУИ извиси и владина коалиција формира ВМРО-ДПМНЕ со НСДП и ДПА.

По предвремените парламентарни избори во 2008, 2011 и 2014 година се воспостави принципот победник со победник и преговорите за владина коалиција ја водеа тимови на ВМРО-ДПМНЕ и на ДУИ.

Kарактеристика на претстојните преговори за влада е дека иако станува збор за веќе стари владини партнери, првпат исходот од преговорите е неизвесен. Ахмети преговорите за нова влада ќе ги услови со прифаќање на сеалбанската платформа. Груевски врати дека ако ДУИ игра со платформа и ВМРО-ДПМНЕ со коалициските партнери има платформа, но и куп забелешки кон досегашното практикување на власта од функционери на ДУИ.

– И ние и во минатото, и сега и во иднина ќе бидеме речиси 25 партии во коалиција со заедничка платформа. Ако сакаме да ја играме играта со платформи, нема проблем така ќе тераме отсега – порача Груевски во интервјуто за „Дневник“.

Ахмети, пак, за телевизија на албански јазик потврди дека очекува покана од Груевски.

– Ние ќе преговараме со партијата што ќе добие повеќе мандати – потврди Ахмети.

Од ДУИ не сакаат да прејудицираат како ќе течат преговорите. Од таму повторија дека услов е сеалбанската платформа, која ќе биде на маса пред Груевски, но и пред секој евентуален преговарач за новата влада. Оттука од ДУИ велат сè е на маса, можен е договор за влада и со ВМРО-ДПМНЕ и со СДСМ, битно е да се прифатат барањата од платформата. Во спротивно, од ДУИ не ја исклучуваат и можноста од широка коалиција, тие да бидат опозиција или ако нема договор со ниту една страна, повторно да се оди на нови парламентарни избори.

Ова го потврди и Ахмети прашан дали е за нови избори.

– Зошто да не. Сигурно дека неприфаќањето на платформата од кој и да е субјект ја носи земјата кон нови избори – вели Ахмети.

Кадровските промени на ВМРО-ДПМНЕ позитивен чекор – Пандов го поздрави најавеното освежување

aleksandar-pandov-tv-nova

Кадровски промени особено во вториот и третиот ешалон, најавува претседателот на ВМРО-ДПМНЕ и мандатар за идна Влада, Никола Груевски.

Тој вели ниту дел од првиот ешалон нема да биде изоставен во новиот бран освежувања на раководните позиции. Груевски во интервју за „Дневник“ вели доколку формира коалиција и влада планира низа кадровски промени поради тоа што дел од нив се предолго на иста позиција и почнале да се рутинизиираат и да се однесуваат бирократски.

-Ги загубиле жарот и енергијата. Има такви и во првиот и во вториот ешалон. Има и луѓе кај кој е видлив заморот. Има и такви што ги загубиле енергијата и високата мотивираност што ја имаа. Почнале премногу административно да одговараат, без да се потрудат да им помогнат на луѓето, туку само им даваат бирократски и административни одговори. Едноставно не ,,гризаат“ како некогаш кога станува збор за работење, за помагање, за креативност во секојдневната работа, во борбата секој ден, односно и одново да се докажуваш. Имаат капацитет, имаат знаење, имаат искуство, и се е тоа во ред. Но немаат жар, го немаат еланот од порано, не се максимално мотивирани, опуштени се. Знаете секој што не се бори за успех на институцијата што ја води, со ист елан, енергија, мотив, жар како да се бори за своја приватна фирма од која му зависи личниот опстанок, значи дека го достигнал зенитот и треба да се замени со некој друг, кој можеби во почетокот ќе е помалку искусен или ќе има нешто помалку знаење, особено она што се добива од искуството, од работењето, но ќе има жар, мотивираност, силна амбиција, ќе создаваат возбудлива атмосфера во институциите со кои раководат, ќе ги мотивираат и другите во таа институција, вели Груевски.

Лидерот на ВМРО ДПМНЕ овие промени ги најавува за почетокот на годинава, но истакнува дека поголем дел од промени ќе се спроведат во втората половина од 2017. Груевски истакнува дека потребата од овие промени ги увидел при разговорите со граѓаните, претставници на компании, но и самите раководители при неговите теренски посети во изминативе две години. Покрај изгубената енергија, Груевски вели дел од раководните кадри ќе бидат сменети и бидејќи создале лоши навики, направиле грешки и пропусти во работата.

Политичкиот аналитичар Александар Пандов вели освежувањето во редовите и на раководните позициите е секогаш добар и позитивен чекор.

-Секогаш е позитивна и добра работа, факт дека во досегашниот состав на луѓе кои што се во третиот, вториот ешалон се препознаваат одреден број на луѓе кои што се чуствуваат изморени, истрошени или се презаситени од онаа функција која што ја имаат и веќе не ги исполнува, од тука јас го поздравувам тоа најавено освежување и во ВМРО-ДПМНЕ и на ниво на држава, вели Пандов за ТВ Канал 5.

Пандов вели ова особено ќе биде од корист за граѓаните бидејќи ќе се менуваат раководители на институции кои се сервис на граѓаните и очекува дека овие промени ќе резултираат со подобрување на услугите за граѓаните од државната и јавната администрација.

Поддршка од Коалицијата до Груевски за формирање на стабилна влада, со барање за претпазливост во постигнување на договорот

gruevski-koalicija

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски денеска одржува средба со лидерите на политичките партии од Коалицијата „За подобра Македонија“. Фокусот на средбата е на резулатите од предвремените парламентарни избори, а во пресрет на започнувањето на преговорите за формирање нова влада.

-Главна тема е анализата на изборните резултати. Сите претставници ги предочија свопите видувања околу ангажманите, околу резулататите и околу сето она што се случи во Макеоднија на денот на изборите. Беа различни согледувања потенцирани од страна на претставниците на политичките партии и беа давани различни идеи како од тука натаму треба Коалицијата да постапува, при што беше несомнено потврден целокупниот легитимитет и целокупната поддршка која претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, сега и како мандатар за состав на нова влада, ја има од целокупната Коалиција „За подобра Македонија“, изјави Илија Димовски, член на Извршниот комитет на партијата и пратеник.

gruevski-kolicioni-partneri

Во однос на најавеното отпочнување преговори за формирање влада со ДУИ, Димовски рече дека насоките за преговори се составен дел од Изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ и Коалицијата.

– Доколку ме прашувате во врска со позициите на ДУИ, би сакал да кажам дека ние ги соопштивме нашите ставови преку интервјуто на претседателот Никола Груевски. На денешната средба видливо беше негодувањето, посебно од страна на претставниците на политичките партии кои ги претставуваат помалите етнички заедници во врска со таа платформа и евентуално сведување на целата дискусија на некаков си бинационален дијалог помеѓу етничките заедници, рече Димовски.

Во коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, додаде тој, се претставени сите политички партии на помалите етнички заедници на Турците, Власите, Ромите, Бошњаците, Србите во Македонија.

 

Иванов му го врачи мандатот за состав на влада на Груевски

ivanov-gruevski-mandat-2017-1

Претседателот Ѓорге Иванов денеска му го врачи мандатот за состав на влада на Република Македонија на Никола Груевски, претседател на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, соопшти Кабинетот на македонскиот претседател.

Рокот кога претседателот Иванов требаше да го довери мандатот за формирање влада на кандидат на партијата, односно партиите што освоија најголем број мандати на предвремените парламентарни избори одржани на 11 декември минатата година, беше до денеска.

Деветтиот македонски парламентарен состав, кој има 120 народни избраници, се конституираше на 30 декември минатата година. Најмногу пратеници има коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ 51. Коалицијата предводена од СДСМ има 49 мандати, ДУИ 10, Беса – 5, Алијанса на Албанците – 3 и ДПА – 2. Во овој парламентарен состав нема народни избраници од дијаспората поради недоволен број освоени гласови.

ivanov-gruevski-mandat-2017-2

Мандаторот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието му поднесува програма и го предлага составот на владата. Владата, на предлог на мандаторот и врз основа на програмата, ја избира Собранието со мнозинство гласови од вкупниот број пратеници.

Претседателот Иванов викендов одговарајќи на новинарско прашање кога и на која партија ќе и го додели мандатот за формирање влада со оглед на тоа што тече рокот, рече дека ќе постапи како што е наведено во Уставот.

Премиерот за спроведење на изборите Емил Димитриев, пак, на новинарско прашање за тоа дали очекува да биде запазен крајниот рок за доделување на мандатот, рече дека очекува целата процедура да биде во утврдените рокови согласно законите.

ДУИ, Беса и Алијансата за Албанците, на 7 јануари ја објавија заедничката платформа која ќе биде нивна основа во преговорите за создавање на нова влада. Заедничката политичка агенда на трите партии предвидува целосна јазична еднаквост, односно употреба на албанскиот како официјален јазик, економска рамноправност, решавање на спорот за името со вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција, како и брза интеграција во НАТО и во Европската Унија.

Груевски најави кадровски промени и освежувања, најмногу во третиот ешалон

Gruevski-15-Kongres-na-VMRO-2

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски за 2017 година најави кадровски промени и освежување на т.н. трет ешалон. „Вакви промени ќе има многу, помал дел во првата, поголем дел во втората половина од оваа година“ истакна Груевски во интервјуто за Дневник.

Ако ја формирате коалицијата и владата, планирате ли кадровски промени и освежувања?

-Да, планирам. И тоа најмногу во т.н. трет ешалон. Одејќи во кампањата од место до место, увидов дека во многу места има оправдан револт од т.н. трет ешалон. Некои од нив се и предолго на иста позиција и почнале да се рутинизираат и да се однесуваат премногу бирократски. Ги загубиле жарот и енергијата. Има такви и во првиот и во вториот ешалон. Има и луѓе кај кој е видлив заморот. Има и такви што ги загубиле енергијата и високата мотивираност што ја имаа. Почнале премногу административно да одговараат, без да се потрудат да им помогнат на луѓето, туку само им даваат бирократски и административни одговори. Едноставно не „гризаат“ како некогаш кога станува збор за работење, за помагање, за креативност во секојдневната работа, во борбата секој ден, односно и одново да се докажуваш. Имаат капацитет, имаат знаење, имаат искуство, и сè е тоа во ред. Но немаат жар, го немаат еланот од порано, не се максимално мотивирани, опуштени се. Знаете секој што не се бори за успех на институцијата што ја води, со ист елан, енергија, мотив, жар како да се бори за своја приватна фирма од која му зависи личниот опстанок, значи дека го достигнал зенитот и треба да се замени со некој друг, кој можеби во почетокот ќе е помалку искусен или ќе има нешто помалку знаење, особено она што се добива од искуството, од работењето, но ќе има жар, мотивираност, силна амбиција, ќе создаваат возбудлива атмосфера во институциите со кои раководат, ќе ги мотивираат и другите во таа институција, ќе ги раздвижат работите, ќе внесат свежина, чувство за секојдневно себе докажување и напредок, индивидуи и тим кои постојат за да создадат големи нешта и кој победува. На секое микрониво на раководење. Вакви промени ќе има многу, помал дел во првата, поголем дел во втората половина од оваа година. Ова потреба во најголем дел произлезе од одењето на терен оваа година и разговор со многу луѓе, компании или самите раководители на различни нивоа. И мои и на моите соработници теренски посети. Има и такви што треба да се сменат поради создадени лоши навики, грешки и пропусти во работата, и воедно да се даде шанса и на други од кои ќе се очекува уште поголем учинок и успех. Ова ќе биде континуиран процес, но годинава ќе има еден посилен бран освежувања.

Груевски за Дневник: Влада да, но не по секоја цена!

Nikola-Gruevski

Денеска истекува рокот кога претседателот на државата Ѓорге Иванов треба да го даде мандатот за формирање влада на победничката партија на изборите. Во саботата, албанските партии од Македонија излегоа со услови чие исполнување е потребно за влада воопшто да се формира со нивна партиципација. За новата ситуација Дневник разговараше со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски.

Де­не­ска ис­те­ку­ва ро­кот ко­га прет­се­да­те­лот на др­жа­ва­та Ѓор­ге Ива­нов тре­ба да го да­де ман­да­тот за фор­ми­ра­ње вла­да на по­бед­нич­ка­та пар­ти­ја на из­бо­ри­те. Во са­бо­та­та, ал­бан­ски­те пар­тии од Ма­ке­до­ни­ја из­ле­гоа со ус­ло­ви чие ис­пол­ну­ва­ње е пот­реб­но за вла­да во­оп­што да се фор­ми­ра со нив­на пар­ти­ци­па­ци­ја. За но­ва­та си­ту­а­ци­ја раз­го­ва­ра­ме со ли­де­рот на ВМРО-ДПМНЕ, Ни­ко­ла Гру­ев­ски

Ќе се оби­дам да сос­та­вам вла­да, но не по се­ко­ја це­на. Ако се оди по до­се­гаш­ни­те ус­та­но­ве­ни прин­ци­пи во Ма­ке­до­ни­ја, би тре­ба­ло да сос­та­вам вла­да. Ако се пре­кр­шат, сè е мож­но, ве­ли во ин­тер­вју­то за „Днев­ник“ ли­де­рот на ВМРО-ДПМНЕ, Ни­ко­ла Гру­ев­ски, по по­вод плат­фор­ма­та што ја об­ја­ви­ја ал­бан­ски­те пар­тии од Ма­ке­до­ни­ја, а чие ис­пол­ну­ва­ње е ус­лов за тие да ко­а­ли­ра­ат со ед­на од две­те ма­ке­дон­ски пар­тии во ид­на­та вла­да.

gruevski-intervju-dnevnik

По­ме­ѓу ал­бан­ски­те пар­тии се кре­и­ра за­ед­нич­ка плат­фор­ма за нас­тап. Се соз­да­ва ат­мос­фе­ра овој пат да не ко­а­ли­ра­ат со ВМРО-ДПМНЕ.

-Да, пов­тор­но таа ат­мос­фе­ра ка­ко и во ми­на­то­то и се­га се соз­да­ва од ме­ди­у­ми­те и ли­ца­та што во­дат или при­па­ѓа­ат или се со­ра­бот­ни­ци на НВО фи­нан­си­ра­ни од Ин­сти­ту­тот от­во­ре­но оп­ште­ство. Вме­шу­ва­ње­то на не­кои стран­ски по­ли­ти­ча­ри и дип­ло­ма­ти во при­каз­на­та е дел од ис­та­та опе­ра­ци­ја, во­де­на од еден цен­тар. Се­пак, од­лу­ка­та ќе би­де на­ша, на ДУИ и на дру­ги­те пар­тии, и ни­кој не­ма пра­во да ка­же де­ка не­кој друг му су­ге­ри­рал или му вр­шел при­ти­сок за­тоа што на кра­јот фи­нал­на­та од­лу­ка е на­ша.

Мно­гу ал­бан­ски по­ли­ти­ча­ри и ана­ли­ти­ча­ри твр­дат де­ка ал­бан­ски­от елек­то­рат по­са­ку­ва вла­да во­де­на од СДСМ со ал­бан­ски­те пар­тии?

-Во 2008 го­ди­на ма­ке­дон­ски­от елек­то­рат, осо­бе­но вмров­ски­от, не са­ка­ше ко­а­ли­ци­ја на ВМРО-ДПМНЕ со ДУИ, па таа се слу­чи нај­мно­гу за­тоа што Ал­бан­ци­те во Ма­ке­до­ни­ја са­каа ДУИ да ги зас­та­пу­ва во вла­да­та…

Но овој пат и ал­бан­ски­те ме­ди­у­ми се на ист став?

-Да, ис­то ка­ко во 2008 кај ма­ке­дон­ски­те ме­ди­у­ми.

Ве­лат и членс­тво­то на ДУИ не са­ка ко­а­ли­ци­ја со ВМРО-ДПМНЕ?

-Не знам да­ли та­ка раз­мис­лу­ва членс­тво­то на ДУИ, но знам ка­ко раз­мис­лу­ва­ше членс­тво­то на ВМРО-ДПМНЕ во 2008, па до­не­ка­де и во 2011 и 2014. Се­пак, ВМРО-ДПМНЕ то­гаш од­лу­чи да ко­а­ли­ра со ДУИ за­тоа што бе­ше очиг­лед­но од из­бо­ри­те де­ка мно­зинс­тво­то гра­ѓа­ни Ал­бан­ци са­ка­ат ДУИ да е во вла­да­та.

Но не бе­ше та­ка во 2006?

-Во 2006 не мо­же­ше ни да би­де по­и­на­ку би­деј­ќи не са­мо што во­оп­што не се поз­на­вав­ме, ту­ку с` уш­те беа све­жи на­ши­те спро­тив­ста­ве­нос­ти од вре­ме­то на кон­флик­тот во 2001 го­ди­на, ко­га бев­ме на две спро­тив­ни за­во­ју­ва­ни стра­ни. Се­пак, и ние по­ли­ти­ча­ри­те, но по­доц­на и на­ши­те елек­то­ра­ти нај­дов­ме си­ла да ги над­ми­не­ме тие пре­диз­ви­ци.

Се­пак, ДУИ се­га мо­же да до­не­се по­и­нак­ва од­лу­ка?

-ДУИ има пра­во да до­не­се как­ва са­ка од­лу­ка. Ис­то ка­ко и ние.

Са­ка­те да ка­же­те де­ка во ид­ни­на не би ко­а­ли­ра­ле со нив ако се­га до­не­сат од­лу­ка да не одат во ко­а­ли­ци­ја со ВМРО-ДПМНЕ ка­ко пар­ти­ја ко­ја до­би нај­мно­гу гла­со­ви и пра­те­ни­ци?

-Мис­лев ге­не­рал­но де­ка се­кој си но­си од­лу­ка са­ми­от, но ако са­ка­те ќе од­го­во­рам и на ова пра­ша­ње. Ако се­га ДУИ оти­де во ко­а­ли­ци­ја со вто­ра­та на­мес­то со пр­ва­та пар­ти­ја, со по­ра­зе­ни­от на­мес­то со по­бед­ни­кот, се­ка­ко де­ка тоа ќе зна­чи ут­вр­ду­ва­ње на ед­на но­ва прак­ти­ка и тра­ди­ци­ја во Ма­ке­до­ни­ја, на ко­ја ние се­ка­ко ќе се прис­по­со­би­ме, не са­мо се­га, ту­ку и во ид­ни­на.

Зна­чи, ако се­га ДУИ не ко­а­ли­ра со ВМРО-ДПМНЕ ка­ко по­бед­ник, на след­ни­те из­бо­ри ако по­бе­ди­те, не­ма да би­дат дел од вла­ди­на­та ко­а­ли­ци­ја?

-Ако ВМРО-ДПМНЕ ка­ко по­бед­нич­ка пар­ти­ја би­де изиг­ра­на од ДУИ, не­за­вис­но кои ќе би­дат при­чи­ни­те за тоа, би­де­те убе­де­ни де­ка нас­ко­ро ВМРО-ДПМНЕ ќе се вра­ти на го­ле­ма вра­та во вла­да­та и тоа нај­мал­ку два ман­да­та по ред. И ќе би­де­ме без как­ва би­ло об­вр­ска при сос­та­ву­ва­ње­то на вла­да­та.

Што ако СДСМ се­га им по­ну­ди по­доб­ри ус­ло­ви за ко­а­ли­ра­ње?

-По­ра­зе­ни­от обич­но ну­ди по­доб­ри ус­ло­ви. По­и­на­ку не мо­же ни да би­де. Во 2008 и во 2014 и без ДУИ и без ни­ед­на дру­га ал­бан­ска пар­ти­ја ВМРО-ДПМНЕ мо­же­ше да фор­ми­ра вла­да. Пра­ша­ње­то е да­ли ќе пос­та­пу­ва­ме по прин­ци­пи­те што до вче­ра ДУИ ги за­го­ва­ра­ше јав­но или ќе ги сме­ни­ме. Ние сме под­гот­ве­ни за две­те ва­ри­јан­ти. Но, не са­мо на овие из­бо­ри, ту­ку и во ид­ни­на.

Но шест ал­бан­ски пар­тии, од­нос­но три пар­тии и ед­на ко­а­ли­ци­ја сос­та­ве­на од три пар­тии, из­ле­гоа со за­ед­нич­ка плат­фор­ма?

-И ние и во ми­на­то­то, и се­га и во ид­ни­на ќе би­де­ме ре­чи­си 25 пар­тии во ко­а­ли­ци­ја со за­ед­нич­ка плат­фор­ма. Ако са­ка­ме да ја иг­ра­ме иг­ра­та со плат­фор­ми, не­ма проб­лем, та­ка ќе те­ра­ме от­се­га.

Ах­ме­ти из­ја­ви де­ка за не­го нај­важ­ни се ин­те­ре­си­те на Ал­бан­ци­те и плат­фор­ма­та на си­те ал­бан­ски пар­тии?

-За ме­не нај­важ­ни се ин­те­ре­си­те и на Ма­ке­дон­ци­те и на си­те гра­ѓа­ни на Ма­ке­до­ни­ја, вклу­чу­вај­ќи ги и Ал­бан­ци­те. Ина­ку, ве­ру­вам де­ка се свес­ни де­ка во ко­а­ли­ци­ја со СДСМ, плат­фор­ма­та што им ја сос­та­ву­ваа, по­ли­тич­ки мо­же да му по­мог­не нај­мно­гу на СДСМ кај ал­бан­ски­от елек­то­рат.

А за­рем не­ма да им по­мог­не на Ал­бан­ци­те во Ма­ке­до­ни­ја?

-На Ал­бан­ци­те во Ма­ке­до­ни­ја не­ма да им по­мог­не ако има­ат дво­ја­зич­ност на це­ла те­ри­то­ри­ја, вклу­чу­вај­ќи ги и Дел­че­во, Бе­ро­во, Гев­ге­ли­ја или Ка­ва­дар­ци. Ним мо­же да им по­мог­не ако во на­ред­ни­те че­ти­ри го­ди­ни се от­во­рат уш­те 100 или 150 но­ви фаб­ри­ки, и се вра­бо­тат ил­јад­ни­ци лу­ѓе, ако стан­дар­дот поч­не да рас­те и има­ат по­у­бав и пок­ва­ли­те­тен жи­вот, ако по­рас­нат пен­зи­и­те, пла­ти­те, суб­вен­ци­и­те, со­ци­јал­на­та по­мош, ако се из­гра­ди пот­реб­на­та ин­фрас­трук­ту­ра, ако до­би­јат под­дрш­ка за град­ба на ку­ќи, ако се нап­ра­ват мно­гу ре­фор­ми и зем­ја­та се прид­ви­жи нап­ред.

Се­пак, дво­ја­зич­ност на це­ла те­ри­то­ри­ја е неш­то што е цел на ДУИ и ал­бан­ски­те пар­тии и мо­же­би ќе нап­ра­ват с` што е во нив­на моќ да ја ос­тва­рат, ма­кар и би­ле не­кој пер­и­од во ко­а­ли­ци­ја со СДСМ, па и по це­на на по­мал­ку ра­бот­ни мес­та за да го ре­а­ли­зи­ра­ат за­цр­та­но­то.

-Дво­ја­зич­ност на це­ла те­ри­то­ри­ја и кан­то­ни­за­ци­ја не мо­же да би­де ре­а­ли­зи­ра­но ако ВМРО-ДПМНЕ е про­тив.

Ка­ко ќе го спре­чи­те тоа ако нап­ра­ват ко­а­ли­ци­ја со СДСМ и си­те ал­бан­ски пар­тии?

-Зна­ат во ДУИ ка­ко.

Па, доб­ро ка­же­те ни и нам.

-Ќе ме раз­бе­ре­те де­ка не­кои на­ши пла­но­ви не са­кам да ги от­кри­јам.
Не­кои лу­ѓе од ра­ко­водс­тво­то на ДУИ, ка­ко, на при­мер, Нев­зат Беј­та, из­ле­гоа от­во­ре­но про­тив ко­а­ли­ци­ја со ВМРО-ДПМНЕ и Вас, ве­леј­ќи де­ка сте ги ири­ти­ра­ле, по­ни­жи­ле и нав­ре­ди­ле Ал­бан­ци­те и де­ка сте упот­ре­би­ле реч­ник про­тив Ал­бан­ци­те. Тој ка­жа де­ка не срет­нал Ал­ба­нец кој ре­кол ,,да“ за вла­де­е­ње­то на Ни­ко­ла Гру­ев­ски.

-Ал­бан­ци­те не сме ги нав­ре­ди­ле со ниш­то, а уш­те по­мал­ку сме ги по­ни­жи­ле, и за тоа го­во­рев мно­гу во мо­е­то прет­ход­но ин­тер­вју што де­но­ви­ве се об­ја­ву­ва­ше. Да­ли не­ко­го сме ири­ти­ра­ле не знам, но ако сме го ири­ти­ра­ле со неш­то, си­гур­но не би­ло на­мер­но и свес­но.
Во од­нос на тоа де­ка Беј­та не срет­нал Ал­ба­нец што ре­кол ,,да“ за вла­де­е­ње­то на Ни­ко­ла Гру­ев­ски, не мо­жам да ко­мен­ти­рам, но знам де­ка јас поз­на­вам мно­гу так­ви кои мис­лат и ана­ли­зи­ра­ат со сво­ја гла­ва, а не со сер­ви­ра­ни ин­фор­ма­ции од ал­бан­ски­те ме­ди­у­ми и пла­те­ни­ци на Со­рос.  Еден од оние Ал­бан­ци што ги поз­на­вам и кој се ис­так­ну­ва­ше во тоа е ток­му Нев­зат Беј­та.

Во што тоа се ис­так­ну­вал Беј­та?

-Тој бе­ше дел од вла­да­та што ја пред­во­дев и мо­жам да ка­жам е еден од оние ал­бан­ски по­ли­ти­ча­ри кои со нај­воз­ви­шу­вач­ки збо­ро­ви го­во­ре­ле за ме­не и за мо­ја­та ра­бо­та, не са­мо во на­ши­те не­фор­мал­ни раз­го­во­ри, ту­ку и на сед­ни­ци­те на вла­да­та што си­гур­но стои низ сте­ног­ра­ми­те. Има ед­на ре­че­ни­ца ко­ја мно­гу чес­то ја пов­то­ру­ва­ше, осо­бе­но от­ка­ко му за­вр­ши ман­да­тот во вла­да­та и ко­га ста­на гра­до­на­чал­ник, а тоа е де­ка мно­гу на­у­чил од ме­не го­во­реј­ќи го тоа во нај­по­зи­тив­на­та смис­ла на збо­рот, и ми рас­ка­жу­ва­ше и де­ка тоа им го го­во­рел и на Ма­ке­дон­ци­те во Гос­ти­вар, а осо­бе­но на на­ши­те ак­ти­вис­ти. По­доц­на не­кои од нив ми го пот­вр­ди­ја тоа. Оде­ше и по­на­та­му ка­жу­вај­ќи што на­у­чил, но да не одам во де­та­ли, ќе ка­жам са­мо де­ка Беј­та си­гур­но од ме­не не чул и не на­у­чил да ги по­ни­жу­ва и нав­ре­ду­ва Ал­бан­ци­те.

Кол­ку што се се­ќа­вам, тој по пр­ви­от круг на из­бо­ри­те во Гос­ти­вар гу­бе­ше, а во вто­ри­от ко­га се вклу­чи­ја ма­ке­дон­ски­те гла­са­чи по­бе­ди. Од ма­ке­дон­ски­те пар­тии та­му ВМРО-ДПМНЕ ужи­ва нај­го­ле­ма до­вер­ба?

-Да, та­ка бе­ше. За жал, на пос­лед­на­та мо­ја по­се­та на Гос­ти­вар за­бе­ле­жав го­ле­мо не­за­до­вол­ство од не­го­ва­та ра­бо­та кај Ма­ке­дон­ци­те, но и кај Ро­ми­те и Тур­ци­те во Гос­ти­вар. Се­пак, има уш­те мал­ку вре­ме до мај да го по­доб­ри впе­ча­то­кот со ре­ал­ни про­ек­ти и ре­ша­ва­ња проб­ле­ми, и тој и не­кои дру­ги гра­до­на­чал­ни­ци на ДУИ кои на се­кои из­бо­ри ја ба­ра­ат под­дрш­ка­та не са­мо од Ал­бан­ци­те ту­ку и од Ма­ке­дон­ци­те и дру­ги­те гра­ѓа­ни.

Ед­на од точ­ки­те во плат­фор­ма­та е и ра­бо­та­та на СЈО. Ка­ков е Ва­ши­от став за про­дол­жу­ва­ње­то на 18-те ме­се­ци на СЈО?

-Имав­ме пре­го­во­ри ле­то­то 2015 го­ди­на. Си­те 4 пар­тии се до­го­во­рив­ме и пот­пи­шав­ме од­ред­ба со ко­ја СЈО ќе има 18 ме­се­ци за ис­тра­жу­ва­ње и евен­ту­ал­но по­ве­ду­ва­ње об­ви­не­ние ако про­тив не­кој обез­бе­дат до­ка­зи. Ние ис­по­чи­ту­вав­ме с` од тој до­го­вор. Иа­ко во до­го­во­рот сто­е­ше де­ка ќе се наз­на­чи спе­ци­ја­лен ја­вен об­ви­ни­тел, по­доц­на тоа, под над­во­реш­ни вли­ја­ни­ја се про­тол­ку­ва ка­ко це­ла ин­сти­ту­ци­ја со 14 об­ви­ни­те­ли, а еве и 100-ина вра­бо­те­ни.

Ду­ри на­мес­то 18, до­би­ја 3 и пол ме­се­ци екс­тра вре­ме, во пер­и­о­дот по­ме­ѓу 15 сеп­тем­ври и 30 де­кем­ври 2015, ко­га об­јас­ну­ваа де­ка им тре­ба­ло вре­ме да се еки­пи­ра­ат, да на­ба­ват сеф за кре­и­ра­ни­те сним­ки, па мал бил тој сеф ба­раа по­го­лем, па ви­дов­ме де­ка им тре­ба­ло прос­тор кол­ку за три ви­де­о­лен­ти, и слич­ни лаж­ни из­го­во­ри. Во ред, до­би­ја три и пол ме­се­ци по­ве­ќе, пер­и­од во кој тие ра­бо­теа, би­деј­ќи си­те об­ја­ве­ни сним­ки ги имаа на ин­тер­нет и пор­та­ли­те. Два ме­се­ца по­доц­на, во фев­ру­а­ри 2016 го­ди­на, от­пуш­ти­ја две об­ви­ни­тел­ки од вкуп­но 14 об­ви­ни­те­ли со об­раз­ло­же­ние де­ка не­ма­ат тол­ку мно­гу ра­бо­та за тол­ку мно­гу об­ви­ни­те­ли. Јав­но го ка­жаа тоа.

И одед­наш, по не­ко­ја не­де­ла, от­ка­ко прет­ход­но не­кои над­во­реш­ни фак­то­ри ни на­фр­ли­ја де­ка ќе тре­ба про­дол­жу­ва­ње на 18-те ме­се­ци на СЈО, из­ле­зе и са­мо­то СЈО, тоа ис­то­то што еден ме­сец прет­ход­но об­ја­ви де­ка не­ма до­вол­но ра­бо­та за тол­ку мно­гу об­ви­ни­те­ли, со ба­ра­ње и об­рат­на при­каз­на де­ка им тре­ба про­дол­жу­ва­ње на ро­кот. Очиг­лед­но е, од ави­он се гле­да, де­ка ра­бо­тат под су­гес­ти­ја на не­кои ам­ба­са­ди, и очиг­лед­но е де­ка не­ко­му над­вор му тре­ба СЈО за про­дол­жу­ва­ње на кри­за­та во Ма­ке­до­ни­ја, и за др­же­ње во за­лож­ниш­тво на ед­на по­ли­тич­ка пар­ти­ја во Ма­ке­до­ни­ја, имај­ќи во об­ѕир де­ка се фо­ку­си­ра­ни са­мо на ед­на пар­ти­ја, иа­ко, не­ли, се твр­де­ше прет­ход­но де­ка це­ла др­жа­ва би­ла прис­лу­шу­ва­на. Из­ле­зе де­ка са­мо са­ми се­бе сме се прис­лу­шу­ва­ле. Се­то ова го ка­жу­вам за да об­јас­нам де­ка не­ма прав­ни или суш­тин­ски пот­ре­би за про­дол­жу­ва­ње на 18-те ме­се­ци на СЈО, ту­ку има по­ли­тич­ки пот­ре­би на над­во­реш­ни фак­то­ри за­ра­ди ос­тва­ру­ва­ње не­кои дру­ги нив­ни це­ли и ин­те­ре­си. Иде­ја­та за про­лон­ги­ра­ње на 18-те ме­се­ци не по­тек­ну­ва од СЈО. Тоа го знам, не го прет­пос­та­ву­вам.

Од овие при­чи­ни ние до­не­сов­ме од­лу­ка де­ка ВМРО-ДПМНЕ не­ма да се сог­ла­си за про­дол­жу­ва­ње на ро­кот на СЈО и тоа не­кол­ку па­ти го об­ја­вив­ме. Ни­ту, пак, оние две дру­ги ба­ра­ња по­вр­за­ни со За­ко­нот за заш­тит­ни­те све­до­ци и со суд­ско од­де­ле­ние за пред­ме­ти­те на СЈО. Ова бе­ше наш јав­но ис­ка­жан став и пред из­бо­ри­те и по­ве­ќе па­ти за вре­ме на кам­па­ња­та, ко­га гла­са­чи­те ги за­поз­нав­ме со тоа де­ка ние сме про­тив про­дол­жу­ва­ње на 18-те ме­се­ци ман­дат на СЈО.
Тоа што го до­го­во­рив­ме го по­чи­ту­ва­ме и пок­рај це­ла­та очиг­лед­ност де­ка СЈО е иде­ја што на За­ев му е сер­ви­ра­на од­над­вор и де­ка тие што ја сер­ви­раа, не­ма­ат цел ра­бо­ти­те ре­ал­но да се ис­тра­жат би­деј­ќи тие одам­на  има­ат прес­лу­ша­но и ис­тра­же­но с`, и свес­ни се де­ка не­ма ни­как­ви ре­ле­ван­тни до­ка­зи за ни­ка­ков кри­ми­нал про­тив фун­кци­о­не­ри­те од ВМРО-ДПМНЕ, ту­ку има­ат пот­ре­ба да ја др­жат зем­ја­та во за­лож­ниш­тво за да ре­а­ли­зи­ра­ат не­кои дру­ги це­ли. Да ре­а­ли­зи­ра­ат не­кои пра­ша­ња за кои по­долг пер­и­од се оби­ду­ва­ат да нај­дат ре­ше­ние и кои се и глав­на­та при­чи­на за­ра­ди кои се соз­да­де кри­за­та ка­ко обид за отс­тра­ну­ва­ње на ВМРО-ДПМНЕ од влас­та.

Про­дол­жу­ва­ње­то на СЈО и на по­ли­тич­ка­та кри­за не е на­чин на кој мо­жат да дој­дат до тие це­ли, нап­ро­тив со про­дол­жу­ва­ње­то на СЈО са­мо мо­же да се до­зап­лет­ка­ат не­кои и она­ка зап­лет­ка­ни ра­бо­ти. Ма­ке­до­ни­ја не­ма ин­те­рес кри­за­та да се про­лон­ги­ра. А со про­лон­ги­ра­ње на ро­ко­ви­те за СЈО со си­гур­ност ќе се про­лон­ги­ра кри­за­та.
Наг­ла­су­вам уш­те ед­наш, де­ка ние с` што до­го­во­рив­ме во вр­ска со до­го­во­рот на че­ти­ри­те пар­тии, вклу­чу­вај­ќи го ту­ка и до­го­во­ре­но­то за СЈО, го ис­по­чи­ту­вав­ме и ту­ка ни­кој не мо­же да ни при­го­во­ри. Из­го­во­ри­те де­ка ин­сти­ту­ци­и­те не од­го­ва­ра­ле во за­кон­ски­от рок, па бо­жем за­тоа не­ма­ле вре­ме се не­точ­ни. Нап­ро­тив мно­гу од ин­сти­ту­ци­и­те од страв неш­то да не пог­ре­шат од­го­ва­раа мно­гу по­ра­но од во­о­би­ча­е­ни­те ро­ко­ви за дру­ги пос­тап­ки во ми­на­то­то. Ис­то та­ка, из­го­во­ри­те де­ка има­ло пре­кин во пер­и­од на ам­нес­ти­ја­та се не­точ­ни, би­деј­ќи СЈО во ни­ту еден мо­мент не прес­та­на со ра­бо­та, ни­ту суш­тин­ски ни­ту прав­но.

Ка­ко сте тол­ку си­гур­ни де­ка е тоа во пра­ша­ње, а не тоа што ве­лат?

-Не­ка­де март или ап­рил 2016 го­ди­на, а не­кол­ку па­ти и по­доц­на, ко­га прв­пат ни бе­ше спом­на­то де­ка ќе се ба­ра про­дол­жу­ва­ње на ро­кот, ние по­ну­див­ме ре­ше­ние: ако на­вис­ти­на не мо­жат да пос­тиг­нат вре­мен­ски со ра­бо­та­та, да го зго­ле­мат бро­јот на об­ви­ни­те­ли. На­мес­то пот­реб­ни­те ча­со­ви за сра­бо­ту­ва­ње на за­да­ча­та да се до­би­јат со про­лон­ги­ра­ње на ро­кот, ис­то­то да се пос­тиг­не со по­ве­ќе вра­бо­те­ни лу­ѓе во СЈО кои ќе ги из­ра­бо­тат тие ра­бот­ни ча­со­ви во ис­ти­от рок. И тоа не се при­фа­ти, без да ни по­ну­дат кон­тра­ар­гу­мен­ти. Јас­на е ра­бо­та­та зош­то. Не им е до пот­реб­но­то вре­ме за ра­бо­та, ту­ку им тре­ба вре­ме и СЈО за дру­ги це­ли.

Но, ДУИ пра­ќа сиг­на­ли де­ка не­ма да ко­а­ли­ра со пар­ти­ја што не­ма да под­др­жи про­дол­жу­ва­ње на СЈО. Се­га СЈО е вне­се­но и во за­ед­нич­ка­та плат­фор­ма.

-Пр­во, ќе би­дам до­вол­но ко­рек­тен и ќе се воз­др­жам од тоа да збо­ру­вам кое е мис­ле­ње­то на мно­гу ин­ди­ви­ду­ал­ци на ви­со­ки по­зи­ции од ДУИ кои ко­му­ни­ци­ра­ат со на­ши прет­став­ни­ци и го ка­жу­ва­ат сво­е­то мис­ле­ње на СЈО.

Вто­ро, ако ДУИ не са­ка да ко­а­ли­ра со нас за­ра­ди тоа што не при­фа­ќа­ме про­дол­жу­ва­ње на 18-те ме­се­ци на СЈО, и тоа го пра­ви­ме со сил­ни ар­гу­мен­ти на кои ни­кој не­ма од­го­вор, то­гаш би од­го­во­рил де­ка тие мо­жат да пос­та­пу­ва­ат ка­ко што ќе од­лу­чат. Јас на по­че­то­кот ка­жав, ние не­ма да пра­ви­ме ко­а­ли­ци­ја по се­ко­ја це­на. Се­пак, ДУИ знае де­ка би­ле ние во вла­да­та или во опо­зи­ци­ја, ба­ра­ње­то за СЈО не­ма да се ре­а­ли­зи­ра, би­деј­ќи и до­го­во­рот од ју­ни-ју­ли 2015 го­ди­на и За­ко­нот за СЈО пред­ви­ду­ва­ат де­ка за не­го­ва про­ме­на не е пот­реб­но са­мо двот­ре­тин­ско мно­зин­ство, ту­ку и сог­лас­ност на си­те 4 пар­тии пот­пис­нич­ки.

То­гаш зош­то ДУИ тол­ку при­ти­ска за СЈО?

-За­тоа што спо­ред мо­и­те ин­фор­ма­ции, што не ги до­бив од ДУИ ту­ку од дру­ги за­ед­нич­ки при­ја­те­ли, не­кој и нив ги при­ти­ска. Ка­ко што ги при­тис­каа и нив и ДПА и на пре­го­во­ри­те во ју­ни-ју­ли 2015 да н` ин­фор­ми­ра­ат де­ка ако не се под­др­же­ло ос­но­ва­ње­то на СЈО, ед­ни­те ќе из­лег­ле од вла­да­та, а вто­ри­те не­ма­ло да вле­зат, што во тој мо­мент ќе соз­да­де­ше лим­бо-си­ту­а­ци­ја за зем­ја­та и дол­го­роч­на заг­ла­ве­ност во кри­за­та без да мо­же­ме да из­ле­зе на из­бо­ри и да го пот­вр­ди­ме на­ши­от ле­ги­ти­ми­тет, што се­га ве­ќе не е слу­чај. Се­га бев­ме на из­бо­ри, кои ни­кој не ги ос­по­ру­ва, и има­ме нов ле­ги­ти­ми­тет. Има­ме ја­сен по­бед­ник и по­ра­зен, со јас­ни по­зи­ции во кам­па­ња­та на две­те за мно­гу пра­ша­ња, вклу­чи­тел­но и за СЈО.

Доб­ро, а ќе ги ка­же­те ли тие за кои ве­ли­те де­ка има­те ин­фор­ма­ции де­ка вр­шат при­ти­сок врз ДУИ?

-Не тре­ба јас да ги ка­жу­вам. Но мож­но е бр­зо са­ми да си се ка­жат. Се­га те­ра­ат под­затс­кри­е­но.

Мо­рам да за­бе­ле­жам де­ка не­кои ра­бо­ти не ги ка­жу­ва­те от­во­ре­но.

– Ка­ко за по­ли­ти­чар со вак­ва фун­кци­ја, во др­жа­ва со вак­ва го­ле­ми­на и моќ, ка­жу­вам по­ве­ќе од от­во­ре­но и до­вол­но. Јас не сум ни но­ви­нар, ни сло­бо­ден ана­ли­ти­чар, ни по­ра­не­шен или пен­зи­о­ни­ран по­ли­ти­чар. Ка­жа­но­то од ме­не, со мо­ја­та фун­кци­ја и ак­ту­ел­ност на вр­вот на др­жав­на­та по­ли­ти­ка, мо­же да ~ до­не­се проб­ле­ми и пос­ле­ди­ци на це­ла др­жа­ва и јас мо­рам од­го­вор­но да се од­не­су­вам и точ­но да про­це­нам што и во кое вре­ме мо­жам да го ка­жам и до ка­де, без да пре­диз­ви­кам проб­ле­ми за зем­ја­та и за си­те во неа.

Да се вра­ти­ме на плат­фор­ма­та на ал­бан­ски­те пар­тии. Ед­но од ба­ра­ња­та, кое е од по­о­дам­на, е и по­ве­ќе па­ри за Ал­бан­ци­те од бу­џе­тот на Ма­ке­до­ни­ја, сме­тај­ќи де­ка по­ве­ќе при­до­не­су­ва­ат от­кол­ку што до­би­ва­ат?

-Тоа е те­ма што теш­ко мо­же крат­ко во ед­но вак­во ин­тер­вју да се об­јас­ни. Тре­ба по­го­лем прос­тор за де­ба­та. Но ќе на­фр­лам неш­то.
Не­ка­ко мо­же­би и мо­же да се ут­вр­ди кој кол­ку при­до­не­су­ва во бу­џе­тот, иа­ко не­ма да е лес­но да се де­фи­ни­ра­ат кри­те­ри­у­ми­те и тоа ќе трае мно­гу дол­го. Ако не­кој са­ка да поч­не­ме так­ва пос­тап­ка, јас сум за, са­мо да не­ма ка­е­ње по­тоа, от­ка­ко ќе ги до­би­е­ме ре­зул­та­ти­те.

Но не­ка ми од­го­во­ри не­кој ка­ко ќе прес­ме­та­ме на ко­го се тро­шат па­ри­те ко­га ќе се гра­ди ав­то­пат од Гос­ти­вар до Ки­че­во или кли­нич­ки цен­тар во Скоп­је или ко­га ста­ну­ва збор за оп­ре­ма за кли­ни­ка­та во Те­то­во итн. кол­ку ќе се при­пи­ше де­ка оди за Ма­ке­дон­ци­те, а кол­ку за Ал­бан­ци­те или Тур­ци­те или ос­та­на­ти­те. Или пре­чис­ти­тел­на ста­ни­ца во Гос­ти­вар, чис­те­ње на ка­на­ли­те во По­лог, кол­ку ќе се при­пи­ше де­ка е ин­вес­ти­ци­ја за Ма­ке­дон­ци­те ин­вес­ти­ци­ја, а кол­ку за Ал­бан­ци­те и по кој кри­те­ри­ум. Што пра­ви­ме со но­ви­те во­зо­ви, град­ски­те ав­то­бу­си во Скоп­је, тро­шо­ци­те за ам­ба­са­ди­те во стран­ство, ави­о­ни­те за га­се­ње по­жа­ри, Ма­ке­дон­ска­та фил­хар­мо­ни­ја, чис­те­ње­то на ко­ри­та­та на ре­ки­те, но­ви­те га­со­во­ди… Ќе се зап­лет­ка­ме во бес­крај­ни ма­те­ма­ти­ки и рас­пра­вии.

Но, ДУИ е под пос­то­јан при­ти­сок од ал­бан­ска­та опо­зи­ци­ја де­ка Ал­бан­ци­те во Ма­ке­до­ни­ја не до­би­ва­ат до­вол­но од бу­џе­тот?

– Се­ко­ја ал­бан­ска пар­ти­ја во опо­зи­ци­ја, во си­те овие 25 го­ди­ни ја кри­ти­ку­ва ал­бан­ска­та пар­ти­ја на власт де­ка мал­ку из­дејс­тву­ва­ла за мес­та­та ка­де што пре­теж­но жи­ве­ат Ал­бан­ци. Во си­те 25 го­ди­ни е ис­то, и та­ка и ќе би­де се­ко­гаш. Ле­ги­тим­на по­ли­тич­ка бор­ба. Но да­ли е тоа ре­ал­ност е со­се­ма дру­го пра­ша­ње. Ова е те­ма што јас мо­жам со се­ко­го да ја де­ба­ти­рам, но ба­ра по­ве­ќе вре­ме.
Од дру­га стра­на, во вак­во вре­ме и пре­го­во­ри пос­та­ву­ва­ње ус­ло­ви од ва­ков тип не би би­ло ниш­то дру­го ос­вен еден вид по­ли­тич­ка уце­на. Тоа би би­ло ис­то ка­ко на­ред­ни­от пат ВМРО-ДПМНЕ да по­бе­ди со 63 пра­те­ни­ци и да ја уце­ну­ва не­ко­ја ал­бан­ска пар­ти­ја ко­ја оче­ку­ва да вле­зе во вла­ди­на­та ко­а­ли­ци­ја, да при­фа­ти бу­џет по мер­ка што ние ќе ја скро­и­ме по не­кој наш ар­шин ко­рис­теј­ќи ја мо­мен­тна­та пред­ност со пра­те­ни­ци. А таа пред­ност де­нес ја имаш, ут­ре ја не­маш.
Зна­е­те, ние тре­ба ту­ка дол­го­роч­но да ра­бо­ти­ме и да се раз­би­ра­ме во по­зи­ти­вен дух, а не со пре­пир­ки и уце­ни, и со прис­тап од де­нес до ут­ре. Окол­нос­ти­те ќе се ме­ну­ва­ат, но ние гра­ѓа­ни­те и пар­ти­и­те ос­та­ну­ва­ме. Ам­ба­са­до­ри­те ќе си за­ми­нат по не­кое вре­ме, пар­ти­и­те во нив­ни­те зем­ји ќе се ме­ну­ва­ат, ме­ѓу­на­род­ни­те окол­нос­ти се мен­ли­ва си­ту­а­ци­ја. Дип­ло­ма­ти­те до­а­ѓа­ат и си за­ми­ну­ва­ат, ние тре­ба ту­ка да жи­ве­е­ме и да со­ра­бо­ту­ва­ме. Ко­га се до­не­су­ва­ат од­лу­ки­те, тре­ба да се мис­ли и дол­го­роч­но ос­вен крат­ко­роч­но.

Има ли дру­ги ба­ра­ња што ДУИ мо­же да ги ис­по­ра­ча? Од дру­га стра­на, јав­нос­та е све­док де­ка ал­бан­ски­те пар­тии пос­то­ја­но се во офан­зи­ва, пос­то­ја­но има­ат не­как­ви ба­ра­ња?

– Да­ли ДУИ мо­же да ба­ра неш­то плус, нај­доб­ро би ви од­го­во­ри­ле са­ми­те тие. Но, да се раз­бе­ре­ме, ние го­во­ри­ме це­ло ова ин­тер­вју за ра­бо­ти што ДУИ ги от­во­ра. ВМРО-ДПМНЕ ис­то та­ка има мно­гу пра­ша­ња да дис­ку­ти­ра со ДУИ во на­ред­ни­те 20 де­на. Има­ме и ние свои ба­ра­ња. Има мно­гу проб­ле­ми што ги за­се­га­ат Ма­ке­дон­ци­те и во­оп­што си­те гра­ѓа­ни или ако са­ка­те и Ал­бан­ци­те и мо­ра да ги от­во­ри­ме со нив и да ба­ра­ме ре­ше­ние. Има по­ве­ќе сла­бос­ти, ано­ма­лии, не­по­чи­ту­ва­ња за­ко­ни, не­по­чи­ту­ва­ње прет­ход­но по­ли­тич­ки до­го­во­ре­ни неш­та, сла­бос­ти што про­из­ле­гу­ва­ат од нив­ни кад­ров­ски ре­ше­ни­ја, не­со­од­вет­на при­ме­на на не­кои за­ко­ни итн. Ние има­ме долг спи­сок точ­ки за раз­го­во­ри со нив.
Ние не пла­ни­ра­ме да раз­го­ва­ра­ме са­мо за овие 2-3 ра­бо­ти. Има мно­гу пра­ша­ња што тре­ба да се рас­чис­тат. Има ог­ром­но не­за­до­вол­ство на Ма­ке­дон­ци­те што жи­ве­ат во сре­ди­ни во кои ДУИ има гра­до­на­чал­ни­ци или ка­де што мно­зинс­тво­то на­се­ле­ние се Ал­бан­ци, а мал­цин­ско­то на­се­ле­ние се Ма­ке­дон­ци, вклу­чу­вај­ќи ја и при­ме­на­та на Ох­рид­ски­от рам­ко­вен до­го­вор во тие мес­та.

Ако ја фор­ми­ра­те ко­а­ли­ци­ја­та и вла­да­та, пла­ни­ра­те ли кад­ров­ски про­ме­ни и ос­ве­жу­ва­ња?

-Да, пла­ни­рам. И тоа нај­мно­гу во т.н. трет еша­лон. Одеј­ќи во кам­па­ња­та од мес­то до мес­то, уви­дов де­ка во мно­гу мес­та има оп­рав­дан ре­волт од т.н. трет еша­лон. Не­кои од нив се и пре­дол­го на ис­та по­зи­ци­ја и поч­на­ле да се ру­ти­ни­зи­ра­ат и да се од­не­су­ва­ат прем­но­гу би­рок­рат­ски. Ги за­гу­би­ле жа­рот и енер­ги­ја­та. Има так­ви и во пр­ви­от и во вто­ри­от еша­лон. Има и лу­ѓе кај кој е вид­лив за­мо­рот. Има и так­ви што ги за­гу­би­ле енер­ги­ја­та и ви­со­ка­та мо­ти­ви­ра­ност што ја имаа. Поч­на­ле прем­но­гу ад­ми­нис­тра­тив­но да од­го­ва­ра­ат, без да се пот­ру­дат да им по­мог­нат на лу­ѓе­то, ту­ку са­мо им да­ва­ат би­рок­рат­ски и ад­ми­нис­тра­тив­ни од­го­во­ри. Ед­нос­тав­но не ,,гри­за­ат“ ка­ко не­ко­гаш ко­га ста­ну­ва збор за ра­бо­те­ње, за по­ма­га­ње, за кре­а­тив­ност во се­кој­днев­на­та ра­бо­та, во бор­ба­та се­кој ден, од­нос­но и од­но­во да се до­ка­жу­ваш. Има­ат ка­па­ци­тет, има­ат зна­е­ње, има­ат ис­ку­ство, и с` е тоа во ред. Но не­ма­ат жар, го не­ма­ат ела­нот од по­ра­но, не се мак­си­мал­но мо­ти­ви­ра­ни, опуш­те­ни се. Зна­е­те се­кој што не се бо­ри за ус­пех на ин­сти­ту­ци­ја­та што ја во­ди, со ист елан, енер­ги­ја, мо­тив, жар ка­ко да се бо­ри за сво­ја при­ват­на фир­ма од ко­ја му за­ви­си лич­ни­от оп­ста­нок, зна­чи де­ка го дос­тиг­нал зе­ни­тот и тре­ба да се за­ме­ни со не­кој друг, кој мо­же­би во по­че­то­кот ќе е по­мал­ку ис­ку­сен или ќе има неш­то по­мал­ку зна­е­ње, осо­бе­но она што се до­би­ва од ис­кус­тво­то, од ра­бо­те­ње­то, но ќе има жар, мо­ти­ви­ра­ност, сил­на ам­би­ци­ја, ќе соз­да­ва­ат воз­буд­ли­ва ат­мос­фе­ра во ин­сти­ту­ци­и­те со кои ра­ко­во­дат, ќе ги мо­ти­ви­ра­ат и дру­ги­те во таа ин­сти­ту­ци­ја, ќе ги раз­дви­жат ра­бо­ти­те, ќе вне­сат све­жи­на, чув­ство за се­кој­днев­но се­бе до­ка­жу­ва­ње и нап­ре­док, ин­ди­ви­дуи и тим кои пос­то­јат за да соз­да­дат го­ле­ми неш­та и кој по­бе­ду­ва. На се­кое мик­ро­ни­во на ра­ко­во­де­ње. Вак­ви про­ме­ни ќе има мно­гу, по­мал дел во пр­ва­та, по­го­лем дел во вто­ра­та по­ло­ви­на од оваа го­ди­на. Ова пот­ре­ба во нај­го­лем дел про­из­ле­зе од оде­ње­то на те­рен оваа го­ди­на и раз­го­вор со мно­гу лу­ѓе, ком­па­нии или са­ми­те ра­ко­во­ди­те­ли на раз­лич­ни ни­воа. И мои и на мо­и­те со­ра­бот­ни­ци те­рен­ски по­се­ти. Има и так­ви што тре­ба да се сме­нат по­ра­ди соз­да­де­ни ло­ши на­ви­ки, греш­ки и про­пус­ти во ра­бо­та­та, и во­ед­но да се да­де шан­са и на дру­ги од кои ќе се оче­ку­ва уш­те по­го­лем учи­нок и ус­пех. Ова ќе би­де кон­ти­ну­и­ран про­цес, но го­ди­на­ва ќе има еден по­си­лен бран ос­ве­жу­ва­ња.

За ма­ке­дон­ска­та кри­за Со­рос има со­ра­бот­ка со двај­ца стран­ски пре­ми­е­ри

Гос­по­ди­не Гру­ев­ски, де­но­ви­ве во де­ло­ви го чи­тав­ме Ва­ше­то спе­ци­јал­но ин­тер­вју за Со­рос. Прв­пат во це­ла­та Ва­ша ка­ри­е­ра имaвте ин­тер­вју пос­ве­те­но на ед­на лич­ност? Зош­то ток­му се­га? Вие збо­ру­ва­те за чо­век кој 25 го­ди­ни пре­ку сво­ја­та фон­да­ци­ја дејс­тву­ва во Ма­ке­до­ни­ја, зна­чи не­го­во­то дејс­тву­ва­ње е ка­жа­но со ме­ди­цин­ски тер­мин хро­нич­но, а ние во пер­и­о­дот се со­о­чу­ва­ме со акут­на по­ли­тич­ка кри­за што трае две и пол го­ди­ни. Да­ли Со­рос, ос­вен кон­ти­ну­и­ра­на­та ак­тив­ност на не­го­ви­от ин­сти­тут, има не­ко­ја спе­ци­јал­на уло­га во оваа две и пол­го­диш­на кри­за?

-Да, спо­ред ин­фор­ма­ци­и­те со кои рас­по­ла­гам, пок­рај кон­ти­ну­и­ра­но­то дејс­тву­ва­ње на не­го­ви­от ин­сти­тут, ме­ди­у­ми­те што ги фи­нан­си­ра, НВО што ги фи­нан­си­ра, го­лем број ин­те­лек­ту­ал­ци, про­фе­со­ри, по­ли­тич­ки ана­ли­ти­ча­ри и но­ви­на­ри  што ги фи­нан­си­ра во  Ма­ке­до­ни­ја, ка­ко и про­ек­тот со пла­те­ни­те лу­ѓе за про­тес­ти што са­ми­те се на­ре­коа ша­ре­на ре­во­лу­ци­ја, тој има и по­ди­рек­тен ли­чен ан­гаж­ман во соз­да­ва­ње­то на кри­за­та во Ма­ке­до­ни­ја, чиј гла­вен столб беа об­ја­ве­ни­те кре­и­ра­ни ма­те­ри­ја­ли од те­ле­фон­ски раз­го­во­ри. Ги имам ин­фор­ма­ци­и­те, но де­та­ли не са­кам да об­ја­ву­вам во овој мо­мент. Се­пак, спо­ред ин­фор­ма­ци­и­те со кои рас­по­ла­гам, тој има свој ли­чен ан­гаж­ман во круп­ни опе­ра­ции по­вр­за­ни со под­го­тов­ки­те на кри­за­та во Ма­ке­до­ни­ја. За таа цел има ос­тва­ре­но сред­би, раз­го­во­ри и со­ра­бот­ка со пре­ми­ер на зем­ја член­ка на ЕУ и со пре­ми­ер на ед­на зем­ја ко­ја не е дел од ЕУ. Слич­на опе­ра­ци­ја има­ат нап­ра­ве­но во уш­те нај­мал­ку ед­на др­жа­ва, ние сме вто­ри, но во таа зем­ја по­и­нак­ва бе­ше так­ти­ка­та на ос­тва­ру­ва­ње­то на цел­та, от­кол­ку во Ма­ке­до­ни­ја. Не е во­оп­што слу­чај­но што да­дов спе­ци­јал­но ин­тер­вју за не­го. Кри­за­та во Ма­ке­до­ни­ја не е под­гот­ву­ва­на од еден цен­тар, ту­ку од нај­мал­ку два и опе­ра­тив­но е дејс­тву­ва­но од тие два цен­тра. Овој за кој го­во­рам е ед­ни­от.

Зна­чи, го­во­ри­те за не­гов ди­рек­тен и ли­чен ан­гаж­ман во под­го­тов­ка на по­ли­тич­ка­та кри­за?

-Да. Ста­ну­ва збор за мо­ќен чо­век со ог­ром­но по­ли­тич­ко вли­ја­ние и моќ.

Да­ли дејс­тву­ва сам или е инс­тру­мент на не­ко­ја др­жа­ва?

-Од ин­фор­ма­ци­и­те со кои рас­по­ла­гам, по­чес­то со сво­ја­та моќ и вли­ја­ние др­жа­ви­те пре­ку од­ре­де­ни по­ли­ти­ча­ри врз кои има вли­ја­ние ги пра­ви не­гов инс­тру­мент от­кол­ку об­рат­но. Се раз­би­ра и др­жа­ви­те што ги ко­рис­ти, вме­шу­вај­ќи се из­вле­ку­ва­ат од­ре­де­на ко­рист и ос­тва­ру­ва­ат свои це­ли во тие опе­ра­ции.

ПО­ЕН­ТА
Ако ВМРО-ДПМНЕ ка­ко по­бед­нич­ка пар­ти­ја би­де изиг­ра­на од ДУИ, не­за­вис­но кои ќе би­дат при­чи­ни­те за тоа, би­де­те убе­де­ни де­ка нас­ко­ро ВМРО-ДПМНЕ ќе се вра­ти на го­ле­ма вра­та во вла­да­та и тоа нај­мал­ку два ман­да­та по ред. И ќе би­де­ме без как­ва би­ло об­вр­ска при сос­та­ву­ва­ње­то на вла­да­та

ПО­ЕН­ТА
Не­ка ми од­го­во­ри не­кој ка­ко ќе прес­ме­та­ме за ко­го се тро­шат па­ри­те ко­га ќе се гра­ди ав­то­пат од Гос­ти­вар до Ки­че­во или кли­нич­ки цен­тар во Скоп­је или ко­га ста­ну­ва збор за оп­ре­ма за кли­ни­ка­та во Те­то­во итн. кол­ку ќе се при­пи­ше де­ка оди за Ма­ке­дон­ци­те, а кол­ку за Ал­бан­ци­те или Тур­ци­те или ос­та­на­ти­те. Или пре­чис­ти­тел­на ста­ни­ца во Гос­ти­вар, чис­те­ње на ка­на­ли­те во По­лог, кол­ку ќе се при­пи­ше де­ка е ин­вес­ти­ци­ја за Ма­ке­дон­ци­те ин­вес­ти­ци­ја, а кол­ку за Ал­бан­ци­те и по кој кри­те­ри­ум. Што пра­ви­ме со но­ви­те во­зо­ви, град­ски­те ав­то­бу­си во Скоп­је, тро­шо­ци­те за ам­ба­са­ди­те во стран­ство, ави­о­ни­те за га­се­ње по­жа­ри, Ма­ке­дон­ска­та фил­хар­мо­ни­ја, чис­те­ње­то на ко­ри­та­та на ре­ки­те, но­ви­те га­со­во­ди… Ќе се зап­лет­ка­ме во бес­крај­ни ма­те­ма­ти­ки и рас­пра­вии.

ПО­ЕН­ТА
Има­ме и ние свои ба­ра­ња. Има мно­гу проб­ле­ми што ги за­се­га­ат Ма­ке­дон­ци­те и во­оп­што си­те гра­ѓа­ни или ако са­ка­те и Ал­бан­ци­те и мо­ра да ги от­во­ри­ме со нив и да ба­ра­ме ре­ше­ние. Има по­ве­ќе сла­бос­ти, ано­ма­лии, не­по­чи­ту­ва­ња за­ко­ни, не­по­чи­ту­ва­ње прет­ход­но по­ли­тич­ки до­го­во­ре­ни неш­та, сла­бос­ти што про­из­ле­гу­ва­ат од нив­ни кад­ров­ски ре­ше­ни­ја, не­со­од­вет­на при­ме­на на не­кои за­ко­ни итн. Ние има­ме долг спи­сок точ­ки за раз­го­во­ри со нив.

Ние не пла­ни­ра­ме да раз­го­ва­ра­ме са­мо за овие 2-3 ра­бо­ти. Има мно­гу пра­ша­ња кои тре­ба да се рас­чис­тат. Има ог­ром­но не­за­до­вол­ство на Ма­ке­дон­ци­те што жи­ве­ат во сре­ди­ни во кои ДУИ има гра­до­на­чал­ни­ци или ка­де што мно­зинс­тво­то на­се­ле­ние се Ал­бан­ци, а мал­цин­ско­то на­се­ле­ние се Ма­ке­дон­ци, вклу­чу­вај­ќи ја и при­ме­на­та на Ох­рид­ски­от рам­ко­вен до­го­вор во тие мес­та.