САМО УЦЕНА МОЖЕ ДА ИМ ПОМОГНЕ: Платформата ги спасува Албанците од резултатите од пописот

Popis

Ако платформата на албанските партии, односно условите поставени во неа, биде прифатена од страна на СДСМ, потоа дури и да се спроведе попис, кој се очекува да покаже дека во Македонија има помалку од 20 отсто Албанци, тоа ќе биде небитно бидејќи албанската заедница веќе ќе има третман на државотворна, која, ако сака, ќе може и да излезе од државата.

Тоа, всушност, значи дека албанската платформа е еден вид превентива бидејќи ако пописот покаже дека нивниот број во РМ е околу 16 отсто, пропаѓа Рамковниот договор, односно стануваат неприменливи амандманите на Уставот донесени врз негова основа. Во таков случај албанските партии ќе треба да бараат гаранции и од останатите заедници, пред с` од македонскиот народ дека нема да се намалуваат нивните права стекнати врз основа на Рамковниот договор, но тоа ги става во дефанзивна положба и им ја одзема моќта да уценуваат што сега ја имаат. Оттука пропаѓаат и преговорите на ДУИ со ВМРО-ДПМНЕ, а сега албанските партии делумно отстапуваат во преговорите со СДСМ не барајќи промена на Уставот во делот со јазикот бидејќи сметаат дека со ова раководство на СДСМ и нивните цели се пред историска шанса – сега или никогаш.

Имено, платформата дојде во клучен период токму како превентивно средство за резултатите од пописот за кои е повеќе од очигледно дека резултатите ќе покажат оти Албанците се под 20 отсто од вкупниот број население во РМ. Со тоа, всушност, тие ризикуваат дека ќе ги изгубат правата на централно ниво. Со други зборови, албанските партии се обидуваат сега со уцена да ги добијат правата, кои, доколку се спроведе попис, нема да имаат никаква основа да ги побараат, ниту да ги добијат на централно ниво.

Инаку, една од причините, како што веќе објави „Дневник“ за пропаѓањето на преговорите меѓу ДУИ и ВМРО-ДПМНЕ, покрај прашањето за двојазичноста, е и пописот.

Еве како течеше битката за спроведување на пописот изминатите години.

По 2002, во 2011 година првпат се направи обид да се спроведе оваа најголема статистичка акција. Но, таа пропадна тогаш кога се виде дека на терен членовите меѓу попишувачите од албанска националност прават фалсификат, се обидуваат по секоја цена да го зголемат бројот на албанско население и попишуваат лица во странство кои се таму повеќе од една година, дури и на „Скајп“.

Четири години потоа, во јули 2015, премиерот повторно најави попис. Груевски за време на собраниска седница за пратенички прашања рече дека во Македонија ќе се спроведува попис по електронски пат.

– Очекуваме до крајот на оваа година да пристигне целокупната потребна опрема за поврзување на сите матични единици во Македонија и со тоа нашите процени се дека речиси 70 проценти од прашањата за пописот би биле електронски одговорени, односно нема да треба да бидат поставувани прашања до граѓаните, туку софтверски, компјутерски со електронско поврзување на матичните евиденции ќе се соберат сите потребни одговори – рече Груевски во јули 2015 година.

Еден-два дена потоа против оваа најава на Груевски веднаш беа активирани т.н. невладините организации, а 46 од нив во отворено писмо му порачаа на Груевски дека неговата влада нема легитимитет за да го спроведе. Јасно ви е за кои и за какви невладини организации се работи и кој го вклучи копчето за нивна реакција.

Брзо по нив реагира и тогашниот коалиционен партнер Али Ахмети, според кого најавата за попис е нешто за кое не постои договор меѓу страните ниту, пак, дека воопшто било ставено на маса квалификувајќи ги модалитетот и софтверското решение како идеја само на ВМРО-ДПМНЕ. Партијата на Ахмети тогаш не сакаше да коментира повеќе со образложение дека најпрвин мора да има меѓукоалициски договор за нов попис, а дури потоа да се размислува за модалитетите и начините како да се изведе пребројувањето.

ОМЕКНУВА ЛИ ДУИ: Ахмети преговара со Заев, Села спрема тело за нов закон за албанскиот јазик

Sela-Ahmeti

Станува јасно дека предлозите на ДУИ во голема мера задираат во Уставот и дека Заев не е подготвен на такво нешто бидејќи знае дека без поддршка од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ тоа нема можност да се изгласа во Собранието

Партиите на Албанците кои ја потпишаа платформата на Еди Рама различно оценуваат до каде се преговорите за формирање влада. Додека ДУИ и СДСМ забрзано се договараат околу потписите што Заев треба да ги добие за да стане мандатар, Зијадин Села од „Алијансата за Албанците“ најавува дека допрва ќе се формира тело кое треба да подготви закон за употреба на албанскиот јазик.

Села беше дециден дека новиот предлог-закон мора да произлезе од ова тело и дека ќе бидат потребни уставни измени. Токму околу уставните измени албанските партии се контрадикторни.

Портпаролот на ДУИ, Бујар Османи, викендот објави дека предлог-законот за јазикот не отстапува од Уставот, што целосно е спротивно од она што го пишуваше во платформата каде што се бараше промена на Уставот и утврдување на албанскиот јазик како официјален.

„Постигнување целосна јазична еднаквост, употребата на албанскиот јазик во сите нивоа на власта и гаранција за неговата примена како фундаментално и уставно право. Уставот на Република Македонија треба да утврди дека македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и албанскиот јазик со неговото писмо се официјални јазици во Република Македонија“ стои во платформата на ДУИ, Беса и „Алијансата за Албанците“.

Станува јасно дека предлозите на ДУИ  во голема мера задираат во Уставот и дека Заев не е подготвен на такво нешто бидејќи знае дека без поддршка од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ тоа нема можност да се изгласа во Собранието.

Движењето Беса, кое исто така е потписник на платформата, од друга страна одбива секаква средба со ДУИ. Оттаму велат дека некои политички субјекти на Албанците ја присвоиле платформата и сакаат да си ги припишат заслугите.

ДУИ излезе од платформата: Законот за јазикот нема да чепка во Уставот, за промена на химната, грбот и знамето бараме дијалог

DUI

Албанскиот јазик да биде само во службена употреба – министрите во Владата да зборуваат на албански и да добиваат документи и други материјали на истиот јазик или, пак, доколку се води судска постапка во Штип, на пример, во која е инволвиран Албанец, да се обезбеди превод. Што се однесува до другите точки во платформата, како промената на грбот, знамето, химната, портпаролот на ДУИ вели оти тоа се прашања за кои е потребна промена на Уставот, а според платформата, за нив се предвидува отворање албанско-македонски дијалог

Албанските партии потписници на платформата викендов одлучија дека во рок од три дена треба да формираат работна група, односно тело, составено од по двајца претставници од секоја партија, кое ќе изготви предлог закон за употреба на јазиците. Kому ќе му биде потоа доставен предлогот, дали само на партијата со која сега се преговара – СДСМ или и на ВМРО-ДПМНЕ? На ова прашање портпаролот на ДУИ, Бујар Османи, вчера ни одговори дека сега ќе му биде даден само на СДСМ.

Османи исто така го потврди и она што „Дневник“ го објави пред два дена дека ДУИ практично се откажува од албанскиот јазик и писмо како официјални на целата територија на Република Македонија сега залагајќи се само, како што објаснува Османи, за службена употреба. На пример, министрите во Владата да зборуваат на албански и да добиваат документи и други материјали на истиот јазик или, пак, доколку се води судска постапка во Штип, на пример, во која е инволвиран Албанец, да се обезбеди превод и слично.

Ова со други зборови значи дека ДУИ излезе од платформата и црвените линии зацртани во неа, особено од приоритетната – албанскиот јазик и писмо да бидат официјализирани.

– Во врска со шпекулациите и брифинзите дека нашиот предлог закон за јазикот излегува од рамките на Уставот, сакам да истакнам дека ниеден член од предлогот не излегува од рамките на Уставот и како таков не е почетна позиција за преговори, туку воопшто не е предмет на преговори. Тој може да се надополни, но не може да се стесни ниту во една негова буква – објаснува Османи.

Ова, како што дополнува тој, значи оти преговорите продолжуваат, ама законот нема да биде предмет на менување, односно по принципот земи или остави, ќе му биде ставен на маса засега само на СДСМ.

– Преговараме дали ќе се прифати како таков или не – додава Османи.

Што се однесува до другите точки во платформата, како промената на грбот, знамето, химната, портпаролот на ДУИ вели оти тоа се прашања за кои е потребна промена на Уставот, а според платформата, за нив се предвидува отворање албанско-македонски дијалог.

– За прашањата што предвидуваат промена на Уставот платформата предвидува отворање албанско-македонски дијалог за нивно решавање, односно ги надминува партиските односи бидејќи е потребно двотретинско мнозинство – заклучува Османи.

Наспроти обидите на ДУИ за заобиколување на Уставот, пак, претседателот на „Алијансата за Албанците“, Зијадин Села, викендов порача дека неговата партија ќе предложи измена на највисокиот правен акт и тој не гледа ништо спорно во тоа.

– Прашањето за албанскиот јазик мора конечно да се реши – изјави Села.

СДСМ вчера нема одговар за последниот став на ДУИ во врска со Предлог-законот за јазикот.

ВМРО-ДПМНЕ: Нема да се прифаќа ништо што е спротивно од националните и државните интереси

Во врска со Предлог-законот за јазиците, од ВМРО-ДПМНЕ го повторија конечниот став. Доколку во иднина предлогот им биде ставен на маса, тој ќе биде разгледан, но нема да се прифаќа ништо што е спротивно од националните и државните интереси.

– Си стоиме на нашиот став во врска со сеалбанската платформа. Ќе ги разгледаме сите предлози и како што веќе нагласивме, нема да биде прифатено ништо што е спротивно на Уставот, националните и државните интереси – велат од партијата.

Силјановска: Гласавме за програми, а не за идни платформи

Gordana-Siljanovska

Универзитетската професорка Гордана Силјановска смета дека она што сега се случува на политичката сцена во Македонија е сосема невообичаено, со постфестум креирани политички платформи да настапите во формирање на влада.

– Очекував партиите кои би биле костур на идната влада да се повикаат на своите програми, бидејќи ние гласавме за програми на изборите, а не за идни платформи. Не дадовме поддршка за да може потоа да смислуваат. Но тоа е македонската реалност – изјави Силјановска.

Силјановска додава дека не знае што ќе се случува понатаму, бидејќи очигледно во македонската политика има многу ирационалност, а сите сме оставени на она што постојано се критикува во годишните извештаи за напредокот на Македонија.

– Тоа е феноменот на партитократија. Повторно сме ние во рацете, не на партиите туку во рацете на партиските елити, да не речам лидери. Се соочуваме со уставен и правен феномен, лидери на четирите политички партии. Тоа е надвор од владеењето на правото – вели Силјановска.

Шабан Зендели од Беса: Платформата е црвена линија (ВИДЕО)

Saban-Zendeli-BESA

Албанските партии потписници на платформата повторуваат дека веќе нема да чекаат македонските партии да им предлагаат идеи за албанскиот јазик, што всушност и се потврди откако доцна синоќа ДУИ достави предлог до СДСМ.

Шабан Зендели од Движењето БЕСА вели дека не требало некој друг да им пдоготвел Закон за употреба на јазиците, туку тие како албански партии требало самите да го направат тоа.

-Да им подготвиме драфт и да им понудиме, ова се нашите барања конформ Декларацијата. Платформата не е документ за владеење. Во платформата има неколку точки и не е документ за заедничко владеење. Тоа се црвени линии од кои не треба да отстапиме, вели Зендели.

Иако нема конкретни информации што има во предлогот на ДУИ и дали БЕСА дала согласност, според кажаното од Зендели, станува збор за целосно официјализирање и изедначување на албанскиот јазик со македонскиот. Впрочем, и лидерот на Алијансата на Албанците, Зијадин Села најавуваше дека доколку е неопходно менување на Уставот, треба да се бараат гаранции и за тоа.

-Се знае дека има преговори, но од друга страна од кога сме излегле на политичката сцена сме зборувале со овој јазик. За нашите прашања, за нашиот јазик нема да чекаме да ни испрати предлог Заев или Груевски. Но предлогот ќе го направиме самите и ќе ги уцениме тие да го поддржат, истакна Села.

Понудата и најавата на Зоран Заев и СДСМ дека ќе го менуваат уставот, ќе го укинат рамковниот договор и ќе обезбедат двојазичност во цела Македонија и кантонизација преку поголеми овластувања на општините и нивно етничко здружување, алабнските партии во Македонија го препознаа како шанса за реализација на својот национализам и укинување на унитарноста и македонскиот карактер на македонската држава, која сега сакаат да ја искористат.

-Ние ги понудивме нашите потписи, тоа не значи Влада по секоја цена. Потоа треба да влеземе и да го предадеме Законот. Прво да се гласа Законот за албански јазик и треба да оди албанскиот јазик, а потоа назад можеме да дискутираме и за други прашања, додава Села, во гостувањето.

ФОТО: Платформата на Мирка Велиновска – платформа на Македонскиот народ

Mirka-platforma

„Платформата на Мирка. Тоа е платформата на Македонскиот народ. Мирка за Претседател.

Една колумна (денешна), се е јасно и гласно напишано. Море, нацртано е и за најголемите будали да разберат. Една колумна – цела Македонска платформа“, напиша Миленко Неделковски на својот Фејсбук профил каде што ја објави следнава фотографија – платформа.

Platformata-na-Mirka

Јовановски: Повик на војна е кога се закануваш со бомби и кога прифаќаш платформи со територијални претензии

Vlado-Jovanovski-24-TV

Јас не повикувам на војна, други повикуваат, тоа е мое чувство и мое стравување и воедно апел до јавноста ако може да се вразумиме од овде каде што сме доведени, рече на гостувањето на Телевизија 24, актерот Владо Јовановски.

-Уметници има многу професори на академијата, како што е и Петар Арсовски со кои не сме пријатели ниту на Фејсбук ниту во приватен живот, иако јас сум се обидел. Потсетете ме зошто пишуваше за бомби, уценувања мислејќи на ДУИ, велејќи да им пуштиме еден непристоен предлог, едно бомбиче. Зарем тоа не е повикување на војна?, вели Јовановски.

Pero-Arsovski-Bomba-DUI

Каде е разликата на тежината на тој и мојот пост, јас не заговарам, додава тој. Јас само стравувам.

-Сите слушнавме како на Топ Ченел, Заев вели дека СДСМ ги прифатил сите услови од албанската платформа. Јас само изразувам загриженост дека ситуацијата до која сме доведени е дека други повикуваат на војна, вели Јовановски.

-Еден конгресмен се залагаше за поделба на Македонија по етничка територија меѓу две држави па тоа што ќе останело да се одлучеле ак со која држава ќе живеат. Дали има некој нормален и овде и во јавноста што мисли дека тоа може да помине без војна? Тој понуди тоа што ќе останело да сме се одлучеле дали и со кого да одиме. Мислите дека така територијално како што некој се залага за кантони, тоа не е вовед во криза и не е повик за војна?  Зошто нашата лицемерна јавност кога се случуваат такви работи а доаѓаат секој ден од разни страни зошто не реагира дека тоа е отворен повик за војна, запрашаа тој.

Им упати и прашање на сите присутни и одредени медиуми, зошто вака не реагирале кога еден новинар повикал на убиство на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ.

Инаку актерот за време на дебатата е постојано прекинуван како од водителот така и од учесниците, во неможност да ја заврши мислата и да се изјасне до крај.

Ахмети и Села со часови разговарале за предлогот од СДСМ

Sela-Ahmeti

Лидерите на ДУИ и на Алијансата за Албанците, Али Ахмети и Зијадин Села, вчера попладне се сретнале во Тетово за да разговараат за документот од СДСМ во кој е опфатен и предлогот за употребата на албанскиот јазик. Средбата траела до после полноќ и оти за предлозите биле консултирани и експерти.

Од ДУИ не откриваат дали и кога би можело да има средба на највисокото партиско раководство за да одлучат дали нивните пратеници ќе ги дадат своите потписи пред да има каква било одлука за законот за употреба на јазиците.

Наумов: Македонија стана заложник на платформа изготвена надвор од Македонија

Vasil-Naumov

Македонија стана заложник на една платформа изготвена надвор од Македонија, изјави Васил Наумов, директор на Агенција за иселеништво, правник и познавач на политичките состојби во земјава.

Во своето гостување во вестите на ТВ НОВА, Наумов истакна дека сите сме во исчекување да видиме дали СДСМ ќе ја прифати платформата, но и како ДУИ ќе одговорат на понудата на СДСМ, која засега е непозната за јавноста.

„Сите исчекуваме да видиме што ќе се случи со таа платформа и дали некоја од македонските партии ќе ја прифати. Видовме дека ВМРО-ДПМНЕ категорично одби да се дискутира по основните барања во платформата, а тоа е промена на Уставот со цел албанскиот јазик да биде изедначен како втор службен јазик и албанскиот народ да биде конститутивен народ, согласно платформата. Ќе видиме како ќе одговори СДСМ. Деновиве се објавуваат анкети од проопозициски медиуми и би сакал да ги искоментирам. Една анкета кажува дека 86 проценти од гласачите на ВМРО-ДПМНЕ се противат на било каква платформа, додека гласачите на СДСМ 50 проценти се категорично против, а 17 проценти се „за“, меѓутоа треба да се има предвид дека од тие 17 проценти голем дел од гласачите се етнички Албанци. Ќе биде интересно да видиме и како ќе се изјаснат ДУИ на понудата на СДСМ. На крајот ќе има големо разочарување. Дали тоа ќе биде на страна на гласачите на СДСМ, односно оние кои ги поддржаа СДСМ и веруваа дека нема да се прават отстапки или разочарувањето ќе биде на страна на Албанските гласачи што ги поддржаа СДСМ, но ја поддржуваат платформата“, истакна Наумов.

Тој додаде дека крајна брана е Уставот на Република Македонија, а за негова промена потребно е дво-третинско мнозинство, што е невозможно да се постигне.

Во прилог целиот разговор со Наумов:

Сакаат влада со Заев и по цена на платформата – Kрилото од ДУИ за коалиција со СДСМ отстапи од двојазичноста

Teura-Bejta-Medziti

Предлогот за албанскиот јазик е камен на сопнување меѓу преговарачките тимови на СДСМ и ДУИ за да бидат прифатени гаранциите кои на лидерот на ДУИ, Али Ахмети, му ги испратил лидерот на СДСМ, Зоран Заев, за тој да ги добие десетте пратенички потписи од ДУИ за состав на влада, дознава „Дневник“.

И додека СДСМ е оптимист дека испратениот документ до ДУИ гарантира брзо собирање потписи за формирање влада, од Мала Речица се повоздржани, особено поради понудата за албанскиот јазик за која, како што велат, е отворено прашање за кое се разговара.

Ахмети со писмениот документ од Заев синоќа требаше да го запознае Зијадин Села од „Алијансата за Албанците“ и со тоа, како што неодамна најави потпретседателката на ДУИ и преговарач, Теута Арифи, да почнат консултациите со партиите потписнички на албанската платформа за евентуална владина коалиција со СДСМ.

Kако што веќе објавиви весникот, дел од пакетот писмени гаранции за влада, СДСМ, освен предлогот за унапредување на албанскиот јазик, се и продолжување на мандатот на СЈО, ЕУ и НАТО-определбата и спроведувањето на препораките од извештајот на Прибе.

Висок функционер на ДУИ, иако не ја открива содржината на предлогот за јазикот, потврдил за „Дневник“ дека од СДСМ не го добиле тоа што го барале, односно во писмените гаранции нема понуда за официјализирање на албанскиот јазик на цела територија. Барањето на ДУИ и на потписниците на албанската платформа е „постигнување целосна јазична еднаквост, употребата на албанскиот јазик во сите нивоа на власта и гаранција за неговата примена како фундаментално и уставно право. Уставот на Република Македонија треба да утврди дека македонскиот јазик и неговото кирилско писмо и албанскиот јазик со неговото писмо се официјални јазици во Република Македонија“.

– Преговараме за јазикот и с` уште нема краен резултат за да се изјасниме. Правиме закон кој ќе биде во рамките на Уставот и на Рамковниот договор – вели за „Дневник“ функционер на ДУИ.

Впечатокот е дека крилото на ДУИ кое е наклонето за влада со СДСМ е подготвено на отстапки за јазикот бидејќи првичното барање е целосна еднаквост на двата јазика на сите нивоа. Неофицијално, крилото блиско до СДСМ ќе треба да ги убеди лидерот Ахмети и групата поблиска до ВМРО-ДПМНЕ да прифатат унапредување на албанскиот јазик во рамките на Уставот. Ова ќе значи дека на Централното претседателство допрва ќе се кршат копјата дали да се прифати понудата на СДСМ или Заев ќе извиси за потписите на интегративците. И други функционери од ДУИ потврдуваат дека предлогот за јазикот е далеку од барањата и очекувањата.

Според извори од ДУИ наклонети за коалиција со СДСМ, нема отворени прашања со социјалдемократите кога станува збор за продолжување на мандатот на СЈО, за ЕУ и НАТО-интеграцијата, за спроведување на извештајот на Прибе.

Но, од другото крило навестуваат дека за СЈО ќе дадат целосна поддршка доколку СДСМ гарантира дека ќе има нови судења за случаите „Сопот“, „Монструм“, „Бродец“, „Диво Насеље“, и тоа спроведени од меѓународни истражни тимови и судските процеси заради транспарентност да одат во живо на телевизија.

Несогласувања меѓу двете крила кои допрва ќе се разгледуваат на Централното претседателство, како што дознаваме, има и за други прашања од албанската платформа.

Kрилото наклонето кон СДСМ омекнува и кога станува збор за усвојување резолуција во Собранието со која се осудува геноцидот врз албанскиот народ во Македонија во периодот 1912-1956. Сега од таму истакнуваат дека резолуцијата би можела да гласи дека се однесува на сите народи, а не само на Албанците. За другите прашања од албанската платформа допрва ќе се разговара меѓу ДУИ и СДСМ.

Ахмети на средба кај Села, Беса чека покана

Од ДУИ велат дека сè уште нема информација кога Ахмети ќе закаже состанок на највисокиот партиски орган. Јасно е дека Централното претседателство на ДУИ нема да заседава додека Ахмети не се консултира за писмените гаранции од Заев со „Алијансата за Албанците“ и со Беса како потписници на албанската платформа.

Ахмети синоќа требаше да се сретне со Села и да му го презентира предлогот на Заев за владина коалиција, но и да го запознае со текот на преговорите меѓу ДУИ и СДСМ.

Беса сè уште нема покана од Ахмети за средба. Поради нетрпеливоста меѓу ДУИ и Беса, можно е партијата на Билал Kасами за преговорите меѓу ДУИ и СДСМ да биде информирана од социјалдемократите.