Стефан Влахов Мицов: Стоп за албанскиот политички тероризам

Stefan-Vlahov-Micov

Платформата на албанските политички партии во Македонија е во функција на продолжување на кризата кај нас. Нејзините ултимативни барања не се ништо друго туку најгруб политички тероризам, кој албанските политички команданти го интензивираат и практикуваат посебно од 2001-та наваму. За нив всушност како и да не завршил тероризмот од почетокот на милениумот, туку сега е само преоблечен во политичко руво, користејќи се со филозофијата на хиената за да му нанесат завршен удар на наслабнатиот, ранет и разединет македонски народ.

Барањата во албанската платформа се дрско уценувачки. Прво: Охридскиот рамковен договор. Тој е одамна исполнет над нормата и вклопен во Уставот,  договорот кој за Македонците, за жал, е капитулантски. Притоа, ајде, малку беше тој, па основавме и паразитско Министерство за негово исполнување, кое потроши купишта народни пари и за некои белосветски гробари на Македонија од сортата на македономрзецот Питер Фејт.

Второ: се бара крунска потврда за Албанците во Македонија како државотворен народ, иако е, за жал, тоа веќе е факт уште од почетокот на деведесеттите. И тоа е случај без преседан во светот, едно малцинство да се прогласи за државотворен народ, без да има какво било историско и етичко право на тоа. Ако е така, како што го замислија тоа Вашингтон и Брисел, ајде нека бидат во Франција, на пример, државотворен народ Арапите, а во Германија Турците кои што ги има неколку милиони, или Индусите и Пакистанците во Англија итн.

Трето: јазична еднаквост. Албанците во Македонија надстандардно ги уживаат јазичките права. Сегашниот притисок за двојазичност на целата територија исто така се вклопува во филозофијата на хиената за целокупна албанизација на македонската територија. Тоа е целта и на Еди Рама новиот балкански и европски Милошевиќ.

Четврто: дебата за знамето, химната и грбот, барање  што удира силеџиски врз изворните симболи-архетипови на македонскиот идентитет, со намера истиот да се ликвидира. А што друго. Или на местото од Гоце, Карев и Даме во химната сега да ги ставиме Џемо и Мефаил, а меѓу нив во средина и Еди Рама.

Петто: вклучување на албанските политички команданти во преговорите за името со Грција. Безобразно и безумно барање. Македонски манифест ним им порачува да ги држат што подалеку нивните валкани раце и намери од она што ни е најсвето – праизворот од кој пиеме животворна вода на нашето постоење.

Шесто: соработка со Косово и Албанија за интегрирано гранично управување(!?), иако меѓу нив и Македонија, за жал, и сега постои само фиктивна граница преку која кога сакаат можат да дојдат неканетите гости во Диво насеље и кај што ќе посакаат на друго место.

Врв пак на ирационалноста на албанските политички команданти кај нас е нивното барање за усвојување на Резолуција со која ќе се осуди геноцидот врз Албанскиот народ во Македонија во периодот од 1912 до 1956, периодот во кој, имено, Македонците преживеаја неколку геноцидни потфати врз нив. Убаво барање. Убава Резолуција. Не ни останува ништо друго освен да го цитираме Крлежа, кој со право вели дека и „глупоста е метафизички факт“. Односно може да биде беспрекорно совршена, како што е и ова барање во албанската платформа која е некој вид на коктел од триумфализам и фрустрација. Најлошата хемиска комбинација.

На крајот, кој треба да биде одговорот на Македонците на таа крајно дрска политички терористичка платформа на албанските политички команданти, сега марионетки на надкомандантот Еди Рама, новиот балкански и европски Милошевиќ. Прво: Македонците на ова треба решително да кажат НЕ, макар и по цена на заканата за нова 2001, која е очигледна во поттекстот на албанската платформа. Второ: тоа треба да биде последен сигнал за цврста кохезија на Македонците за одбрана на своите национални интереси, име и идентитет. За одбрана на нивната историска меморија на која ѝ се заканува укинување и од надворешни силници, а кон кои сега отворено им се приклучуваат и албанските политички команданти во Македонија со нивната платформа со терористички мирис. Трето: да си го заземат Албанците во Македонија местото на малцинство, а не на државотворен народ за што немаат ни историско ни етичко право, на начин како што е тоа во западните европски држави. Оти Македонија е единствен пример во светот каде една малцинска група бескрупулозно, за жал со нејзините западни спонзори, го уценува мнозинството. Но Запад допрва ќе ги собира горчливите плодови на неговиот мрачен експеримент со Македонија и Македонците кои, иако со многу жртви, ќе се одбранат како што и досега многупати се одбраниле во неблагонаклонетата историја. Македонски манифест за тоа мисли дека е конечно време и повикува за создавање на Семакедонски фронт за одбрана на своето постоење.

На крајот Македонски манифест ги повикува албанските политички лидери да ја повлечат својата, и на Рама, нереална, шизофрена платформа и да запрат со фрлањето отров во душата на обичните невини Албанци. Конечно и нека не бидат марионетски џуџиња во валканите политички дланки на Еди Рама.

Интервју на Влахов-Мицов: Најавите на Заев за федерализација ги зголемија апетитите на Албанците

stefan-vlahov-micov-intervju-telegraf

Она што Заев го заговара му го диктираат однадвор. Јасно е дека тоа го прави по наредба на САД и ЕУ. Тие имаат проблем со Македонија бидејќи Македонија за нив е земја што не треба да постои.

Ова во интервју за Телеграф.мк го вели професорот Стефан Влахов-Мицов. Тој важи за голем познавач за случувањата на Балканот, посебно во Бугарија и во Грција, и нивните односи со Македонија.

Повод за разговорот со професорот е неговата нова книга која деновиве беше објавена во издание на „Матица македонска“. Се работи за нова книга со политичко-историски анализи, насловена „Македонска национална програма“.

Со професорот зборувавме за книгата, но и за актуелни теми поврзани со изборите во земјава.Тој е дециден дека ЕУ и САД имаат различни причини, но конкретни и слични интереси за удар врз Република Македонија, македонскиот народ и идентитет и дека тоа го спроведуваат преку Зоран Заев.

– Тоа е целта. Македонец да каже дека односите со соседите не биле добри. Тие треба да го честат и да го прогласат за месија. Тој човек прави штета како што направи штета Љубчо Георгиевски во деведесеттите години кога ја потпиша спогодбата со Бугарија. Поранешниот премиер ја потпиша спогодбата во момент кога Европската Унија ѝ кажа на Бугарија дека нема да почне преговори ако односите со Македонија не се поправат – вели Влахов-Мицов.

Погледнете го интервјуто со професорот во кое тој говори за апетитите на Албанците по најавите за федерализација на Македонија, договорот со Бугарија, спорот за името со Грција, за неговата нова книга…

Колумна на Стефан Влахов Мицов: НАРОДЕН СУД ЗА МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕДАВНИЦИ

Stefan-Vlahov-Micov

Обидот за удар врз „Министерството за култура“ од страна на антидржавното СЈО не потсетува за случајот со најпознатиот антички склуптор во Атина Фидиј. Меѓу позначајните негови ремек-дела се издвојува 13-метарската Зевсова фигура (една од седумте светски чуда) како и Атина Партенос (Божицата – девица). Склуптурата на Божицата била украсена со злато а Фидиевите непријатели го обвиниле дека украл од златото. Тогаш тој го симнал златниот украс од Атина за да се премери. Но, се констатирало дека Фидиј немал украдено ниту грам. Но, непријателите повторно го обвиниле Фидиј под обвинение дека немал почит кон боженствените дела кои сам ги создал и затоа го фрлиле во затвор. Неговата судбина понатаму е непозната.

Фидиј ја докажал својата невиност пред историјата (но не ѝ пред судиите) по цена на уништуването на неговото ремек-дело. Благодарение на тоа што другите негови дела на Партенон не биле украсени со злато и слонова коска се сочувани за идните генерации. Само што прашањето е подлабоко. Дали покрај злобата кон самиот склуптор целта била да се оневозможи прославата на самиот град? Дали уште во V век пред Христа не постоело некое антиатинско СЈО, кое преку Фидиј сакало да удри врз Перикле – управникот кој дал нов облик на градот-држава? Перикле управувал 32 години и за тоа време од Атина создал да стане политичко-економски културен центар.

За споредба, за помалку од 10 години не само Скопје туку и другите градови во Република Македонија добија нов облик. Станаа урбани и културни центри. Каде во соседството имаат такви грандиозни музеи како што се „Музејот на револуционерната борба“, „Археолошкиот музеј“, ново-стариот „Народен театар“, потоа зданијата кави што се операта, балетот и филхармонијата? Кој шетал низ Европа добро знае, дека вакви достигнувања немаат ни земји од 100-150 години слободен развој. Управувањето на Перикле било окарактеризирано како „златен век на Атина“. Изминатата деценија во иднина ке се нарекува „златен век на македонската култура“.

Обрнете внимание, точно врз нашето културно лице пред светот фрлат измет македонските изроди. Зборуваат за тендери и слични глупости. Не ја гледат шумата, а барат некое килаво дрвце и преку него да ја негираат. КАДЕ СЕ НАЈГОЛЕМИТЕ МАКЕДОНСКИ ДОСТИГНУВАЊА ОД 2006 ГОДИНА ДО ДЕН-ДЕНЕС? ВО КУЛТУРАТА, ВО СТРАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИИ, ВО НАМАЛУВАЊЕТО НА НЕВРАБОТЕНОСТА, ВО ЗГОЛЕМЕНИТЕ ПЛАТИ И ПЕНЗИИ. Тоа го признаваат истовремено СДСМ, СЈО и „шарените“ бандити и нивните раководители – амбасадите на САД и на Велика Британија. Како го признаваат?

Прво, во досегашните преодни влади СДСМ бараше да има министри во МВР и во министерството за труд и социјална политика и заменик министри во министерствата за финанси, земјоделство, водостопанство и шумарство и за информатичко општество и администрација. Целта беше да се нанесе удар врз тие најуспешни министерства и да ја девалвира нивната дејност.

Второ, опозицијата не бараше министри и заменик министри во ресорите управувани од ДУИ, иако кога станува збор за преодна влада претензиите мора да бидат исти кон двајцата коалициони партнери ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ. Не бараше не само затоа што немаше да добие, бидејќи тие ресори не беа толку успешни (тоа го потврди со менуване на министри од ДУИ пред неколку месеци), а целта на „чадорот“ е да ровари низ успешните министерства.

Трето, атентатите на „шарените“ врз културните институции и спомениците, врз зградите на Собранието и на Владата, врз судовите се нов доказ за тоа кое смета на македонските предавници и петоколонаши.

КРАТКО КАЖАНО, НА УДАР СЕ: НАЈУСПЕШНИТЕ МИНИСТЕРСТВА И МИНИСТРИ, ВРХОВНИТЕ ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ, ИНСТИТУЦИИ КОИ СЕ АНГАЖИРАНИ СО БЕЗБЕДНОСТА НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА. Како се остварува тој удар?

Прво, преку омаловажување или директно негирање на врховните државни институции – Собрание, Претседателство, Влада, Уставен суд. Во практиката, Република Македонија се прикажува како непостоечка држава, која мора да биде уништена.

Второ, преку обвинување за наводен криминал и корупција во МВР, УБК, Министерство за култура итн. од страна на СЈО. Вистинската причина за таа хајка:

а) поранешната министерка Јанкуловска е „виновна“ дека спречила терористичкиот напад во Куманово;

б) поранешниот шеф на УБК Мијалков е „виновен“ за истото;

в) министерката Елизабета Канческа-Милевска е „виновна“ затоа што со изградбата на нови културни институции, споменици, фундаментални книжевни едиции и изложби низ целиот свет ја врати Македонија на светската културна мапа;

г) градоначалникот на Битола Талевски е „виновен“ затоа што не само е покровител на семакедонскиот собир на 2 август во Трново, а и зашто успеа да ја собере на едно место целата македонска дијаспора за општ празник;

д) градоначалникот на Пустец Темелко е „виновен“, затоа што е успешен македонски градоначалник во Албанија.

Трето, преку директни заплшувања од страна на СЈО кон судскиот систем:

а) кон Советот за јавни обвинители;

б) кон Уставниот суд.

Замислете, нелигитимната фаца Јанева и нејзината компанија одлучиле да викнат на испитување 5-мина судии од Уставниот суд. Наместо тие да казнуваат државните предавници, баш предавниците ќе одлучуваат за врховната судска институција. Истовремено, бандити се истопорија во УБК. Овој пат не ги водеше Бејли, но попладнево арогантниот тип кој скоро ќе си го најде мајсторот, се перчеше од Кале со ултиматум, идниот пат да се дозволи пучот во МВР.

Со еден збор, на 11 декември не чекаат избори (ако се спроведат) слични на американските на 8 ноември (ако се спроведат). Всушност, американските ќе бидат образец за антимакедонските бандити. Таму демократите се спремаат да го убијат републиканскиот кандидат Трамп. Новинарските папагали низ целиот Балкан трескат глупости дека Клинтонка водела. Практично, состојбата е како во Македонија. Независно од целата американска пропаганда, од манипулациите и диверзиите против Трамп, точните анализи покажуваат дека тој има предност и тоа создава хистерија во САД. Затоа, ако не биде убиен, ќе бидат користени 24 милиони гласачки фантоми. Затоа САД ги предупредиа странските дипломати (а не само тие од Русија) дека ако се најдат во близина на гласачките места ќе бидат уапсени. Тоа е американската „демократија“. Во истото време, таа „демократија“ дозволува на пучисти како Бејли да ги полнат гласачки кутии во туѓи држави.

Така што, пред и на 11 декември не очекува битка. НО ВИСТИНСКАТА БИТКА ЌЕ БИДЕ ПОТОА. Никој не смее да се залажува дека македонскиот народ ќе гласа, а потоа смирено ќе чека одлуките на странските газди за резултатите од изборите. И натамошни уцени. Македонските државни предавници, шпиуни, „шарени“ и така натаму терористи и бандити, ги чека НАРОДЕН СУД. Суд не со наместени однадвор судии, не со смешни парични и затворски казни, не со аболиции, туку МАКЕДОНСКИ НАРОДЕН СУД ВО ДУХОТ НА НАЈДОБРИТЕ МАКЕДОНСКИ ТРАДИЦИИ, КОГА САМИОТ НАРОД ОДЛУЧУВА И НОСИ СПРАВЕДЛИВОСТ ПРЕКУ ДИРЕКТНА ДЕМОКРАТИЈА.

Ги слушате неуките македонски изроди како пред Собранието, пред Порта Македонија, пред спомениците на хероите плукат врз македонската историја, плукат во душата на македонскиот народ? Уште повеќе тоа го прават и на националните празници како што се 11 Октомври, 23 Октомври, 8 Септември. Читаат од ливчиња не само затоа што се неписмени хулигани, бидејќи текстовите им се напишани во странските амбасади. И тие дисциплинирано и фанатички се држат до конкретниот збор. Ако на пример во текстот е напишано „терор на Груевски“, шутракот не смее да каже „тортура“ или „диктатура“. Па дури и кога станува збор за лозунзи, такви типови – пропагандисти, портпароли и слични, не зборуваат туку читат. Кога е во прашање СЈО, има уште една причина за читане: тие не знаат што им напишал „чадорот“. Ја земаат папката и по пола час одржуваат прес-конференција. Божем ќе бидела зачувана тајната. Не само тие, туку и „чадорот“ не знае дека е прочитан уште пред да стигне до него инструкцијата за дејствие.

НЕМА ШАНСИ МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕДАВНИЦИ ДА СЕ СПАСАТ ОД НАРОДНИОТ СУД. ЌЕ ИМ БИДЕ НАПЛАТЕНО ЗА СЕ – И ИНДИВИДУАЛНО И ФАМИЛИЈАРНО. ЗАТОА ШТО ТИЕ ВО ИЗМИНАТИТЕ 25 ГОДИНИ ФАМИЛИЈАРНО УПРАВУВААТ И ЈА УНИШТУВААТ МАКЕДОНИЈА.

Пишува: Стефан Влахов Мицов

Стефан Влахов Мицов: СДСМ пропагира геномодифициран фашизам

Stefan-Vlahov-Micov

Заев најавува нови улични немири на 1 септември. Неговата соработничка Катица исто така најавува немири во судството.

СДСМ е геномодифициран продукт создаден во Република Македонија за уништување на македонскиот народ и држава. Целта на секоја гено- модификација е да создаде верзија од познати производи, која е спротивна на секој од нив, а истовремено е отпорна на туѓи влијанија. Да ја земеме како пример комбинација од тиква и диња. Секое од овие растенија луѓето го користат оддамнина тукму заради нејзините хранливи вредности. Но, нивната општа верзија е тешко конзумирачка, уште повеќе кога е наполнета со вештачки хемикали штетни по здравјето на човекот. Кратко кажано, ГМО има за цел:

прво, да ги лаже корисниците дека добиват повеќе (две во едно);

второ, дека има поголем рок на траење;

трето, дека е поефтин.

Не се кажува дека за сметка на квалитетот и дека преку ГМО може да биде манипулиран човечкиот организам.

СДСМ е официјален наследник на КПМ, која каква-таква имаше битна улога во животот на македонското општество во времето на Југословенската федерација. Само што, денешниот СДСМ нема ништо општо со некогашната Комунистичка партија – ниту економски, ниту идејно. Некoj продолжуват да идентификуваат СДСМ со „левото“, а ВМРО-ДПМНЕ – со „десното“. Тоа е голема глупост, затоа што лидерите и активистите на социјалдемократи се најбогатите во Македонија. Притоа, богатството го стекнале во времето на транзицијата, со крадене на државната сопственост за тоа имаа можност од самиот почетокот цели 8 години. Сите владејачки комунистички партии во Источна Европа се трансформираа во крупни капиталистички. Другата трансформација надвор од економската беше менувањето на нивното вазалство – наместо кон Москва дотогаш, станаа вазали на Вашингтон и Брисел. Во нашиот македонски случај – трансформацијата тргна од Белград кон Вашингтон и Брисел.

Во горните случаеви нема геномодификација. Во Источна Европа и на Балканот просто „избришаа“ половина век социализам и се вратиа во времето пред Втората светска војна. Во овие држави, независно кој е на власт цвета национализмот, а во последните години отворено фашизмот. Тоа е логично, затоа што местото на фашистичко-нацистишката Германија го зазеде фашистичката САД. Се друго е како пред 75 години. Затоа сите некогашни фашистички држави во тој дел од Европа – Унгарија, Словакија, Руманија, Бугарија, Хрватска станаа членови на НАТО и на ЕУ. Балистичка Албанија исто беше почестена со НАТО.

КОИ СЕ КАРАКТЕРНИТЕ ЦРТИ НА ФАШИЗМОТ? ТОА СЕ: КУЛТ КОН НАЦИЈАТА И КОН ДРЖАВАТА, ЕДНОПАРТИСКИ СИСТЕМ, ЦЕЛОСНА КОНТРОЛА ВРЗ ЕКОНОМИЈАТА, СОЦИАЛНИОТ ДЕЛ, МЕДИУМИТЕ, СУДСТВОТО, БЕСЕН НАЦИОНАЛИЗАМ И ДЕНОНОЌНА ПРОПАГАНДА. ОД НИВ ДЕНЕС СДСМ ГО КОРИСТИ ОБИДОТ ЗА ЕДНОПАРТИСКИ СИСТЕМ (ВО ДРЖАВАТА СДСМ САКА ДА ВНЕСЕ СЕ ОНА ОД ОНА ШТО ПОДОЦНА ЌЕ ИМА КОРИСТ), ЗА ЦЕЛОСНА КОНТРОЛА ВКЛУЧИТЕЛНО И ВРЗ МЕДИУМИТЕ, СУДСТВОТО, ОБРАЗОВАНИЕТО; ТАКВА КОНТРОЛА ПОТРЕБНА МУ Е И ВРЗ УЛИЦАТА ЗА КОЈ НАСТОЈУВАЛ ХИТЛЕР; ДЕНОНОЌНА ПРОПАГАНДА.

Ако се вратиме на примерот со тиквата и дињата и го идентификуваме македонскиот фашизам со тиквата, гледаме што фали во интерпретацијата на СДСМ – национализмот и култот кон нацијата и кон државата. Со други зборови, СДСМ е тиква без семки. Наместо нив, има презир кон македонската нација, кон македонската историја, кон македонските традиции, секојдневното уривање на државата. За да биде ублажена таа антимакедонштина и антидржавност во сите правци, се користи пропаганда за демократија, за човекови права, за либерализам и така натаму. Тие лозунзи се земени од друг продукт – кој во случајот е слатка мамка. Еве ви илустративна верзија на тиква и диња, на геномодифициран фашизам без нација и држава.

ВО ПОСЛЕДНИВЕ 25 ГОДИНИ САД И НИВНИТЕ ПОСЛУШНИЦИ ОД ЕУ СПРОВЕДУВААТ ВО МАКЕДОНИЈА ЕКСПЕРИМЕНТ: ВО ПОЧЕТОК – ХИБРИДЕН СДСМ, А ПО 2001 ГОДИНА ДО ДЕНЕС – ХИБРИДНА ДРЖАВА.

Зошто е потребен таков експеримент?

Прво, затоа што за Македонија и денес важат зборовите на Бисмарк „Кој владее со Македонија владее и со Балканот, а кој владее со Балканот владее и со Европа“.

Второ, Македонија им пречи на сите нејзини соседи и на САД (на соседите заради историски и цивилизациските причини, а на американците заради албанската стратегија).

Трето, во Македонија мултиетницноста и мултикултурата е начин на свест и на живот.

Четврто, Македонија и Србија се единствените антифашистички држави во Европа.

Петто, обидот за геномодифицирана Македонија може да се користи во слични општества.

Така што, на Балканот како и во останатиот дел од Европа фашизмот официјално се врати на голема врата за да направи судир меѓу државите и на тој начин целосно да ја потчини ЕУ на САД. Геномодифицираниот фашизам во Македонија има директна цел да ја уништи државата. ПОЛИТИЧКИ НОСИТЕЛ НА ОВОЈ ГМО – ПРОДУКТ Е СДСМ. НО, ЗА РАЗЛИКА ОД КЛАСИЧНИТЕ ФАШИСТИЧКИ ПАРТИИ, ТУКА ИМАМЕ СОЈУС МЕЃУ НЕКОЛКУ ГРУПАЦИИ. ОД ЕДНА СТРАНАСДСМ, ОД ДРУГА СТРАНА – ИНСТАЛАЦИИТЕ НА СОРОС КОИ ПРЕКУ ПРОПАГАНДА САКАТ ДА ВЛАДЕЈАТ ПРЕКУ УЛИЦАТА; ОД ТРЕТА – СЈО КОЕ РАБОТИ ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ПОЛИТИЧКИ ЛИДЕРИ И ДРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ; ОД ЧЕТВРТА – АЛБАНСКИОТ ТЕРОРИЗАМ И ФАШИЗАМ. Меѓу овие четри дела на фашистичкото тело во Македонија има контроверзии. Затоа што Соросоидите и СЈО отворено пропагират и се борат против македонскиот народ и држава. Македонските албанци го кријат својот шовинизам во либерална лушпа. Преку своите дејствија СДСМ ја уништува македонската дрзава, но, истовремено праќа „промакедонски“ пораки. Пример е сликата на Заев меѓу балистите навивачи на Шкендија, со албански знамиња, повици за Голема Албанија и ликови на албански фашисти, и текстот под сликата: „Навиваме за Шкендија и за нов успех на Македонија“.

Во горниот случај станува збор за директен идиотизам, затоа што не можеш истовремено да навиваш и за Македонија, и за нејзините гробари. Заев и СДСМ пропагират сојус меѓу класичен фашизам (албанските фашисти во Македонија, терористи, УЧК) и геномодифициран фашизам, за нешто неприродно, како да кажеме „дрвено железо“. Целта е преку фашистички потфати да биде уништена македонската држава во корист на албанскиот фашизам. Дејствувајќи идиотски, СДСМ – сакат да се прикажат како идиоти. Тоа е итар потфат, кој успева. Медиумите и македонските граѓани го прифакат СДСМ како такв, оттука и повиците од разни страни Заев да се опамети, да се врати од лудоста и така натаму. ВПРОЧЕМ КАЈ СДСМ НЕМА ЛУДИ, ТУКУ СВЕСНО ЈА ПРИФАТИЛЕ УЛОГА т.е. ИГРАТА НА НАЛУДНИЧАВОСТ. Затоа што секогаш кон лудите и кон идиотите се однесуваме хумано со чувство на жалење, прошка итн. Доказ за тоа е дека секој од овие „корисни идиоти“ се шета слободно, жив и здрав меѓу македонските граѓани и носи спин мегу нив.

СО ПРОПАГАНДАТА ЗА ФАНТОМСКИ ГЛАСАЧИ, СО ОБИДОТ ЗА ЦЕЛОСНА КОНТРОЛА ВРЗ МЕДИУМИТЕ И ЗА АПСОЛУТНА СЛОБОДА НА СОРОСОВИТЕ ЕЛЕКТРОНСКИ ПОРТАЛИ, КОИ СЕ 75% ОД ПОРТАЛИТЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ЗАЕВ Е ИСТОВРЕМЕНО СМЕШЕН И ОПАСЕН. НАВИСТИНА СЕРИОЗНО ГРЕШИМЕ КОГА ГО СФАЌАМЕ САМО ОД НЕСЕРИОЗЕН АСПЕКТ (ОД СМЕШНАТА Т.Е. ОД ЦИРКУСНАТА ФАЗА). Како например неговата изјава дека на 31 декември ке се донесела Одлука за избори на 11 декември. ВСУШНОСТ ТОЈ Е ИСКОМПЛЕКСИРАН, ЗЛОБЕН И ЖЕСТОК ЧОВЕК И АКО МУ БИДЕ ДОЗВОЛЕНО, НАВИСТИНА „ЖИВИ ЛУЃЕ ЌЕ ЈАДЕМЕ“. Во споредба со Заев, Катица и нејзината компанија го кријат својот антимакедонски бес. Се чудам, зошто пратеници, политичари и новинари продолжуват да ја сфаќат несериозно и се забавуваат со уцените на СЈО. НАШИОТ МАКЕДОНСКИ ПРОБЛЕМ СЕКОГАШ БИЛ ВО ТОА ШТО НЕ ГО СОТРУВАМЕ ЗЛОТО ВО САМИОТ ЗАРОДИШ ТУКУ НИЕ МУ ДОЗВОЛУВАМЕ ДА РАСТЕ И ДА СЕ ШИРИ И ПОВТОРНО И ПОВТОРНО ДА НЕ УДИРА ПО ГЛАВА, ПА ПОТОА ПОЧНУВАМЕ ДА ВРЕСКАМЕ И ДА СЕ ЖАЛИМЕ.

СЈО не е само нелигитимно но, и нема да има никаква моќ, ако македонските институции и граѓани целосно го игнорират. До времето кога Уставниот суд се изјасни за укинување на СЈО впрочен тоа би била единстверната ефективна рецепта во однос на таа антидржавна групација.

ЗНАЧИ, МАКЕДОНСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ТЕЛЕВИЗИИ ИЗЈАВИЈА ДЕКА НЕМА ДА ГИ ПОЧИТУВААТ ОДЛУКИТЕ НА ЦЕНЗОРИТЕ ОД СОВЕТОТ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА МЕДИУМИ, ИСТО ТАКА И НАВРЕДЕНИТЕ ОД ОДЛУКИТЕ НА СЈО МОРА ДИРЕКТНО ДА ГИ ОТФРЛАТ.

Во време на борбата против фашизмот, македонските антифашисти бојкотираа и се бореја против фашистичките судови. Време е преку народна самоорганизација да почнеме борба против индивидуи, групации, партии и нелигитимни институции, кои прикриено или отворено работат против македонските национални интереси и против македонската држава. Заев најавува нови улични немири на 1 септември. Неговата соработничка Катица исто така најавува немири во судството.

МОРА ДА ГИ СПРЕЧИМЕ. СО ИЛИ БЕЗ ИЗБОРИ, СДСМ КАКО АНТИДРЖАВНА ПАРТИЈА, СОРОСОВИОТ ОКТОПОД И СЈО МОРА ДА ГИ СНЕМА.

Пишува: Стефан Влахов Мицов за Нетпрес

 

Колумна на Стефан Влахов Мицов: Импичмент на политичката елита

Stefan-Vlahov-Micov

Наместо циркузантскиот импичмент на претседателот Иванов, кој се спроведува во Собранието, имам сериозен предлог:

ИМПИЧМЕНТ НА ЦЕЛАТА ПОЛИТИЧКА ЕЛИТА!

Доста веке од „кооперативни“ идиоти кои за пари, за власт, од проститилак или од страв го продаваат и македонскиот народ, и македонската држава. Доста од зборови на политички проститутки, кои притоа ги менуваат секој ден. Жалам, што не живеам во време на достојни мажи и жени, на луѓе за кои ставот е став и кои остануваат на ветеното по цена на се’. Всушност, не ни е виновно времето. Денес е исто толку драматично како пред 70 или пред 100 години.

ИСТОРИЈАТА НИ СЕ ПОВТОРУВА, НО КАКО ФАРСА.

И пред и по Илинденското востание, и пред и по Балканските војни драмата е со големи патриоти и со големи предавници. Денес фарсата е со лажни, вербални патриоти и со ситни предавници, толку богато платени, а толку ситни, та не чинат и коку цената на еден куршум.

И ОД ДВЕТЕ СТРАНИ ИМАМЕ ОБИЧНИ СУРТУЦИ, ГЛУВЦИ И ПОЛЖАВИ.

Политичката деградација не е само македонска, ниту само балканска. Таа е во светски рамки. Секојдневно ги гледаме и нашите странски газди непријатели: Бејли, Гарет, Орав, Хан, германскиот хохштаплер, тројцата европски глупаци и т.н., кои пред пола век немаше да ги земат и за свирачи на дудук. Ама денес отсвируваат со ЕУ и сакат да ни отсвират и нам. И зошто не, кога луѓе за психијатрија се официјално примани од врвните луѓе во државата, а партиските лидери им се поклонуваат доземи. И прифаќаат се’, независно колку штетно е тоа за Република Македонија и за македонскиот народ. Уште пред година јасно се виде дека така наречениот Извештај на Прибе е идиотизам, но добро смислен идиотизам, кој има за цел да ги раздрма македонските служби за безбедност, МВР, судскиот систем, ДИК и медиумите и да ја направи државата уште послаба и зависна однадвор. Прибе сакаше контролата врз државата да биде дадена на соросоидите (денешните „шарени“), но денес дури лидерите на ВМРО-ДПМНЕ ветуват дека ќе прават реформи според уцените на Прибе. Се виде колку штетен е договорот од Пржино, ама сега ке го реанимират. Се гледаат антидржавните дејствија на нелигитимното СЈО, ама ни Уставниот суд, ни Собранието, ни владејачката партија не смеат да го укинат. Од професорската корупција се виде дека нечинат и реформите во образованието направени по западен терк. И нема зошто да се чудиме дека магистратури и докторати се препишуваат од Интернет. Се разоткрија доволно европратеници и лидери на ЕУ кои добиле звања на таков начин.

Кога се прават реформи? Кога се смета дека се потребни за јакненето на државата и се во корист на граѓаните. НАШИТЕ РЕФОРМИ И ВО ОБРАЗОВАНИЕТО, И ВО ЗДРАВСТВОТО, И ВО ОДБРАНАТА, И КАДЕ УШТЕ НЕ, НЕ СЕ ПРАВАТ СО ТАКВА МИСЛА. СЕ ПРАВАТ ЗА ДА СЕ ПОКРИВААТ НЕЧИИ КРИТЕРИУМИ: НА НАТО, НА ЕУ И СЕКАКВИ ДРУГИ СТРАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ. Ние не живееме, туку покриваме критериуми. Тоа го правиме за да се прилагодиме кон едни, кон втори, кон трети.

Македонскиот народ два милениуми е теран да се прилагодува, наместо да живее по своја волја, да прави тоа што сака. Вината за тоа е на политичките бројлери независно како се викале: старешини, војводи, партиски активисти, лидери, премиери и т.н. Разликата со минатото е дека сега партиските лидери се итри. Во минатиот век војуваат жестоко едни со други и се убиват. Денес се „убиват“ само со зборови, никој никого не праќа во затвор, а уште помалку да го стрелаат. Ги опфатила невидена „христијанштина“ на штета на народот и на државата. Инаку општото е и тоа, што до средината на 20 век, ние како и денес немаме држава. Немаме македонски народ, туку „заедници“. Наместо стабилна влада имаме „лидерски средби“.

МОЖЕМЕ ДА СЕ ЗАПРАШАМЕ: Какви се тие лидерски средби без лидери? Затоа што меѓу четворицата партиски главатари (тоа е точниот збор) нема лидери. Има во поголем или во помал дел марионети на странците. Македонскиот народ бавно како секогаш, но едноставно сфаќа дека денешната политичка елита е мртва (таа практично беше мртва и кога се создаде) и странците ја одржуваат во кома за да го уништат македонското име (идентитет) и држава, а потоа да ги исклучат апаратите. Доказ дека Македонците созреваат, независно од пропагандните манипулации од внатре и од надвор, се последните анкети. Како цело партиската поддршка се намалува, а истото го гледаме и во однос на лидерите. Само пред два месеци ВМРО-ДПМНЕ имаше предност во однос на СДСМ 2.5 кон 1. Сега предноста е многу помала: 27.1 отсто наспроти 15.8 отсто. Рејтингот на Груевски беше 5.5 пати поголем од тој на Заев, сега е 2 пати. Проблемот не е само во предноста. Поддршката за ВМРО-ДПМНЕ и Груевски паѓа како цифра: само околу 27 отсто  за партијата и околу 20 отсто за нејзиниот лидер. Вистина е дека и подршката за СДСМ паѓа, НО БИТНО Е  ДЕКА РАЗОЧАРАНОСТА ВО МАКЕДОНСКОТО ОПШТЕСТВО РАСТЕ. Веќе 30 отсто од анкетираните одговарат дека ниту ВМРО-ДПМНЕ, ниту СДСМ можат успешно да управуват, 25.9 отсто велат дека ни една од партиите во Македонија не е блиска до нивните убедувања, а 20.2 отсто дефинираат дека СО НИКОЈА ОД ПОСТОЕЧКИТЕ ПАРТИИ, МАКЕДОНСКИ И АЛБАНСКИ, ДРЖАВАТА НЕМА ИДНИНА.

Тие резултати не се израз на емоции, туку на економскиот и идентитетскиот геноцид врз македонскиот народ во последниве 25 години. Кога повеке од 75 отсто од граѓаните се против менување на уставното име, а околу 50 отсто од нив не сакаат влез во НАТО, дури ни со привремената референца, а истовремено владејачката партија има само 27 отсто поддршка, тоа зборува за длабок јаз меѓу зборовите и содржината, меѓу ветувањата и дејствијата. Ќе потсетам дека ако изборите беа на 5 јуни, 39.2 отсто од граѓаните ќе се изјаснеа за ВМРО-ДПМНЕ и само 14.9 отсто за СДСМ. ТОА ЌЕ ЗНАЧЕШЕ ПОВЕЌЕ ОД 70 ПРАТЕНИЦИ НА ВМРО-ДПМНЕ ВО СОБРАНИЕТО И СТАБИЛНА ВЛАДА БЕЗ АЛБАНСКА ПАРТИЈА. САМО ШТО ГОЛЕМИОТ ГАЗДА – ПОТПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА  САД, БАЈДЕН, УШТЕ ВО ЈАНУАРИ ОДЛУЧИЛ ДА ДОЗВОЛИ НА ВЛАДЕЈАЧКАТА ПАРТИЈА САМО 48 ПРАТЕНИЦИ. Затоа што сметнал дека тогаш Владата ќе биде нестабилна, баз угода на  САД. И нашите „кооперативни“ идиоти ја одработуваат таа агенда – попуштија за 24 април, попуштија за 5 јуни, а сега прават се’ што е можно да се вклопат во американското сценарио и да ја потрошат довербата на граѓаните. Неверојатно, но факт. Едните (опозицијата) за пари ја продаваат државата, другите (владејачката партија) го прават заради психичка деградација.

Едни мислат дека лидерите на ВМРО-ДПМНЕ се чисти и затоа попуштаат. Други мислат дека го прават тоа затоа што се извалкани. И едното и другото се ненормални потези, затоа што не станува збор за индивидуи, туку за спас на државата. Притоа зачувувањето на една држава може да ги исчисти и највалканите луѓе (Сталин).

Всушност тука главна улога нема ниту чистотата, ниту валканоста, туку СТРАВОТ. Политичките глувци се надеват дека со безброј калкулации и умилкувања на САД, со кои ја уништуваат Македонија, ќе успеат да избегат од судбината на Трајковски и Џинѓиќ. ЗАТОА ИЗБОРИ ЌЕ ИМА ТОГАШ КОГА ИНТЕРЕСИТЕ НА  САД ЗА РАЗНЕБИТУВАЊЕ ДО КРАЈ И УНИШТУВАЊЕ НА ФОРМАЛНО ПОСТОЕЧКАТА МАКЕДОНСКА ДРЖАВА ЌЕ БИДАТ ИСПОЛНЕТИ. Македонските граѓани го гледаат тоа и оттаму е нивниот скептицизам. Тој скептицизам оди во прилог на Американците ако е пасивен. Уште пред одлуката на Советот на министри на ЕУ за Македонија (како може некој да одлучува за држава која не е член на Унијата?) владејачката партија и Влада ги прифатија допуштените мимимални права. Министерот на МВР Чавков лови и ослободува ситни криминалци и „шарени“. Груевски отвара градинки и сали и бара инвестиции. Но, обратете внимание, инвестиции пред се’ од САД и Западот. Бејли управува со државата-колонија, а негов помошник е Заев, кој во иднина ќе биде сменет со некој полуидиот, иако во СДСМ дури полуидиотите се реткост.

Со два збора, САД и вазалите од ЕУ веќе ја мислат Македонија за умрена. Затоа и не ја кријат поврзаноста со Сорос, со терористите кои слободно се увезуваат во Македонија. ТОА Е  ДИРЕКТЕН ПУЧ КАКО ПО УЧЕБНИК. ПО УЧЕБНИК Е И ПОВРЗАНОСТА МЕЃУ ЗАПАДОТ И ТЕРОРИЗМОТ НА ПОЛИТИЧКО, ЕКОНОМСКО И ВОЕНО РАМНИШТЕ. При такво фатално окружување на македонската држава и продорот во сите државни институции, нејзиниот крај е логичен. Пресврт може само во два случаја. Едниот е ако „умрената“ ВМРО-ДПМНЕ и нејзиниот лидер веднаш се пробудат и користејќи ја поврзаноста мегу странските и домашните политички фаци со терористите на Сорос и исламистите СПРЕМАТ УДАР ВРЗ СИТЕ ПО ЦЕЛАТА ВЕРИГА. Шанса за тоа има, затоа што никој не очекува жестока реакција од „умрена“ партија и лидер. Независно од шансите, практично тоа е тешко остварливо, Затоа што, повторно ќе кажам, станува збор за менување на психата и враќање на самодовербата, која е уништена кај македонските лидери.

Другиот излез е организирање и самоорганизирање на овие 30-ина проценти од македонските граѓани кои не припаѓаат на ниту една партиска сила, т.е. не се зависни од партиски лидери. Пасивниот револт на тие Македонци, кои го бранат своето име (идентитет) одговара како на странските агресори, така и на досегашната политичка елита. Таа независно од својата страшливост сака да биде на чело на државата до нејзиното уништување и е верна на принципите „Државата тоа сум јас“ и „По мене и потоп“.

ЛЕКОТ ЗА ТАКВИ ФОТЕЉАШИ Е УЛТИМАТУМ КОН НИВ ОД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ДА ГИ ИСПОЛНАТ ОБВРСКИТЕ ЗА ЗАЧУВУВАЊЕ НА ДРЖАВАТА, ПОТОА АКО НЕ СЕ ОСВЕСТАТ – ИМПИЧМЕНТ И РАСЧИСТУВАЊЕ СО НИВ. ЗА НА КРАЈ – НОВИ ЛУЃЕ КОИ ЌЕ ГИ СРЕДАТ ДОМАШНИТЕ И СТРАНСКИ ДУШЕГРИЖНИЦИ И ЌЕ ГО ВРАТАТ ДОСТОИНСТВОТО НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД И ДРЖАВА. ВРЕМЕТО НЕ ЧЕКА. ВО ПРАШАЊЕ СЕ МОЖЕБИ ДЕНОВИ.

Пишува: Стефан Влахов Мицов за Нетпрес

Влахов: Ние сами допуштивме странците да се мешаат

Stefan-Vlahov-Mivoc-debata-TV-Nova

Ние сами допуштивме странците да се мешаат, со тоа што ние сакаме да сме во ЕУ и НАТО им допуштаме, бидејќи тие велат па вие сакате да бидете дел, а ние само помагаме, смета универзитетскиот професор Стефан Влахов–Мицов кој гостува во „Отвореното студио“ на ТВ Нова.

-Политичарите да не се виткаат, односно да не менуваат ставови од ден на ден. Не смее да се дозволи циркузантска работа, изјави Влахов–Мицов.

Во вечерашното „Отворено студио“ со Љубиша Николовски на тема „Бивши „циа-ши“ со бивши идеи за Балканот“ ќе дебатираат универзитетскиот професор Стефан Влахов–Мицов, поранешниот амбасадор Ристо Никовски и аналитичарот Алберт Муслиу.

Колумна на Стефан Влахов Мицов: За одбрана на Македонија – глава во торба и напред

Stefan-Vlahov-Micov

Секојдневно на улица граѓани ме прашуваат: До кога ќе продолжи ова лудило, овој вандализам? Мојот едноставен одговор е дека СЕТО ТОА МОЖЕ ДА ЗАВРШИ ЗА ЕДНА НЕДЕЛА, САМО ШТО ЛУЃЕТО КОИ МОЖАТ ДА СТАВАТ РЕД НЕ СЕ НА ФУНКЦИЈА, А ТИЕ КОИ СЕ НА ФУНКЦИЈА НЕМААТ НИТУ ХРАБРОСТ, НИТУ КВАЛИТЕТ, НИТУ СТРАТЕГИЈА ДА ГО НАПРАВАТ.

Со што и каде успеват така наречените „обоени” или „шарени револуции”? Тие имаат цел да симнуваат влади кои не се во угода на САД и затоа ги прогласуваат за недемократски и диктаторски. Најлесно успеваат таму каде владите се демократски, затоа што тие почнуват да се бранат дека не се точни критиките. И за да покажат демократија попуштаат на сите претензии кон нив, а тие претензии се’ повеќе растат и како краен резултат владите се симнати од власт со или без избори. ПРАКТИЧНО, СУДИРОТ Е МЕЃУ ОБОЕНА КАКО НЕДЕМОКРАТСКА ВЛАСТ И ТЕРОРИСТИ, ОБОЕНИ КАКО ДЕМОНСТРАНТИ ЗА ДЕМОКРАТИЈА. За да успеат тие терористи, во почетокот користат бои за да ги фарбаат државните институции. Со тие дејствија често пати добиват дури симпатија од граганите, затоа што глумат некој карневал. Има една народна мудрост: Луд на шарено се радува. Само што полека редиците на тие “глумаџии” се пополнуват со домашни и странски криминалци, почнуваат да се подигаат барикади и да се фрлат молотови коктели, за на крај да се користат багери и вежбани терористи, кои стрелаат со автоматско оружје на месо.

Овие фази се прелеват една во друга, така што не само граѓаните, тукуа и органите за безбедност се изненадени кога позади фрлачот на кеса со боја ќе почнат да пукаат куршуми. Целта на мирно-насилната, вандалската и отворено терористичката фаза е во секој момент да го следат пулсот на општеството и на полицијата. Кога ќе сретнат отпор привремено се смируваат, потоа стануваат уште поагресивни и користат подршка од западните амбасади воедно со надворешен дипломатски притисок.

Во Македонија “шарените” бандити стигнаа до втората фаза и се закануват да поминат кон третата. Зошто тие не успеаја во Русија, во Босна, во Белорусија, во Турција, а во Сирија судирите ги трансформираа во терористичка војна? Затоа што на овие места беа ПРОЧИТАНИ не како глумаџии-демонстранти, туку како терористи. И односот кон нив беше како кон терористи. Се разбира, во такви случаи западната пропаганда вие на умрено, но што ви е гајле, ако сте си ја зачувале државата и независната политика? Ако се вратиме кон “шарените” во Македонија ќе видиме како и владејачката партија, и државните институции, и органите за безбедност немаат појма како да ја потиснат, наметнатата, од пред две години политичка криза.

Да почнеме од општата заблуда на сите, вклучително провладините медиуми. Тие му се потсмеваат на Заев и ја мислат СДСМ за слаба опозиција. Тоа е точно и 9 пати се покажа на избори, но не се сфаќа ДЕКА ВО ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СДСМ Е ПОЛИТИЧКА АГЕНТУРА НА СТРАНСКИОТ ТЕРОРИЗАМ ВРЗ МАКЕДОНИЈА. ТАА ПОЛИТИЧКА МИМИКРИЈА НА ТЕРОРИЗМОТ ВО СУШТИНА НЕ СЕ ИНТЕРЕСИРА ЗА ИЗБОРИ. НЕЈЗИНАТА ЦЕЛ Е ИСТА КАКО НА ОНА ВО 2001. САМО ШТО ТОГАШ  ОНА СЕ ТРАНСФОРМИРА ВО ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА И ВЛЕЗЕ ВО ВЛАДАТА, А СЕГА СТРАНСКИОТ И ДОМАШНИОТ ТЕРОРИЗАМ ЌЕ ОДРАБОТАТ ЗА СДСМ, А ТАА ЌЕ СТАНЕ НЕГОВО ПОЛИТИЧО ЛИЦЕ КАКО ВО КОСОВО. Ете зошто на лидерите на СДСМ не им е гајле дали ќе имаат 15 %, 10 % или  5 % поддршка. Нивната и опцијата на странците е да дојдат на власт преку преврат. А како што видовме во 2001, државните институции можат да капитулират и пред 800-1000 добро вооружени и увежбани терористи.

Во споредба со односот кон СДСМ, барем КАНВАС добро е прочитан од медиумите како терористичка групација. Од медиумите – да, но не и од македонските служби за безбедност. Затоа и претставници на таа организација се пуштени во нашата држава. Притоа КАНВАС е само една од многуте инсталации на СОРОС во Македонија, кои исто така мора да бидат третирани како терористи. Затоа и повеќе пати “Македонски манифест” бара од македонската власт СОРОС и неговите 80-100 НВО со 300-400 членови во Македонија да бидат забранети со закон и нивните пари да бидат конфискувани. Тоа е потребно за да бидат отсечени финансиските потоци /официјалните/ кон антидржавните и антимакедонски структури. Тогаш “шарените” ќе мора да се самораспуштат затоа што ќе бидат надвор од законот, и затоа што ќе мора нешто поштено да работат за својата егзистенција, бидејќи ако добијат илегално пари од надвор или од странски амбасади ќе лежат во затвор. Истовремено со конфискуваните пари ќе можат да се згрижат невработени луѓе кои се продаваат за трошка леб на саросоидите. Сега имаме циркузантска состојба. Полицијата апси некој демонстрант /голем успех нема што – 33 луѓе/, потоа го пушта или му се одредува симболична казна. Агресијата на соросоидите стига до таму да бараат извинување од медиумите, затоа што ги објавуваат нивните пари. И замислете, плашат со суд. Ептен друго ќе биде, ако бидат ставени надвор од законот. Тогаш во затвор ќе одат и нивните адвокати, кои сега ги бранат.

И сега доаѓаме до тоа за кое постојано пишувам – недостасува храброст кај македонските политичари и во државните институции. Таква храброст е потребна, затоа што ако бидат забранети СОРОС и неговите инсталации и биде поведена судска постапка против СДСМ како политички дел од терористичката мрежа, и САД и ЕУ ќе скокнат на нозе. Но, како што ќе скокнат, така и ќе тупнат на земја, ако Македонија изјави дека нема да допушти веќе странци да се мешаат во нејзините внатрешни и надворешни работи. Па ниту од САД, ниту од ЕУ. И да побара поддршка од Советот за безбедност при ООН. И еве ја најголемата лага пласирана од македонската опозиција на која се лови и владејачката партија: Ќе ни ја одземат препораката за ЕУ. ВСУШНОСТ НЕ Е ВО НИВЕН ИНТЕРЕС ДА ЈА ОДЗЕМААТ, ЗАТОА ШТО ТАА ПРЕПОРАКА БЕЗ НИКАКВА ВРЕДНОСТ ИМ Е АЛАТКА ДА ГОСПОДАРАТ СО МАКЕДОНИЈА. Ако нема препорака – тогаш надвор сите странски газди,”олеснувачи” и слични фаци! Ако се пак најдат храброст да ја одземат /ако пред тоа не најдеме храброст сами да се тргнеме/, што ке изгубиме? Добро, претпристапните европски фондови. Нивен заменик ке најдеме во банката на БРИКС, од која уште минатата година ни понудија помош. Наместо да увезуваме неквалитетни европски производи, ќе најдеме пазар во Евроазиската економска унија. И од таму имаме понуда.

Вистинскиот проблем е дека сме зомбирани и не ги знаеме своите интереси. А и кога ги знаеме, не смееме да ги кажеме, уште помалку да се бориме за нив. Ние сме како кокошки ставени во оцртан круг на кој писува ЕУ и НАТО и не смееме да погледнеме надвор од него. А ако погледнеме, ке видиме дека во светот постојат повеке од 200 држави, со други зборови не само не ке бидеме изолирани, а ке бидеме слободни надвор од кафезот во кој САД ја држат ЕУ.

Пред да ја уништат македонската држава, терористите ги компромитират и деградираат државните институции. Со целосното повлекување на аболицијата претседателот Иванов се покажа како обичен лажго кој едно ветува друго прави. Ултиматумите на СДСМ и нивните “црвени линии” ги копираат тие на Грција и нивна цел е да влијаат понижувачки на македонската психа. Кога институциите се деградирани, ударот е веќе врз македонскиот народ, затоа што тој е последен кој може да даде отпор. Затоа и “шарените” прават атентати и врз историските споменици, т.е. врз историската меморија на народот. Тоа се вулгарни атентати врз македонската психа, затоа и “глумаџиите” мора да се судат како терористи.

ДОСТА ВЕЌЕ ОД ЗБОРОВИ: “НАРОДОТ ЌЕ ОДЛУЧИ,’НАРОДОТ ЗНАЕ НАЈДОБРО’! МАКЕДОНСКИОТ НАРОД МОРА ДА СЕ САМООРГАНИЗИРА ,НО И ОРГАНИЗИРА. И БИДЕЈЌИ ШЕФОТ НА МВР Е ВО УЛОГАТА НА ФОТОРЕПОРТЕР, А НИКОЛА ГРУЕВСКИ НАМЕСТО ДА СЕ ВРАТИ НА ФУНКЦИЈАТА ПРЕМИЕР, ОДМАРА СО ФУДБАЛ И БАСКЕТ, ПОТРЕБНО Е ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ-ПАТРИОТИ ДОКОЛКУ СЕ ПРИСУТНИ ВО МАКЕДОНИЈА, ДА ЈА ПРЕЗЕМАТ НИВНАТА ОДГОВОРНОСТ. НАЈБИТНО Е ДА ЈА ЗАЧУВАМЕ МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА, ИМЕ И ИДЕНТИТЕТ. НА ТОЈ НАЧИН И ИДНИТЕ МАКЕДОНСКИ ПОЛИТИЧАРИ ЌЕ МОЖАТ ДА СЕ ФАЛАТ СО ПОДИГНАТИ СПОМЕНИЦИ НА ДЕНЕШНИ ХЕРОИ ЗАГИНАТИ ЗА МАКЕДОНИЈА.

Пишува: Стефан Влахов Мицов за Нетпрес

Моментниот македонски приоритет: Одржување на изборите и протерување на Бејли

Stefan-Vlahov-Micov

Против Македонија се води војна со сите можни средства, со исклучок на воена агресија. И таа агресија бара жестока организација и отпор од нас. Отпор на секаков начин – потфатите не се битни, битно е единствено да опстоиме и да победиме.

Иако во досегашниот живот сум напишал безброј политички анализи (не сум аматер како 90 отсто од колумнистите) никогаш не сум имал политички амбиции. Одвратни фаци како Бејли, Ван Хауте, Гарет, Орав, Хан од една страна и на македонски криминалци и предавници од друга, будат во мене желба за политика, за да биде покажано дека тоа што го пишуваме во нашите колумни со Мирка Велиноваска, Дарко Јаневски, Миленко Неделковски е остварливо на практика.

ОСТВАРЛИВО Е ДА СЕ КАЖЕ НА СИТЕ НАДВОРЕШНИ И ВНАТРЕШНИ ПАРАЗИТИ ВРЗ МАКЕДОНИЈА „АЈ СИКТЕР!“ И НЕ САМО ДА ИМ СЕ КАЖЕ, НО И ДА СЕ СПРОВЕДЕ НА ДЕЛО.

Невидено чудо е кога странците од САД и ЕУ ги отвориле своите канџи над Македонија, македонски „кооперативни идиоти“ да трескат глупости за западна подкрепа. Не еднаш веќе пишував дека во драматичната состојба на македонската држава единствено позитивно е што сите македонски граѓани се разоткрија. Видовме за кого главниот приоритет е сочувување на Македонија како територијален субјект на македонскиот народ, со своето македонско име и идентитет и тие кои го сакат истото, но се плашливи, не се спремни да се борат, ами чекаат некој Биг Брадар однадвор да им ги оствари желбите. Ги видовме политичките марионети за кои македонската држава практично не е татковина и за власт и пари се спремни да ја продадат. Видовме дека ДУИ од 2001 година до денес продолжува да биде терористичка организација, а ДПА и е соработник во обидот да се уништи Македонија. Сите маски се веќе симнати: и на предавниците од СДСМ, и на соросоидите, и на Ахмети и Тачи, и на претенциозните терористи од БЕСА. Ги видовме и сите македонски непријатели однадвор.

ДОТТУКА СТИГНАВМЕ ЗАРАДИ МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПРЕДАВНИЦИ ВО ПОСЛЕДНИВЕ 25 ГОДИНИ, КОИ СТРАНЦИТЕ ВЕШТО ГИ ИСКОРИСТИЈА ПРОТИВ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД.

Нихилизмот ја опфатил целата така наречена македонска елита/албанската елита секогаш била разурнувачка/и нов доказ за тоа се изјавите на Поповски и Мирчев дека доаѓањето на новиот германски пратеник Јоханес Хајндл било добра порака од ЕУ. Ако министер за надворешни и советникот на Претседателот го изгубиле умот што повеќе да зборуваме за други државни службеници. За какво Пржино, за каква криза, за какви договори зборуваат „кооперативните идиоти“?

ПРОТИВ МАКЕДОНИЈА СЕ ВОДИ ВОЈНА СО СИТЕ МОЖНИ СРЕДСТВА, СО ИСКЛУЧОК НА ВОЕНА АГРЕСИЈА.

И таа агресија бара жестока организација и отпор од нас. Отпор на секаков начин – потфатите не се битни, битно е единствено да опстоиме и да победиме.

ДА ПОБЕДИМЕ И ДА РАСЧИСТИМЕ ПОЕДИНЕЧНО СО СИТЕ САМОДЕКЛАРИРАНИ ПРЕДАВНИЦИ.

Во споредба со периодот до 1991 година сега нема оправдување дека некој ќе настрада невин. Македонските така наречени интелектуалци, професори, уметници, писатели овие години имаа доволно можност да се изјаснат кој за што е. И го направија: се виде кој е Македонец а кој Југословен, се виде кој е за независна македонска држава, а кој за колонијална Македонија, кој е за федерализација а кој за унитарна држава. Видовме и кој како работи за Македонија, кој добива пари од странски амбасади, од тајни служби, од соросови проекти за уништување на македонскиот идентитет. Сето тоа го видовме.

ИЗБОРИТЕ НА 5 ЈУНИ МОРА ДА БИДАТ ПОЧЕТОК ЗА РАСЧИСТУВАЊЕ ЗА СИТЕ ТИЕ 25 ГОДИНИ.

Само што дотогаш мора да бидеме спремни за секакви диверзии од Бејли и албанските терористи. Работата на ДИК е да спроведува избори согласно Уставот на Република Македонија. Не е нејзина работа да размислува, а уште помалку да сугерира за собирање на распуштеното Собрание. Многу чудно и идиотско е на чело на ДИК да биде опозиционер. Во сите нормални земји составот на ДИК е според резултатите од претходните избори и претседателот се избира од владејачката партија. Во досегашното Собрание ВМРО-ДПМНЕ имаше мнозинство, затоа пет членови на ДИК мораше да бидат избрани од таа партија, а СДСМ, ДУИ и ДПА да имат вкупно четири. Затоа што ДИК е потчинет на Владата и мора да се преземат мерки за оттаму да не доаѓаат шпекулации. Много чудно е повлекувањето на 50 отсто од македонската армија од границата. Тоа е нов обид за диверзија од страна на министерот Јолевски. Таа американска марионета одамна мораше да биде разрешена, но Иванов и Груевски немаа храброст да го истерат човекот на САД. По ултиматумот на Бејли за прекршување на македонскиот Устав и собирање на Собранието, овој американски диверзант мораше веднаш да биде прогласен за персона нон грата. Само што нашите политичари и пред лицето на јавниот непријател немаат храброст да го истерат како валкана мачка.

ДОБРА Е ИЗЈАВАТА НА ГРУЕВСКИ ДЕКА ИЗБОРИ НА 5 ЈУНИ ЌЕ ИМА ПО СЕКОЈ ЦЕНА.

Само што тоа ветување мора да се оствари по секоја цена. Истовремено, за по изборите, Груевски продолжува да тактизира во негов стил, биле спремни за повторни избори за да можело да гласаат и предавниците. Тие имаа можност да гласаат на 5 јуни, можеа да поднесат листи и за независни пратеници.

МНОГУ ПАТИ СУМ КАЖАЛ И ПИШУВАЛ ДЕКА АКО НЕШТО ЈА ИЗЈАДЕ ГЛАВАТА НА ГРУЕВСКИ, ТОА ЌЕ БИДЕ НЕГОВИОТ ЛИБЕРАЛИЗАМ.

Уште од почетокот (2006 година) мораше да дејствува како Ердоган и дури поцврсто. Но, ако сака и понатаму да го афирмира својот либерализам, по изборите нека состави Влада со министри кои брзо ќе ги средат предавниците, а потоа да се повлечат и тој да продолжи да си управува на чисто. Во светската историја има многу примери за министри спремни за саможртва за Татковината.

Ќе се најдат и во нашата Македонија.

Пишува: Стефан Влахов Мицов за Нетпрес

Колумна на Стефан Влахов Мицов: Има ли кој да им каже на Заев и на странците: „Ај, сиктер!“

Stefan-Vlahov-Micov

На македонскиот народ не му се признаваат резултатите од изборите, не му се дозволува да оди и на нови избори. Па, тоа го нема дури и во Сомалија, со која инаку сме многу слични. И таа како Македонија постои само правно, практично нема единствена влада, туку има паралелни државни институции. И таа како Македонија е управувана од племенски главатари, независно дека 85 отсто од населението е од еден етнос.

Македонската историја е целосна потврда на мислата на Ткидит, дека историјата се повторува. Со разни луѓе и генерации, но со ист резултат.

За жал, кај нас секогаш тоа повторување е драматично и жално. Главното е што ни фали тоа што не можеме да го издржиме соочувањето меѓу нашиот македонски космополизам и хуманизам и доминантниот во светот етноцентризам и национализам.

Затоа и во пресметките со тој национализам во повеќето случаи сме биле жртви. Победници сме биле само тогаш кога на странската агресија сме одговарале адекватно, цврсто, дури брутално како во античкиот македонски период, во дел од владеењето на Самуил, Хриз, Алексиј Слав и за време на антифашистичката борба.

Многу хумани се зборовите на македонскиот титан Гоце Делчев:

„Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар на народите“.

Но, токму таа хуманост му дозволи  на агентот на бугарскиот кнез Фердинанд, Иван Гарванов да завладее со Внатрешната револуционерна организација и да ја фрли во предвременото Илинденско востание. А, пред тоа, софиските врховисти да го организираат убиството на Делчев, кој неколку месеци порано беше кажал:

„Ќе го скинеме црниот превез и ќе изгрее сонцето на слободата“.

Не беше доволно цврст дури еден Јане Сандански, кој не расчисти целосно со македонските предавници, па и тој беше убиен од нив.

И во борбата против фашизмот немаше македонска национална свест која ќе го пребродеше притисокот од една страна на Светозар Вукмановиќ Темпо, а од друга – на Бојан Балгаранов како претставници на КПЈ и на БСП (к) во Македонија.

Немаше личност која ќе кажеше: „Ај, сиктер, тука е Македонија!“, и притоа да води рамноправен дијалог со Тито. Сведоштво за полтронството на македонските политичари е и фактот дека по осамостојувањето на Република Македонија, од свиркачи и кодоши на Белград се трансформираа во подлизурковци на САД.

Денешната катастрофална состојба во државата е резултат од предавството на фалшливата политичка елита. Едвај пред неколку денови од владејачката ВМРО-ДПМНЕ се слушнаа гласови дека наметнатата политичка криза морало да се расчисти уште пред две години.

Мораше, ама и сега таму доминираат „кооперативци“ во однос на албанскиот тероризам и експанзионизам, во однос на тортурите од страна на САД и ЕУ, и на предавништвото на Заев и соросоидите. Веќе сите видоа до каде води тој „кооперативен идиотизам“. На македонскиот народ не му се признаваат резултатите од изборите, не му се дозволува да оди и на нови избори. Па, тоа го нема дури и во Сомалија, со која инаку сме многу слични. И таа како Македонија постои само правно, практично нема единствена влада, туку има паралелни државни институции. И таа како Македонија е управувана од племенски главатари, независно дека 85 отсто од населението е од еден етнос. Разликата е во тоа што Сомалијците не мислат дека Американците им се пријатели, така што по историската битка за Могадишу (1993) ги избркаа од нивната земја.

Само што на македонските политичари-фотелјаши не им паѓа на памет да им се спротивстават дури вербално на странските уцени. Да не зборуваме за нешто повеќе. Тие немаат „патлак“ да му се спротивстават на терористичкиот главатар Али Ахмети, кој со 150.000 приврзаници и со 19 пратеници управува со македонското Собрание, кое брои 123 пратеници и практично со цела Македонија. На изборите во 2014 година, ДУИ, ДПА и СДСМ вкупно освоија помалку гласови од ВМРО-ДПМНЕ, но Ахмети се наметна во Владата, иако не го признава претседателот на државата.

Минатата година божем владејачката ВМРО-ДПМНЕ прифати лидерска средба на која сите четири партии беа изедначени. Ниту во природата „ниту во човечкиот свет нема случај слон да биде изедначен со мува, ама кај нас и тоа го има. Затоа што слонот се однесува како мува“.

И сега што?

Заев, Ахмети, Бејли, Орав и други црпнати повторно ќе го менуваат датумот за избори, ќе прават лидерски средби, ќе формираат коалициона Влада, притоа со премиер Албанец, ќе го распарчуваат остатокот од Македонија.

ЕВЕ ЗОШТО ПРАШАЊЕТО ДЕНЕС Е: ДА БИДЕМЕ ИЛИ ДА НЕ БИДЕМЕ? МОЖЕМЕ ДА ОПСТОИМЕ И ДА ИМАМЕ ИДНИНА САМО ПРИ ИЗБОРИ НА 5-ти ЈУНИ, ИАКО И ТОА Е МНОГУ ЗАДОЦНЕТ ДАТУМ.

Зошто ни се потребни час поскоро избори?

  1. Изгубените досега 160 милиони евра заради политичката криза не се најголемиот проблем. Груевски е економист, но мора да знае дека економијата е зависна од политиката. Џабе се секакви инвестиции: градежни, економски планови, слободни зони итн. ако не се среди политички државата. Притоа не станува збор само за избори и Влада, туку за ред во државата. Под ред се подразбира обезбедување на уставниот поредок и ликвидирање на главатарско племенскиот принцип на управување. Ахмети, Тачи итн. можат да бидат партиски главатари, но не и државни главатари. Главниот збор треба да го имаат претседателот и премиерот на државата, како и претседателот на Собранието – сите Македонци. Малцинството не може да диктира. По тоа прашање не може да има никаква дискусија, уште помалку пазарења.
  2. Избори се потребни за да биде изминиран притисокот на странците. За тоа што ќе се прави во Македонија ќе одлучуваат Македонците, при тоа мнозинството од македонскиот народ.
  3. Избори се потребни заради заканите од тероризам врз македонската држава. Како и заради емигрантските бранови. Со заминувањето на Давутоглу од премиерската функција брановите на бегалци кон Европа преку Балканот ќе се прошират, бидејќи Ердоган да ја испушти можноста се повеќе да ја уценува ЕУ. Ете, зошто е потребна одговорна и храбра влада, која преку полицијата и војската ќе се спротивстави на нападите од различни видови.
  4. Избори се потребни и за самата ВМРО-ДПМНЕ. Потребно е сериозно расчистување во пратеничките листи и во министерскиот состав, како и во државната администрација. ЗАТОА, ВАРИЈАНТАТА: ОДЛАГАЊЕ НА ИЗБОРИТЕ И ВРАЌАЊЕ НА ВЛАДАТА НА ГРУЕВСКИ И АХМЕТИ НЕ Е ДОБРА ЗА МАКЕДОНИЈА. Со досегашните пратеници и министри од ВМРО-ДПМНЕ не може да се оствари враќање на уставниот поредок. Потребно е освежување со личности за кои мајка Македонија е над се’, кои нема да живеат со мислите за фотелји и пари, туку за историска мисија.

Кога се зборува за потребата од нови луѓе во државните институции мора да се гледа на дупла перспектива. Не само за расчистување на кризата во Македонија, туку и за утрешните состојби во Европа. Денешните успеси на национализмот на континентот имаат длабока логика: заради целосниот хаос во ЕУ и заради трансформирањето во директен сателите на САД. Национализмот ќе јакне и на Балканот и ние мора да сме свесни за тоа. Со национализмот на соседите мора да се бориме на секаков начин, да не потклекнуваме на повици за „либерализам“, „пријателство“, „добрососедство“ на наша штета. Доста го правевме тоа.

На македонската политичка сцена мора да излезат не глувци, туку патриоти, не номоќни пилци (Македончиња), туку јастреби. Прво, за да биде исчистено ѓубрето од последните 25 години. Второ, за да ја реализираме нашата иднина мораме храбро да се соочиме со балканскиот национализам. Македонецот секогаш бил толерантен, хуман и космополит. Но, тие вредности можеме да ги зачуваме и да ги пренесеме на идните генерации само со силен отпор во однос на надворешни те и внатрешните македонски душегрижници. Од историјата знаеме дека вредностите не се бранат со молитви, туку со оружје.

Се разбира, прв чекор кон среќна иднина се изборите од 5-ти јуни. Македонскиот народ не заслужил такво понужување од страна на политичарите: секој ден стотици илјади излегуваат на улица со повик да се одржат изборите, а политичарите кои ги закажаа молчат како риби и калкулираат. МОРА ВЛАДЕЈАЧКАТА ПАРТИЈА ДА КАЖЕ ЕДНОСТАВНО: ИЗБОРИ ЌЕ ИМА ЗАТОА ШТО НИЕ ЌЕ УЧЕСТВУВАМЕ. НАС НЕ ИНТЕРЕСИРА САМО МАКЕДОНСКИОТ НАРОД И ДРЖАВА, А НЕ ОСТАНАТИТЕ ПОЛИТИЧКИ ПАРТИИ, НЕ ОДЛУКИТЕ НА САД И ЕУ. ЌЕ УЧЕСТВУВАМЕ И ЌЕ СЕ БОРИМЕ НА СЕКАКОВ НАЧИН ЗА ОДБРАНА НА ТАТКОВИНАТА. Ако и овој пат ВМРО-ДПМНЕ попушти, македонскиот народ ќе бара друга алтернатива. Зашто, партии има многу, ама народот ни е еден и државата ни е една.

Пишува: Стефан Влахов-Мицов за Нетпрес

Колумна на Стефан Влахов Мицов: Долу рацете од Македонија!

Stefan-Vlahov-Micov

Пред извесно време, претставници на бугарскиот премиер Борисов оствариле средба со висок македонски функционер. На таа средба се дал предлог за „спас“ на Македонија преку конфедерација со Бугарија, составена од бугарско и македонско Собрание и општо главно раководство. Како што на пример, функционира Босна и Херцеговина.

Учесниците на тркалезната маса на тема „Одбрана на македонската независност, име, идентитет“ организирана на 25 април ги повикаа македонските државни институции и македонскиот народ на практични дејствија за отпор против надворешните и внатрешните крвници на Македонија.

Почетокот мора да биде победата на народот на изборите на 5 јуни, а крајот – враќање на уставната автентичност на македонската државност. Со два збора, тоа враќање кон автентичноста значи самостојна надворешна и внатрешна политика во интерес на македонските граѓани, наместо на една или на друга странска земја. Тоа значи укинување на вештачките закони поврзани со наметнатиот договор во Пржино. Притоа, не само укинувањето на нелигитимното паралелно Јавно обвинителство, но и истрага за неговата антидржавна дејност во изминатите месеци, истрага за антидржавните и антимакедонските дејствија на министрите и заменици министрите на СДСМ во техничката Влада, како и за антидржавните дејствија на лидерите на СДСМ во изминатата година и половина.

Тоа значи, да биде прекината дејноста на соросовиот октопод во Македонија и кривични пријави за соросовите сателити. Најпосле, после тоа значи и одлука на македонското Собрание за неменување на македонското име и идентитет по никоја цена.

Само што за да се остварат овие пораки и Република Македонија да се врати во колосекот на суверени држави, првиот услов е да има избори на 5 јуни. Таков услов изгледа чуден, затоа што Собранието е распуштено, изборите се распишани, а ДИК веќе го стави избирачкиот список на увид на јавноста. Во секоја нормална земја сето ова значи избори не со 100 отсто сигурност, туку со 200. Само што, во моментов македонската држава е на „линија на огнот“ како што отворено кажа државниот секретар на САД, Џон Кери. Објект на агресија од страна на САД преку ЦИА и Сорос од една страна, англиската МИ6 од друга, а тие се во тесна соработка со американските сателити во ЕУ. Локални организатори на таа агресија се американската и англиската амбасада во Скопје, а конкретни извршители – лидерите на македонската опозиција соросовите „невладини“ пипци и странските орди на Канвас.

Целта на сите овие диверзанти е да се спречат изборите на 5 јуни, на кои (и на децата веќе им е јасно) дека ќе победи македонскиот народ.

Во украинското сценарио на западните фаци народот мора да биде заробен од антидржавна и антимакедонска Влада, која ќе ги избрише и државата и идентитетот. Тоа сценарио може да се оствари само преку граѓанска војна и странска воена агресија. Бидејќи во моментов граѓанската војна и странската воена агресија се спречени од претседателот Иванов, на „линијата на огнот“ се веќе неговиот живот и животот на Никола Груевски. Затоа што дебело платените „протести“ веќе стивнуваат, независно што секојдневната заработувачка на еден „протестант“ скокнала од 100 на 300 евра.

Само сметките на дел од соросовата банда во Македонија се колку целиот проект „Скопје 2014“. За крвниците на македонскиот народ и држава само убиство на Иванов и Груевски може да доведе до посакуваната од нив граѓанска војна и странска агресија.

Ако горното сценарио веќе е спречено, тогаш следува друга варијанта. Пред самите избори, ќе бидат увезени терористи од Косово, а таквата акција да се поклопи со акциите на опозицијата, кои ќе им дадат можност на САД и ЕУ да објават дека изборите не биле фер и дека не ги признаваат. Со цел Македонија да се врати на почетокот на патот од летото 2014 година и бојкотот на опозицијата. И повторно да се наметнат преговори, овој пат за „Влада за национално помирување“ преку која ќе биде остварена федерализацијата на државата и менување на македонското име и идентитет.

Во меѓувреме и македонските соседи нема да седат мирни.

Грција ќе продолжи да ја руши македонската држава преку емигрантскиот бран. Албанија тоа ќе го прави преку директно мешање во македонските работи и политички уцени. Косово – преку уфрлање на терористи. Спротивно на нив, Бугарија ќе понуди „поддршка“. Само што, таквата „поддршка“ како и во минатото ќе биде да ја приграби територијата на цела Македонија. Или ако не може цела, барем источниот дел.

Во моментов, како и во минатата година, БУГАРСКИТЕ ВОЈСКИ ОДДРЖУВААТ ВЕЖБИ ВО БЛИЗИНА НА МАКЕДОНСКАТА ГРАНИЦА. Но, тогаш, околу 18 мај, тоа се правеше отворено, а сега тивко. Сеедно, станува збор за релокација на воените единици.

Пред извесно време, претставници на бугарскиот премиер Борисов оствариле средба со висок македонски функционер. На таа средба се дал предлог за „спас“ на Македонија преку конфедерација со Бугарија, составена од бугарско и македонско Собрание и општо главно раководство. Како што на пример, функционира Босна и Херцеговина.

Македонската страна морала да регистрира „Партија на македонските Бугари“, а во замена за сето ова, овој висок македонски функционер ќе станел иден премиер. Груевски морало да биде елиминаран. Во таа врска не случајна е изјавата на премиерот Борисов:

„На Груевски не сакам ниту добар ден да му кажам, избегнувам секаква средба со него“.

Очигледно, американскиот измеќар Борисов веќе го отпишал Груевски. Во споменатиот говор и контекст не е случајна изјавата на бугарскиот министер за надворешни работи Митов во Солун од пред два дена:

„Политичката ситуација кај вас не дава оптимизам дека наскоро ќе се потпише договорот за пријателство со Бугарија“.

Нели во една конфедерација таков договор е непотребен. Бугарите како многу пати до сега во однос на Македонија, ја ставале тавата на шпоретот кога рибата била во морето. Но, не мора да бидеме слепи и глуви за странските служби и диверзанти кои крстарат низ Македонија.

Чадор на тие терористи е нелигитимното Јавно обвинителство, кое за цел има само да спроведе ТЕРОР ВРЗ МАКЕДОНСКИОТ НАРОД И НЕГОВИТЕ ЛИДЕРИ.

Ете зошто сите предмети отворени од СЈО почнуваат со Т, т.е. ТЕРОР. Затоа, не е потребна само победа на ВМРО-ДПМНЕ на изборите. И до сега имаше многу победи, но за разлика од економијата и културата, прашањата поврзани со македонскиот суверенитет беа ставани под тепих. Затоа е потребна победа на личностите над полтроните, на дејствените над лажнатите патриоти.

Во Собранието мора да влезат пратеници за кои македонското име и идентитет, интересите на македонскиот народ и држава се над се’. Такви кои ќе го избркаат секој странец кој ќе почне да им зборува за „вашата земја“, кои ќе гласат закони само во корист на граѓаните.

По изборите на Македонија и’ е потребна Влада, која ќе ги отфрли уцените од страна на ЕУ. Оттаму и од САД нема да ги признаат изборите уште повеќе ако албанските партии не учествуваат или ќе побараат учество на опозицијата во Владата. Таков обид за притисок и уцена мора да биде цврсто отфрлен.

Самостојна Македонија нема потреба од наставници.

На евентуални економски санкции мора да одговориме на сличен начин – немаме потреба од западноевропски производи, притоа со низок квалитет со кои е преплавен нашиот пазар. Ако не сакаме Македонија да биде објект на надворешна агресија мора да се прекине главниот источник на таа агресија.

Многу години ние ја олеснуваме надворешната и ја активираме внатрешна агресија преку ИЛУЗИЈАТА ЕВРОПСКА УНИЈА. Таа илузија скапо не чини, затоа што дава можност на Брисел и на САД /овој пат преку илузијата НАТО/ да не третира како освоена територија и да господари со нас. Ако ги прекинеме двете илузии, тогаш странското мешање во македонската политика, за цел свет ќе биде ОТВОРЕНА АГРЕСИЈА, А НЕ ПОМОШ како што сега лажно се претставува.

Со додворувачката и контраверзна политика која ја водиме досега, ние сами ги каниме волците во трлото. Ако ги одбиеме ЕУ и НАТО, тогаш слободно можеме да расчистиме и со соросоидите и да отсечеме финансиски потоци кон антидржавните организации во државата.

Македонските проблеми во целата историја доаѓале од недостиг на јасна дистинкција меѓу нашето и туѓото, меѓу нашиот и туѓиот интерес. Се плашиме од едноставноста, се плашиме да подвлечеме црвени линии, од кои нема да попуштаме. Ги користиме и јазикот и дејствијата на Езоп, наместо да го пресечеме јазолот како некогаш Александар Македонски. Така повеќе неможе. Затоа на изборите мора да го извлечеме најдоброто од себе за личности, кои во улогата на лидери ќе го водат македонскиот народ кон победа.

Пишува: Стефан Влахов Мицов за Нетпресс.мк