Груевски за косовски „Експрес“: Мојот став за Албанците и улогата на Сорос во Македонија

Gruevski-intervju

Ова е прво интервју на најмоќниот политички лидер во Македонија, Никола Груевски, дадено за еден албански медиум во последните 10 години, пишува Берат Буџала, уредник на „Газета експрес“ и еден од најугледните косовски новинари, во најавата на големото интервју на Груевски за најчитаниот електронски медиум на албански јазик на Балканот.

Еден месец по изборите во Македонија сѐ уште не е постигнат договор за формирање влада. Најголемата партија во земјата, ВМРО-ДПМНЕ, победи и на овие избори. Лидерот на партијата Никола Груевски на 9 јануари го доби мандатот од претседателот на државата, Ѓорге Иванов, да почне преговори со другите партии за да формира влада. За да најде партнер, има на располагање уште 12 дена.

Според досегашната практика за формирање влада се докажало дека се склучува коалиција меѓу најголемата македонска и најголемата албанска партија. Во овој случај, ВМРО-ДПМНЕ и Демократската унија за интеграција, предводена од Али Ахмети. Преговорите меѓу двајцата лидери се во тек, стои во воведот на големото интервју, во кое, освен за македонско-албанските односи, Груевски зборува и за Сорос.

Експрес: Во последните две години бевте напаѓани од сите страни, но освоивте доволно гласови како и на последните избори. Го очекувавте ли овој резултат?

Груевски: Иако сум на средна возраст, на политичката сцена сум прилично долго време и многу луѓе имале можност да ме запознаат. Како и сите луѓе, може да сум направил грешки, сум направил пропусти  и јас сум покажал слабост.

По напуштањето на банкарскиот сектор решив да влезам во политиката. Во изминатите 20 години луѓето имале доволно време и можности да ме запознаат каков сум, да ги видат моите добри и лоши страни. Тие, исто така, знаат дека многу работи се сменија во Македонија. Се постигна напредок во времето кога бев министер за трговија, министер за финансии, шеф на Комитетот за осигурување, додека четири години бев  во опозиција и во исто време советник, во период кога бев ангажиран во проект на УСАИД и, се разбира, во текот на времето кога бев премиер и претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Човек кој има направено толку многу за неговата земја, кој има направено многу лични жртви, без одмор, жртвување на најубавите години од животот, знаејќи дека би можел да има подобар живот со помалку работа. Човек кој во изминатите 20 години се докажа како да е последен ден пред изборите, човек чиишто слабости и предности сте ги анализирале. Операцијата што ја имаме во Македонија може да предизвика помалку штета и за многу краток временски период.

Сум вложил многу во оваа земја, сум направил многу работи за овие луѓе, а некои моќни центри толку лесно и со валкани трикови ме претставуваат пред народот како човек кој всушност не сум. И тоа беше целта на оваа операција – да ме претстават како лоша личност, нечесен, корумпиран, предавник, нечовечен, човек кој, како што рекол Заев, мора да го промени своето мислење во рок од три дена. Не сакам да анализирам дали ме потцениле или не, навистина не знам, но знам дека тие ги потцениле граѓаните на оваа држава, барем повеќето од нив.

По првичната збунетост и љубопитност за креираните материјали, повеќето луѓе веднаш сфатија дека станува збор за еден злобен план со единствена цел: политички да ме ликвидираат мене и мојата партија поради исполнување на некои цели. Мисија што може да им наштети на народот и на државата. Мојата партија и јас очигледно бевме пречка за нечии планови и верувам дека сѐ уште сме затоа што ние на прво место ги ставивме интересите на граѓаните што живеат во Македонија, на самата држава, а не нечии туѓи интереси. Верувам дека со оглед на тоа што сме мала земја, земја во развој, формирана пред 25 години, некои странски сили и центри беа навикнати на некои други политичари кои секогаш беа во нивна служба, дури и ако тоа значи штета на интересите на оние кои ги избираа и на некој начин се надевале дека политичарите ќе се борат за заедничките интереси, за подобрување на нивниот живот и за решавање многу проблеми.

Како човек што ја има добиено доверба од граѓаните, не ми е проблем да направам компромис во меѓународната политика, не сум од Марс и многу добро знам дека секој политичар што има позиција како мојата прави одредени компромиси. Сепак, постојат проблеми за кои ако се направи компромис ќе се наштети на интересите на државата и на граѓаните. И во такви ситуации треба да се одлучи дали да се продолжи или да се тргне од патот. Мојата политика и идеологијата биле и ќе продолжат да бидат трн во окото за многу кои имаат други планови за Македонија, а кои се неприфатливи за повеќето граѓани.

Ова делумно дава одговори за причините, но, исто така, е резултат на случувањата во Македонија. Речиси не постои разлика во бројот на граѓани што ја поддржуваат партијата што ја водам. Во споредба со рекордниот број гласови што ги доби партијата во 2014 година  и сега, без два коалициски партнери со кои всушност изгубивме околу 20.000 гласови, имаме речиси иста поддршка како и во 2014 година.

Како прво,  гласовите добиени во 2016 година покажуваат дека имавме кристално јасна победа, а и немаше регистрирани нерегуларности како во 2014 година. Второ, по целата кампања, овие резултати станаа реалност. По сите овие напори, потрошени пари, платени демонстрации, напорите на странските влади, демонстрации по улиците низ целата земја, политичката криза која предизвика сериозни  притисоци врз економијата, по милиони евра вложени во медиумите да ме дискредитираат … Дали го очекував тој резултат?

Да, очекував да победам, верував во граѓаните за кои се борев во овој период. Мојата најголема мотивација во оваа борба беше довербата и поддршката од мнозинството граѓани. Жал ми е што кај мал дел од граѓаните барем за момент им успеа ширењето на пропагандата, особено кај Албанците во Македонија, но тоа е друга приказна.

Експрес: Вие го добивте мандатот за формирање влада одпретседателот Ѓорѓе Иванов, а сега имате 20 дена на располагање. Дали почнавте преговори со политичките партии за формирањевлада?

Груевски: Преговорите за формирање на новата влада почнаа овие денови. Минатата недела јас и мојата партија бевме сведоци  како некои партии, со оглед на сложената ситуација, се фокусираа да дискутираат и да анализираат.

Експрес: Кои се Вашите фаворити за коалиција?

Груевски: Јас ја водам партијата која е во коалиција со 25 помали партии во Македонија, една мултиетничка предизборна коалиција, коалиција која ќе продолжи и понатаму. Тоа не би било можно ако бевме неправедни, некоректни, ако сме ги измамиле или искористеле само во текот на изборниот период. Наместо тоа, повеќето од нив претходно биле во коалиција со нашиот противник СДСМ и велат дека разликата е огромна – сето она што го побарале од СДСМ, им било ветено, но ветувањата не биле исполнети воопшто. Кај нас е спротивно. Имавме долги разговори со сите, не се откажуваме лесно од ветувањата, но исполнувањето на овие ветувања е наша должност, а не на нашите партнери. Имаме фер и коректни односи со сите. Ова е нашиот влог во коалицијата, кој  дури и во најтешките денови не спаси од распаѓање на коалицијата, и покрај многуте обиди. Со исклучок на двете партии кои ние одамна ги сметавме како нестабилни, се сомневавме за индоктринација на некои амбасадори. Тоа е она што мора некако да се заслужи. Заслуживме поради напорната работа што ја направивме, со исполнување на зборот, со принципиелно однесување, фер однесување во добри и лоши времиња, со вредностите кои ги претставуваме и по принципите. Исто така, откако овие две мали партии ја напуштија коалицијата, 4-5 други партии ни се придружија.

По изборите следува постизборна коалиција, која се склучува секогаш меѓу македонска и албанска партија. Пристапот што сме го имале кон овие 25 партии во предизборна коалиција е истиот пристап што секогаш го имаме кон албанските партии, кога бевме во коалиција со ДПА и кога влеговме во коалиција со ДУИ. Јас не знам дали тие имаат храброст да го признаат јавно, со оглед на валканата кампања на албанските медиуми финансирани од Сорос, претставувајќи нѐ како демони пред Албанците во Македонија, но знам дека во многу приватни разговори, повеќето од нив, вклучувајќи и претставници, признаваат. Сѐ што ви кажав вам, они сами ми го потврдиле мене.

На инсистирање на некои од албанските партии во Македонија, во последната деценија е поставена практика со која мнозинството во парламентот го добиваат македонската и албанската партија што победиле на изборите. Ние сме практикувале постизборна коалиција со албанските партии кога ни било потребно да обезбедиме мнозинство во парламентот, но и кога сме  немале потреба, бидејќи сме имале мнозинство да изгласаме влада. И тоа го правиме затоа што сметаме дека Албанците во Македонија се повеќе на број и треба да бидат застапени во Владата и да бидат претставувани од партијата за која гласале. Значи, нашиот став е да се обидеме да создаде коалиција со ДУИ, ако постојат услови за такво нешто. Овој пат, со оглед на тоа дека немам 51% во парламентот, коалицијата ќе биде важна за да се создаде мнозинство во парламентот.

Експрес: Вие ги задржавте гласовите, но тоа не се случи со вашиот досегашен партнер ДУИ. Албанците сметаат дека тој беше оштетен на изборите затоа што беше ваш коалициски партнер. Дали се покажавте невнимателен кон него?  

Груевски: Зошто ДУИ освои помалку гласови е прашање што бара подетална анализа за да се даде соодветен одговор и јас сум убеден дека тие ќе го сторат тоа. Јас немам направено таква анализа, но ќе го кажам моето мислење и покрај можноста да не бидам во право. Како прво, и тие, исто како нас, се на власт веќе долго време и без разлика колку многу работа и напор се вложува со цел постигнување подобри резултати,  во демократските општества останувањето долго на власт има одредени последици кај некои гласачи. Второ, медиумите и пропагандата на некои невладини организации поддржани од страна на Сорос, предводена од САД, беше делумно насочена против ДУИ како партија со цел да нѐ ослабнат и да ја стават во позиција да ги прекрши своите принципи и да ја свртат против нас. Тоа и се случува. Трето, не велам дека ние немавме таква слабост, но, колку што се сеќавам, тие имаа можност и повеќе простор да ја подобрат политиката на нивните функционери – нешто што сум им кажал неколку пати во текот на нашите состаноци. Во однос на работата и однесувањето, некои луѓе не придонесоа доволно, а јас сум сигурен дека тие можеа да обезбедат кадар кој ќе беше подобро и подготвен. Иако имаа функционери кои многу добро си ја работаат нивната работа, не може да се каже истото за сите. И четврто, мислам дека партијата и нејзините претставници  повеќе се фокусира на општите национални прашања, а не доволно на индивидуалните проблеми на граѓаните. Јас велам дека тоа е слабост на сите албански партии во Македонија. Дури и по 25 години независност, трката меѓу албанските партии е радикална. Која партија побарала и  освоила повеќе во однос на знамето, јазикот, итн.., а многу малку внимание посветуваат на тоа колку инвеститори убедиле да инвестираат во земјата и колку работни места отвориле за граѓаните, особено за Албанците; колку го зголемиле бројот на невработени, а во исто време вршеа притисок за зголемување на платите за вработените во одредени региони; колку професори убедиле да дојдат во Македонија; и колку добри студенти доаѓаат да учат на албанските универзитети во Македонија; колку албански лекари има и како да им се помогне за давање подобри услуги на граѓаните, вклучувајќи ги и Албанците; колку земјоделци, вклучувајќи ги и Албанците.

Албанските партии некако сите проблеми ги ставаат во фокусот на националното прашање и тоа им штети на граѓаните и не им помага во решавање на секојдневните проблеми, потреби и предизвици. Ние не можеме да живееме само со висока политика. Тоа е во ред, но на граѓаните им се потребни конкретни работи и нивните партии, верувам, се фокусирани на друго и тоа, очигледно, е главен критериум при утврдувањето политички претставници. И што ќе се случи подоцна? Кога ќе се соочат со незадоволството на албанските граѓани за нерешените прашања, многу албански политичари во Македонија ја обвинуваат  ВМРО-ДПМНЕ. Јас не зборувам напразно, ова во приватни разговори го имам слушнато од некои од нив. Тие не се подобруваат себеси и своите активности, но обвинуваат некој друг. Тоа не е слабост само на ДУИ, туку на сите албански партии.

gruevski (3)

На пример, во 2006 година, кога дојдовме на власт, немавме квалификуван кадар како партија, особено по внатрешните поделби, но јас немав проблем да предложи 6 од 11 членови на кабинетот кои не беа членови на ВМРО-ДПМНЕ, но тие работеа напорно и помогна на Македонија, а индиректно ѝ помогнаа и на ВМРО-ДПМНЕ. Некои од нив се приклучиле на партијата по сопствена иницијатива. Исто така, ние сметавме дека за одредени позиции ни се потребни луѓе со поголемо меѓународно искуство, кои работат во мултинационални компании. И што? Ги поканивме нашите сограѓани што живеат во странство да се вратат и да заземат важни позиции. Во еден момент, една третина од министрите биле повратници од САД, Германија, Англија, Белгија и Србија … поголемиот дел од САД, од најдобрите компании или меѓународни институции. Не им беше побарано да станат членови на ВМРО, иако некои од нив подоцна се приклучија на партијата. Сепак, тие придонесоа многу за ВМРО. Ние го вреднувавме индивидуалната способност во одредена област, искуството, знаењето и волјата за промени на Македонија кон подобро. Не беше лесно да се убеди некој да остави сѐ во САД, сѐ што имал изградено, и да се врати за да ѝ помогне на државата. Но, јас инсистирав, работев, бев посветен… Верувам дека еден ден албанските партии ќе ги  употребат овие принципи, тоа ќе биде подобро за нив како партија, но тоа ќе биде подобро и за Албанците во Македонија и за сите Албанци. Ова е мојата анализа, која, признавам, не може да биде комплетно прецизна, но тоа е мое мислење.

Експрес: Какви односи имате со Ахмети?

Груевски: Мојот однос со Ахмети, главно, е професионален. Ние, како лидери на двете најголеми партии, соработуваме и разговараме. Во почетокот имаше многу недоверба, но со текот на годините ситуацијата се стабилизираше. Имаме решено многу проблеми заедно и имаме создадено значајни дела за сите граѓани. Факт е дека за време на нашиот мандат се отворија повеќе од 170.000 работни места,  бројот на вработени во тоа време беше 560.000, а сега се зголеми на 730.000 вработени на ниво на држава. Оваа битка е за сите граѓани, без разлика на нивната етничка припадност. Заедно ја рангиравме Македонија на петтото место во Европа и на десеттото во светот во листата на водење бизнис, заедно успеавме да постигнеме визна либерализација и го усогласивме законодавството со ЕУ. Земјата постигна напредок во многу области. Без разлика на општото јавно мислење, главно создадено од страна на медиумите и невладините организации поддржани од страна на Сорос, нашите партии ги подобрија правата на малцинствата во Македонија во однос на употребата на јазикот, симболите, образованието, децентрализацијата, правното застапување, јавниот сектор и администрацијата, како и многу други прашања во врска со Косово и Албанија, кои се многу важни за Албанците во Македонија. За жал, имавме сериозен пропуст, дозволивме медиумите и невладините организации поддржани од Сорос да ги фрлат во сенка сите наши напори и резултати, особено во етничката сфера, да се извалкаат тие резултати, да ме претстават како непријател на Албанците, а Ахмети е човек кој ја толерира оваа ситуација. Тоа не е точно, но во политиката перцепцијата е исто толку важна колку што е вистината. Ние мора да научиме од ова и да не се повтори во иднина. Велам со одговорност дека за време на мандатот на ВМРО-ДПМНЕ сме направиле најголем напредок во однос на правата на етничките заедници. Сепак, некој создаде поинаква перцепција. Остануваат уште многу предизвици во сите области, вклучувајќи ги и евроатлантските интеграции.

Експрес: Веќе е познат ставот на ДУИ за идна коалиција со вас: двојазичност во целата земја и продолжување на мандатот на Специјалното јавно обвинителство. Дали би преговарале со  овие услови?

Груевски: Нема ниту една земја во регионот, а можеби и во Европа, што им дала поголеми права на етничките заедници како Македонија. Ова не значи дека ние треба да престанеме, но не треба да превземаме нелогични решенија, од кои никој не може да профитира. Ние ја почитуваме употребата на јазиците и сметаме дека Охридскиот рамковен договор и Уставот мора да се почитуваат и било какви уставни измени може да предизвикаат проблеми. Ние ја поддржуваме идејата дека употребата на јазиците на помалите заедници треба да се подобри и тоа сме го докажале со закони, измени и дополнувања на закони, итн, се придонесе за подобрување на состојбата, иако постојат многу луѓе во земјава кои се спротивставуваат..

Ние како партија сме го презеле ризик да бидеме погрешно разбрани од страна на Македонците, и секако да бидеме осудени на претстојните избори за преземањето такви мерки. Но, медиумите и невладините организации на Сорос постојано ги раздразнуваат Албанците против нас и нашите чекори претставувајќи ги како нешто мало и безначајно. Тие никогаш не направиле споредба на Македонија со другите земји  за тоа која земја обезбедува повеќе права за малцинствата. Ако направат споредба, ќе останат со отворена уста. Не сакам да бидам погрешно сфатен, но нашите соседи имаат помалку етнички заедници, а ние сме неспоредливо подобри од нив, во однос на ова прашање. Сепак, овие се чувствителни теми и не сакам споредби со цел да се спречи можноста од повторно вадење од контекст на моите изјави. Барањето за двојазичност на целата територија како прво бара промена на Уставот и, второ, тоа не е реално и објективно, бидејќи  Албанците се главно концентрирани во северозападниот дел на земјата. Има многу општини каде не живее ниеден Албанец, а има општини во кои населението го сочинуваат 35 % Албанци и 65 % Македонци. Ова е реалноста и законите треба да се прилагодат на реалноста, а не на желбите на поединци или луѓе кои се обидуваат да добијат политички поени на ова прашање. Во сите општини каде што Албанците сочинуваат најмалку 20 проценти, има двојазичност. Што корист ќе имаат Албанците ако во Делчево, Гевгелија, Струмица или Штип има двојазичност кога во цел град или нема ниеден или има многу малку Албанци? Меѓу другото не само што финансиски чини многу туку е несоодветен третман на другите заедници како Турци, Власи, Бошњаци, Срби и Роми. И на крај, тоа ќе има многу последици за Македонците во општините каде што не живеат Албанци, а ние нема да можеме да им ја објасниме на граѓаните таквата одлука. А да не се спомене фактот дека во Македонија постојат некои радикални структури кои не го гледаат овој проект преку призмата на човековите права, но низ призмата на редефинирање на државата и промена на границите, а ние треба да го земеме во обѕир и овој факт. Ние сакаме да се направи најдобар можен избор во однос на почитувањето на човековите права, но исто така, сакаме да се зачува унитарниот карактер на државата и не сакаме да се остави простор за некои радикални структури, кои, без оглед на фактот дека моментално немаат значајна поддршка, постојат и се потенцијална закана.

Во однос на Специјалното јавно обвинителство, јас би рекол дека имаме потпишано договор кој ќе го почитуваме во целост. Некој сака да го промени овој договор. Ние не сакаме да се промени, само сакате да се спроведе она што е постигнато. Ставот на нашата партија е дека Специјалното јавно обвинителство, треба да работат во согласност со договорот од јуни / јули 2015 година, Пржинскиот договор кој заеднички беше изгласан. Имаме договор и тој треба да се почитува, не да се промени за подолг или пократко рок.  Ние не поддржуваме промени на договор за кој сите заедно, јавно и со консензус се согласија. Покажавме дека сме подготвени за спроведување на истрага за сите оние причини за кои се формира оваа обвинителството и ова целост понудивме комплетна логистичка поддршка за Специјалното јавно обвинителство. Доказите кои ни се претставени не се базираат на факти и позадината е јасна дека сето ова е нечиј интерес и дека не постои ништо поврзано со правдата и владеењето на правото, туку со политички цели. Продолжувањето на мандатот на Специјалното јавно обвинителство, значи продолжување на кризата, која, најверојатно му одговара на некого, но не и на Македонија. Поради овие причина, многу е јасно за нас и за мнозинството граѓани на оваа држава и мислиме дека не постои простор за преговори.

 Експрес: Дали сте подготвени функцијата претседател на Собранието да се даде на ДУИ?

Груевски: Ова пред се би значело дека треба да земат во обзир и некои некои работи како, личниот став, професионалноста, лидерството, капацитетот, минатото и визијата на кандидатот, но и партијата која го поддржува, ако не е кандидат кој е предложено од страна на партијата. Уставот и законите не прецизираат какво било ограничување во однос на етничката и верска основа. Пред седум години, еден албански политичар од една тогаш новоформирана партија беше кандидат за претседател,  не успеа, но тој освои многу гласови, мислам дека околу 150.000 гласови во првиот круг. Според анализата што ние сме го направиле, тој имаше освоено повеќе гласови од Македонците отколку Албанците. Жалам што подоцна загуби на изборите, верувајќи дека единствениот начин да се привлечат албанските гласачи е со користење на радикална реторика. Тој расфрли многу омраза и негативна енергија. Потоа како Македонците така и Албанците му го свртеа грбот и тој потфрли како политичар. Кога случајно го сретнав  првично му  честитав за успехот кој никој порано го немаше постигнато  и му дадов пријателски совет дека ќе направи грешка ако продолжи како што почна, со целосно радикална реториката. Но тој одлучи да биде порадикален и од повеќето радикални албански политичари. Главниот проблем не е тоа што тој ја уништи својата политичка кариера, но тоа што разочарувачки 80 илјади Македонци кои гласаа, а и гласачи  кои се двоумеа се верува дека ќе го поддржеа на претстојните избори. Тоа е жално. Потоа го слушав Македонците како велат дека го сметаат како волк во овча кожа, а не можат да си простам како успеа да ги измами нив и Албанците. Тој кокетираше со Македонците, а кога имаше потреба од албанските гласови почнат со радикална реторика. Навистина е жално што албанските политичари во Македонија сѐ уште се натпреварува, победуваат и изгубат на изборите користејќи радикална реторика,  а не поради умереноста и нивната визија за подобар квалитет на животот, повисоки плати, пензии, субвенции, инвестиции, работни места, инфраструктура…. Пред овие избори, имавме освоено четири циклуси на парламентарните избори нудејќи  проекти во областа на економијата, вработувањето, инвестициите, земјоделството, здравството, образованието, културата … Последните избори беа први откако јас сум претседател на партијата да прифативме дека дел од кампањата треба да се посвети на етничките прашања, бидејќи тоа, исто така, беше наметнат од страна на  нашиот противник Заев, кој излезе со понуда за уставноста на Албанците, што ги шокираше сите оние кои не се занимаваат премногу со политика и не го познаваат Заeв, и ако победеше, тоа би било на штета на Македонците, Албанците и сите граѓани. Знаејќи дека тој ги изгуби изборите поради тоа што не беше во можност да се сети на подобра економска  понуда и визија за сите граѓани на земјата, тој почна да ги достават понудите кои никој не ги побара, како на пример, кантонизација. Ние не можеме да ги игнорираме овие прашања, бидејќи тоа е наша должност како политичари навреме да посочиме на ризиците кои произлегуваат од погрешни политички одлуки. За оваа причина, наместо да се фокусираме само на економијата во текот на кампањата, како што беше подготвена и печатена нашата изборна програма, половина од кампањата беше посветена на економијата, а другата половина на кампањата за политиката и етничките прашања. Никој не може да живее со двојазичноста во Гевгелија, но Заев оваа приказна им ја продаде на околу 70.000 Албанци. Ако тој победеше Албанците ќе се разочараа од СДСМ.

Експрес: Ве критикуваат дека не сте сториле ништо за подобрување на животот на Албанците.

Груевски: Албанците и другите малцински заедници никогаш не биле дискриминирани во однос на инвестициите. Наместо тоа, се уште се инвестира многу и ќе се инвестира во регионите каде што се мнозинство. Но, што друго може да се направи една опозициска партија, а да не критикува во врска со ова прашање, без оглед на тоа која партија е на опозиција. Постои традиција во Македонија, кога една албанска партија е во опозиција ја критикува владата дека се дискриминираат Албанците во однос на инвестициите, додека  албанската партија која е на власт негира. Кога улогите се менуваат, онаа партија што веќе не е на власт а е во опозиција ја критикува владејачката партија, која ги негира обвиненијата. Можеби до одреден степен е легитимна политичка трка, но постојат многу луѓе кои не ја гледате на овој начин, тие им веруваат во оној кој критикува, и критиките стануваат етнички проблем. За оваа причина, тоа е опасно кога малите партии на етничките групи се обидуваат да дојдат на власт само преку игра на емоции. Последиците од ова можат да бидат сериозни како етничка поларизација, напнатост, нетрпеливост, омраза.

gruevski (2)

Експрес: Вие велите дека Албанците имаат потреба за повеќе фабрики отколку да се пишува на албанскиот јазик во македонски села. Зошто не беа  изградени тие фабрики за овие 10 години?

Груевски: Како што реков, многу фабрики се веќе отворен во Македонија. И тоа не се случи случајно, но со  напорна работа за да се создаде подобра бизнис клима, Македонија е рангирана како петта во Европа и десетта во светот според Светската банка.

Имаме најниска ефективна даночна стапка 7,4 %, но, исто така, ефикасна наплата на даноците. Сменивме илјадници закони чија цел е намалување на бирократијата на  компаниите. Вложивме многу во образовниот и здравствениот сектор. Сето ова бара многу работа, но имаме постигнато голем напредок.

Имаме значително подобрување на борбата против корупцијата и криминалот, и на ова поле сме подобрени и имаме скок од 40 места на листата на „Транспаренси интернешнел“. Бев многу фокусирани на тоа и за жал беа запоставени некои работи во политичкиот дел, каде што со помош на парите на Сорос, медиумите, невладините организации, заедно со опозицијата ми се нанесе многу штета создавајќи искривена слика за мене лично, за мојата партија и за Македонија.

Тие не создадоа ништо, не изградија ништо, не променија ништо само трошат пари за да ме дискредитираат. Јас работев 15 часа на ден, се фокусирав на подобрување на животот на сите граѓани. Ако не го стори тоа, можеби успехот ќе беше помал и во овој поглед воопшто не ми е жал за моите напори.

Да се навратам  на вашето прашање, фабриките почнаа да се отвораат масовно, дури и за време на политичката криза. Како резултат на тоа, стапката на невработеност во земјата е намален од 38,7 на 23,4 %. Имавме намалување на невработеноста во тешки услови на глобалната криза.

Многу луѓе во земјата и во странство ме мразат поради тоа, затоа што моите резултати и резултатите на мојата партијата се најдобар одраз на нивниот неуспех. Вкупниот број на вработени  во Македонија, кога дојдовме на власт, беше 560.000, сега оваа бројка е 730.000.

Треба да знаете дека инвеститорите по сопствен избор ги избираат општините во кои инвестираат. Во ретки случаи може да се влијае и во тие случаи тие бараат да се инвестира надвор од Скопје. Во последните 3-4 години имавме од 30 до 35 одлуки на големи странски компании да отворат свои фабрики во Македонија и тие се реализира. За оваа причина, можно е да имаме 100 нови фабрики во следните 4 години. Се разбира, ако нема негативни надворешни влијанија  и ако имаме стабилна политичка ситуација.

Две години по ред, ние сме земја со најголем број на странски инвестиции по глава на жител во светот. Станавме земја од која што може да се научи нешто повеќе за ова прашање, но ние вложивме многу напор и работа за да се дојде до оваа точка. Во моментот, постојат повеќе од 10 компании кои се блиску до донесување на одлука за инвестирање во Македонија со кои ние сме во контакт и се работи со 100 други компании. Се разбира, нема да успееме со сите нив, но некои од нив ќе успееме да ги убедиме да инвестираат. Имаме силен капацитет.

Експрес: Стапката на невработеност на Албанци е значително поголема од стапката на Македонците. Дали е тоа поради дискриминација, недостаток на соодветни квалификации, или негативен тренд од минатото?

Груевски: Немам доказ дека Албанците во Македонија имаат повисока стапка на невработеност од Македонците, но знам дека образовното ниво на албанското население е пониско, што е директно поврзан со вработувањето. Секој работодавач сака да вработи лице со поголеми знаења и способности. Ова е причината зошто сум направил многу напор, и во голем дел успеав да помогне на што е можно повеќе граѓани да им се овозможи образование. Овозможивме задолжително и бесплатно средно и  основно образование. Постојат само неколку држави во светот кои нудат таква можност. Предвидени се покривања на сите трошоци за секој студент кој ќе биде прифатен во еден од 100 највисоко рангирани универзитети во светот, со услов  и обврска да се вратат во Македонија, да живеат и работат најмалку 6 години во државен или приватен сектор, во согласност со нивниот избор. Ова важи за сите граѓани, ние немаме дискриминаторски закони кои важат за Македонците а не важат за Албанците, Турците, Ромите, Србите, Бошњаците и Власите.

Предуслов за полесно вработување е образованието и квалитетот. Универзитетите во Македонија, особено на некои од нив треба многу работа за да се освои титула од квалитативен карактер. Од двата најголеми албански универзитети, Штуловиот Универзитет е со подобар квалитет а јас направив многу напори за да помогнам на Државниот тетовски универзитет да го постигне тој квалитет. Но имам потреба од поголема поддршка од страна на албанските партии бидејќи имаме заедничка цел, Албанците во Македонија да се здобијат со поголемо знаење.

Исто така кај голем процент постои традиција муслиманските жени да не работаат. Се разбира, нивна е одлуката, а јас ја почитувам и не се меша во таа одлука.  Лични или семејни традиција, но многу пати инвеститорите одлучуваат да не се инвестираат во некои региони, бидејќи тие се загрижени дека нема да се најде доволно работна сила, иако добиваат  информации во кои општини има поголем број на невработени. Таквата реалноста често покажува поголема стапка на невработеност, бидејќи поголем е број на лица кои бараат работа пасивно, не се активни и се создава погрешна перцепција поради големиот број на невработени лица во потрага по работа. И на крај, кога инвеститорот ќе одлучи да инвестира во Македонија и да се одлучи во која општината ќе гради, градоначалниците имаат главна улога – колку се тие способни и подготвени да привлечат инвестиции. На пример, постојат и градоначалници, кои го следеа нашите препораки за изградба на индустриска зона со комплетна инфраструктура, патишта, водовод, канализација, електрична енергија итн. И, се разбира, тие имаат поголема шанса за привлекување на инвеститори. Ова е она што го правија, на пример, Виница, Василево, Гевгелија, Прилеп, Битола, Петровец и неколку други градови, и резултатот беше дека токму тие успеале да продадат локации и таму веќе се изградени или се градат фабрики и други бизнис објекти. Покрај индустриската зона и улогата на градоначалниците, постојат и други фактори, но јас би сакал да резимираме и да кажам дека многу често во минатото, многу градоначалници и политичари се обидуваа нивниот неуспех да го препишат на моја сметка и на Владата. Ние имаме ист пристап со сите, затоа што сите граѓани се наши и ние се обидуваме да им помогнеме. Но, како можеме да помогнеме ако некој ја игнорира таа помош и да не е заинтересиран,  меѓутоа размислува за други работи.

Во текот на нашиот мандат во северозападниот дел на Македонија, каде се концентрирани Албанци беа реализирани голем број на проектите. Ние направивме реконструкции на општите болници со најсовремена опрема, како што беше случај во Гостивар и Тетово, а сега се гради објектот за Итна медицинска помош во Куманово, нова болница во Кичево, изградбата на автопатот Кичево – Охрид, реконструкција на стариот пат Тетово – Гостивар, што е многу важно за селата, 7 или 8 нови спортски сали во Тетово како и во многу други градови, реконструкција на албанскиот театар во Скопје, изградба на театар и библиотека во Тетово, реконструкција на стотици регионални патишта, реконструкција на повеќе училишта во кои сите или повеќето од децата се Албанци и др.  Но, она што е уште поважно, е тоа што привлековме компании кои изградија фабрики и отворија  нови работни места за луѓето во овие региони, како што е  „Леар“  во Тетово која отвори 2.500 нови работни места, „Ки сејфти системс“ во Кичево со најмалку 1.000 работни места во првата фаза, а не помалку од 600 се планираат во втората фаза на германската компанија „ОДВ електрик“ и „Костал“ во струшко-охридскиот регион со 1000 нови работни места работа, а и десетици други проекти во Скопје, како и  “Ван Хол”, “Џонсон Мети”, “Џонсон контролс” и други.

Не може да се одвојуваме врз основа на етничката припадност. Ние живееме во една мала земја и се што може да се инвестира е за доброто на сите. Реконструкција на патот Велес – Скопје не е само за Албанците или реконструкцијата на главниот клинички центар “Мајка Тереза” во Скопје, која беше отворена пред неколку месеци ќе биде само за Македонците. Ние сме премногу мала земја за ваквата поделба да биде вистина. Никој македонец или албанец нема да каже дека нема никаква врска со патот Кичево – Гостивар, чија изградба се планира за следниот мандат, или со железничката пруга во Скопје.

Експрес: Како вашиот ривал, СДСМ, успеа да ги добие гласовите на Албанците?

Груевски: Со несебична помош на активисти, невладини организации и медиумите на Сорос.

gruevski (1)

Експрес: Дали верувате во мултиетничка партија?

Груевски: Да, верувам во мултиетничка партија, бидејќи мојата партија е мултиетничка. Имаме членови, гласачи и претставници од речиси сите заедници. Сепак, ние сме во преиод на разој. Постепено ќе се подобрување, особено по членството на Македонија во ЕУ и НАТО.

Експрес: Кај Албанците постои убедувањето дека вие сте против членство во НАТО и во Европската унија. Дали може да се добие јасен одговор на овие две прашања?

Груевски: Ова е погрешна перцепција. Јас и мојата партија јасно сме дале до знаење дека сме насочени кон НАТО и ЕУ. Всушност, мојата партија беше таа која за две години, од 2006 до 2008 година успеа да ги исполни сите барања и во 2008 да добие покана за членство во НАТО, заедно со Хрватска и Албанија, а една година откако Европската комисија пресуди дека државата е подготвена да ги почне преговорите со ЕУ, и во двата случаи, крајниот резултат не е постигната поради блокадата од страна на Грција за промена на името на нашата држава,  именувањето македонскиот јазик и името на нацијата, македонскиот народ.

Исклучително тешко прашање. Можете ли да замислите како ќе реагираат граѓани и политичарите од вашата земја ако политичарите бидат принудени  да потпишат дека вие не се Албанци,  да им дадат список со имења и барања дека јазикот кој го зборувате не е албански, но друг, плус промена на името на државата. Кога вашиот сосед ќе ви кажува дека не сте Албанци и дека лажно се претставувате и ве уценува дека без промена на името и идентитетот, нема да ви биде дозволено да напредува кон патот за  влез во НАТО и ЕУ.

Особено ако мнозинството на државата е против оваа идеја и ако сакаат ова прашање да се реши преку преговори, ве обвинуваат дека мнозинството на граѓаните и политичарите на власт се националистички и шовинистички, а сето тоа само за да се изврши притисок врз политичарите да тие се докажува дека не се толку силни и да го потпише она што е побарано. Тоа е многу тешка ситуација,  не сакам да се случи никому. Луда ситуација. Од една страна, ќе ве навредат а од другата страна и ќе ве прогласат за одговорен за одбивање на уценат, бидејќи две третини од граѓаните кон кои се однесува барањет, во овој случај Македонците, се против. Потоа, доаѓа Сорос, кој ја активира моќта и политичкото влијание, отворен 70 НВО, поткупува поголем број на медиуми, и ви укажува на тоа дека ако не правите онака како ќе ви каже, ќе создаде перцепција за вас дека сте шовинисти, криминални, корумпирани, злобни и  неспособни личности. Ако тој ја води ваквата политика во Македонија, истото ќе го стори и во други земји, особено во земјите со слаба економија како нашата, каде со мала сума на пари дадена од него, која за нас е голема, тој може да се постигне многу. Тој индоктринира голем дел од млади луѓе преку предавања, финансирани на различни форми, создава армија од демонстрантите и се обидува да ги собори владите и да ги уништи земјите во кои дејствува.

Дозволете ми да се навратам на прашање што ќе поставивте, нашата цел е Македонија да влезе во НАТО и во ЕУ. Ние ќе направиме се што е можно за да ги надминат предизвиците што споменав погоре и за реализацијата на нашите стратешки приоритети.

Експрес: Зошто Џорџ Сорос е толку важен во Македонија и каков ризик претставува тој?

Груевски: Сорос е бизнисмен, кој, исто така, има своја идеологија поврзана со Институтот „Отворено општество“. Во медиумите се шпекулира дека тој предизвикува брзи промени на државните акции и валути. Надвор од сферата на бизнисот, неговите активностите се доста познати, а има активности поврзани со политиката. Тој е активен во голем број земји, особено во Источна Европа, но и во САД, каде што се обидува да ја воведе својата идеологија. Обично овие идеологии се поврзани со левичарски партии. Нашата партија е централнодесничарска, конзервативна, партија и нашата идеологија не се совпаѓа со идеологијата на Сорос. Десет проценти од парите што ги инвестира во Европа се трошат во Македонија. Ако се погледне по глава на жител, може да се каже дека во Македонија троши најмногу пари во Европа. Тој е присутен во Македонија 25 години, но во последниве години е многу поактивен во финансирањето на Институтот Отворено општество, под чијашто капа се повеќе од 70 невладини организации во Македонија, кои се 90 или 100 проценти финансирани од Сорос. Кога на власт е ВМРО-ДПМНЕ, војската на Сорос, медиумите, невладините организации и граѓанското општество се против нас, за сè. И кога ВМРО-ДПМНЕ е во опозиција Сорос е против нас, тој е против нас, без разлика дали сме на власт или во опозиција. Без разлика на кој начин, без разлика дали преку  невладини организации, медиуми или Институтот Отворено општество, тие се секогаш против нас во поддршка на социјалдемократите. Понекогаш се прашувам дали е можно по толку многу години работа и труд ВМРО-ДПМНЕ да не направи еден добар чекор, а социјалдемократите да не направат ниту еден погрешен чекор. Најверојатно нешто такво не е можно, но ние имаме ситуација во која овој милијардер има јасна идеја што да се прави во нашата земја. Како што реков, тој има потрошено многу пари, но во последниве години ја зголеми својата дејност во нашата земја.

Експрес: Колку пари проценувате дека троши во Македонија?

Груевски: Гледано од перспективата на Западот, не се работи за многу пари, но во држава како нашата со два милиона жители и пет илјади долари БДП по глава на жител, се многу пари. Шест или седум милиони долари годишно.

Експрес: Дали сте се обиделе да стапите во контакт и да разговарате со него за да ги разјасните работите?

Груевски: Всушност, Сорос го сретнав пред околу шест години во Прага, во рамки на конференцијата за Декадата на Ромите, а Македонија го преземеше претседателството. Тој е еден од донаторите за ромската заедница и се сретна со сите шефови на делегации. Имавме средба 15-20 минути, на која главна тема беа нашите активностите за ромската заедница и за тоа што може да се направи во Европа во иднина. Сосема на крајот од дискусијата тој ме праша за процесот за наоѓање решение за името на Македонија. Укажа дека е добро побрзо да се реши ова прашање и дека Папандреу ќе биде уште кратко премиер и дека потоа со други претставници ќе биде потешко изнаоѓање решение, нешто што го знаевме, но, за жал, за клучните аспекти од проблемот и Папандреу ги држеше истите и добро познати црвени линии на Грција, кои во Македонија се неприфатливи. Кажа и неколку други детали од овој процес, од кои видов дека е добро запознаен и има повеќе информации, но толку траеше нашиот разговор, бидејќи тој имаше одделено по 15 минути за состанок со секоја делегација.

Експрес: Дали мислите дека е присутен во Албанија како и во Македонија?

Груевски: Колку што знам, тој има силно влијание во Албанија. Јас немам ништо против Фатос Нано, имам позитивно мислење за овој човек, но тој дозволи Сорос да влијае врз неговата партија, а јас не би сакал да ја видам мојата партија под влијание на Сорос.

Експрес: Прашањето за Косово. Вашата партија беше таа која ја призна независноста на Косово во 2008 година. Колку беше тешко за вас да се донесе таква одлука?

Груевски: Тешко беше, тоа беше тешко време имајќи предвид дека поголемиот дел од граѓаните во Македонија имаат добри односи со нашиот сосед Србија, исто така, знаејќи дека сме делеле иста држава во минатото, сме имале блиски односи меѓу граѓаните на двете земји. Поради сличностите во јазикот полесно можеме да се разбереме едни со други. Исто така, имаме иста вера, а во тој период имавме добри односи со Србија. Моравме да донесеме решение. Тоа беше тежок чекор и многу опасен од наша страна да го признаеме Косово. Направивме долга и длабока подготовка за ова и конечно донесевме одлука. Србите беа лути, а подоцна тие направија неколку потези со кои ни покажаа дека ни замеруваат. А и ден денес гледаме бес од страна на министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ. Тој беше повеќе од директен велејќи дека Србија направи грешка што ја призна Македонија под нејзиното уставно име, затоа што го признавме Косово и поради нашето гласање за Косово во УНЕСКО. Го цитирам Дачиќ, кој рече: „Ова е голема грешка“. Мислам дека некои политичари во Србија не можат да разберат зашто го направивме овој чекор и зашто решивме да го признаеме Косово, имајќи ги предвид сѐ што споменав претходно, блиски односи, добра соработка, јазик, религија и односи меѓу граѓаните. Ризичен чекор направивме во тоа време.

Експрес: Што мислите за односот меѓу нашите две земји, дали се добри или не. Зошто не сте дошле во посета на Косово, а и обратно, зошто нашите политичари не ја посетуваат вашата земја? Што не е во ред меѓу нашите две земји?

Груевски: Јас бев еднаш во Косово, не се сеќавам дали беше официјална посета, мислам дека не беше. Присуствував на настан во Приштина пред пет или шест години, не сум сигурен кога точно. А Хашим Тачи ме посети неколку пати пред да биде избран за премиер и еднаш откако беше избран за премиер. Со сегашниот премиер, Иса Мустафа, се сретнав на неколку самити каде сме присуствувале.

Експрес: Во која област може да соработуваме подобро? Која е област во која мислите дека Косово и Македонија можат да имаат подобра соработка?

Груевски: Може да имаме многу добра соработка, но главниот проблем лежи во две работи. Една од нив е тоа што некои медиуми  всадуваат негативно мислење лично за мене, за мојата партија и за мојата влада. Не постои сериозен аргумент дека јас сум негативно настроен кон Албанците. Ако седнеме и да разговараме нормално, можеме да видите дека е спротивното.

Експрес: Колку Албанци се вработени за време на вашиот мандат?

Груевски: Нема конкретни бројки за тоа колку точни Албанци се вработени. Ние работиме за да им обезбедиме вработување на луѓето, но не знам кој се сѐ вработува бидејќи вработуваат приватните компании, а ние иако им помагаме и  ги охрабруваме да инвестираат во нашата земја, потоа не влијаеме на критериумите по кои вработуваат. Ние не можеме да им речеме вработете Македонци, а не Албанци, или обратно. Но, се разбира, ако отворат  фабрика во Кичево, Албанците ќе имаат корист, ако се отвори  фабрика во Тетово, поголемиот дел од вработените ќе бидат Албанци. Таквите фабрики се наоѓаат во регионот на Охрид, Струга, Кичево. И во Тетово, исто така, има многу голема фабрика со 2.500 вработени лица. Во Скопје и во многу други градови, а особено во ТИРЗ. Очекуваме инвестиција од една светски позната компанија која многу брзо ќе инвестира во Куманово и ќе вработи најмалку илјада работници. Затоа, во градовите каде што живеат Албанци, ние се обидуваме да се најде работа за секого, бидејќи е невозможно да се избираат луѓето Второ, дури и ако некој сака да вработува само Македонци или Албанци, ова ќе биде проблем за нас, бидејќи, јас сум премиер на сите, и тие луѓе се моите луѓе. Тие доаѓаат од различни етнички и верски заедници, но тие живеат во иста држава со мене и очекуваат нешто од мене. Дали гласале или не гласале за мене, на крајот јас сум премиер на сите. Јас сум должен да им помогне на сите.

Експрес: Во изградба е автопатот „Арбен Џафери“. Дали имате планови да се поврзете со овој автопат?

Груевски: Да, тоа е во нашите планови и се прават подготовки. Во нашата нова програма имаме план за изградба на автопат. Ние веќе имаат стапено во контакт со меѓународните финансиски организации, ако решиме да земеме заем , но и со компании заинтересирани за јавно приватно партнерство а откакоќе ја формираме владата  ќе започнеме разговори за деталите и ќе избереме еден од модулите со кредит, или јавно-приватно партнерство ако има интерес за тоа.

Експрес: Како ви се допаѓа името на автопатот “Арбен Џафери”, и што мислење имате за Џафери?

Груевски: Ова е одлуката на вашата земја. Не гледам ништо лошо во тоа. Џафери го познавав лично и беше дел од владата на поранешниот претседател на ВМРО и поранешен премиер Георгиевски кога бевме во коалиција со ДПА, а лидер беше Арбен. Често го сретнував и  откако станав претседател на партијата имав посебна средба со него. Ручавме во еден ресторан во Скопје и разговаравме, а присутен беше и Мендух Тачи. Тој беше многу мудар и просветлен човек, а имаше многу карактеристичен  речник  со многу филозофија. Не многу политичари кои сум ги сретнал имаат такви карактеристика.

Експрес: Дали имате нешто недовршено од претходниот мандат што би го поставиле како приоритет во новиот мандат?

Груевски: Една работа која сакам да ја направам е да се донесе повеќе пари во буџетот за НВО, за независни невладини организации а не за невладини организации со лажна идеологија. Голема грешка беше што досега се доделуваа симболични средства за НВО. Многумина велеа дека тоа не е во ред, но ние не го сфативме. После сето тоа преку што поминавме свативме дека нашите невладини организации се монополизирани од страна на една институција, на едно лице. Ние мора да го демонополизираме овој сектор. Се разбира, постојат многу работи кои се однесуваат на конкретни проекти, како што е автопатот и други проекти. А втората работа е дека  морам да бидам присутен кај Албанците, особено преку медиумите а не само директно. Кога одам кај Албанците, тие ме дочекуваат позитивно. Во многу случаи, сум бил во многу различни градови и села каде што живеат, во добри и во тешки времиња за Албанците, како за време на поплавите во Шипковица. Јас бев првиот политичар кој отиде во Шипковица да им помогне на луѓето и директно да учествувам и да бидам на местото каде што граѓаните се соочуваат со проблеми и директно да видам дали нашите институции добро си ја работаат а луѓето не беа задоволни па веднаш им се јавив на сите, сите функционери се вклучија во дополнителни активности за санација и тогаш граѓаните беа многу, многу задоволен.

Експрес: Значи вие ќе заземете нов пристап и во следниот мандат и ќе бидете се поблиску до Албанците?

Груевски: Сакам да кажам дека  јас немам никаков проблеми кога ќе се сретнам со Албанците, но се разбира, главниот проблем се медиумите кои измислуваат. Можеби одам еднаш годишно во едно село со оглед дека е невозможно да се биде во сите села секој ден. Денес одам во едно село, две недели подоцна во друго, па во трето. Да кажеме дека  посетувам 20 или 30 места, тоа не е важно. Но, медиумите пишуваат  негативно за нас секој ден. Морам да бидам што повеќе присутен во медиумите, да дадам свои пораки и да ги појаснувам нештата, бидејќи луѓето не се глупави и ќе разбираат.

„Ајмо звиждаљке“ и пред Белата куќа: Демонстранти собрани преку оглас протестираат против Трамп за 50 долари на час

tupa-768x550

Десетици илјади протестирачи се организираат да демонстрираат поради инаугурацијата на Доналд Трамп, 45-тиот американски претседател кој денес ја положува заклетвата и ја презема должноста.

Групите кои ќе протестираат се добро организирани преку мрежа на невладини организации поддржани и платени од Џорџ Сорос, кој не само што ја поддржуваше Хилари Клинтон, туку и влезе во отворена војна со Трамп по неговиот избор.

Планирано е да тргнат од 12 појдовни точки во Вашингтон, после што ќе се спојат и со транспаренти, знаци, маршеви, говори и други пердорманси ќе се обидат да ја попречуваат или прекинат инаугурацијата на Доналд Трамп.

Една од најгласните групи Дисрапт Ј20 вели дека очекува повеќе од 30.000 луѓе да се појават на протестниот настан за кој соросовите невладини имаат организирано и големи бини со звучни ѕидови кои ќе треба да пречат за време на инаугурацијата.

paid

Неодамна на интернет се појави и отворен повик/оглас за ангажман на платени протестирачи против Доналд Трамп. Во огласот од страна на „Деманд Протест“ движењето се нуди месечна надокнада од 2500 долари како и надомест од 50 долари на час, во зависност од степенот на учество на платениот протестирач на протестите против Трамп.

Деманд Протест е организација која за разлика од македонските платенички структури, не се срами јавно да признае дека за туѓи цели може да мобилизира група на млади луѓе преку плаќање и индоктринација/пропаганда за да протестираат за одредена цел.

„Наш врвен приоритет е да спречиме било каква поврзаност со нарачателот на протестот. Нашите оперативци контактираат само со нас и имаме докажано низ минатото дека ја зачувуваме тајноста на нарачателот“, велат од Деманд Протест.

Оваа група која ангажира протестирачи против Трамп за себе вели дека е збирштина на „стратези кои мобилизираат млади луѓе низ светот, креирајќи убедливи сценарија кои стануваат појдовни точки врз кои се прават масовни движења.

Слична организираност видовме и во Македонија преку платеничката т.н. „шарена револуција“ на СДСМ/Сорос. Американските случувања докажуваат нешто што повеќето и досега го знаеа – шарените платеници на СДСМ не се никаква авнагарда ниту се одликуваат со посебна инвентивност, туку делуваат по класична однапред утврдена шема. „No justice no peace“ (Нема правда, нема мир) е слоган кој е користен и порано во САД, но и токму сега на последните насилни протести на Сорос против новиот американски претседател.

blic3

Концептот на фрлање бои врз институции пак платениците на СДСМ и Сорос го украдоа од акциите во Сараево пред 11 години.

-Е ова е шарена револуција, сега почнува оваа шарена револуција, велат две млади лица на видеото снимено во септември 2006-та година, кои подготвуваат балони со боја, исто како и македонските “шарени револуционери“ , кои во јавноста се обидуваа нивната револуција да ја претстават како нешто уникатно, досега невидено, сплет на граѓанскиот активизам во Македонија.

ВИДЕО: Дали СОРОС ја финансира злоупотребата на безбедносниот систем во Македонија?

SOS-za-SOROS

Граѓанското движење „Стоп операција Сорос“ попладневно одржа прес конференција на која ги повикаа од фондацијата СОРОС јавно да одговорат за кои и кави цели се залагаат во Република Македонија.

Дали најавените финансии во висина од 500 милиони евра од Џорџ Сорос за отворање на границите на Европа за непречен проток на мигранти, дел ќе бидат потрошени кај нас, за менување и отворање на границата со Грција…

ФОТО+ВИДЕО: Платеници на Сорос ја нападнаа полицијата во Вашингтон и ја попречуваат инаугурацијата на Трамп

Platenici-na-Soros-protiv-Tramp

Новиот американски претседател Доналд Трамп денеска официјално треба да застане на чело на САД. Поддржувачи на Трамп пристигнуваат во Вашингтон, но исто така и платеници на Сорос.

Во нивен познат стил, со покажување на среден прст, вулгарности, пцости и погрдни зборови активисти на Сорос протестираат пред Националниот прес-клуб, каде што се одржува “DeploraBall” за поддршка на Трамп.

Платениците на Сорос, делуваат по една иста шема ( и ние бевме сведоци на нивната насилна демонтрантска шема, за време на Шарената револуција), па така погрдните зборови и пцостите кулминираат во инициран судар со полицијата.

-Голем број од луѓето кое протестираа носат маски и физички и се спротивставуваат на полицијата, која сака да го обезбеди просторот пред зградата и да овозможи простор за движење, пренесува репортерот Брајтбарт, кој во живо пренесува што се случува таму.

Платениците на Сорос, користат и гасни бомби, а еден новинар успеа сето тоа да го фати пред камера.

Уште една работа која е за осуда, е користењето на малолетници. За време на пренос во живо, Фокс Њуз, интервјуира малолетник кој тврди дека потпалил оган на улиците во Вашингтон каде што се протестира. На прашањето зошто го направил тоа, малолетникот, кој инаку нема право на глас на избори, оговара: -Затоа што така сакав. И затоа велам „Нека се е*е „нашиот“ претседател. 

protest-2 protest-1 protest violence-2 violence

ВМРО-ДПМНЕ: Наследничката на лустрираниот кодош Милчин застана зад работењето на аболицираниот Заев

Zaev-Milcin

СДСМ и Сорос се лице и опачина на истата паричка. СДСМ и Сорос се заедничкиот именител на актуелната криза и сите деструктивни и ретроградни политики во земјава, се вели во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

Во продолжение го пренесуваме целиот текст интегрално:

СДСМ/Сорос ги уништија невладиниот сектор и независната мисла.

Со последниот јавен настап, наследничката на соработникот на службите Владимир Милчин, докажа дека Сорос целосно го поддржувал и прикривал Заев во криминалното владеење со Општина Струмица.

Наследничката на лустрираниот кодош Милчин, ја прогласи Струмица за најуспешна Општина заштитувајќи го Заев за криминалот и украдените 8 милиони евра во случајот Глобал.

Со нејзиниот настап Сорос застана зад работењето на аболицираниот Заев кој од бизнисмените изнудува по едно евро од квадрат за Вицето. Сорос застана зад дивоградбите на Цареви кули и зад принципот тендерите во Општина Струмица да се делат само на милионерите од кланот Заеви.

Сега е целосно јасно зошто наследничката на Милчин ја фаќа паника дека после 24 години, институциите конечно си ја вршат својата функција и како и во секое друго правно лице вршат инспекциски надзор.

Народот на 11-ти декември гласаше против деструктивната политика на СДСМ/Сорос. Народот гласаше против платеничката револуција, против насилството врз полицијата, против вандализмот, палењето и уништувањето на државни институции и спомен обележја. Народот гласаше против СДСМ/Сорос и испратипорака дека е време за десоросоозација.

Србов: Две години имавме криза започната од невладиниот сектор под капата на Сорос

nikola-srbov

Во Македонија имавме две години политичка криза која што беше започната и хранета од невладиниот сектор, што кај нас целосно е монополизиран од страна на фондацијата „Отворено општетство“, што е под капата на Сорос, изјави за ТВ НОВА политичкиот аналитичар Никола Србов, еден од основачите на граѓанското дрвижење „Стоп операција СОРОС“.

Јавноста не е доволно информирана за моќта на невладиниот сектор и организациите кои се под капата на Сорос, како тие влијаат во Македонија. И ова не е пример само во македонското општетство, тука спаѓа и речиси целиот регион на југоисточна Европа. Последниве две години јавноста започна да се освестува во однос на тоа што навистина значи невладиниот сектор и како истиот може да влијае врз државата. Две години имавме политичка криза што беше хранета или започната од тој невладин сектор што кај нас е целосно монополизиран од страна на фондацијата „Отворено општество“ што е под капата на Сорос, изјави Србов.

Додаде дека 95 посто од активните невладини организации  го креираат мислењето во државата и создаваат конфликти, дури и насилство по улиците на главниот град.

Соросоидите месечно заработуваат колку 10 просечни плати

soros-fondacija

Бруто платата на Ф.К. од Фондацијата СОРОС Македонија за 2014 година износува над 2.000.000 денари, по основ на плати и дополнителни надоместоци. Пресметано по месечни примања, излегува дека приходите по основ на плата изнесуваат околу 170.000 денари. Следната година приходите се зголемени и за цела година изнесуваат над 2.500.000 денари, односно 3.400 евра месечно. Со тоа само во две години Ф.К. од СОРОС заработила фантастични 73.000 евра. Ако оваа сума се спореди со просечната македонска плата, актуелниот прв човек на фондацијата за еден месец од СОРОС добива колку што просечен македонски граѓанин му е потребно да работи 10 месеци.

Довчерашниот прв човек на фондацијата СОРОС во Македонија, В.М. во 2014 година по основ на лични примања уредени со договор, бруто примил без малку 2.700.000 денари или близу 44.000 евра и тоа за само една година. Месечно таа сума изнесува 3.600 евра.

На платниот список на „Сорос” е и С.Л. сопруга на петтоосомничениот во случајот „Пуч”, Ѓ.Л. Таа во 2014 година од СОРОС добила бруто приходи во висина без малку од 2.500.000 денари. Следната година, тој износ е поголем и е над 2.600.000 денари. Поточно, за само две години заработила околу 82.500 евра.

СОРОС во меѓувреме функционира како параполитичка организација, наплатувајќи големи средства на луѓе од нејзиниот платниот список, која дејствуваат како политички субјекти. Меѓу другите кои се јавно изложени на политичката сцена, е и сопругата на еден од осомничените во најголемата афера во последниве 25 години, со која насилно се руши легитимно избрана влада на државата.

Хистерија во Топ тема: Соросовите послушници не дозволуваат да му се спомне името на Милчин (ВИДЕО)

Cilimanov-vs-Sorosoidi-Top-Tema

Во текот на вчерашната дебата на Топ тема, проект финансиран од УСАИД, во која учествуваа новинарот Цветин Чилиманов, Фани Каранфиловска-Пановска, прв човек на Фондацијата „Отворено општество“ и првиот човек на МЦМС, Александар Кржаловски, настана непријатна ситуација кога новинарот Чилиманов во еден момент го спомена доскорешниот директор на Фондацијата, лустрираниот режисер Владимир Милчин.  Фани Каранфиловска-Пановска и Александар Кржаловски директор на МЦМС, но и новинарката од Телма вознемирено почнаа да го прекинуваат новинарот Цветин Чилиманов.

Очигледно оние кои на овој или на оној начин се директно поврзани со финансирањето преку Сорос, не дозволуваат на никој начин да се споменува името на Милчин, човекот кој долги години ја водеше Соросовата фондација во Македонија, кој ги создаде инсталациите во преку кој го корумпираа граѓанскиот сектор. Критичарите велат дека Милчин е главниот џелат на граѓанскиот сектор кој го претвори во партска испостава на СДСМ, партијата во којашто беше член на Централниот одбор.

За Владимир Милчин беа потврдени официјални документи дека соработувал со службите, за што е и лустриран како кодош. Според документите тој го кодошел актерскиот великан Ристо Шишков, со што влијаел на неговиот прогон и репресирање.

Згора на сѐ, не смее да се заборави дека ви­стин­ски­от ор­га­ни­за­тор и на про­те­стот, а, ка­ко што се чи­ни, и на по­ли­тич­ка­та кри­за во земјата, е толму Вла­ди­мир Мил­чин. Се­ка­ко, ту­ка беа и при­друж­ни­те во­ка­ли во форма на граѓански здруженија, а за­ед­нич­ко на си­те, вклучително и СДСМ, е тоа што, всуш­ност, си­те тие „се хра­нат“ од џе­пар­ла­кот од Со­рос, спо­ред ра­ка­та на Мил­чин.

milcin-hasim

Милчин се најде меѓу 100-те личности од Македонија кои беа одликувани „за заслуги за унапредување на Албанците“ од косовскиот претседател Хашим Тачи, меѓу кои и лидерите на ДУИ и на ДПА, Али Ахмети и Мендух Тачи. Албанските медиуми пренесоа дека церемонијата била во насока да ги обедини сите албански политички лидери во Македонија.

1431871672572399

Одликувањето на Милчин не е изненадување. Минатата година организираше митинг на СДСМ на кое беа декларирани ставовите кои денеска се изборна платформа на СДСМ, двојазичност и промена на Уставот. На тој митинг присуствуваа и поддржувачи и членови на косовската бригада, на УЧК, како и нескриено се истакнуваа и симболите на Голема Албанија.

Формирано е граѓанското движење „Стоп операција Сорос“

Stop-operacija-Soros

Водени од максимата „Не прашувај што државата направила за тебе туку што ти си направил за државата“, со Иницијативен одбор е формирано на граѓанското движење „Стоп операција Сорос“.

Во наредниот период преку ова граѓанско движење ќе се иницира и ќе се даде придонес во процесот на десоросоизацијата во Република Македонија.

Изминативе години, вели еден од основачите Никола Србов, а посебно последните две години, македонскиот народ беше сведок на грубо уривање на институциите на државата, одземање на суверенитетот од рацете на граѓаните на Република Македонија кои се носители на истиот.

-Бевме сведоци на насилие во нашето општество. Гледавме како физички се напаѓаат институции, физички се напаѓаа припадниците на полицијата, беше уништен и запален државен имот, поточно, народната канцеларија на претседателот на државата. Бевме сведоци на напад на нашата држава во кумановската населба „Диво насеље“. Гледаме како се гази врз волјата на мнозинството граѓани на Република Македонија. Сведоци сме како се узурпира целиот граѓански сектор и истиот беше искористен и инструиран во полза на политичка партија што е недозволиво и е надвор од принципите на секакво граѓанско организирање. Фондацијата отворено општество која е под капата на СОРОС стоеше директно зад сите насилни процеси во Република Македонија, со финансии и со кадар. Фондацијата отворено општество создаде монопол во граѓанскиот сектор кој е окупиран и во истиот нема место за организации и движења кои не се согласни со идеологијата на Сорос. Во граѓанскиот сектор беше прегазен плурализмот и завладеа тоталитарно едноумие, рече Србов.

Фондацијата на Сорос која што е активно не само во Македонија, туку и во голем број други држави, има радикална левичарска и тоталитаристичка идеологија. Целта на Фондацијата е да се избришат иденти, народи и нации и да се создаде едно  „отвореноопштество“ со кое ќе управува некој од надвор. Делува кон неконтролирано пропуштање на мигрантскиот бран од Блискиот Исток кој нѐ очекува наредниот период. Со тоа сериозно ја загрозува безбедноста на Македонија преку своето делување.

-Повикани од демократските вредности, плурализмот, правото на слобода на говор и изразување, еднаквоста, правдољубието и љубовта кон нашата држава Република Македонија, тежнееме да бидеме првиот зрак од кој ќе произлезат вистинските вредности во граѓанското општество. Ги повикуваме сите слободоумни и правдољубиви граѓани, без разлика на нивната етничка припадност, вера, пол или политичко убедување, но со јасно изразени демократски вредности, да ни се приклучат во борбата против едноумието во граѓанскиот сектор осмислено и предводено од Џорџ Сорос. Водени од максимата „не прашувај што државата направила за тебе туку што ти си направил за државата“, се собравме во Иницијативен одбор за формирање на граѓанското движење „Стоп Операција Сорос“ преку кое во наредниот период ќе го иницираме и ќе дадеме придонес во процесот на десоросоизацијата во Република Македонија, порача Србов.

Изминативе две години имаше значително поклопување не само на граѓанскиот сектор со оваа огранизација туку и во голема мерка и координирањето на активностите на овој сектор беа во сооднос со една политичка партија, партијата СДСМ но си претставници на дипломатски претставништва во Македонија, при што во јавноста се доби слика дека странски држави чии претставници во Македонија би требало да настапуваат еднакво и рамноправно со сите партии и би требало да бидат набљудувачи на политичките процеси но не и активни учесници во нив. Се доби слика во јавноста дека тие имаат свои фаворити, застапуваат една страна наспроти друга. Ова е неприфатливо од страна на дипломатски претставници и во голема мерка влијаеше да се појави чувство во јавноста традиционалните партнерски обврски во Македонија со некои странски држави се нарушуваат, вели новинарот Цветин Чилиманов, кој исто така е еден од основачите.

Појасни дека ова на долг рок е штетно за македонските односи со значајни меѓународни организации и држави кои што си дозволија на ваков начин да влијаат во Македонија.

-Ние сме свесни со каква структура на моќ имаме работа, но исто така сме уверени дека во Македонија има многу родољубиви патриоти кои се спремни да застанат во одбрана на својата татковина. Дали ќе успееме во намерите или нема да успееме, нема да зависи само од нас туку ќе зависи од одѕивот и масовноста на граѓаните и искрено се надевам дека ќе имаме успех во нашето понатамошно дејствување, рече Ненад Мирчевски.

Инаку граѓанското движење „Стоп операција Сорос“ најпрво ќе започне со работа преку отворање на прашања и давање на одговори за начинот на кој што делува Сорос во Македонија, а сите граѓани кои што сакаат да се приклучат ќе ја имаат таа можност преку активностите кои што ќе се случуваат во иднина.

Невладините во Македонија вртат околу 50 милиони евра годишно

soros-nie-odlucuvame

Во Македонија функционираат околу 4.600 невладини организации. Ова е бројка на оние кои фигурираат во Централниот регистар, а се регистрирани согласно Законот за здруженија и фондации од 2010 година, пишува Вест.

Практично, работата на граѓанскиот, а познат како невладини сектор е уредена со овој закон. Со Законот тогаш се наложи обврска за пререгистрација на сите постоечки здруженија и фондации, а оттогаш, според податоци од Централниот регистар, тоа го направиле околу 4.574 организации (податок од ЦРМ, 2013 година), вклучително и новорегистрираните. Сепак, Централниот регистар не ги брише оние кои не се пререгистрирале, па така во единствениот регистар во 2015 година фигурираат 14.245 организации. Во оваа бројка спаѓаат и сите спортски здруженија и федерации.

nvo metamorfozis organizacii fondacii

Од друга страна, според истиот закон, организациите имаат обврска секоја година да достават до Централниот регистар и Управата за јавни приходи завршна сметка, ако имале приходи поголеми од 2.500 евра, или изјава дека не оствариле приходи поголеми од 2.500 евра во годината. Таа обврска, според податоците на Централен регистар и УЈП во 2014 година ја испочитувале вкупно 3.938 организации, од кои 2.550 доставиле само изјава. Оттука може да се заклучи дека има околу 4 000 активни организации, а само помалку од 1 000 располагаат со буџет кој овозможува спроведување на некакви или позначајни активности, додава Вест.

Според податоците од Централниот регистар за 2014 година, а обезбедени од МЦМС за нивно истражување спроведено во 2015 година, вкупните приходи во целиот граѓански сектор изнесувале околу 81,5 милиони евра. Во истражувањата на Македонскиот центар за меѓународна соработка се наведува дека дел од овој износ, поради регрантирањето од фондациите кон другите здруженија, е сметан двапати, и оттука може да се зборува за реални приходи на секторот од околу 50 милиони евра годишно.

295742-sluchaj-ramadani-i-islamskiot-radikalizam-e-del-od-sdsm-i-soros

Согласно тие податоци, Фондацијата Отворено општество (ФООМ, позната и како Соросовата фондација) пријавила најголеми приходи, во износ од околу 4,8 милиони евра (односно околу 6% од вкупниот приход во целиот сектор), а меѓу првите се и следните три фондации: Фондација за образование и култура УСКУП, Фондација Центар на исламската цивилизација и Фондација Св. Цар Константин кои, патем, според податоци од надлежните институции, немаат вработени лица, а низ годините најчесто водечка е Фудбалската федерација на

Македонија, со годишен буџет од околу 5 милиони евра.
Најголем дел од приходите (речиси 70%) се остваруваат преку странски донации од официјалните развојни агенции на, главно, западноевропските држави и САД (УСАИД, Швајцарската агенција за развој и соработка итн.), како и самата ЕУ (ИПА фондовите). Но организациите имаат и сопствени приходи, а дел од приходите се и од државното, односно буџетско финансирање на национално ниво, кое изнесува меѓу 4 и 5,5 милиони евра годишно. Како такво, ова во Македонија е меѓу најмалите во регионот со околу 3 евра по жител, а на пример, во Босна и Херцеговина е 13 евра, Србија е 10 евра, во Црна Гора е 7 евра, а многу повеќе во Хрватска со 46 и во Словенија со 141 евро по жител. Државните средства најчесто се наменети за организациите на лица со инвалидитет, Црвениот крст, за синдикатите и слични, пишува Вест.

Во граѓанскиот сектор, пак, се вработени нешто под 2 000 лица (на крајот од 2015 година), што е само околу 0,28% од вкупниот број вработени во Македонија.

ЛИСТА НА НВО СО НАЈГОЛЕМИ БУЏЕТИ (НАПРАВЕНИ ПРИХОДИ ИЛИ БУЏЕТ ОД ОКОЛУ 5 милиони евра НА ГОДИШНО НИВО)

1. Фондацијата Отворено општество
2. Фондација за образование и култура УСКУП
3. Фондација центар на исламската цивилизација
4. Фондација Св. Цар Константин
5. Фудбалската федерација на Македонија

Орбан: Цела Европа ќе расчисти со Сорос

orban_soros

“2017 година ќе биде година за расчистување со Сорос и со сè што него го симболизира. Тој ќе биде исфрлен од сите држави, што се гледа и од активностите во цела Европа. Се истражува од каде доаѓаат парите, кои разузнавачки служби се поврзани со него, кои невладини организации ги претставуваат неговите интереси”.
Оваа изјава на унгарскиот премиер Виктор Орбан, дадена во интервјуа за неколку унгарски медиуми, беше објавена неодамна како поткрепа на ставот на неговиот партиски потпретседател Немет.
“Унгарија мора да ги затвори сите невладини организации финансирани од милијардерот Сорос”, се согласија Орбан и Немет.

Сорос со тактика “Нема правда, нема мир” протестира и против Трамп

nema pravda nema mir soros

Извикувајќи “Нема правда, нема мир”, со марш во Вашингтон, американски активисти за човекови права протестираа пред инаугурацијата на Доналд Трамп за претседател на САД, пишува српски “Блиц”.
Во Америка се спроведува иста шема како и во Македонија, протест под параван на невладини и граѓански организации, кои навидум се залагаат за некакви права. Единствена цел им е политиката и одработување за левицата, а против десницата која како и во Македонија така и во САД, спроведува национални исправни политики.